Ceturtdiena, 13. novembris
Vārda dienas: Eižens, Jevgeņijs, Jevgeņija

Kūkas un uzkodas pie kafijas

Druva
12:24
30.08.2013
142
Galvena No Kukam

Kafijas dzeršana ir cieņā gandrīz katrā ģimenē. Nereti arī pārtraukumus semināros, kā arī darba dienā mēdz saukt par kafijas pauzēm, jo visbiežāk jau arī kafija tiek dzerta. Par kafijas un kūku baudīšanu aicinājām pastāstīt kafejnīcas “Harmonija” īpašnieci un vadītāju Inesi Tūci un gardo kūku cepēju Aļonu Kuvagu. Abas rūpējas, lai “Harmonijā” ikviens var nogaršot gan gardas kūkas, gan aromātisku kafiju.

Ciemiņa lomā tika aicināta pirmsskolas izglītības iestādes skolotāja Velga Zāmuele, kura neslēpj, ka arī skolotāji bieži vien ir īsti kafijotāji. Labas kafijas pazinēja Inese Tūce norāda, ka ikvienam ir savi kafijas gatavošanas paņēmieni, taču bilst, ka ieradumus laiku pa laikam der pamainīt. Piemēram, ja gadiem dzerta krūzītē aplieta kafija, tasīte mājās gatavota espreso var atklāt gluži citu pasauli. Viens no ierastākajiem kafijas pagatavošanas veidiem ir krūzītē aplieta kafija. Ūdenim jābūt karstam, apmēram 95 grādi. Vēsāks ūdens neder, jo tādā kafijas vērtīgās eļļas izšķīdīs tikai daļēji. Paradums apsegt kafijas krūzi ar šķīvīti vairāk ir stila jautājums — labāk atstāt ievilkties tāpat, jo kafijai patīk skābeklis. Pēc apliešanas kafija jāapmaisa, lai visa maltā kafija samirkst. Tad jānogaida apmēram četras minūtes, līdz kafija ievilkusies. Pirms dzeršanas kafiju ieteicams vēlreiz samaisīt. Franču nospiežamā kanna. Tas ir visai ērts kafijas pagatavošanas veids, jo šāda kanna ļauj izvairīties no biezumiem. Pirms iebērt kafiju, kannu ieteicams uzsildīt vai izskalot ar karstu ūdeni, īpaši, ja tā ir liela. Citādi ir pārāk daudz auksta stikla, metāla vai keramikas, kas paņems karstā ūdens enerģiju, atņemot to kafijai. Tad kannā ber kafiju, aplej ar uzvārītu ūdeni, apmaisa un bez vāka ļauj ievilkties četras minūtes, pēc tam nospiež biezumus uz leju un kafija gatava pasniegšanai.

Kafija turku gaumē. Senos laikos to gatavoja karstajās tuksneša smiltīs, bet mūsdienās mājās šādu kafiju var vārīt uz plīts. Jāiegādājas ibriks — speciāls metāla trauciņš ar garu rokturi. Vajadzēs ļoti smalki samaltu kafiju, gluži kā miltus. Ja ņem 60-80 ml ūdens, nepieciešams aptuveni 30 g kafijas. Ibrikā ielej ūdeni, pievieno kafiju, sagaida vārīšanos, tad noņem ibriku no plīts. Ļauj kafijai nosēsties un atkal uzvāra. Tā rīkojas trīs, četras reizes. Tad lej tasītēs un bauda. Ja vēlas kafiju ar cukuru, to ibrikā liek reizē ar kafijas biezumiem.

Itāliešu moka express. Mokas kafijas kanniņas itāliešu ģimenēs ir ļoti populāras jau gadu gadiem, un pēdējā laikā tās iecienītas arī pie mums. Kanniņu var dēvēt par mūsdienu espreso kafijas aparāta priekšteci. Kopīgs abiem ir tas, ka ūdens ar spiedienu tiek izspiests cauri kafijai īsā laika sprīdī. Šādi pagatavotai kafijai ir cita garša nekā franču kannā aplietai. Arī ūdens temperatūra ir augstāka, turklāt spiediena dēļ no kafijas daudz vairāk ekstrahējas visi labumi. Ja gribas īpaši piesātinātu kafiju, ieteicams izmantot tieši espreso kafijai paredzētās pupiņas, kas ir tumšāk grauzdētas. I.Tūce norāda, ka vislabākā kafija sanāk no tikko maltām pupiņām. Taču, ja tomēr kafija tiek pirkta jau samalta, jāpievērš uzmanība glabāšanai, lai nezūd patīkamais aromāts.

“Mūsu kafejnīcā pieejama Latvijā grauzdēta kafija ar dažādiem aromātiem. Cilvēki iecienījuši lazdu riekstu, īru krēma, ķiršu brendija, šokolādes, putukrējuma un citu garšu kafijas,” saka Inese un bilst, ka kafijā esošais kofeīns paaugstina garīgā darba spējas, paātrina reakciju, vairo enerģiju, izturību un stimulē fizisko aktivitāti. Tie ir arī iemesli, kādēļ cilvēki bieži izvēlas veltīt laiku kafijas pauzei. Inese gan norāda, lai arī latvieši ir lieli kafijas cienītāji, tomēr kafijas tradīcijas Latvijā nav tik bagātas kā citās Eiropas valstīs.

“To redzam arī ikdienā, kad, piemēram, cilvēki, pasūtot espreso kafiju, ir izbrīnīti, ka to pasniedz mazā tasītē un papildus dod glāzi ar ūdeni,” bilst kafejnīcas īpašniece.

Pedagoģe Velga Zāmuele stāsta, ka labprāt dzer kafiju, bet viņas aizraušanās ir plātsmaižu, kūku un uzkodu gatavošana.

“Man kafija garšo, ik dienu izdzeru krūzi. Patīk arī rosīties pa virtuvi un eksperimentēt,” smaidot saka V. Zāmuele un kopā ar gardo kūku cepēju Aļonu Kuvagu ķeras pie groziņu un tortes gatavošanas.

Aļona, gatavojot tortes, izmanto tikai dabīgus produktus, ar to parasti atšķiras rūpnieciski ceptas tortes no mājās gatavotām kūkām. Pāris stundās mājīgajā kafejnīcā tapa gardas kūciņas un uzkodas. Baudot kafiju un kūkas, V. Zāmuele atzina, ka cilvēkiem biežāk jārod laiks ēst gatavošanai. Tas ir jauks laika pavadīšanas veids, turklāt arī rezultāts ir patīkams. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Darbs ar jauniešiem – dzīves misija

06:21
10.11.2025
111

Ja sarunās iznāk pieminēt jauniešu centru “Apelsīns” Liepā, cilvēki visbiežāk ir informēti, ka tas ir pirmais un ilglaicīgākais jauniešu centrs Cēsu novadā. Oktobrī “Apelsīns” nosvinēja jauniešiem svarīgu dzimšanas dienu – 18. jubileju. Nu jau astoņus no tiem centru pretī pilngadībai veda Maija Ozoliņa. Par godu nozīmīgajai jubilejai Maija piekrita “Druvai” pastāstīt par savu darbu. -Kad […]

No grāmatas uz kino ekrāna

06:25
06.11.2025
96

 Zane (Nuts) Riekstiņa dažu gadu laikā no diplomētas juristes veidola pārtapusi radošā personībā un nu jau izdevusi desmit grāmatas, turklāt tās piedāvājot ne tikai fiziski lasāmā, bet arī klausāmā formātā. Taču tagad viņas radošo rakstīšanas ceļu šķērsojuši arī kino darboņi, un nu jau aptuveni nedēļu televīzijas programmu sarakstā    “Go3” skatītāju baudījumam piedāvātas divas sērijas, […]

Jau desmit gadu apmeklē un vērtē kultūras pasākumus

06:09
04.11.2025
56

Jaunpiebalgas pagasta bibliotēkā regulāri tiekas domubiedru klubiņš “Teātra afiša”, lai dalītos iespaidos par kultūras pasākumiem. Oktobrī tikšanās reize aizritēja svētku noskaņās, atzīmējot kluba desmito jubileju. Bibliotēkas vadītāja un domubiedru pulcinātāja Baiba Logina “Druvai” pastāstīja, ka jubilejas reizē bija plānots doties kopīgi noskatīties kādu izrādi, tomēr ikdiena bija pārāk aizņemta un tas neizdevās. Pāris dienu pirms […]

Mācās noadīt savu sapņu džemperi

08:06
03.11.2025
115

Reizi mēnesī Auciemmuižā, Raiskuma pagastā, kopā sanāk dažādu paaudžu novadnieces, apsēžas ap galdu, pārspriež ikdienu un ada. “Citi dejo, citi dzied, citi ada,” saka Inga Kalniņa, uzsverot, ka kopā adīšanā ne mazāk svarīga ir kopā būšana. Auciemmuiža ir laba vieta, kur rīkot dažādas meistarklases, atzīst Cēsu novada  Pārgaujas apvienības pārvaldes Kultūras centra vadītāja Solveiga Lobuzova. […]

Savienošanās ar ezoterisko pasauli ir sava iekšējā spēka atgūšana

06:10
31.10.2025
95

Agnese Mārtiņkrista ikdienā darbojas ezoterikas jomā – viņa strādā arī ar regresijām jeb iepriekšējo dzīvju ceļojumiem. Ar viņu sarunājāmies par šī darba nozīmi, atklāsmēm un piedzīvoto. -Kur rit jūsu ikdiena? -Dzīvoju Jelgavā. Jāsaka gan, ka esmu gana daudz paceļojusi pa Latviju, bērnībā uzturējos Baus­kas pusē – Misā un Skaistkalnē. Vēlāk, no pusaudža gadiem, dzīvoju Jelgavā […]

Turpina tradicionālu amatu

06:44
27.10.2025
123

Kaspars Zvirbulis jau desmit gadus dzīvo Līgatnē. Pusaudža gados Rīgas puika brauca pie tēvoča un palīdzēja tāšu darbnīcā. “Jau 20 gados apzinājos, ka tāsiķa amats noderēs. Vismaz  vecumdienāsnoteikti,” stāsta Kaspars. Kaspars Rīgā strādāja celt­niecībā, sieva Madara absolvēja Mākslas akadēmiju. Bija jāizlemj, ko tālāk darīt. Tad arī nolēma pārcelties uz Līgatni un kopā ar Vizmu un […]

Tautas balss

Par maz informācijas

09:28
13.11.2025
16
1
Cēsniece J. raksta:

“Izlasīju par Cēsu pilsētas padomes sēdi.Būtu zinājusi, ka tāda notiek, būtu aizgājusi. Informācijas par to vai nu nebija, vai bija par maz, lai cilvēks, kurš ikdienā neseko visiem notikumiem pilsētā, to pamanītu. Ja nevar citādi, var taču izlikt afišas, garāmejot tās cilvēks ierauga. Feisbuks taču visiem nepaziņo, ja neesi īstajā “burbulī”, vēsts pie tevis neatnāks,” […]

Kam piederēs teritorija pie Raiskuma ezera

09:28
13.11.2025
15
Pārgaujas apvienības iedzīvotāja raksta:

“Gaidām, kad kāds pateiks, kas notiks ar pašvaldības zemi Raiskuma krastā. Vai to mainīs pret privātīpašumu pie Cēsu pilsētas stadiona? Ezermala gan bijusi nomā, bet nomnieks vienmēr ļāvis izmantot teritoriju ikvienam, tā bija apkaimes iedzīvotājiem pieeja ezeram, atpūtas vieta. Kāpēc cēsnieku intereses par vienu zemes pleķīti ir pirmajā vietā? Vai pilsētas stadionam ir kādi lieli […]

Medijam ir spēks

09:27
12.11.2025
16
Lasītājs raksta:

“Pērn un šī gada sākumā zvanīju “Druvai” par to, cik sliktā stāvoklī ir Liepas dzelz­ceļa pārbrauktuve. Šovasar beidzot to salaboja. Domāju, savs nopelns tajā ir arī avīzei. Paldies!” pauda lasītājs.

Lācis mūsdienās

09:23
12.11.2025
17
Seniors raksta:

“Klausos, kā speciālisti televīzijas radījumā saka, ka lāči ienākuši Latvijā un mums ar tiem turpmāk jāsadzīvo. Protams, lāči senāk dzīvojuši Latvijas teritorijā, bet tie pamazām izmedīti, jo bijuši bīstami ganāmpulkiem un arī cilvēkiem. Tagad cenšamies atjaunot plēsīgo dzīvnieku populāciju, bet, šķiet, neaizdomājamies, ka saimnieciskā darbība un cilvēku dzīves­veids simts gados pilnībā mainījies. Vide atšķiras no […]

Soliņu trūkums kā gadu desmitu tradīcija

08:20
10.11.2025
35
Cēsniece raksta:

“Gadiem runā, ka Cēsīs ir pārāk maz soliņu, bet pašvaldība izliekas nedzirdam. Man diezgan bieži ir jāiet uz klīniku, esmu krietnos gados, bet eju kājām, jo nav pārāk tālu. Tomēr atsēsties pa laikam vajag. Ejot pa Glūdas ielu, līdz Lenču ielai nav neviena soliņa. Pie jauniešu centra autobusu pieturas ir metāla sēdekļi, bet tie tomēr […]

Sludinājumi