Svētdiena, 20. oktobris
Vārda dienas: Leonīds, Leonīda
casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş

Aicina iepazīt apkaimi

Iveta Rozentāle
09:27
11.10.2024
74
Ident Kartes (1)

Mūsdienīgi. Ar interaktīvo spēļu palīdzību vietas iepazīt var mūsdienīgā veidā.

Spēle – mūsdienīga identitātes veidotāja

Mūsdienu tehnoloģijas rada iespējas, kā saistošā veidā iepazīstināt ar novada vērtībām. Cēsu novadā ir radītas vairākas interaktīvas spēles, kas gan vietējiem, gan arī tūristiem ļauj atraktīvā veidā iepazīt apdzīvoto vietu no jauna vai ieraudzīt vēl līdz šim nepamanīto. Tādējādi spēles kļūst par mūsdienīgām apdzīvotās vietas identitātes veidotājām.

Ident Kartes (2)
Orientēšanās spēles maršruts Vecpiebalgā izveidots kā Latvijas kontūra.

Līgatnes Tūrisma informācijas centra informācijas konsultante Natālija Kaula pastāsta, ka orientēšanās spēle “Līgatnes detaļu medības” ir radīta pirms trīs gadiem ar mērķi popularizēt Līgatni, aicināt iepazīties ar tās vēsturi un dabu: “Ejot centra takas ar spēles norādēm rokās un ceļā lasot informāciju stendos, tūrists tiek aicināts ne tikai izklaidēties, bet pastaigas laikā arī būt īpaši vērīgs. Tādējādi viņam pašam laika pavadīšana kļūst vēl interesantāka un paliek atmiņā. Lai gan spēle ir paredzēta vienam līdz četriem dalībniekiem, tajā var piedalīties arī lielāka kompānija, sadaloties grupiņās un sacenšoties par lielāku pareizo atbilžu skaitu vai arī “uz ātrumu”, tāpēc spēlētāji ir ļoti dažādi. Daži    “Līgatnes detaļu medībās” piedalās atkārtoti, atvedot līdzi citu kompāniju. Citi vispirms to iziet, lai pēc tam atvestu sev līdzi grupu un spēlētu kopā. Aktivitātei ir piekrišana, jo iespēja sevi izaicināt cilvēkiem patīk. Spēle noteikti ir aktuāla tematiski un jebkurā gadalaikā.”

Spēles “Atklāj Vecpiebalgu” un “Izzini Cēsis” izveidotas pagājušā gada izskaņā. “Atklāj Vecpie­balgu” veidota, sadarbojoties ar vietējiem uzņēmējiem. Tūrisma eksperte Laura Prūse teic: “Spēles ideja radās, kad Google kartēs tika pamanīts maršruts, kas atgādināja Latvijas kontūru. Tas kļuva par pamatu spēles izveidei. Iz­mantojot Actionbound lietotni, šis maršruts tika pārvērsts inter­aktīvā piedzīvojumā, kopīgi radot pārgājiena spēli, kas stilizētā Latvijas kontūras veidolā ved cauri Vec­piebalgai. Jautājumi izstrādāti tā, lai dalībnieki iepazītu pagasta vēsturi, ievērojamākās vietas un vietējos uzņēmējus. Pagājušajā gadā, piedaloties spēlē, dalībnieki varēja laimēt pārsteiguma balvas no vietējiem uzņēmējiem. Spēle norisinājās mēnesi, trīs labākās komandas ieguva balvas.” Pa­gā­jušajā gadā spēli izspēlēja 175 dalībnieki – gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi. “Atsauksmes liecina, ka cilvēkiem tā ļoti patika un viņi to novērtēja kā interesantu piedzīvojumu,” teic L.Prūse.

Laura Prūse pastāsta, ka spēle pieejama arī šogad: “Šogad spēli ir spēlējuši arī 45 dalībnieki no liela tirdzniecības uzņēmuma. Viņi atzīst, ka tā ļāvusi atklāt gan interesantus faktus, gan notikumus, gan mūsdienīgo Vecpie­bal­gu.” L.Prūse vērtē, ka spēle piemērota jebkurai vecuma grupai – gan skolas jauniešiem, gan darba kolektīviem, arī draugu kompānijām.

Orientēšanās spēle “Izzini Cē­sis” radīta, meklējot variantus, kā interesantā veidā cilvēkiem sniegt informāciju par pilsētu, jo īpaši tiem, kas dzīvo Cēsīs vai arī ierodas atkārtoti. Orientēšanās spēle ļauj aizraujošā veidā uzzināt jaunus faktus un apkārtnē ieraudzīt dažādas detaļas, kas citkārt paliktu nepamanītas. Spēles dalībnieki, piedaloties orientēšanās aktivitātēs, apgūst jaunas zināšanas par pilsētas vēsturi un vidi, kas palīdz viņiem labāk saprast un novērtēt apkārtējo pasauli. Izmantojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas, gan karte pieejama digitāli, gan arī atbildes uz jautājumiem cilvēki raksta un iesniedz caur telefonu. Cēsu Tūrisma informācijas centrā pastāsta, ka spēle vēl tikai sāk ceļu pie interesentiem, bet to jau ir spēlējuši visa vecuma cilvēki – gan skolēnu grupas no novada skolām, gan no citām Latvijas vietām, tādējādi apvienojot lietderīgo ar patīkamo. Tāpat šīs spēles ir izmantojuši cilvēki kā saliedēšanās pasākuma elementu darba kolektīviem, ģimenēm.

Cēsu Tūrisma informācijas centra darbinieki novērojuši, ka spēle kalpo kā mūsdienīga pilsētas identitātes veidotāja: “Spēle ļauj labāk iepazīt Cēsu kultūrvēsturiskos objektus, kas var būt gan labi zināmi simboli, gan slēptas vēstures pēdas. Tā piedāvā dalībniekiem iespēju dziļāk iepazīt vietējo vēsturi, kultūru un Cēsu unikālās vietas, tādējādi veidojot emocionālu saikni ar šo seno, bet vienlaikus moderno Latvijas pilsētu. Spēle ir efektīvs veids, kā caur interaktīvu un izklaidējošu pieeju radīt izpratni par Cēsu vērtībām un mantojumu vietējiem un viesiem, palīdzot uzturēt pilsētas vēsturisko mantojumu dzīvu un pieejamu plašākai sabiedrībai. Šāda spēle ir interesants veids, kā mācīties un atklāt jaunas lietas, apvienojot izklaidi ar izglītošanu. Cilvēki ne tikai pavada laiku ārā, bet arī iegūst jaunas zināšanas. No cilvēkiem, kas dzīvo Cēsīs, esam dzirdējuši atsauksmes, ka caur šo spēli viņi ir uzzinājuši faktus vai ievērojuši pilsētvides elementus, ko līdz šim nav pamanījuši.”

Natālija Kaula vērtē, ka spēle “Līgatnes detaļu medības” ir ne tikai izklaidējoša, bet arī vērtīgs instruments Līgatnes identitātes veidošanā un attīstīšanā: “At­ro­doties mazpilsētā, viscaur izjūtama tās vēstures ietekme uz šodienu. Izzinot senus notikumus, ir iespēja pareizi un labāk izprast šodienu, izbaudīt unikālu Lī­gatnes dabu, apskatīties smilšakmens klintis pie Līgatnes upītes, ieskatīties senajās mākslīgi veidotajās alās, ieturēt maltīti kādā kafejnīcā vai restorānā. Spēle mudina dalībniekus izzināt pilsētas vēsturi, kultūru un tās unikālās vietas, veicinot piederības sajūtu vietējiem iedzīvotājiem, bet tūristiem sniedzot aizraujošus pārsteigumus. Spēle ļauj izzināt arī mazāk pamanāmus vēsturiskus objektus un detaļas, kas veido Līgatnes šarmu.”

UZZIŅAI

Spēle “Atklāj Vecpiebalgu” aicina aizdomāties: “Vai esi kādreiz domājis apiet apkārt Latvijai? Tagad tev ir šāda iespēja! Vecpiebalgas centrā ir izveidots interaktīvs pārgājiens ar jautājumiem, kura laikā, izejot vairākus kilometrus garu stilizētu Latvijas kontūru, uzzināsi daudz jauna par vietējiem uzņēmējiem un apskates objektiem. Izmanto iespēju un iepazīsti vienu no Latvijas kultūrtelpas bagātībām!”

Lai piedalītos spēlē, mobilajā ierīcē ir lejupjāielādē lietotne “Actionbound”, jādodas uz spēles sākuma punktu, Vecpiebalgas apvienības ēku, kur aplikācijā jāizvēlas iespēja “Atrast aktivitāti”, un jāievada spēles nosaukums “Atklāj Vecpiebalgu”. Interaktīvo spēli var spēlēt kopā ar draugiem, ģimeni vai kolēģiem, lai kopā rastu atbildes uz jautājumiem un piedzīvotu izziņas prieku.

Spēle “Līgatnes detaļu medības” ļauj aizraujošā veidā izzināt un meklēt detaļas, kas slēpjas Līgatnes industriālajā mantojumā un dabā. Lai sāktu spēli, jādodas uz Līgatnes Tūrisma informācijas centru, kurā varēs saņemt spēles materiālus. Pēc tam var dodies piedzīvojumā kopā ar ģimeni, draugiem, klases biedriem vai arī vienatnē, izaicinot pašam sevi. Šajā spēlē nav nepieciešams izmantot vied­ierīces. Aptuvenais distances garums ir pieci kilometri.

Orientēšanās spēle “Izzini Cēsis” ved caur Cēsu vecpilsētu un nedaudz aiz tās robežām. Lai sāktu spēli, ir nepieciešams noskenēt QR kodu, kas aizvedīs uz spēles jautājumiem, kā arī katra komanda Cēsu Tūrisma informācija centrā saņem maršruta karti. Iepriekš piesakoties, ir iespējams izspēlēt spēli, saņemot drukātu karti un jautājumus. Orientēšanās spēli var izspēlēt arī viens cilvēks.

Spēles laikā ir jāseko maršrutam kartē un jāatbild uz jautājumiem, uz kuriem atbildes var atrast gan dabā, gan kartē, gan nedaudz palauzot galvu. Spēlei ir trīs varianti, kas atšķiras pēc distances garuma un jautājumu grūtības pakāpes. Pirmais variants piemērots skolēniem līdz ceturtajai klasei, otrais variants bērniem virs 12 gadu vecuma un ģimenēm ar bērniem, savukārt trešais variants piemērots garāku pastaigu mīļotājiem, jo distances garums ir 6,5 km.

Maf Logo 2

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Saglabāt vēsturisko

16:33
18.10.2024
328

Bērzkrogā pamazām tiek atjaunota Veselavas Zirgu pasta stacija. Baltā ēka piesaista garāmbraucēju uzmanību, tāpat zirgi pie ieejas.  “Darāmā vēl ļoti daudz. Priekšā iekštelpu iekārtošana. Lielus bojājumus gadu gaitā nodarījis caurais jumts. Pati ēka ir sausa. Domājams, vēl šogad ierīkosim apkuri, tad varēs sākties iekšdarbi,” saka saimniece Sigita Norvele. Viņa īpašumu iegādājās 2021. gada nogalē. “Braucot […]

Intervija. Nesteidzīga saruna jēgas virzienā

16:23
18.10.2024
42

Režisors, žurnālists un producents Gints Grūbe ceļu uz dzimto Cēsu pusi šoruden mērojis biežāk nekā parasti. Un iemesls tam ir baisi intriģējošs… Kādā no Raunas vai varbūt Smiltenes purviem atrasts labi saglabājies līķis. Jā, tieši ap šo atradumu vērpjas Ginta vadītajā studijā “Mistru Media” uzņemtās jaunās krimināldrāmas sižeta pavērsieni. Filmu studiju kopā ar dzīvesbiedri Inesi […]

Aktualizējam. Svešvalodas skolās

20:54
08.10.2024
121

Krievu valodas prasmes, šķiet, ilgus gadus uzskatītas par vienām no teju pamata prasmēm jaunu un gados vecāku cilvēku zināšanu bagāžā, dzīvojot Latvijā. Cēsis ir pilsēta, kurā šo valodu gan dzird un nākas izmantot krietni vien mazāk nekā citviet mūsu valstī, pat jāteic, visbiežāk bez krievu valodas var lieliski iztikt. Turpretim galvaspilsētā ilgstoši bija pašsaprotami, ka […]

Aktualizējam. Seniori

12:40
01.10.2024
155

Tikties un sadarboties, gūt dzīvesprieku un enerģiju Šodien ir Starptautiskā senioru diena. “Druva” uz diskusiju aicināja novada vairāku senioru biedrību pārstāvjus, lai runātu, kā seniori jūtas, ko biedrības dara, kādi sasāpējuši jautājumi risināmi pašvaldības un valsts līmenī, un vai paši seniori vēlētos būt vairāk iesaistīti, līdzdalīgi pasākumos un lēmumu pieņemšanā, kas saistīti ar sociālo jomu. […]

Aktualizējam. Pašvaldība un iedzīvotāji

12:28
01.10.2024
39

Budžets, vēlmes un iespējas “Kopā sanākt – radīt – darīt” – tā Smiltenes novada pašvaldība nosaukusi domes deputātu un darbinieku tikšanos pagastos. Deputāti uzklausa iedzīvotājus, diskutē. Grib tikties ar deputātiem Taču parasti tikties ar iedzīvotājiem dodas tikai domes vadība. Labi, ja piedalās arī kāds deputāts, kurš dzīvo tajā pagastā vai kaimiņos. Ja vēlētājiem pajautātu, cik […]

Novadnieks: Vēstures notikumi, kas neskāra retu dzimtu

10:49
27.09.2024
41

2021.gadā likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” tika ierakstīta Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres diena. Latvijas Nacionālajā enciklopēdijā    par nacionālajiem partizāniem teikts: “Latvijas iedzīvotāju bruņota cīņa ar partizānu kara metodēm pret Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) okupācijas režīmu 08.1944.–05.1957.” Latvijā ir apzinātas vairāk nekā 200 vietas, kur pēckara gados darbojušās nacionālo partizānu grupas, […]

Tautas balss

Pēcgarša nepatīkama

12:25
15.10.2024
33
25
Seniore E. raksta:

“Lai kā armija stāstīja, ka militārajam dronam, kas ielidoja Latvijā, visu laiku sekots, izrādās, ka militāristi par to uzzinājuši no policijas, kurai savukārt zvanījis kāds iedzīvotājs, kad dzirdējis dronu lidojam. To atklājuši Latvijas Televīzijas žurnālisti. Situācija nejauka, ieguvums ir gūtā mācība. Tomēr pēcgarša nepatīkama. Bruņotajiem spēkiem atvēl aizvien vairāk naudas, lasām par plašo sadarbību ar […]

Kā organizēt nokļūšanu uz kapusvētkiem

12:24
15.10.2024
36
Lasītājs J. raksta:

“Cēsīs kapusvētkos Meža kapos bija ļoti daudz cilvēku, trūka vietu, kur mašīnām apstāties. Šādiem pasākumiem varētu organizēt īpašus autobusu reisus, kas kursē biežāk tieši laikā, kad cilvēkiem svarīgi nokļūt uz kapiem un atpakaļ. Var būt pat tā, ka cilvēks savu mašīnu atstāj pilsētas stāvlaukumā, uz kapiem brauc ar sabiedrisko transportu. Ja braukšanas biļetes cena nesedz […]

Garš un skaists rudens

11:54
15.10.2024
16
Seniore raksta:

“Parasti zeltainais rudens bija septembrī, šogad oktobra pusē. Tūrisma uzņēmējiem vajadzētu būt labākai situācijai nekā citus gadus. Oktobrī parasti jau ir dubļi, lietus, nemīlīgs vējš. Šogad pietiekami jauks, lai baudītu dabu, apmeklētu skaistākās vietas,”domās dalījās seniore.

Vai nav par traku

11:53
15.10.2024
20
Lasītāja G. raksta:

“Uzņēmējiem būs jāziņo Valsts ieņēmumu dienestam, kuriem darbiniekiem algu izmaksā skaidrā naudā. Saprotu, ka jācīnās pret ēnu ekonomiku, taču tas šķiet par traku, ka tiek izsekots, kā cilvēks saņem darba samaksu un kā norēķinās par to, ko pērk. Vai tad ēnu ekonomikas lielāko daļu veido tieši algas? Vai tur nav preces, par kurām nenomaksā PVN, […]

Kad saņem otrajā līmenī uzkrāto

11:48
15.10.2024
29
Lasītāja T. raksta:

“Bankas skaļi stāsta, cik izdevīgi ir ieguldīt otrā līmeņa pensiju uzkrājumā, ka tam ir labs ienesīgums. Taču gandrīz nedzird, kā uzkrājumu izmaksā, kad cilvēks aiziet pensijā. Saprotu, ka ir divi varianti, viens, ka to pievieno vecuma pensijai, otrs ir tā sauktā “mū­ža pensija”, kuru apsaimnieko kāda finanšu institūcija, uncilvēks var izvēlēties, kādos termiņos un kad […]

Sludinājumi