Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Sveču un lāpu liesmas izgaismo brīvību

Sarmīte Feldmane, Jānis Gabrāns
00:00
16.11.2023
14
Svec Ligatne 2

Lāčplēša diena bija apmākusies, līņāja, bet pelēkā rudens mākoņos mirdzēja svecīšu un lāpu gaisma. Pieminot tos, kuri cīnījās par Latvijas valsts brīvību, arī Cēsu novadā notika lāpu gājieni, pie piemi- nekļiem tika aizdegtas sarkanbalt­sarkanas svecītes.

Līgatniešiem jau daudzus gadus ir tradīcija pilsētā pie dīķa, Skolas kalna pakājē, veidot svecīšu Latviju. Katrs, kurš vēlas, atnāk un noliek savu gaismiņu. Tiklīdz sāka krēslot, pilsētnieki pa vienam un ģimenēm nāca ar svecēm.    “Lāčplēša diena ir svētki. Noliksim svecītes, tad Augšīgatnē iesim    lāpu gājienā. Vakarā mājās degs sveces. Tā mums ir tradīcija,” saka līgatniete Vija Meņģele, bet Ivars Krieviņš piebilst: “Vēja nav, sveces degs ilgi.” Juris Go­lubevs nolika sarkanas un baltas svecītes, noņēma cepuri un brīdi paklusēja. “Katru gadu nāku un aizdedzinu sveces. Vakars būs gaišāks, tas nekas, ka līst,” bilst Juris.

Pamazām izgaismojās Līgatnes centrs, skanēja patriotiskas dziesmas. Tā no krēslas līdz deviņiem vakarā būs katru dienu līdz valsts svētkiem. Tradicio­nālais lāpu gājiens no Augš­līgatnes kultūras nama kā dziedoša uguns līnija vijās uz Paltmales kapiem, kur piemiņas vieta “Par Tēvzemi kritušiem 1916. – 1919”.

“Bija daudz cilvēku, nepatīkamais laiks    neatturēja doties gājienā. Prieks, ka bija daudz ģimeņu ar bērniem. Gājienā visi dziedāja līdzi korim,” stāsta Līgatnes apvienības kultūras namu vadītāja Dace Krīvena – Valdmane. Skanēja dzeja, visu kopīgi dziedāta Latvijas himna un spēka dziesmas. Ar zalvēm tika godināti kritušie.    Pieminekli izgaismoja svecīšu liesmas un lāpu ugunis.

Nītaurieši Lāpu gājienā no pamatskolas devās uz Brāļu kapiem. “Pagasta iedzīvotāji labprāt iesaistās, bija dažādas paaudzes,” pastāsta pagasta kultūras pasākumu organizators Rihards Vītols. Novadpētniece Dace Eipure atgādināja par Brīvības cīņām, kauju par Rīgu, par pieminekli. Stip­rinājumu ikvienam deva mācītājs Artūrs Bogdanovs.

“Ir svarīgi jaunajai paaudzei stāstīt mūsu valsts vēsturi, nodot tradīcijas,” pārliecināts R.Vītols un piebilst, ka pēc lāpu gājiena nītaurieši nesteidzās mājās, sildījās pie ugunskura, cienājās ar zupu un pārrunāja jaunumus.

Dzērbenē Lāčplēša dienas  svinīgais pasākums notika dievnamā. Te blakus altārim ir plāksnes, kurās iegravēti par brīvību kritušo Dzērbenes draudzes locekļu  vārdi. Muzikālā uzvedumā novadpētniece Mārīte Šķēle pastāstīja par sešiem dzērbeniešiem Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem. Pamatskolas audzēkņi un pedagogi izstāstīja stāstu par Latvijas ceļu līdz 11.novembrim.    Skanēja pazīstamas dziesmas, kuras visi dziedāja līdzi.

“Dzērbenē nav pieminekļa brīvības cīnītājiem, no baznīcas dzērbenieši devās lāpu gājienā, kas vijās cauri pagasta centram, Līvānu ciematam un noslēdzās centra skvērā. Tur dega ugunskurs un bija tikšanās ar dzērbeniešiem, kuri dienē Nacionālajos bruņotajos spēkos,” pastāsta pagasta kultūras nama vadītāja Daina Šmite un piebilst, ka cilvēki nesteidzās mājās, parunājās, sildījās pie ugunskura.

Braucot cauri Taurenei, svecīšu liesmas izgaismoja parka pieminekli “Ar sapni par dzimteni”, bet kultūras nama logos atmirdzēja gaisma. Mākslinieki    Ēri­ka Māl­dere un Aigars Lenkevičs te iekārtojuši izstādi “Svētku laika gaisma”. “Pils tumšajā laikā kļuvusi gaiša un mājīga. Katra mākslinieku radītā lampa ir stāsts, kas liek aizdomāties. Taurenieši vakara stundu pastaigās izvēlas iet gar kultūras namu,” stāsta kultūras nama vadītāja Ginta Babre. Viņa uzsver, ka taurenieši nekad neaizmirst Lat­vijai nozīmīgas dienas un tajās vienmēr pie pieminekļa deg svecītes. “Tā kā pagastā nav skolas, nerīkojam lāpu gājienu. Kultūras namā bija filma “Mana brīvība”, tā atgādināja, kā tapa brīvība, par Tautas frontes laiku. Skatītāju bija daudz,” atklāj G.Babre un piebilst, ka taurenieši pēc filmas atzinuši, ka tā ir par laiku, kurā paši piedalījās, un tas raisīja atmiņas un pārdomas.

Neraugoties uz nemīlīgajiem laika apstākļiem, Lāčplēša dienas svinīgais brīdis arī Cēsīs, Vie­nības laukumā, lāpu gājiens, piemiņas brīdis Lejas kapos pulcēja ļoti daudz cilvēku. Kuplā skaitā nāca ģimenes ar bērniem, soļoja karavīri, zemessargi, jaunsargi.

Uzrunājot Vienības laukumā sanākušos, NBS Instruktoru skolas komandieris majors Mārtiņš Bērziņš uzsvēra, ka ikviena karavīra vērtības ir pašaizliedzība, drosme, mīlestība, cieņa, taisnīgums un tās pielīdzināmas ikviena Latvijas pilsoņa vērtībām: “Šajā dienā jāatceras, ka patriotisms nav lietvārds, bet aktīvas darbības vārds. Patriotismu tāpat kā citas minētās vērtības jāaudzina un jāstiprina. Spraužot pie krūtīm sarkanbaltsarkano lentīti, ar cieņu izturoties citam pret citu, esot taisnīgam jebkurā dzīves situācijā, mīlot savu zemi, savus vecākus, savus bērnus.”

Pēc kopīgi nodziedātas valsts himnas visi devās lāpu gājienā uz Lejas kapiem. Tur svētbrīdī NBS kapelāns Jēkabs Dzēr­ve, aicinot pieminēt mūsu karavīrus ceļā uz Latvijas valsti, tās nosargāšanu Neatkarības karā, uzsvēra, ka mums jābūt tai pašai degsmei, mīlestībai un cerībai, ka esam aicināti un nolikti šīs zemes sardzē: “Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris, Cēsu Sv. Jāņa lauku draudzes mācītājs, kapelāns Pēteris Apkalns, atceroties kopīgās gaitas ar karavīriem, rakstīja: “Mūsu Latvijas valsts tapusi, tikai pateicoties mūsu karavīru grūtajām cīņām, un tās robežas novilktas Latvijas dēlu asinīm. Viņiem garām aiziet nav iespējams, jo tur runā īstā latviešu sirds savu mīlestības un ticības valodu par tautu un Tēvzemi.”

Arī mums savi pienākumi jāveic no sirds, apzinoties, ka mūsu atbildība un svēts aicinājums ir sargāt šīs robežas, Latvijas zemi, debesis un jūru. Lai šis aicinājums un pamudinājums atbalsojas ne tikai mūsu prātos, bet vēl jo vairāk mūsu sirdīs, dzīvē, darbos un mīlestībā pret Tēvzemi!”

Sekoja par iedzīvotāju augsti novērtētu tradīciju kļuvusī sveču likšana Latvijas kontūrā Pils parkā. Multimediālais priekšnesums uz viduslaiku pils torņa šogad lika aizdomāties par vienu no mūsu galvenajām vērtībām – latviešu valodu.

Sveces, ko nolika Pils parkā, šogad ieguva īpašu pievienoto vērtību. Laura Grase kopā ar biedrību “Tavi draugi” aicināja uz akciju 12.novembrī kopīgi noņemt šo sveču atlikumus, lai pārkausētu, veidojot ierakumu sveces Uk­rainas aizstāvjiem. Var teikt, simbolisks sveiciens no kādreizējiem Latvijas aizstāvjiem tagadējiem Ukrainas aizstāvjiem.

Lāčplēša dienai veltīti dažādi pasākumi notika visos novada pagastos.

 

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
25

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
29

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
57

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
37

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
151

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi