Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Par cerībām un vilšanos

Jānis Gabrāns
09:21
07.02.2018
5
Vineta Petersone 1

Viena no Latvijas labākajām BMX braucējām Vineta Pētersone jau aizvadījusi jaunās sezonas, kurā viņa startēs elites grupā, pirmās sacensības. Pirms sezonas viņa “Druvai” pastāstīja par iepriekšējā gada interesantākajām sacensībām, par piedzīvotajiem vilšanās brīžiem un mīlestību uz šo sporta veidu. Starptautiskajās sacensībās viņa pārstāv komandu “Thrill Factory”.

Aizvadītajā gadā Pasaules čempionātā junioriem Vinetai bron­zas medaļa, Eiropas kausos junioru grupā kopvērtējumā pirmā vieta, bet Pasaules kausa izcīņā elites grupā ierindojusies 11.vie­tā.

“Bija iespēja iekļūt Olimpiskās vienības B sastāvā, ja izdotos iekļūt labāko desmit pasaules elites braucēju Pasaules kausa kopvērtējumā. Paliku 11. Tas, ka es kā juniore biju 11.elites kopvērtējumā, viņiem nelikās saistošs, arī ne Pasaules čempionāta bronzas medaļa junioriem un uzvara Eiropas kausā,” saka V. Pētersone.

Ritenim atvaļinājums, Vinetai – medaļa

Par gada lielāko piedzīvojumu sportiste sauc Pasaules čempi­o­nātu, jo tas sācies ar secinājumu, ka velosipēds “aizlidojis” kaut kur citur.
“Bija zināms šoks, jo katram braucējam ritenis tiek īpaši pielāgots, nācās rast rezerves variantu, pierast pie cita. Aizņēmos riteni no komandas biedra, bet tobrīd par augstu rezultātu vairs nedomājām. Tas apbēdināja, jo pēdējā junioru gadā gribējās nobraukt labi.

Daudz laika gatavoties nebija, viens treniņš un sacensībās iekšā. Tur viss ritēja ļoti strauji, uzreiz pēc pusfināla sauca uz finālu, gandrīz nebija laika atvilkt elpu. Kad izsauca mani, bija īpaša sajūta, apzinājos, ka esmu tikusi līdz finālam, bija zināms atvieglojums, ka jānobrauc tikai viens aplis. Fināls bija veiksmīgs, pēdējā līkumā vēl biju ceturtā, bet finiša līniju šķērsoju trešā. Tas bija labs panākums, ņemot vērā visus apstākļus ar riteņa nozušanu. Vai būtu labāk, ja būtu savs ritenis? Varbūt, bet tagad nav vērts par to domāt, jo bija tā, kā bija.

Interesanti, ka mans komandas biedrs, no kura aizņēmos braucamo, arī iekļuva finālā. Vēlāk smējām, ka šis ir veiksmes ritenis, kas iebraucis divos finālos,” stāsta Vineta.
Nedēļu pēc tam, kad viņa jau biju pārbraukusi mājās ar bronzas godalgu, varējusi saņemt arī savu braucamo.
Arī Eiropas kausu sākums nebija veiksmīgs. Pirmajā posmā palika pusfinālā, kaut gan kā otrā gada juniore startēja kopā ar gadu jaunākām braucējām.
“Visi uz mani skatījās kā stabilu līderi, patiesībā tā arī vajadzēja būt, bet kaut kas nesagāja,” saka Vineta. “Otrajā posmā iekļuvu finālā, bet uz pjedestāla netiku. Sekoja vēl divas ceturtās vietas, un tā arī neesmu sapratusi, kāpēc tā. Tikai pēc tam sākās pjedestāli, kas atgrieza cerību kāpt uz augšu kopvērtējumā. Viss izšķīrās pēdējos posmos Norvēģijā, kur bija labi rezultāti.”

Tā kā bija pēdējais gads juni­oros, Vineta pamēģināja arī spēkus Pasaules kausa elites grupā, kur jāmērojas spēkiem ar pasaules stiprākajām BMX braucējām. Kopvērtējumā iegūto 11.vietu viņa vērtē kā ļoti labu rezultātu.
Jautāta, vai šogad izdosies iekļūt desmitniekā, viņa atbild, ka to grūti prognozēt, jo pērn aiz muguras palikušas braucējas, kas pilnīgi droši var būt labāko desmitā: “Varbūt man paveicās, ka finišēju vienpadsmitā? Laikam tomēr tā nevar teikt, jo nebraucu slikti, bet skaidrs, ka labāko braucēju pulks kļuvis lielāks, lai tiktu desmitniekā, ir liela cīkstēšanās. Lai iekļūtu finālā, rezultātu starpība ir ļoti neliela. Līdz pusfinālam trasē vajag tikai drosmi, lai iekļūtu finālā, jau vajag ko vairāk – jābūt ātrākai, spēcīgākai, tehniskākai. Cīņa tur ļoti sīva, rezultātu izšķir sīkas nianses.”

Cerības paliek

Lai arī gads bijis veiksmīgs, nav izdevies iekļūt Olimpiskās vienības B sastāvā. Taču tā nav vienīgā piedzīvotā vilšanās. Kad sapratusi, ka tas iet garām, cerējusi uz valsts prēmiju, kas pienākas par bronzu pasaules čempionātā, diemžēl uzzinājusi, ka arī tās junioriem nebūs, jo nauda novirzīta citiem mērķiem.
“Atzīšos, ka biju ļoti vīlusies,” neslēpj Vineta. “Tajā brīdī iezagās doma, vai vērts vispār turpināt. Man patīk braukšana, sacensību atmosfēra, ieguldu tajā savu laiku, līdzekļus, bet novērtējums no valsts nekāds. Sportists darbojas cerībā, ka kāds to pamanīs, novērtēs… Manuprāt, Olimpiskā vienība paredzēta, lai sagatavotu sportistus nākamajai olimpiādei, bet esmu tai reāla kandidāte. Tieši olimpiskās spēles ir mērķis, kas dod stimulu trenēties, startēt. Kvalifikācijas kritēriji vēl nav paziņoti, bet iepriekš vienmēr bijušas trīs iespējas kvalificēties, kādā to pilnīgi droši varu izdarīt.”

Tieši šī vilšanās likusi paņemt neplānotu atpūtas brīdi, lai visu pārdomātu un lemtu, ko darīt tālāk. Sportiste izvēlējusies braukt vēl vienu gadu, jo olimpiskais mēr­ķis ir liels vilinājums. Sezona solās būt spraiga, jo šis būs pirmais gads tikai elitē. Vineta saka: “Ja pērn bija iespēja braukt gan elitē, gan junioru grupā, tagad atkāpšanās ceļa nav. Ko esmu gatava sasniegt? Komandai nepatīk mana atbilde, bet es saku: “Tad jau redzēs. Darīšu, ko varēšu, bet neko nesolu.” Jo šis sports ir tik neparedzams, tik daudzi sīkumi ietekmē rezultātu, ka labāk nesolīt.”

Sportiste trenējas pasaules riteņbraukšanas centrā Šveicē, kur vismaz līdz šim latviešiem ļauts trenēties bez maksas, ja tiek izpildīti atlases kritēriji. Ja par treniņiem būtu jāmaksā, tas nebūtu pa kabatai.

Komanda braucēju nodrošina ar tehniku, ekipējumu, dzīvošanu, taču finansējums citām vajadzībām jāgādā pašai.
“Šis nav ienesīgs sporta veids, tajā kopumā nav daudz naudas, it īpaši, ja salīdzina, piemēram, ar tenisu. Laikam vajadzēja iet spēlēt tenisu,” smejot saka V. Pē­ter­so­ne un piebilst: “Bet, ja reiz ir sākts, vaļā jau netikt.”

Marta otrajā pusē sāksies Eiropas kauss un Pasaules kauss, Latvijā Vinetu redzēsim tikai valsts čempionātā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
66

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
107

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
123

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi