Piektdiena, 13. septembris
Vārda dienas: Iza, Izabella

Pirmās sezonas mērķis – izbaudīt basketbolu!

Arita Lejiņa
06:31
12.09.2024
183
Basketbols

Jauns sākums. Treneris Reinis Rudzītis dod norādījumus jaunizveidotajai sieviešu komandai “Cēsis/ Cēsu pilsētas Sporta skola”, kas šogad startēs Latvijas Sieviešu basketbola līgā. FOTO: no albuma

Pirmo pārbaudes spēli aizvadījusi jaunizveidotā sieviešu basketbola komanda “Cēsis/ Cēsu pilsētas Sporta skola”, kas startēs Latvijas Sieviešu basketbola līgā. Tā ir Cēsu sieviešu basketbola atgriešanās valsts čempionātā pēc vairāk nekā desmit gadiem.

Komanda būs biedrības “Cēsu basketbola attīstībai” paspārnē, tās veidošanu un galvenā trenera pienākumus uzņēmies Reinis Rudzītis. Komandā ir viņa trenētās sporta skolas audzēknes, komandai piesaistot pieredzējušākas spēlētājas, kuras savulaik spēlējušas Cēsu Sporta skolā.

Pirmā pārbaudes spēle Cēsu sporta kompleksā notika kā iesildošā spēle pirms komandas “Rīgas zeļļi” pārbaudes spēles pret Gruzijas BK “Kutaisi”.

Cēsniecēm pretī stājās cita Latvijas Sieviešu basketbola līgas komanda – Ventspils “Spars”. Lai arī lielāko spēles daļu Cēsu komanda bija iedzinējos, izskaņā spēja pārņemt vadību un noturēt to līdz pat fināla sirēnai, svinot uzvaru 55:50.

Treneris Reinis Rudzītis, pēc uzvaras jautāts par spēles kvalitāti, saka, ka par to vēl pāragri runāt, jo viss ir procesā: “Šai spēlei galvenais uzdevums bija ļaut meitenēm izbaudīt basketbolu. Jau pirms spēles teicu, ka pirmais solis -komanda ir izveidota, otrs, ka iznākam skatītāju priekšā. Te svarīgi piebilst, ka reti kurai komandai pirmā pārbaudes spēle ir pie abām tribīnēm. Ja runājam par spēles kvalitāti, otrajā puslaikā, kad spēlētājas bija apradušas ar situāciju, arī kvalitāte sāka parādīties.”

Komanda trenējas kopā no augusta sākuma, pagājis aptuveni mēnesis. Treneris norāda, ka sieviešu komandai, gluži kā vīriešu komandai, uzstādījums līdzīgs, sastāvā puse jaunās, puse – pieredzējušās spēlētājas: “Un galvenais, ka visas ir Cēsu Sporta skolas tagadējās vai bijušās audzēknes.”

Jautāts, vai uzrunātas tādas pieredzējušās cēsnieces kā Ieva Pulvere, Karlīna Pilābere, kuras spēlē “TTT Rīga” komandā, R. Rudzītis saka, ka ar Karlīnu esot runājis un piedāvājis spēlēt Cēsīs: “Viņa man teica – labprāt, bet ir līgums ar Rīgas komandu. Varbūt ar laiku.”

Stāstot, kā radās ideja veidot sieviešu komandu, treneris atklāj, ka par to runāts jau ilgāku laiku: “Galvenā būtība tajā, ka sporta skolas vecāko grupu meitenēm Latvijā nav daudz iespēju spēlēt, tikai jaunatnes čempionāts, bet ar to vien ir par maz, lai augtu pieredze, meistarība. Iepriekšējās sezonās braucām uz turnīriem ārpus Latvijas, bet šogad kopīgi ar vecākiem nolēmām, ka vislabāk pieredzi gūt, spēlējot pieaugušo līgā. Šajā Latvijas sieviešu līgā, kas pēc spēka ir otrā, pārsvarā spēlē sporta skolu komandas, kas papildinātas ar pieredzējušākām spēlētājām, un tas ir tas, kas vajadzīgs.”

Jautāts, kāds ir pirmās sezonas mērķis, treneris ir lakonisks: “Izbaudīt basketbolu un sagatavot jaunās spēlētājas jaunatnes līgas izšķirošajām spēlēm pavasarī!”

Komandā ar lielāko pieredzi ir Zane Eglīte, kura ir vienīgā spēlētāja, kas bija arī Cēsu komandā pirms vairāk nekā desmit gadiem. Pēc spēles viņa saka, ka vienmēr patīkami atgriezties laukumā, jo basketbols ir sirdslieta: “Kad treneris, veidojot komandu, piezvanīja man, šis likās ļoti interesants projekts, tāpēc ar prieku piekritu. Ir prieks, ka sieviešu basketbols Cēsīs tomēr neiznīkst. Šis ir pavisam cits projekts nekā tolaik, kad te spēlēju, bet galvenais, ka Cēsīs atgriežas sieviešu basketbols.

Ir labi, ka komandā daudz gados jaunu spēlētāju, ceru, ka starts šādā līmenī liks viņām cītīgāk strādāt treniņos, augt meistarībā, un esmu pārliecināta, ka komandas sniegums kļūs tikai labāks.”

Iepriekšējās sezonās Zane basketbolu spēlējusi savam priekam, kā saka pati – savam vecumam atbilstošās līgās: “Biju jau šādam valsts čempionāta līmenim pateikusi ardievas, bet dzīvē notiek negaidītas pārmaiņas. Nāca piedāvājums, un es piekritu. Tas, protams, ir izaicinājums pašai, jo nav joka lieka skrieties ar 16 – 18 gadus jaunām meitenēm, bet būs jātur līdzi!”

Savā laukumā pēc vairākiem gadiem atgriezusies Paula Krastiņa, kura divas iepriekšējās sezonas spēlēja RTU komandā: “Ir lieliska sajūta atgriezties pēc vairākiem gadiem Cēsu zālē, kur pavadīts ­tik daudz laika, un vēl uzvarēt pirmo spēli. Laikam jau labākais, ka atkal ir iespēja uzspēlēt kopā ar meitenēm, ar kurām kopā bijām jaunatnes līgā, tagad jau tās ir citas emocijas.”

Viņa atklāj, ka piedāvājums nācis īstajā laikā, jo bijusi pārdomās par turpmāko: “Biju nolēmusi, ka negribu vairs spēlēt tik nopietnā līmenī, bet turpināt kādā zemākā līgā, bet kādā brīdī tomēr sapratu, ka vēl negribas spert soli zemāk. Tieši tad zvanīja Reinis, piedāvājot spēlēt Cēsu komandā, un ar prieku piekritu! Kāpēc vēl vismaz vienu sezonu neuzspēlēt vietā, kur sākušās manas basketbolistes gaitas. Cēsu faktors šoreiz bija izšķirošais!” Cēsu komandas pretinieces Latvijas sieviešu basketbola līgā šajā sezonā būs Ventspils Sporta skola “Spars”, Bertānu Valmieras basketbola skola, RSU-2, “TTT Rīga Kadetes”, RBJSS “Rīdzene”,“Jūrmala” un Igaunijas komanda “Audentes Sports Gymnasium”. Komandas aizvadīs divu apļu turnīru, pēc tā četras komandas izspēlēs “Final 4” turnīru. Gatavošanos trenera Mārtiņa Mīlberga vadībā jaunajai sezonai sākusi arī vīriešu komanda “Cēsis/ Cēsu Sporta skola”, kas spēlēs Reģionālajā basketbola līgā. Septembra beigās plānots aizvadīt pirmo pārbaudes spēli.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Raudzīties uz novadu kopumā

06:29
08.09.2024
244

Cēsu novadā administratīvi teritoriālā reforma notikusi pakāpeniski, kādā jomā tas tika īstenots ātrāk, citā – vēlāk, kā pēdējā tika atstāta sporta nozare. Uz to iets vairāk nekā trīs gadus, un beidzot pienākusi arī tās kārta. Redzēsim, vai latviešu atziņa – kas lēni nāk, tas labi nāk – būs attiecināma uz sporta dzīves sakārtošanu novadā. Sporta […]

Sandrai Grosbergai – 25.valsts čempiones tituls

07:29
07.09.2024
93

Aizvadītās nedēļas nogalē Dienvidkurzemes novadā pulcējās valsts spēcīgākie orientieristi, lai divu dienu garumā noskaidrotu Latvijas čempionus vidējā distancē un stafetēs. Vidējā distance Sacensībās vidējā distancē konkurence īpaši liela, bija pieteikušies vairāk nekā 640 orientieristi. Sacensības īpaši spraigas darīja fakts, ka elites grupās šī bija arī atlase Pasaules kausa posmam Somijā, kas notiks septembra beigās, tāpēc […]

Florbolistiem pirmssezonas pārbaude

06:09
04.09.2024
54

Pirms jaunās florbola sezonas komandu spēkus jau tradicionāli pārbauda turnīrā “Latvian Open”,kas Valmierā un Kocēnos notika jau 18.reizi. Uz turnīru devās arī Cēsu kluba “Lekrings” vīriešu un sieviešu komandas. Vīri startēja elites grupā. Apakšgrupā cēsnieki ieņēma pirmo vietu, trijās spēlēs izcīnot divas uzvaras, bet vienu spēli noslēdzot neizšķirti. Viņi ar 3:0 pārspēja “FS Masters/ Ulbroka […]

Klubam “Meridiāns” vēsturiska uzvara

13:07
03.09.2024
74

Pie uzvaras ikgadējās orientēšanās sacensībās “Klubu stafetes” beidzot tikuši mūsu puses kluba “Meridiāns” orientieristi. Līdz šim trīs reizes izdevies maksimāli pietuvoties titulam, izcīnot otro vietu, bet uzvara svinēta pirmo reizi. Kluba vadītājs Māris Baltiņš atzīmē šo vēsturisko notikumu, jo šīs Latvijā ir ļoti iecienītas ikgadējās sacensības, kurās tiek noskaidrots spēcīgākais klubs, tāpēc uzvarēt ir prestiži: […]

Treniņu darbs nes labus augļus

06:55
30.08.2024
94

Cēsu Olimpiskā centra trasēs nedēļas nogalē aizvadītas Latvijas čempionāta rollerslēpošanā 2.posma sacensības. Tā bija iespēja pārbaudīt, kāds pienesums ir vasarā aizvadītajiem treniņiem. Cēsu pilsētas Sporta skolas (CPSS) jaunie rollerslēpotāji aizvadījuši intensīvu vasaru, notikuši treniņi gan savā trasē, gan Madonas Smecersilā, kā arī Igaunijas slēpošanas centros Jolumae un Otepē. Un divu dienu sacensības savā trasē parādīja, […]

Baiba Bendika – pasaules čempione!

06:54
28.08.2024
68

Ar Baibas Bendikas uzvaru distancē ar kopējo startu Igaunijas pilsētā Otepē noslēdzies pasaules čempionāts vasaras biatlonā. Čempionātā no Cēsu novada startēja četras biatlonistes – juniores Estere Volfa un Elza Bleidele, pieaugušo konkurencē Baiba Bendika un Annija Sabule. Lai arī uz goda pjedestāla kāpa tikai B. Bendika, labus rezultātus uzrādīja arī trīs pārējās biatlonistes. Čempionāts sākās […]

Tautas balss

Dalās ar āboliem

10:36
06.09.2024
27
O. raksta:

“Cēsīs, Rīgas ielā, pie vienas mājas katru dienu izlikta kastīte ar āboliem, lai cienājas, kas grib. Paldies dāsnajiem saimniekiem,” pateicās O.

Izglītība ir pats svarīgākais

10:36
06.09.2024
29
Mudīte Bērziņa no Drabešiem raksta:

“Esmu redzes invalīde, tāpēc dzīvē daudz ko nevarēju darīt. Taču tagad visiem bērniem tiek dotas iespējas, par visiem rūpējas un gādā. Vēlu, lai katrs bērns un jaunietis, sākot jauno skolas gadu, atceras, cik svarīgi ir mācīties. Jābūt neatlaidīgiem un cītīgiem, jo nekas nav tik nozīmīgs kā izglītība! Tikai tā paver ceļus,” sacīja Mudīte Bērziņa no […]

Gājēju pāreju krāsojums drošībai

11:35
03.09.2024
42
Lasītāja raksta:

“Labi, ka Cēsīs pirms mācību gada ielās atjauno gājēju pāreju apzīmējumus. Vietējiem autobraucējiem gan vajadzētu zināt, kur gājējiem priekšroka, bet ne visi to ievēro. Izskatās, dažs nepamana vai negrib pamanīt, ka gājējs jau gandrīz ir uz pārejas, auto neaptur, turpina braukt. Nākamajā pirmdienā ielas būs pilnas skolēniem, jācer, koši baltie apzīmējumi šoferiem atgādinās, kur jābremzē […]

Svētki viduslaiku noskaņā

11:34
03.09.2024
22
Cēsniece raksta:

“Paldies par skaistajiem Lielstraupes pils svētkiem, kur netrūka ne kvalitatīvas mūzikas, ne mākslas meistarklašu. Interesants bija restauratoru stāstījums par darbiem pils atjaunošanā. Bija arī jauks tirdziņš, kur varēja gan nopirkt dārza veltes, gan pamieloties ar gardiem kārumiem. Rīkotāji bija parūpējušies, lai visiem būtu interesanti baudīt viduslaiku noskaņu,” par pagājušās nedēļas pasākumu priecājās cēsniece.

Vēsturi zināt svarīgi

11:34
03.09.2024
30
Vecmāmiņa O. raksta:

“Labi, ka tagad skolās vēs­turi mācīs kā atsevišķu priekšmetu, citādi tāds juceklis vien bija. Tā spriedu, skatoties, ko mācās mazmeita. Taču nevajadzētu iekrist otrā bedrē, kad bērniem liek zināt datumu katram notikumam, kas risinājies pirms simtiem gadu, un iesaistīto personu vārdus. Man liekas, tā bērnu var pavisam aizbaidīt no vēstures. Vai tiešām jāzina katrs bīskaps, […]

Sludinājumi