Otrdiena, 21. janvāris
Vārda dienas: Agnese, Agnija, Agne

Pie galda

Druva
00:00
09.12.2006
7

Kuram gan nav nācies kādreiz apjukt smalkās viesībās vai restorānā pie klāta galda ar pāris veidiem dakšiņu, nazīšu un glāžu. Domāju, ka katrs ir apguvis pamatmanieri rīkoties ar dakšiņu kreisajā un nazīti – labajā rokā. Bet ir taču lietas, kuras zināt nenāk par skādi! * Kad visi ir apsēdušies pie mielasta galda, vispirms katrs paņem auduma salveti un, uz pusēm pārlocījis, izklāj uz ceļiem. * Ūdeni no glāzes var padzerties uzreiz, bet, lai dzertu vīnu, vajag pagaidīt, līdz glāzi pacels namatēvs. Tas, kurš nedzer vīnu, var pacelt glāzi ar ūdeni. * Ja par ēdiena pasniegšanu rūpējas viesmīlis, viņš pasniedz porcijas mielasta dalībniekiem no labās puses; no kreisās puses piedāvā ēdienu, kurus katrs pats ņem no servējamiem traukiem. * Maltīte sākas tikai tad, kad namamāte ir saņēmusi savu porciju un sāk ēst. * Zupu piedāvā no dziļā šķīvja, buljonu – no tasītes ar osiņu. Karstu zupu neiederas pūst, to neuzkrītoši var pamaisīt ar karoti. * Zivis parasti ēd ar zivju nazi un dakšiņu, ar divām dakšiņām vai ar parasto nazi un dakšiņu. * Gaļu nogriež tikai vienam kumosam. Visa gaļa uzreiz gabaliņos nav jāsagriež. Neiederas arī rokā ņemt vistas stilbiņu vai ribiņas. * Desertam paredzētā dakšiņa jāņem kreisajā rokā, karote – labajā. Ar dakšiņu saldo ēdienu uzliek uz karotītes. Atkarībā no ēdiena veida var izmantot vai nu tikai dakšiņu, vai karoti. * Augļus ņem ar rokām no augļu vāzes un uzliek uz sava šķīvja. * Ja dzēriens jābauda remdens, piemēram, sarkanvīns, glāze jāsatver virs kājiņas – tā, lai rokas siltums pāriet uz vīnu. Bet, ja tiek piedāvāts baltvīns vai šampanietis, glāzi tur aiz kājiņas, lai dzēriens saglabātos vēss. * Konjaka glāzei apliek plaukstas, lai sasildītu dzērienu. Maizes šķīvis un sviesta nazis kreisajā pusē. 1. Zupas karote. 2. Zivju nazis un dakšiņa. 3. Pamatēdiena nazis un dakšiņa. 4. Deserta karotīte un dakšiņa (karotīte – labajā, dakšiņa – kreisajā rokā).

Ko pie kā? Buljons – heress. Zivs – baltvīns. Gaļa – sarkanvīns. Sakņu ēdieni – minerālūdens. Siers – sarkanvīns. Deserts – saldais vīns vai šampanietis. Der zināt * Ēšanas starplaikā nazis un dakšiņa tiek nolikti uz šķīvja, dakšiņas zari uz leju. Tad viesmīlis zinās, ka ēšana tiks turpināta. * Kad ēšana pabeigta, dakšiņu un nazi noliek blakus. Dakšiņas zari uz augšu, naža asmens uz dakšiņas pusi. Viesmīlis to uztvers kā zīmi novākt šķīvi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Mākslīgais intelekts skolu vadības darbā

06:43
15.01.2025
106

Lai gan mūsdienās vairāk runā par to, ka skolēni izmanto mākslīgo intelektu, lai atvieglotu savu ikdienu, Neatkarīgā izglītības biedrība rīkoja semināru Vidzemes pirmsskolu, vispārējo un profesionālo izglītības iestāžu vadītājiem, lai iepazīstinātu, kā mākslīgais intelekts un modernās tehnoloģijas var palīdzēt vadīt izglītības iestādi. Un mācību iestāžu vadītāji arī tika iepazīstināti ar Kuldīgā izveidotā direktoru kluba pieredzi, […]

Līgatnes jaunie līderi Portugālē – piedzīvojumā, kas maina dzīvi

06:09
11.01.2025
32

Jauno Līderu vidusskolas vienpadsmit skolēni un divi pedagogi aizvadītā gada nogalē devās neaizmirstamā ceļojumā uz Portugāles dienvidu pilsētu Faro. Līgatnieši piedalās “Erasmus+” akreditācijas projektā “Būsim gudri!”, lai praksē pieredzētu “Erasmus” devīzi “Bagātini pieredzi, domā plašāk!”. Skolotājs Mārtiņš Šteins atzīst, ka šis piedzīvojums kļuva par patiesu kultūru, zināšanu un emociju bagātināšanas pieredzi, ko tā dalībnieki atcerēsies […]

Skolēnu uzņēmumi gūst pieredzi “Citā Bazārā”

06:08
08.01.2025
43

Skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņā “Cits Bazārs”, kurā Rīgā ik decembri satiekas veiksmīgākie jauniešu veidotie uzņēmumi, kas piedāvā pašu radīto produkciju, balvu pamatskolu grupā saņēma Jaunpiebalgas vidusskolas meiteņu komanda “BathMiracle”. Taču pašu galveno – pieredzi – ieguva visi dalībnieki. Jaunpiebalgas vidusskolu pārstāvēja divi skolēnu mācību uzņēmumi: “EDUARDA SKAIDAS”, kur komandu veidoja skolēni Eduards Ješkins, Armands Samohvalovs, […]

Kaķīša dzirnaviņu vēsts arvien bērnu sirdīs

06:43
19.12.2024
70
1

Sākumskolas klašu sadarbības grupas pedagogi Amatas pamatskolā allaž pratuši ieinteresēt un aizraut skolēnus, lai mācītos. Šoreiz skolas starppriekšmetu mācīšanās notika, izvēloties dzejnieka un prozaiķa Kārļa Skalbes literāro pasaku “Kaķīša dzirnavas”, tā arī pieminot klasiķa 145.jubileju un realizējot izglītības iestādes gada uzdevumus – tekstpratību un sadarbību. Sā­kumskolas klasēs lasīšanas starpbrīži ir neatņemama brīvā laika pavadīšanas tradīcija: […]

Pagatavot gardu un veselīgu maltīti no vietējām izejvielām

06:32
14.12.2024
122
1

“Ko celsim galdā skolas pusdienās?” Ar tādu jautājumu pie Cēsu novada vispārizglītojošo skolu audzēkņiem vērsās Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību. Konkursā skolēnus aicināja iesūtīt receptes ēdieniem, kādus vēlētos ēst skolā pusdienās un kuru gatavošanai izmanto Vidzemē audzētus un ražotus produktus. “Mērķis bija veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolās un tajā līdzdarboties arī pašiem […]

Skolēni mācās organizēt un uzstāties

06:30
13.12.2024
59

Lai mudinātu skolēnus atvērties, prast plānot un organizēt notikumus, trenēt uzstāšanās prasmes un attīstīt esošos un vienlaikus arī atklāt jaunus talantus, Drabešu Jaunajā pamatskolā aizsākta jauna tradīcija – rīkot skolas talantu šovu “Mans talants”. “Ideja par tādu notikumu skolā radās skolēnu pašpārvaldei. Jaunieši, 5., 6., 7.klašu skolēni, sa­ņēma uzdevumu organizēt kādu pasākumu. Viņi apdomājās un […]

Tautas balss

Kāpēc jāmaksā par receptes apkalpošanu

19:06
19.01.2025
17
Cēsniece raksta:

“Tagad, ja jāpērk vairākas recepšu zāles, nākas piemaksāt daudz. Turklāt maksā ne tikai medikamentu pircējs, bet piemaksā arī valsts. Un tā taču arī ir sabiedrības, iedzīvotāju samaksātā nauda, tikai aptiekās nonāk caur nodokļiem. Saka, būšot lētākas zāles, bet pagaidām to nevar just. Tad kāpēc medikamentu tirgotāji saņem piemaksu par katru recepti 1,5 eiro?” neizpratni pauda […]

Kur meklēt taksometru

19:06
19.01.2025
39
Seniore raksta:

“Iebraucu Cēsīs ar sabiedrisko transportu, tālāk bija jānokļūst uz Bērzaines pusi, kur gatavojos ciemoties. Iegāju vecajā universālveikalā, lai nopirktu vajadzīgo ciemakukulim, jāteic tur gan to neatradu. Taču šoreiz runa ne par to. Man bija līdzi nesamais, tāpēc gribēju līdz Bērzainei braukt ar taksometru. Agrāk taksometru stāvvieta bija netālu no autoostas, tagad tās vairs nav. Tā […]

Atļautais ātrums nav jāpārsniedz

19:05
19.01.2025
15
6
Lasītājs N. raksta:

“Nepiekrītu otrdienas “Dru­vas” numurā izteiktajam viedoklim, ka smagajiem kravas auto nevajadzēja atļauto braukšanas ātrumu palielināt līdz 90 km/h, bet atstāt iepriekšējo – 80 km/h. Domāju, tieši tagad atļautais ātrums ļauj nodrošināt vienmērīgu satiksmes plūsmu. Ja kravas mašīna brauc ar 90 kilometriem stundā, tā nevienam nebūtu jāapdzen, jo arī citiem transporta līdzekļiem uz divvirzienu ceļiem nav […]

Ar kādu ātrumu brauc kravas mašīnas

11:35
15.01.2025
75
1
J. raksta:

“Lasu par traģisko avāriju uz Ventspils šosejas, kurā bojā gāja skolotāja un mirusi arī viena skolniece, bet vēl dažām meitenēm nopietni jāārstējas slimnīcā. Laikam jau vainīgais būs mikroautobusa šoferis, kurš veda dziedātājas, jo, kā stāsta mediji, busiņš bijis braukšanai pretējā joslā un satriecies ar kravas mašīnu. Bet gribu gan teikt vienu lietu, vai bija pareizi […]

Jālabo pārbrauktuve

11:35
15.01.2025
29
Lasītāja raksta:

“Tā arī mēs, liepēneši, nevaram sagaidīt, kad “Latvijas Dzelzceļš” salabos pārbrauktuvi. No un uz būvmateriālu rūpnīcu sezonas laikā brauc daudz kravas mašīnu, pa Cēsu-Valmieras ceļu bieži pārvietojas kokvedēji, pārbrauktuves segums kļūst aizvien sliktāks,” pau­da lasītāja.

Sludinājumi