Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Delikatese no kalpu galda

Andris Vanadziņš
12:22
18.03.2025
349
Straupe Rolands

No senatnes līdz mūsdienām. Piensaimnieku kooperatīvas sabiedrības “Straupe” ražošanas vadītājs Rolands Jomerts uzsver, ka “Straupe” ir Latvijā vienīgais piena pārstrādes uzņēmums, kas ražo vērtīgo senču mantojumu, garšīgo un veselīgo sviestu ar kaņepēm. FOTO: Andris Vanadziņš

“Sviests ar kaņepēm”, ko ražo piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Straupe”, ir produkts, ko gatavo tikai Latvijā. Savukārt “Straupe” ir vienīgais piena pārstrādes uzņēmums valstī, kur jau 29 gadus, ņemot par pamatu nedaudz precizētu tautas recepti, šādu sviestu gatavo.

Šodien sviests ar kaņepēm ir delikatese, ko iecienījuši gardēži, veselīgu produktu cienītāji un saim­nieces, kurām patīk jauninājumi ģimenes ēdienkartē. Taču senākā pagātnē to dēvēja par “bada sviestu”. “Tas radās kā kalpu ēdiens. Sviests vienmēr bijis dārgs, saimnieki, lai vērtīgo mantu taupītu, kalpiem gatavoja sviestu ar kaņepēm. Proporcijas izvēlējās atbilstoši katras sētas rocībai. Tā nu zemnieki, paši to pat nenojaušot, atstājuši mums ļoti vērtīgu mantojumu. Kā atzīst uzturzinātnieki šodien kaņepju sviestu papildina ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, piesātinātajām taukskābēm, kas cīnās ar holesterīnu. Mūsu senči ir radījuši vērtīgu, veselīgu produktu, kas ir sātīgs un garšīgs, ar mazliet specifisku kaņepju, riekstu pieskaņu,” stāsta “Straupes” ražošanas vadītājs Rolands Jomerts. “Kā jau zemnieku ēdiens tas ir vienkāršs un top no trim sastāvdaļām: sviesta, kaņepju masas un sāls. Sviestu gatavojam no apkārtnes lauksaimnieku piegādātā piena, savukārt kaņepju masu piegādā viena saimniecība Jelgavas pusē. Sadarbojamies jau vairāk nekā 10 gadus.

Sviestu ar kaņepēm ražojam reizi nedēļā un pamatā pārdodam mūsu pašu veikaliņu tīklā. Tehnoloģiskais process arī ir vienkāršs. Tikko gatavotu svaigu sviestu samaisa ar kaņepju masu, pievieno sāli. Tā iegūstam sviestu ar kaņepēm, veselīgu produktu, kas nācis no latviešu zemnieku galda.”

Produkta receptūra teju 30 gadus saglabāta nemainīga: 80% sald­krējuma sviests, 20 % kaņepju masa un sāls. Kaņepju masu gatavo no sējas kaņepju šķirnes ‘Adzelvieši’. Latvijā tā ir sena un novērtēta šķirne pārtikas ražošanā, jo satur līdz 35% eļļas, daudz olbaltumvielu, arī šķiedrvielu. Kvalitatīvas sēklas ir aromātiskas, tām piemīt patīkama, no maigas līdz izteiktai riekstu garšai un smaržai.

Nogatavojušās kaņepes izkuļ, attīra un nožāvē. Pēc tam sēklas karsē, atdzesē un samaļ, iegūstot gandrīz melnu, eļļainu, aromātisku masu.

009a1274
PKS “Straupe” sviests ar kaņepēm. FOTO: Marta Meldra Martinsone

LAI GARŠO!

Gatavošanas iedvesmai dažas Ogres tehnikuma pasniedzējas Zinaidas Bāras un viņas audzēkņu sagatavotas receptes, kas apliecina, ka pielietojums zemnieku delikatesei ir ļoti daudzveidīgs.

Uzkodas ar “Straupes sviestu ar kaņepēm”

  • No rudzu maizes izspiež medaljonus, uz pannas viegli apgrauzdē, atdzesē, virsū liek biezpienu, kas rūpīgi samaisīts ar sviestu ar kaņepēm. Rotā ar dārzeņu gabaliņiem.
  • No baltmaizes izspiež medaljonus, uz pannas apgrauzdē brūnus. Ar konditorejas tūtu uzspiež saputotu sviestu ar kaņepēm. Var rotāt ar svaiga gurķa strēmelītēm. Var izmantot tikai sviestu ar kaņepēm, to var samaisīt, piemēram, ar biezpienu.
  • Izvāra kartupeļus ar mizu, atdzesē, nomizo, sagriež šķēlēs, virsū ar konditorejas tūtu uzspiež saputotu sviestu ar kaņepēm. Rotā ar sarīvētu Jāņu sieru un sasmalcinātiem lociņiem.

Kartupeļu krēmzupa ar šitaki sēnēm un “Straupes sviestu ar kaņepēm”

  • Burkānus un sīpolus notīra, sagriež mazākos gabalos un apcep sviestā ar kaņepēm. Pievieno buljonu, liek kartupeļus, sēnes. Vāra, līdz sastāvdaļas ēšanas gatavībā. Padzesē, sablendē un izberž caur sietu. Pievieno saldo krējumu, sviestu ar kaņepēm, uzvāra un pasniedz ar siera kraukšķiem.

Siera kraukšķi ar kaņepju sviestu

  • Sviestu ar kaņepēm un miltus saberž smilšveidīgā masā, pievieno sarīvētu Jāņu sieru un samīca viendabīgā mīklā. To sadala uz pusēm. No pirmās daļas veido garenas, apaļas standziņas un cep cepeškrāsnī gatavas. Otro mīklas daļu plāni izveltnē, liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un cep kraukšķus.

Pildītas kartupeļu kroketes ar “Straupes sviestu ar kaņepēm” un Jāņu sieru

  • Izvāra kartupeļus, tos sastampā kartupeļu biezenī. Karstam pievieno sviestu ar kaņepēm, olu dzeltenumus, sāli, muskatriekstu, zaļumus. Sadala vienāda izmēra lodītēs, katrā ieliek Jāņu siera kubiņu, veido apaļu formu. Panē olu baltumā, rīvmaizē un cep lielā taukvielu daudzumā gaiši brūnas.

Straupe Sviets
Sviests ar kaņepēm ir vērtīgs, veselīgs produkts, kas ir sātīgs un garšīgs ar mazliet specifisku kaņepju, riekstu pieskaņu. Tā pielietojuma iespējas virtuvē ir ļoti daudzveidīgas.
FOTO: no “Siera kluba” arhīva

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
128

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
622
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
240

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
28
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi