Kamieļu parkā “Rakši”, tepat Cēsu novada Drabešu pagastā, augustā divas dienas varēja baudīt neparastu atmosfēru un Marokas bagātīgās virtuves ēdienus pirmajā Marokas street food festivālā.
“Vēlējāmies radīt šo pirmo Marokas ielu ēdienu festivālu, lai vairāk cilvēkiem parādītu šīs valsts neatkārtojamo ēdienkarti, garšas, smaržas un ievestu ikvienu Marakešas ieliņu virmojošajās sajūtās. Šie ēdieni lielākoties tiek gatavoti uz dzīvās uguns vai grilos,” pastāstīja Rakšu mārketinga un sadarbības pārstāve Elija Krauze.
Nobaudīšanai piedāvāti daudzveidīgi ēdieni: tadžīnā gatavota vista ar citroniem un olīvām, grilēti dažādu gaļu iesmiņi, tradicionālais marokāņu pupiņu sautējums loubia, Harira zupa, bez kuras nav iedomājama neviena Marokas virtuve un kuras sastāvdaļās ir lēcas un turku zirņi. Piedevās varēja baudīt olīvas un marokāņu īpašo maizi. Desertā iepriecināja trīs dažādi saldumi, kurus šim pasākumam bija atvedis Latvijā uz trim dienām atbraukušais Nasirs Baširs. ”Eksotiskās ārienes ārvalstu ciemiņš bija mērojis ceļu no Sahāras tuksneša neliela ciematiņa Merzugas, kur viņam pieder liela viesnīca, berberu teltis, restorāns un vairākas kamieļu karavānas,” pastāsta Rakšu pārstāve, piebilstot, ka Baširs jau pirms pasākuma attālināti konsultējis un palīdzējis veidot festivāla ēdienkarti. Tieši marokāņa klātbūtne padarījusi svētkus autentiskus.
Abas dienas festivāla dienas bija kupli apmeklētas. Un, lai cik daudz bija prasījusi vairāku nedēļu gatavošanās, nogurumu esot atspēkojuši viesu komplimenti, ka Marokas garšas ir unikālas un tik krasi atšķiras no tik ierastajiem Eiropas virtuves ēdieniem. Jāpiebilst, ka pirmajā Marokas street food rīkošanā piedalījusies visa kuplā Rakšu saime un arī viņu ģimenes locekļi pielikuši roku pasākuma tapšanā.
Marokas street food festivālu nolemts turpināt. Nākamais plānots 2025. gada augusta beigās, kad milzu karstums beidzies, kad cilvēki vēl pirms jaunā mācību gada ceļo, ne vairs gulšņā pie jūras.
“Pēc festivāla sapratām un nebaidāmies atzīt, ka pasākumu pilnveidosim un uzlabosim. Nākamo bagātināsim gan gastronomiskā ziņā, gan papildinot dienas programmu, piedāvājot hennas zīmējumus, īpašos tējas rituālus un pat muzikantus no Marokas. Lai mūzika būtu autentiska tieši ar sitamajiem instrumentiem un dziedāšanas praksēm!”
Marokas noskaņa Rakšos manāma ik uz soļa. Kafejnīcā “Camel café” apmeklētāji var nobaudīt īpašās pankūkas un izsmalcinātas garšas saldējumu no kamieļa piena, uz uguns gatavotu marokāņu ēdienu tadžīnā.
Kāpēc tieši Maroka? “Mūsu lepnums- vienkupra kamieļi -vēsturiski kā mājdzīvnieki nākuši tieši no Sahāras tuksneša. Mūsu ganāmpulka pamats gan pirkts Eiropā un vairums dzimis šeit, Rakšos. Nu jau apmeklētājus priecē krietns ganāmpulks – 16 iespaidīgie “tuksneša kuģi”,” saka E.Krauze un pastāsta, ka, daudzkārt ciemojoties Marokā, šī zeme iemīlēta. “Esam ļāvušies tās valdzinājumam. Tāpēc arī Rakšos ir interjera priekšmeti ar Marokas zīmīgo tematiku.”
Komentāri