Svētdiena, 20. oktobris
Vārda dienas: Leonīds, Leonīda
casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş

Saglabāt vēsturisko

Sarmīte Feldmane
16:33
18.10.2024
317
Vmuiza5

Patlaban Zirgu stacija - balta ēka šosejas malā.

Bērzkrogā pamazām tiek atjaunota Veselavas Zirgu pasta stacija. Baltā ēka piesaista garāmbraucēju uzmanību, tāpat zirgi pie ieejas.

 “Darāmā vēl ļoti daudz. Priekšā iekštelpu iekārtošana. Lielus bojājumus gadu gaitā nodarījis caurais jumts. Pati ēka ir sausa. Domājams, vēl šogad ierīkosim apkuri, tad varēs sākties iekšdarbi,” saka saimniece Sigita Norvele.

Viņa īpašumu iegādājās 2021. gada nogalē. “Braucot garām, mamma vienmēr pievērsa uzmanību šai ēkai,” pastāsta Sigitas meita Luīze, bet Sigita uzsver, ka katra ēka gaida un pieņem savu īsto saimnieku.

“Vecajās ēkās ir dzīvība. Tās ir praktiskas. Cik cilvēku ieguldījuši darbu, lai tās taptu! Ja šodien ir dažādi instrumenti, šo ēku cēla vietējie zemnieki. Kā viņi varēja pacelt lielos akmeņus! Šādas ēkas ir daudz greznākas nekā šodien celtās. Tās ir vērtība, kurai nedrīkstam ļaut izzust,” pārliecināta Luīze.

Līdztekus Zirgu pasta stacijas    atjaunošanai Sigita arī pēta vēsturi, pa gabaliņam vien vāc kopā gan arhīvos un muzejos atrodamo, gan veselaviešu stāstus. Viņa skaidri zina, ka, ieejot stacijas ēkā, būs tās vēstures stāsts. Tajā atklājas aizvien kas jauns.

1857.gadā jau bija izbūvēts 180  verstu garš posms no Ples­kavas līdz Veselavai, un Vidze­mes guberņas pārvaldes iestādes sāka risināt jautājumu par valsts nozīmes pasta līnijas izveidošanu no Veselavas līdz Cēsīm un tālāk līdz Straupei, kur tā pieslēgtos St. Pēterburgas – Rīgas pasta ceļam.

1861.g.19. jūlijā Cēsu apriņķī sāka kursēt vietējās bruņniecības izveidotais apriņķa pasts. Tā ierīkošanas iniciatori un tiešais organizētājs bija Veselavas muižas īpašnieks barons Teofils fon Kampenhauzens un bruģu tiesnesis Grīnblats. Jaunais pasta ceļš gāja no Cēsīm caur Ve­selavas, Nēķena, Vecpie­balgas, Vestienas un Bērzaunes muižu uz Pļaviņām.

“Ir rakstīta Kampenhauzena vēstule, kurā minēts, kur Ve­selavā Zirgu pastā atradīsies kungu gals, kur nakšņos kučieri, kur  pastnieki,” stāsta S.Norvele un atgādina, ka Veselavas zirgu stacija bija viena no Vidzemes sakaru tīkla punktiem, kas nodrošināja satiksmi no Sanktpēterburgas uz Rīgu un tālāk uz Rietumeiropu. Te ceļinieki varēja nomainīt nogurušos zirgus, paši atpūsties. Stacijā iegriezās gan vietējie zemnieki, gan dažādos uzdevumos braucošie Krie­vijas un arī ārvalstu ierēdņi, garīdzniecības un bruņniecības pārstāvji.

 Viņa rāda Augusta Ruskas, dzimuša 1898.gadā, atmiņas. Viņa vecāki Trīne un Dāvis bijuši rentnieki Veselavas Zirgu pastā no 1899. līdz 1901. gadam un atkal 1904.gadā. Viņš arī uzzīmējis ēkas plānu, kādu atceras. A.Rus­ka atminas, ka virs rentnieka gala bijusi liela istaba pasta puišiem. Kas bijis virs kungu gala, viņš nezinājis stāstīt, bet kaut kur kungu galā atradušās istabas ar gultas vietām, kur pārgulēt pārbraucējiem.

“Zirgu pasta saimnieks toreiz bija tāds Zande. Viņam bija noņemtas abas kājas. Laukā izbīdīja uz krēsla. Visu to kungu būšanu vadīja divas vecas jaunkundzes Alma un Zelma. Zirgu pastā vienmēr bija jābūt zirgiem. Pārvadāja darīšanu cilvēkus. Laikam kāda takse ar bija.

No Veselavas veda uz Drus­tiem, Gatartu, Ranku, Launkalni, uz otru pusi tikai līdz Kaķu krogam.    Gadījās arī pārvadāt bagātus cilvēkus. Dzirdēju reizēm pasta puišus savā starpā lielāmies: “Man kunde par rubli.” Noteikti katram zirgu puišam bija savs ilkss pulkstens, un, kad brauca, tad tas skanēja glag – glang,” stāstījis Augusts Ruska.

Sigita rāda Veselavas Zirgu pas­ta pastnieka fotogrāfiju. Tā ir viena no pirmās vēstures ekspozīcijas, kas bija iekārtota, lai radītu priekšstatu gan par ēku, gan zirgu pasta vēsturi un dažādu gadu notikumiem. “Pastnieki bija vieni no pelnošākajiem, arī skolotājiem atalgojums bija mazāks,” bilst saim­niece.

Sigita stāsta, ka diemžēl nav atrasti inventarizācijas akti, kāds bija ēkas plānojums, lai saprastu, kas pārbūvēts.  “Atklājām dubultus griestus, vismaz pusmetra spraugu. Tur atrada tukšas patronas, bet neko citu. Domājam, tā bijusi slēptuve,” pastāsta saimniece un piebilst, ka zem ēkas ir liels velvēts pagrabs, sauss.

Ziņu, kā gadu gaitā ēka izmantota, trūkst. Ilgus gadus Zirgu pasta stacijas ēkā bija kopsaimniecības kantoris. Blakus lielā klēts ir kalpojusi graudu glabāšanai. Otrs lielais šķūnis, kas bija zirgu novietne, iebrauktuve, noderēja, lai ierīkotu darbnīcu, garāžu.    Aiz stacijas kādreiz bija stallis. “Pēc nostāstiem zinu, ka te bijusi arī zvanu stacija, strādājis vet­ārsts, frizieris, arī dzīvojuši cilvēki,”    stāsta Sigita un atklāj, ka iekštelpas sāks apgūt ar kādreizējo ķēķa galu. No kopsaimniecības laikiem mantojumā palicis vienīgi seifs sienā, tik mazs, ka nevar saprast, ko tādā glabāt. Vēl ir arī    varens plakāts ar uzrakstu: “Ļaužu darbs ir maizes tētis, zeme – maizes māmulīte.” Saim­niece atklāj, ka atstās arī kādu skārda krāsni kā sava laika liecību.

Kas būs Veselavas Zirgu pasta stacijā, viņa pagaidām neatklāj. “Pagalmā zem asfalta noteikti ir bruģis, tas redzams fotogrāfijās. Ēkai ir kaļķa krāsojums, nākamgad droši vien būs jāatjauno. Esam lūguši atļauju izkopt ceriņus ceļa joslā, tie pārauguši,    gribas iestādīt kaut ko skaistāku, ziedošu. Jākārto kanalizācija, apkure. Novembrī ēka būs izgaismota, būs arī uzraksts “Veselavas Zirgu pasta stacija”,” pastāsta Sigita.

Saimnieki ne tikai atjauno veco ēku, kas vismaz simts gadu kalpojusi sabiedrībai, bet to arī atvērs publikai. “Veselavas Zirgu pasts atkal būs vaļā,” saka saimniece un piebilst, ka nams ir 464 kvadrātmetrus liels. Pēc kopsaimniecības likvidācijas kantora ēka ieguva jaunus īpašniekus, ilgi stāvēja neizmantota. Tagad tā pamazām paceļas no nolemtības, attīrīta no gadiem krātiem atkritumiem un kultūrslāņa.

Lukturis
Lukturis pie ēkas sienas.
Vmuiza1
Veselavas Zirgu pasta stacijas īpašniece Sigita Norvele un meita Luīze arī citiem atklāj pasta vēstures lappuses.
Vmuiza2
Iekštelpās darāmā vēl ļoti daudz.
Vmuiza3
1900. gads. Veselavas saimniecisko dzīvi izmainīja jaunuzceltā Zirgu pasta stacija.
Vmuiza6
Pirms pāris gadiem ēku ieguva jaunie īpašnieki.
Maf Logo 2

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Intervija. Nesteidzīga saruna jēgas virzienā

16:23
18.10.2024
42

Režisors, žurnālists un producents Gints Grūbe ceļu uz dzimto Cēsu pusi šoruden mērojis biežāk nekā parasti. Un iemesls tam ir baisi intriģējošs… Kādā no Raunas vai varbūt Smiltenes purviem atrasts labi saglabājies līķis. Jā, tieši ap šo atradumu vērpjas Ginta vadītajā studijā “Mistru Media” uzņemtās jaunās krimināldrāmas sižeta pavērsieni. Filmu studiju kopā ar dzīvesbiedri Inesi […]

Aicina iepazīt apkaimi

09:27
11.10.2024
74

Spēle – mūsdienīga identitātes veidotāja Mūsdienu tehnoloģijas rada iespējas, kā saistošā veidā iepazīstināt ar novada vērtībām. Cēsu novadā ir radītas vairākas interaktīvas spēles, kas gan vietējiem, gan arī tūristiem ļauj atraktīvā veidā iepazīt apdzīvoto vietu no jauna vai ieraudzīt vēl līdz šim nepamanīto. Tādējādi spēles kļūst par mūsdienīgām apdzīvotās vietas identitātes veidotājām. Līgatnes Tūrisma informācijas […]

Aktualizējam. Svešvalodas skolās

20:54
08.10.2024
121

Krievu valodas prasmes, šķiet, ilgus gadus uzskatītas par vienām no teju pamata prasmēm jaunu un gados vecāku cilvēku zināšanu bagāžā, dzīvojot Latvijā. Cēsis ir pilsēta, kurā šo valodu gan dzird un nākas izmantot krietni vien mazāk nekā citviet mūsu valstī, pat jāteic, visbiežāk bez krievu valodas var lieliski iztikt. Turpretim galvaspilsētā ilgstoši bija pašsaprotami, ka […]

Aktualizējam. Seniori

12:40
01.10.2024
155

Tikties un sadarboties, gūt dzīvesprieku un enerģiju Šodien ir Starptautiskā senioru diena. “Druva” uz diskusiju aicināja novada vairāku senioru biedrību pārstāvjus, lai runātu, kā seniori jūtas, ko biedrības dara, kādi sasāpējuši jautājumi risināmi pašvaldības un valsts līmenī, un vai paši seniori vēlētos būt vairāk iesaistīti, līdzdalīgi pasākumos un lēmumu pieņemšanā, kas saistīti ar sociālo jomu. […]

Aktualizējam. Pašvaldība un iedzīvotāji

12:28
01.10.2024
39

Budžets, vēlmes un iespējas “Kopā sanākt – radīt – darīt” – tā Smiltenes novada pašvaldība nosaukusi domes deputātu un darbinieku tikšanos pagastos. Deputāti uzklausa iedzīvotājus, diskutē. Grib tikties ar deputātiem Taču parasti tikties ar iedzīvotājiem dodas tikai domes vadība. Labi, ja piedalās arī kāds deputāts, kurš dzīvo tajā pagastā vai kaimiņos. Ja vēlētājiem pajautātu, cik […]

Novadnieks: Vēstures notikumi, kas neskāra retu dzimtu

10:49
27.09.2024
41

2021.gadā likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” tika ierakstīta Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres diena. Latvijas Nacionālajā enciklopēdijā    par nacionālajiem partizāniem teikts: “Latvijas iedzīvotāju bruņota cīņa ar partizānu kara metodēm pret Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) okupācijas režīmu 08.1944.–05.1957.” Latvijā ir apzinātas vairāk nekā 200 vietas, kur pēckara gados darbojušās nacionālo partizānu grupas, […]

Tautas balss

Pēcgarša nepatīkama

12:25
15.10.2024
33
24
Seniore E. raksta:

“Lai kā armija stāstīja, ka militārajam dronam, kas ielidoja Latvijā, visu laiku sekots, izrādās, ka militāristi par to uzzinājuši no policijas, kurai savukārt zvanījis kāds iedzīvotājs, kad dzirdējis dronu lidojam. To atklājuši Latvijas Televīzijas žurnālisti. Situācija nejauka, ieguvums ir gūtā mācība. Tomēr pēcgarša nepatīkama. Bruņotajiem spēkiem atvēl aizvien vairāk naudas, lasām par plašo sadarbību ar […]

Kā organizēt nokļūšanu uz kapusvētkiem

12:24
15.10.2024
36
Lasītājs J. raksta:

“Cēsīs kapusvētkos Meža kapos bija ļoti daudz cilvēku, trūka vietu, kur mašīnām apstāties. Šādiem pasākumiem varētu organizēt īpašus autobusu reisus, kas kursē biežāk tieši laikā, kad cilvēkiem svarīgi nokļūt uz kapiem un atpakaļ. Var būt pat tā, ka cilvēks savu mašīnu atstāj pilsētas stāvlaukumā, uz kapiem brauc ar sabiedrisko transportu. Ja braukšanas biļetes cena nesedz […]

Garš un skaists rudens

11:54
15.10.2024
16
Seniore raksta:

“Parasti zeltainais rudens bija septembrī, šogad oktobra pusē. Tūrisma uzņēmējiem vajadzētu būt labākai situācijai nekā citus gadus. Oktobrī parasti jau ir dubļi, lietus, nemīlīgs vējš. Šogad pietiekami jauks, lai baudītu dabu, apmeklētu skaistākās vietas,”domās dalījās seniore.

Vai nav par traku

11:53
15.10.2024
20
Lasītāja G. raksta:

“Uzņēmējiem būs jāziņo Valsts ieņēmumu dienestam, kuriem darbiniekiem algu izmaksā skaidrā naudā. Saprotu, ka jācīnās pret ēnu ekonomiku, taču tas šķiet par traku, ka tiek izsekots, kā cilvēks saņem darba samaksu un kā norēķinās par to, ko pērk. Vai tad ēnu ekonomikas lielāko daļu veido tieši algas? Vai tur nav preces, par kurām nenomaksā PVN, […]

Kad saņem otrajā līmenī uzkrāto

11:48
15.10.2024
29
Lasītāja T. raksta:

“Bankas skaļi stāsta, cik izdevīgi ir ieguldīt otrā līmeņa pensiju uzkrājumā, ka tam ir labs ienesīgums. Taču gandrīz nedzird, kā uzkrājumu izmaksā, kad cilvēks aiziet pensijā. Saprotu, ka ir divi varianti, viens, ka to pievieno vecuma pensijai, otrs ir tā sauktā “mū­ža pensija”, kuru apsaimnieko kāda finanšu institūcija, uncilvēks var izvēlēties, kādos termiņos un kad […]

Sludinājumi