Garda kafija – kas to padara tik īpašu?
Katra cilvēka ideālā kafijas tasīte atšķiras. Vieniem tas ir spēcīgs, aromātisks dzēriens bez piedevām, citiem – maiga garša, ko papildina samtainas piena putas. Lai kāds būtu jūsu priekšstats par ideālo kafiju, mūsdienās pieejamo kafijas dzērienu daudzveidība nodrošina, ka ikvienam atradīsies kaut kas piemērots. Liela nozīme ir arī tam, kāds kafijas automāts tiek izmantots. Tā kā ir pieejamas dažādas iespējas, ir pavisam viegli apjukt terminoloģijā. Espresso, latte, cappuccino, americano, macchiato – kā šie dzērieni atšķiras, un, vēl svarīgāk, kā jūs varat pagatavot savu iecienītāko mājās? Esam sagatavojuši populārāko kafijas dzērienu ceļvedi, kas palīdzēs jums atklāt savu iecienītāko kafijas dzērienu – sākot no kafijas pupiņas līdz pat gatavam dzērienam jūsu tasītē.
Kafijas automāti, kas paredzēti kafijas pupiņām
Dažādi kafijas automāti kafiju gatavo atšķirīgi. Vienā kafijas automātā var pagatavot viena veida kafiju, savukārt cits – piešķirt tām pašām pupiņām pavisam savādāku garšu. Pirms iegādājaties lielāku iepakojumu ar kafijas pupiņām, mēs iesakām tās izmēģināt, izmantojot savu kafijas automātu. Automātiskajos kafijas automātos var pagatavot dažādu veidu dzērienus, savukārt ar filtra kafijas automātu vislabāk izceļas specializētās kafijas piesātinātās garšas notis.
Kafijas pupiņas – kafijas dzērienu pamats
Pasaulē ir pieejami simtiem kafijas pupiņu šķirņu, taču vispopulārākās ir arabika un robusta, no kurām tiek pagatavota lielākā daļa dzērienu.
• Arabikas pupiņas: Tās ir smalkākas un satur mazāk kofeīna, tām piemīt maigs skābums un plašs garšu profils – no augļu un ogu notīm līdz šokolādes un ziedu niansēm. To maigākā garša padara arabikas kafijas šķirni par īpaši iecienītu kafijas entuziastu vidū, turklāt tā ir piemērota espresso, melnai kafijai vai piena dzērieniem.
• Robustas pupiņas: Tās satur vairāk kofeīna un tām ir spēcīgāka, intensīvāka un rūgtāka garša. Tikai robustas pupiņas tiek izmantotas reti; tās bieži tiek sajauktas ar arabikas pupiņām, lai līdzsvarotu maigumu un stiprumu, kā arī skābumu un rūgtumu. Šādi maisījumi ir īpaši piemēroti kafijām ar pienu, piemēram, cappuccino un latte.
Dažādi kafijas dzērieni – viss, kas jums jāzina
No latte līdz americano un macchiato – ir neticami, cik daudz kafijas dzērienu var pagatavot no nelielām, taču spēcīgām kafijas pupiņām. Lai patiesi izbaudītu savas iecienītākās garšas, ar svaigām kafijas pupiņām vai kvalitatīvu maltu kafiju vien nepietiek – jums ir arī jāizprot atšķirības starp šiem dzērieniem. Lūk, apskats ar populārākajiem dzērieniem:
Espresso
Espresso neapšaubāmi ir viens no populārākajiem kafijas dzērieniem. Šim dzērienam raksturīga intensīva garša un plašais aromātu spektrs, kas tiek sniegts nelielā daudzumā. Lai mājās pagatavotu īstu espresso, ievērojiet šos galvenos padomus:
• Espresso tiek gatavots no smalki samaltas kafijas, lai ūdens lēni un rūpīgi spētu ekstrahēt aromātu un garšu.
• Kafijai jābūt stingri noblietētai, un vienai porcijai parasti nepieciešami 7-8 grami maltas kafijas.
• Kvalitatīvas pupiņas ir ļoti svarīgas, lai izbaudītu vislabāko garšu nelielā ūdens daudzumā. Priekš katras espresso tasītes mēs iesakām samalt svaigas, augstas kvalitātes pupiņas.
Americano
Ja espresso jums šķiet pārāk spēcīgs, americano piedāvā maigāku melnas kafijas garšu. Tā tiek pagatavota, espresso kafiju atšķaidot ar karstu ūdeni. Tas padara spēcīgo, intensīvo garšu maigāku, vienlaikus saglabājot kafijas aromātu un būtību. Lai pagatavotu americano mājās:
1. Pagatavojiet espresso porciju.
2. Atšķaidiet to ar karstu ūdeni līdz vēlamajam stiprumam.
Cappuccino
Arī krēmīgā cappuccino pamatā ir espresso, taču tas tiek papildināts ar piena putu kārtiņu. Galvenās iezīmes:
• Cappuccino pagatavošanai izmanto kafiju ar tumšāku grauzdējumu, lai iegūtu bagātīgāku garšu, kas papildina pienu.
• Smalki maltas pupiņas ir ļoti svarīgas intensīvas garšas atklāšanai.
• Pareizi saputots piens ir ļoti svarīgs. Dažos modernajos kafijas automātos to iespējams izdarīt automātiski, savukārt citiem nepieciešams piena putotājs.
Lai pārbaudītu, vai cappuccino ir pagatavots pareizi, pamēģiniet ar karoti nosmelt putas, lai atklātu zem tām esošo kafiju. Ja tas ir grūti, cappuccino ir pagatavots izcili.
Latte
Latte ir populārs kafijas dzēriens ar pienu, kas ir krēmīgāks un maigāks nekā cappuccino, jo tas satur lielāku piena daudzumu. To pagatavo, sajaucot espresso ar siltu pienu un papildinot ar nelielu piena putu kārtiņu. Lai pagatavotu latte mājās:
1. Pagatavojiet espresso porciju.
2. Pievienojiet divreiz lielāku daudzumu silta piena.
3. Pa virsu uzlejiet piena putas plānā kārtiņā.
Latte bieži vien tiek aromatizēta ar sīrupiem, piemēram, karameļu vai vaniļas, radot tādus dzērienus kā karameļu vai vaniļas latte.
Macchiato
Šis daudzpusīgais kafijas dzēriens ir piemērots gan maigas, gan stipras kafijas baudītājiem, un tas ir pieejams divās variācijās:
• Latte Macchiato: Līdzīgs latte dzērienam, taču vispirms tiek pievienots piens un pēc tam espresso. Šāda kārtība rada slāņainu efektu, jo espresso pārklāj piena kārtu.
• Espresso Macchiato: Espresso kafijas porcija, kas papildināta ar glāzi piena putu.
Lai pagatavotu espresso macchiato, vienkārši pagatavojiet porciju espresso un tasītē pa vidu pievienojiet pāris tējkarotes piena putu.
Unikāla pieredze katrai gaumei
Kādu kafiju vēlaties tagad? Spēcīgu espresso, maigu latte, atspirdzinošu americano vai krēmīgu cappuccino? Katrs dzēriens piedāvā atšķirīgu garšas pieredzi. Atcerieties, ka viss sākas ar kvalitatīvām kafijas pupiņām un kafijas pagatavošanas tehnikas pamatprincipiem. Ar kafijas automātu un nedaudz prakses varēsiet izmēģināt dažādas receptes un pilnveidot savas prasmes, lai mājās baudītu izcilu kafiju.
Komentāri