Pirmdiena, 23. jūnijs
Vārda dienas: Ludmila, Laimdots, Laimiņš

Apēd tomātu un jūties laimīgs!

Druva
23:00
28.06.2007
39

Dienas un nedēļas zib viena aiz otras, ka nespēj pat izsekot. Šķiet, nupat cepām Ziemassvētku cepeti, jau sasiets un apēsts Jāņu siers. Arī recepšu rubrikā vairs tik bieži netiekamies, bet tam ir objektīvi iemesli.

Beidzot iestājusies vasara, un katrs gadalaiks nāk ar raksturīgiem ēdieniem un produktiem. Vasaras neatņemama sastāvdaļa ir tomāts, tāpēc šoreiz parunāsim par šiem dārzeņiem.

Tomāts ne tikai labi garšo un satur daudz vitamīnu un minerālvielu, bet arī citas bioloģiski aktīvas vielas, kas var mazināt saslimšanas risku ar vairākām mūsdienās izplatītām slimībām.

Informācija liecina, ka tomātos ir cilvēka organismam nepieciešamās augu olbaltumvielas, ogļhidrāti, šķiedrvielas, ūdens. Tomāts satur aptuveni 13 vitamīnus, 17 minerālvielas, organiskās skābes, augu hormonus, organiskās skābes, ēteriskās eļļas un citas noderīgas sastāvdaļas. Uztura speciālisti rekomendē gadā apēst vismaz 20 kg tomātu, ideāli – 20 tomātus nedēļā.

Jo vairāk lasu par tomātu labajām īpašībām, jo lielāka izbrīna pārņem. Izrādās, sarkanos tomātus lieto pret mazasinību, jo tie satur folijskābi un organisko dzelzi. Bagātīgais kālija sāls daudzums stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, stabilizē sirds ritmu, tādējādi mazinot infarkta risku, uztur tonusu, tāpēc tomātus iesaka regulāri lietot uzturā sirds slimniekiem un arī sirds slimību profilaksei. Svaigos tomātos ir daudz fitoncīdu, kas sekmē nedzīstošu brūču un trofisko čūlu sadziedēšanu. Lielais organisko skābju daudzums veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no toksīniem, tāpēc tomātus iesaka cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas. Nogatavojušies tomāti, tāpat kā šokolāde, satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu. Uztura zinātnieki rekomendē tomātus izmantot dažādās ārstnieciskās diētās, jo tajos ir maz kaloriju, tie stabilizē holesterīna līmeni, mazina svaru.

Bet pats galvenais zinātniskais atklājums par tomātiem ir karotinoīds likopēns, kas piešķir tiem sarkano krāsu. Tas ir viens no visspēcīgākajiem antioksidantiem, kas iznīcina agresīvās molekulas – brīvos radikāļus, kas paātrina novecošanos, sargā no vides kaitīgās ietekmes. Antioksidanti palīdz izvairīties no sirds slimību, vēža, locītavu slimību un osteoporozes saslimšanas riska. Likopēns ir dabiska viela, ko nevar pārdozēt un kas nerada negatīvas sekas. Tāpat kā beta karotīns, tas organismā neveidojas pats, tāpēc nepieciešamais daudzums jāuzņem ar uzturu. Likopēns, iznīcinot brīvos radikāļus, sargā šūnas no vides kaitīgās ietekmes. Likopēns ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus cep, vāra vai citādi karsē. Tas gan samazina C vitamīna daudzumu, bet jau pēc divu minūšu karsēšanas likopēna koncentrācija palielinās tieši par vienu trešdaļu. Tieši šā iemesla dēļ aizvien lielāku popularitāti iegūst tomātu mērces, kečupi, sula, dažādos veidos konservēti tomāti, jo tie satur daudz likopēna.

Vēl var piebilst, ja tomātus ēd ar olīveļļu vai linsēklu eļļu, organisma spēja absorbēt likopēnu palielinās par 70%.

To visu uzzinot, tā vien gribas skriet uz veikalu un nopirkt kādu kilogramu šo smaržīgo dārzeņu, lai notiesātu svaigā veidā vai pagatavotu kā īpaši. Ja negribas neko gatavot, tomāti teicami garšo uz īpašajām sviestmaizēm. Ņemam svaigu baltmaizi, neņemot vērā iebildumus, ka svaiga baltmaize nav laba veselībai. Uzsmērējam sviestu, uzliekam tomāta šķēli, uzliekam sīpola ripiņu, uzkaisām nedaudz sāls un melnos piparus, vēlams svaigi maltus. Lieliska maltīte!

Pikanta uzkoda dārza svētkos ir tomāti ar ķiplociņa piedevu. Nepieciešami tomāti, majonēze, ķiploks un siers. Tomātus sagriežam aptuveni puscentimetru biezās šķēlēs un kārto uz šķīvja vienu otrai blakus, lai nepārsedzas. Ķiplokus saspiež un samaisa ar majonēzi. Tad šo maisījumu liek uz tomātu šķēlēm, ko pēc tam pārkaisa ar sarīvētu sieru. Rotā ar svaigām dillēm.

Viegli pagatavot arī tomātus ar kausēto sieru. Ņemam dažus vidēja lieluma tomātus, kausēto sieru pēc savas izvēles. Pagatavošana pavisam vienkārša – tomātiem virspusē iegriež krusteniski tā, lai apakšā tie paliktu veseli. Griezumus piepilda ar kausētu sieru, rotā ar zaļumiem. Ātri un garšīgi!

Ja kādam kārojas kaut ko pamatīgāku un atceroties, ka likopēns ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus karsē, piedāvāšu karsto pildīto tomātu recepti. Ņemam četrus palielus tomātus, 200 gramus marinētu šampinjonu, pāris sīpolus, nedaudz žāvēta vai kūpināta šķiņķa, 150 gramus siera, 100 gramus saldētu zirņu, 100 gramus skābā krējuma, lociņus, sāli, piparus.

Sasmalcinām šampinjonus, sīpolus, sagriežam šķiņķi nelielos gabaliņos. Nogriežam četras siera šķēles, pārējo sieru sagriežam kubiņos. Pannā uzkarsējam eļļu, nedaudz apcepam sēnes un sīpolus. Tad pievienojam zirņus, krējumu un visu dažas minūtes vārām. Pieliekam šķiņķi, sagriezto sieru un sasmalcinātus lociņus, uzkaisām sāli un piparus.

Tomātiem nogriežam vāciņus un ar karoti izņemam mīkstumu. Liekam tomātus cepamajā pannā un pildām ar gatavo maisījumu. Uz katra tomāta uzliekam siera šķēli.

Cepam krāsnī 225 grādos 10 – 12 minūtes. Pasniedzam ar maizi un salātiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Īstā Jāņu siera ražošana ik gadu sarūk

00:00
22.06.2025
30

Jāņu siera ražošanas apmēri šogad Latvijā kopumā turpina samazināties, aģentūrai LETA prognozēja biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Arita LejiņaPērn Jāņu sieru (nejaukt ar ķimeņu sieru) saražoja 139,84 tonnas, norādījusi V.Davida­nova. Pēc publiski pieejamās informācijas, pirms pieciem gadiem, 2019.gadā, tika saražotas aptuveni 200 tonnas Jāņu siera, tātad pagājušajā gadā par 30,1% mazāk. Jāņu siera […]

Aizejošā Cēsu novada dome diskutē par bērnu futbolu un kafejnīcas iekārtām

00:00
21.06.2025
126

12.jūnijā notika pēdējā aizejošā sasaukuma Cēsu novada domes sēde. Sēdē no 19 deputātiem piedalījās 17. Nepiedalījās Andris Mihaļovs un Erlends Geruļskis. Tika lemts par attīstību un investīciju projektiem, izglītību un sportu, pašvaldības īpašumu pārvaldību, sociāliem un sabiedriskiem jautājumiem, pašvaldības struktūru un līgumu pārvaldību, finanšu un pārskatu jautājumiem. Kopumā deputāti lēma vienbalsīgi, tikai par dažiem lēmumiem […]

Sarunu un demokrātijas svētki

00:00
20.06.2025
60
1

Sarunu festivāls “Lampa” šogad notiek ar vadmotīvu “Cilvēcībasākas tur, kur beidzas vienaldzība” Festivāla mērķis aicina parādīt, ka mums rūp līdzcilvēki, nav vienaldzīgs apkārt notiekošais un nav bail nosaukt lietas īstajos vārdos. Tas viss šodien un rīt festivāla bagātīgajā programmā Cēsīs, lielākai daļai diskusiju aizritot Pils parkā, divām skatuvēm atrodoties uz parka dīķa. Daļai diskusiju var […]

Māksla ir mums visapkārt, katru dienu, ir tikai jāprot tā saskatīt vai saklausīt

00:00
19.06.2025
48

Katrīna Marta Riņķe (pazīstama arī kā Kei Sendaka) ir Latvijā dzimusi vizuālā māksliniece, kas strādā ar analogo fotogrāfiju, tekstu un instalāciju. Viņas radošie darbi aplūko laiku, nepastāvību un mainīgās attiecības starp ainavu, atmiņu un materialitāti. Viņas darbi atspoguļo mijiedarbību ar vietu – to, kā ūdens, gaisma un cilvēka klātbūtne veido un pārveido vidi. Viņas jaunākie […]

Jāņa Lapiņa jubilejā plīvo Latvijas karogs ar saulīti

00:00
18.06.2025
74

Veselavas pagasta “Lejas Pintuļos” pirmsjāņu laikā pie varenajiem ozoliem mastā plīvo Latvijas karogs ar saulīti. Te satiekas ne tikai veselaviešu paaudzes. Te sabrauc vēstures izzinātāji, patriotiski noskaņotie ar Latviju sirdī. Te raisās sarunas par nacionālo pašapziņu, vienotību, spēku, par ko jo īpaši jādomā šodien. Un par to atgādina veselavietis Jānis Eduards Lapiņš. Viņš te pirms […]

Tautas balss

Sešos gados uz skolu

13:46
22.06.2025
10
Vecmāmiņa raksta:

“Jau atkal runā, ka bērniem skolu vajadzētu sākt sešu gadu vecumā. Un tūlīt būs nezin cik protestu. Bet, ja mierīgi padomājam, bērni to, ko agrāk sāka mācīties tikai skolā, apgūst jau bērnudārzā. Velk uz papīra aplīšus, stabiņus, mācās burtus, ciparus. Tātad faktiski izglītoties sāk jau piecu gadu vecumā. Turklāt apmeklēt pirms­skolu ir obligāti, jo tā […]

Vajadzētu rotaļlaukumu bērniem

20:27
17.06.2025
25
H. raksta:

“Cēsīs, Pirtsupītes gravā, notiek lieli darbi. Tur veido celiņus un laikam vēl kaut ko. Ātrumā pārskatot novada paš­valdības mājaslapu, neatrodu informāciju, kā beigu beigās pēc apspriešanām izskatīsies grava, kam šī vieta būs paredzēta. Būtu jauki, ja tur būtu arī kādas aktīvās atpūtas vietas bērniem, piemēram, rotaļlaukumi ar iekārtām, uz kurām var pavingrot,” pauda lasītāja H.

Kādam jākontrolē

11:15
15.06.2025
33
Ilze raksta:

“Man garšo zemenes, un tagad ir īstais laiks ar tām mieloties. Esmu no tiem, kuri izvēlas Latvijā audzētās, lai arī dārgākas. Ticu, ka tās ir vitamīniem bagātākas, veselīgākas un, protams, svaigākas. Manu uzmanību piesaistīja Latvijā audzēto ogu lielā cenu starpība. Vai tiešām lielaudzētāji tās tik lēti pārdod uzpircējiem. Vai tirgū kāds nopietni kontrolē, kur ogas […]

Bagāts kļuva Latvijā

09:36
14.06.2025
26
Seniore no Cēsīm raksta:

“Nesaprotu, kā Ainārs Šlesers var sacīt, ka Latvija ir nabadzīgākā zeme, ka viss izpostīts, ja pats ir bagātnieks! Kur tad viņš kļuva par tādu, ja ne Latvijā?! Ja jau valstī ir tāda nabadzība, lai dalās, lai kādu miljonu ziedo Latvijas labā. Man nepatīk cilvēki, kas nonicina Latvijā paveikto, bet jo vairāk tie, kas kļuvuši turīgi, […]

Maza bedrīte var radīt lielu nelaimi

08:36
14.06.2025
17
Lasītāja raksta:

“Cēsīs, bērnu laukumā pie Maija parka, asfaltā ir bedres. Tur mazi bērni brauc ar divriteņiem, skrejriteņiem, tur ātri var gadīties nelaime, kaut bedres nav īpaši dziļas. Tagad, kad pilsētā remontē tik daudzas ielas, vajadzētu padomāt arī par bērnu laukuma celiņiem,” ieteica lasītāja.

Sludinājumi