Svētdiena, 14. jūlijs
Vārda dienas: Oskars, Ritvars, Anvars

Apēd tomātu un jūties laimīgs!

Druva
23:00
28.06.2007
4

Dienas un nedēļas zib viena aiz otras, ka nespēj pat izsekot. Šķiet, nupat cepām Ziemassvētku cepeti, jau sasiets un apēsts Jāņu siers. Arī recepšu rubrikā vairs tik bieži netiekamies, bet tam ir objektīvi iemesli.

Beidzot iestājusies vasara, un katrs gadalaiks nāk ar raksturīgiem ēdieniem un produktiem. Vasaras neatņemama sastāvdaļa ir tomāts, tāpēc šoreiz parunāsim par šiem dārzeņiem.

Tomāts ne tikai labi garšo un satur daudz vitamīnu un minerālvielu, bet arī citas bioloģiski aktīvas vielas, kas var mazināt saslimšanas risku ar vairākām mūsdienās izplatītām slimībām.

Informācija liecina, ka tomātos ir cilvēka organismam nepieciešamās augu olbaltumvielas, ogļhidrāti, šķiedrvielas, ūdens. Tomāts satur aptuveni 13 vitamīnus, 17 minerālvielas, organiskās skābes, augu hormonus, organiskās skābes, ēteriskās eļļas un citas noderīgas sastāvdaļas. Uztura speciālisti rekomendē gadā apēst vismaz 20 kg tomātu, ideāli – 20 tomātus nedēļā.

Jo vairāk lasu par tomātu labajām īpašībām, jo lielāka izbrīna pārņem. Izrādās, sarkanos tomātus lieto pret mazasinību, jo tie satur folijskābi un organisko dzelzi. Bagātīgais kālija sāls daudzums stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, stabilizē sirds ritmu, tādējādi mazinot infarkta risku, uztur tonusu, tāpēc tomātus iesaka regulāri lietot uzturā sirds slimniekiem un arī sirds slimību profilaksei. Svaigos tomātos ir daudz fitoncīdu, kas sekmē nedzīstošu brūču un trofisko čūlu sadziedēšanu. Lielais organisko skābju daudzums veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no toksīniem, tāpēc tomātus iesaka cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas. Nogatavojušies tomāti, tāpat kā šokolāde, satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu. Uztura zinātnieki rekomendē tomātus izmantot dažādās ārstnieciskās diētās, jo tajos ir maz kaloriju, tie stabilizē holesterīna līmeni, mazina svaru.

Bet pats galvenais zinātniskais atklājums par tomātiem ir karotinoīds likopēns, kas piešķir tiem sarkano krāsu. Tas ir viens no visspēcīgākajiem antioksidantiem, kas iznīcina agresīvās molekulas – brīvos radikāļus, kas paātrina novecošanos, sargā no vides kaitīgās ietekmes. Antioksidanti palīdz izvairīties no sirds slimību, vēža, locītavu slimību un osteoporozes saslimšanas riska. Likopēns ir dabiska viela, ko nevar pārdozēt un kas nerada negatīvas sekas. Tāpat kā beta karotīns, tas organismā neveidojas pats, tāpēc nepieciešamais daudzums jāuzņem ar uzturu. Likopēns, iznīcinot brīvos radikāļus, sargā šūnas no vides kaitīgās ietekmes. Likopēns ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus cep, vāra vai citādi karsē. Tas gan samazina C vitamīna daudzumu, bet jau pēc divu minūšu karsēšanas likopēna koncentrācija palielinās tieši par vienu trešdaļu. Tieši šā iemesla dēļ aizvien lielāku popularitāti iegūst tomātu mērces, kečupi, sula, dažādos veidos konservēti tomāti, jo tie satur daudz likopēna.

Vēl var piebilst, ja tomātus ēd ar olīveļļu vai linsēklu eļļu, organisma spēja absorbēt likopēnu palielinās par 70%.

To visu uzzinot, tā vien gribas skriet uz veikalu un nopirkt kādu kilogramu šo smaržīgo dārzeņu, lai notiesātu svaigā veidā vai pagatavotu kā īpaši. Ja negribas neko gatavot, tomāti teicami garšo uz īpašajām sviestmaizēm. Ņemam svaigu baltmaizi, neņemot vērā iebildumus, ka svaiga baltmaize nav laba veselībai. Uzsmērējam sviestu, uzliekam tomāta šķēli, uzliekam sīpola ripiņu, uzkaisām nedaudz sāls un melnos piparus, vēlams svaigi maltus. Lieliska maltīte!

Pikanta uzkoda dārza svētkos ir tomāti ar ķiplociņa piedevu. Nepieciešami tomāti, majonēze, ķiploks un siers. Tomātus sagriežam aptuveni puscentimetru biezās šķēlēs un kārto uz šķīvja vienu otrai blakus, lai nepārsedzas. Ķiplokus saspiež un samaisa ar majonēzi. Tad šo maisījumu liek uz tomātu šķēlēm, ko pēc tam pārkaisa ar sarīvētu sieru. Rotā ar svaigām dillēm.

Viegli pagatavot arī tomātus ar kausēto sieru. Ņemam dažus vidēja lieluma tomātus, kausēto sieru pēc savas izvēles. Pagatavošana pavisam vienkārša – tomātiem virspusē iegriež krusteniski tā, lai apakšā tie paliktu veseli. Griezumus piepilda ar kausētu sieru, rotā ar zaļumiem. Ātri un garšīgi!

Ja kādam kārojas kaut ko pamatīgāku un atceroties, ka likopēns ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus karsē, piedāvāšu karsto pildīto tomātu recepti. Ņemam četrus palielus tomātus, 200 gramus marinētu šampinjonu, pāris sīpolus, nedaudz žāvēta vai kūpināta šķiņķa, 150 gramus siera, 100 gramus saldētu zirņu, 100 gramus skābā krējuma, lociņus, sāli, piparus.

Sasmalcinām šampinjonus, sīpolus, sagriežam šķiņķi nelielos gabaliņos. Nogriežam četras siera šķēles, pārējo sieru sagriežam kubiņos. Pannā uzkarsējam eļļu, nedaudz apcepam sēnes un sīpolus. Tad pievienojam zirņus, krējumu un visu dažas minūtes vārām. Pieliekam šķiņķi, sagriezto sieru un sasmalcinātus lociņus, uzkaisām sāli un piparus.

Tomātiem nogriežam vāciņus un ar karoti izņemam mīkstumu. Liekam tomātus cepamajā pannā un pildām ar gatavo maisījumu. Uz katra tomāta uzliekam siera šķēli.

Cepam krāsnī 225 grādos 10 – 12 minūtes. Pasniedzam ar maizi un salātiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Zinātnieki un zemnieki ilgtspējīgai saimniekošanai

00:00
14.07.2024
10

Vairāk nekā pussimts zemnieku ne tikai no Vidzemes bija sabraukuši uz Lauku dienu Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI)    Priekuļu pētniecības centrā. Kaut diena bija lietaina, slēpušies zem lietusmēteļiem un lietussargiem, zinātnieku pavadībā dalībnieki izstaigāja kartupeļu, zirņu, kviešu, miežu un rudzu selekcijas un izmēģinājuma laukus, kas tiek apsaimniekoti gan bioloģiskajā, gan integrētajā audzēšanas sistēmā. “Lauku dienā […]

Mārsnēnu teātris turpina ar pārbaudītām vērtībām

00:00
13.07.2024
15

Mārsnēnu teātris šovasar savus skatītājus iepriecināja ar pirmizrādi. “Kazlauckus prot savu darbu” – joku luga vienā cēlienā ir atsauce uz iepriekšējo izrādi “Tapiņa atgriešana”. Sezonas noslēgumā izrādīt jaunāko iestudējumu mārsnēniešiem jau ir tradīcija. Režisore Ingrīda Zilgalve pastāsta, ka “Tapiņa atgriešana” nospēlēta tik daudz reižu – 21 izrāde. Divas no tām aizvadītas Latvijas Brīvdabas etnogrāfiskajā muzejā. […]

Peldošā sala nerisinās āraišniekiem svarīgākās problēmas

00:00
12.07.2024
42

Kuplā skaitā Āraišu ezera apkārtnes iedzīvotāji bija sanākuši uz tikšanos, lai vairāk uzzinātu par pašvaldības uzsākto projektu. Plānots pētīt ūdenstilpi un tajā izveidot peldošu salu, kas veicinās bioloģisko daudzveidību un papildinās sabiedrības izglītošanas iespējas. Peldošā sala Āraišu ezerā tiks izvietota ezera vides stāvokļa uzlabošanai, skaidroja Cēsu novada pašvaldības projekta vadītāja Zane Pīpkalēja. Salā būs putnu […]

Raunā satikās “Pļavā”

00:00
11.07.2024
55

Piepildīts vakars un diena – kārtējo reizi var teikt par festivālu “Rodam Raunā”. Šīgada tēma bija “Pļava”, un ikviens varēja pārliecināties, kas tik pļavā nenotiek un ko tā dod mums. Festivāls iesākās ar koncertu Ilvas un Jāņa Lodziņu kolekcijas dārzā. Mierīgajā piektdienas vakarā pēc neliela lietus uz Ances Krauzes un Zigfrīda Muktupāvela koncertprogrammu “Violets”, kur  […]

Cēsis “Lampā” iziet plašu diskusiju loku

00:00
10.07.2024
57
1

Sarunu festivālā “Lampa” Cēsu novada pašvaldība savā sarunu telpā astoņās diskusijās bija izvēlējusies ļotidažādas tēmas: kultūras mantojums, kosmoss, digitālās prasmes, stilīgas mazpilsētas, apritīga būvniecība, bioreģions, kultūra un veselība, izglītība un inovācijas publiskajā pārvaldē. “Sarunu festivāls “Lampa” ir stabila vērtība desmit gadu garumā, tādēļ varam teikt, ka nav “Lampas” bez Cēsīm un Cēsis bez “Lampas”,” teic […]

Aicinām balsot par titula ieguvēju

11:07
09.07.2024
62
1

Sākusies balsošana par titula “Cēsnieks 2024” pretendentiem. Šogad pagodināšanai izvirzīti četri pretendenti. Žūrijas komisija balsošanai izvirzījusi: Natāliju Kramu, ilg­gadējo Cēsu bibliotēkas vadītāju, Vladimiru Kiseļovu, basketbola treneri, Ievu Moricu, sarunu festivāla LAMPA direktori, un Gunitu Bārdu, koncertu un pasākumu režisori, brīvprātīgā darba veicēju. “Cēsnieka” balvu piešķir jau vairāk nekā ceturtdaļgadsimtu. Tas ir uzņēma “Cēsu alus” un […]

Tautas balss

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
21
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Nav, no kā ietaupīt

15:13
05.07.2024
23
Seniore raksta:

“Ja cels pievienotās vērtības nodokli, tiem, kas dzīvo pieticīgi, būs vēl grūtāk. Tāpat jau no pensijas nekas nepaliek pāri, kad nopērku pārtiku. Ja tā būs dārgāka, tad vairs par dzīvokli arī nevarēšu samaksāt. No ēdiena neko ietaupīt nevaru, tāpat jau pērku tikai akciju preces,” pauda seniore.

Par ko uztraucas, par ko ne

15:13
05.07.2024
26
Iedzīvotāja raksta:

“Kad Cēsu Pils parkā notiek pasākumi, no centra līdz Festivāla ielai slēdz Lenču ielu. Un neviens neuztraucas, ka vairākas dienas Festivāla ielas iedzīvotājus traucē vēl lielāka satiksmes plūsma. Par Rīgas ielu gan visi raizējas, tur cilvēkiem neesot droši, iemītniekus traucē mašīnu trokšņi. Bet kā ar mums, kas dzīvo Festivāla ielā?” bija neapmierināta iedzīvotāja.

Apburtais loks

15:03
05.07.2024
25
1
Seniore raksta:

“Tomēr cilvēki spēj ietekmēt situāciju. Latvijas Pasts neuzdrošinās slēgt visas nodaļas, tās paliks arī laukos, lasu, pavisam 155. Tomēr 12 slēgšot, vienu no tām arī Cēsīs. Divas mūsu pilsētā neesot obligātas. Jau tā pastā bieži ir rindas, tagad būs vēl garākas. Un tad cilvēki neizvēlas šos pakalpojumus, bet Pasts tik saka, ka cilvēkiem tos nevajag,” […]

Cenas pārāk augstas

15:03
05.07.2024
28
Lasītāja O. raksta:

“Dārzeņaudzētāji saka, ka produkcija dārgāka, jo lielāks pievienotās vērtības nodoklis, kādu laiku bija pieci procenti, tad 12. Taču septiņu procentu palielinājums nav tik liels, lai piemēram, par lauka gurķiem prasītu gandrīz trīs eiro kilo­gramā. Var jau būt lielu uzcenojumu uzliek tirgotāji, tad audzētājiem jārunā ar tiem. Cenām jābūt samērīgām,” pau­da lasītāja O.

Sludinājumi