Trešdiena, 7. augusts
Vārda dienas: Alfrēds, Madars, Fredis

Viesos pagastā

Andra Gaņģe
11:01
26.07.2024
204
Mores Pamatskola1

Svin. Mores pamatskolas absolventi šī gada izlaidumā fotografējās skolas ēkas pagalmā. Skolai ir sena vēsture. Pēc dažiem gadiem atzīmēs tās 150. jubileju.

Mores pagastā pavasarī bija satraukums. Izplatījās vēsts, ka vietējā pamatskolā vairs nemācīsies bērni ar īpašam vajadzībām, tādēļ izglītības iestādi varētu reorganizēt par sākumskolu. Tādu nodomu pagastā vērtēja kā vēlmi tuvākā vai tālākā nākotnē skolu likvidēt. Morēnieši sāka vākt parakstus iedzīvotāju iniciatīvu portālā manabalss.lv un ar kolektīvo iesniegumu vērsās Siguldas novada pašvaldībā, lai pamatskolā saglabātu mācības audzēkņiem ar īpašām vajadzībām. Pretējā gadījumā audzēkņu skaits samazinātos tā, ka diezin vai skola turpinātu pastāvēt.

Patlaban zināms, ka Mores skola jauno mācību gadu uzsāks kā pilnvērtīga pamatskola, kurā īstenos visas līdzšinējās mācību programmas. “Druva” Siguldas novada pašvaldībā noskaidroja, ka nav pieņemti nekādi lēmumi par izglītības iestāžu statusu maiņu, šo­brīd tiek izvērtēta situācija un gatavota atbilde deputātiem izvērtēšanai Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes lietu komitejas augusta sēdē.

Te jāpiebilst, ka atbilstoši Izglītības likumam paš­valdībai ir pienākums par skolas slēgšanu vai reorganizāciju brīdināt ne vēlāk kā sešus mēnešus iepriekš, ja tas objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams, tad attiecīgi ne vēlāk kā trīs mēnešus iepriekš. Tātad arī likums apliecina, ka Mores pamatskolā jauno mācību gadu sāks visas deviņas klases.

Iedzīvotāji rīkojas, lai saglabātu skolu

Neizpratne un bažas par Mores pamatskolas tuvāko nākotni radās no tā, ka pagastā paskanēja vēsts par Siguldas novada pašvaldības izteikto variantu veidot vienotu mācību iestādi bērniem, kuriem īpaši smagi veselības traucējumi.

Vietvaras pārstāvji bija izteikuši iespēju, ka tāda varētu būt Mālpils tehnikuma telpās.
Mores skolā kopā ar pirms­skolas grupām aizvadīto mācību gadu beidza 148 audzēkņi, no tiem ap 60 bērnu ar īpašām vajadzībām, “Druvai” apliecināja pamatskolas direktore Marika Busote-Uzuliņa.

Acīmredzot morēnieši, sekojot sava pagasta skolas attīstībai, saprata : ja vairāk nekā trešdaļa bērnu aizies uz citu izglītības iestādi, audzēkņu skaits saruks un neatbildīs kritērijiem, lai pastāvētu pamatskola, un, iespējams, te vispār nebūs mācību iestādes.

Ar prasību turpināt Mores pamatskolā iekļaujošo izglītību 7.maijā Siguldas novada domē tika iesniegts kolektīvais iesniegums un paraksti, kas tam bija savākti iedzīvotāju iniciatīvu portālā manabalss.lv.

Kolektīvo iesniegumu bija parakstījuši 562 cilvēki, pašvaldība par atbilstošiem likumam atzina 420 cilvēku parakstus* un iesniegumus pieņēma. Jautājumu izskatīja 11.jūnija Izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta lietu komitejas sēdē, kur to lēma virzīt domes sēdei. Deputāti domes sēdē apstiprināja komitejas lēmumu uzdot Izglītības un sporta pārvaldei izvērtēt iesniegumā ietverto prasījumu un triju mēnešu laikā no šī lēmuma pieņemšanas domes sēdē sniegt pārskatu par iesnieguma virzību. Sēdē gan izskanēja arī piebilde, ka, iespējams, jautājums risināsies ātrāk, trīs mēnešu termiņš ir likumā noteiktais laiks.

Manabalss.lv iniciatīvas pieteikums skanēja nepārprotami: “Vēlamies mainīt Siguldas deputātu nostāju par Mores pamatskolas reorganizāciju un iespējamo likvidācijas modeli!”

Kolektīvās vēstules iesniedzēja bija aktīvo iedzīvotāju kopienas “Mores Pagasta Saime” pārstāve Vineta Oša, viņa arī organizēja parakstu vākšanu portālā. Iniciatīvā izklāstīta situācija, kādu to redz pagasta iedzīvotāji. “Siguldas novada dome plāno izveidot attīstības centru Mālpils pagastā. Tas paredz speciālās izglītības bērnus no Mores pamatskolas pārvirzīt uz šo jauno iestādi. Tādi ir secinājumi pēc Siguldas novada pašvaldības tīklošanās par skolu tīklu ekosistēmas attīstību novadā, kas norisinājās 2024. gada 25. aprīlī plkst. 18:30 Mores pamatskolas ēkā. Siguldas novada domes pārstāvju prezentācija sniedza audzēkņu skaita un dažādu tendenču analīzes izklāstu. Papildus prezentācijai domes pārstāvji izteica personīgajos un kolēģu viedokļos pamatotas vīzijas šai sakarā. Dati, ar kuriem tika iepazīstināta Mores kopiena, Mores pamatskolas pedagogi un bērnu vecāki, liecināja par vienu ‒ MORES PAMATSKOLAI NAV NEPIECIEŠAMS VEIKT REORGANIZĀCIJU UN LIKVIDĀCIJU,” norādīts vēstulē.

Minēts arī, ka, sazinoties ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), saņemts paskaidrojums, ka Mores pamatskola atbilst visiem kritērijiem, lai mācību iestāde veiksmīgi turpinātu darbu. Izvēle lūgt ministrijas viedokli bijusi tādēļ, ka pašvaldība sarunās par iespējamiem reorganizācijas plāniem novada izglītības iestāžu tīklā atsaukusies uz IZM dokumentos noteiktajām prasībām, lai mācību iestāde saņemtu valsts mērķdotāciju pedagogu darba samaksai.

Iedzīvotāju kolektīvajā vēstulē uzsvērts, ka, īstenojot novada domes plānu izveidot attīstības centru Mālpils pagastā, paredzot visus speciālās izglītības bērnus no Mores pamatskolas pārvirzīt uz jauno iestādi, tas nozīmētu, ka “Mores pamatskolas audzēkņu skaits samazināsies un pēc IZM kritērijiem audzēkņu skaits vairs nebūs atbilstīgs un pietiekams. Principā tas nebūs šķērslis, lai pašvaldība skolu SLĒGTU”.

Pamatojot, kādēļ skola jāsa­glabā kā mācību vieta audzēkņiem ar īpašām vajadzībām, uzsvērts, cik svarīgi šādu bērnu veselībai ir nodrošināt nemainīgu vidi, ikdienas rutīnu un drošības sajūtu.

Skolas direktore Marika Busote-Uzuliņa “Druvai” atzina, ka arī skolēnu ar īpašām vajadzībām vecāki noraizējušies, kā viņu bērniem turpināsies mācības. Ne viens vien Morē mācās jau vairākus gadus. Skola izvietota trīs ēkās, kuru infrastruktūra pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kas pārvietojas ratiņkrēslos. Veselo un īpašo bērnu klases ir katrā ēkā, kaimiņos viena otrai. “Mācību stundas notiek atsevišķi, katrai skolēnu grupai savā telpā, bet viss cits audzēkņiem ir kopējs. Skolēni satiekas starpbrīžos, maltītēs, skolas pasākumos, dažādās ikdienas situ­ācijās. Īpašie bērni ir iesaistīti sabiedrībā, nav nodalīti specifiskā vidē,” uzsver direktore. Savukārt citi skolēni iemācās parūpētie par tiem, kam vajadzīgs atbalsts, iesaistās, tā veidojot patiesi iekļaujošu vidi.

Mores iedzīvotāju padomes vadītājs, Mores pamatskolas direktores vietnieks saimnieciski administratīvajā jomā Kalvis Grīnbergs pastāstīja, ka padomē jautājums par skolas nākotni nav spriests. Taču, nenoliedzami, mācību iestādei pagastā ir nozīmīga vieta, saprotams, ka morēnieši vēlas, lai skola te būtu. “Iedzīvotāju skaits pagastā ir neliels, taču mēs meklējam iespējamos attīstības virzienus. Svarīgi, lai tādos pagastos iespējami lielākā apjomā saglabātos valsts vai pašvaldības struktūras, kas ap sevi veido darbīgu vidi un tā aktivizē visu vietējo dzīvi. Turklāt mūsu skolā audzēkņu skaits nesarūk, bet palielinās. Pirmajā klasē jau reģistrēti 13 bērni, kas ir vairāk nekā to, kas šogad beidza 9.klasi. Tātad audzēkņu būs jau vairāk,” pauda K.Grīnbergs.

*Pašvaldību likums nosaka, ka kolektīvo iesniegumu pašvaldībai ir tiesīgi iesniegt Latvijas Republikas pilsoņi, kuri sasnieguši 16 gadu vecumu un kuru dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā vai kuriem šajā teritorijā pieder nekustamais īpašums.

FAKTI

Mores pamatskolā 2022./2023. mācību gadā bija 149 audzēkņi

  • 1.-9.klasē – 118, tajā skaitā:

-pamatizglītības programmā 67;

-pamatizglītības četrās dažādās speciālajās programmās 51.

  • Pirmsskolā 31, tajā skaitā:

-pirmsskolas vispārējās izglītības programmā 28;

-divās pirmsskolas speciālās izglītības programmās 3.

Avots: Mores pamatskolas pašnovērtējuma ziņojums

Maf Logo 2

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Līdzdalība. Jaunieši

11:14
06.08.2024
61

Kā rosināt jauniešus, kuri vēl nav izpratuši, ko vēlas darīt, labāk iepazīt sevi un atrast tālāko ceļu? Tam palīdzība vajadzīga pusaudžu vecumā un reizēm arī , kad skola pabeigta. Līdztekus tam, ko piedāvā pašvaldība, pienesumu dod arī nevalstiskais sektors. Jomas,kurās darbojas jaunatnes organizācijas: vides aizsardzība, veselība, līdzdalība, sociālā iekļaušana, jauniešu nodarbinātība, sports u.c. Viens no […]

Iedzīvotājiem svarīga šodienas problēma. Neizprot projektu

11:10
06.08.2024
23

Visbiežāk iedzīvotāji par pašvaldības projektiem uzzina, kad tos sāk īstenot. Diemžēl kaut arī izsludinātas apspriešanas, skaidrojošas sanāksmes, interese parasti ir maza. Labi, ka atnāk tie, kurus plānotā iecere skar vistiešāk. Taču, ja tiek darīts kas jauns, agrāk neredzēts, tas piesaista uzmanību, rodas jautājumi. Plašu rezonansi vietējā sabiedrībā Āraišos izraisīja pašvaldības iecerētais projekts “Peldošās salas kā […]

Aktualizējam. Vides projekti vietvarā

11:02
06.08.2024
24

Vides projekti – risinājumu meklējumi rītdienai Cēsu novada pašvaldība īsteno dažādus ar vides jautājumiem saistītus projektus. “Katram projektam pamatā ir vajadzība, problēma, kas, to īstenojot, jāatrisina,” uzsver Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova. Vides projektu portfelis ir ap miljons eiro, bet    pašvaldības līdzfinansējums līdz 100 tūkstoši eiro, pārējo sedz dažādas programmas. “Pašvaldībai vides […]

Novadnieks

15:23
02.08.2024
27

300 gadu mītus var atspēkot Kultūrvēstures konferencē “Piebalgas žurme” piebaldzēni šodienas jautājumiem atbildes meklēja vēsturē. Arī par savu etniskumu, kuru leģendas aizved uz 18.gs. sākumu. No 1700. līdz 1721.gadam norisinājās Lielais Ziemeļu karš. 1702.gadā krievu karaspēks grāfa Šeremetjeva vadībā ieņēma Piebalgu. Vēlāk ziņojumā caram Pēterim I viņš rakstījis, ka “Vidzemē no Rīgas līdz Rēvelei vairs […]

Viesos pagastā

15:16
02.08.2024
61

Mācās, kopj tradīcijas un kļūst par meistariem Amatniecībai Piebalgā ir sena vēsture, no senām dienām Piebalgā zināmi linu audēji un keramiķi, ar laiku piebaldzēni apguva arī tamborēšanu, adīšanu, plašāka tekstila aušanu. Ar mērķi atjaunot amatniecības tradīcijas, apzināt un kopt kultūrvēsturiskās vērtības, kā arī ar radošajiem darbiem veidot jaunas, šī laika vērtības, balstītas latviskās dzīvesziņas mantojumā, […]

Identitāte. Piebalga

13:00
30.07.2024
98

Par vietas un cilvēku enerģiju Vēsture liecina, ka Piebalgai šogad 800. Katrs gadsimts atstājis savu nospiedumu gan zemē, gan cilvēkos.Kurš gan Latvijā nezina Piebalgu, Jaunpiebalgu un Vecpiebalgu, nav dzirdējis, ka tā ir īpaša, un vismaz domās mēģinājis izprast kāpēc. Pērn Piebalgas kultūrtelpa kā vērtība iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Par Piebalgu runā kā brīnumu. […]

Tautas balss

Zvēri ienāk mājās

11:49
06.08.2024
17
Lasītāja O. raksta:

“Izlasīju “Druvā” par lapsu, kas ienākusi kādā ēkā Cēsīs. Droši vien jau māja ir pilsētas nomalē, tomēr arī tā ir vēsts, ka dzīvnieki nepavisam nebaidās no cilvēka. Speciālisti vienmēr stāsta, ka dzīvnieks, arī plēsējs, centīsies izvairīties no divkājaiņa, bet aizvien biežāk gadās brīži, kad tā nav. Varbūt arī zvēri mana savus paradumus?” sprieda lasītāja O.

Ne jau pirmo reizi

15:40
04.08.2024
12
Cēsniece O. raksta:

“Klausos radio ziņās, ka lietus, kas sākās svētdien un sāka pierimt tikai pirmdienas pēcpusdienā, ir bijis spēcīgākais lietus Latvijā vismaz kopš 1945. gada. Tātad lietavas nevajadzētu izmanto kā argu-mentu, runājot par lielām klimata pārmaiņām,” pauda cēsniece O.

Par svētkiem un alkoholu

15:39
04.08.2024
21
Seniors raksta:

“Cēsīs ir par daudz publisku svētku. Tā vērtēju Andras Gaņģes teikto komentārā “Siena laiku aizstājis svētku laiks”. Taču nepiekrītu, ka pilsētā būtu par daudz kopēju svinību, jo ir tikai Cēsu svētki. Agrāk Vienības laukumā ar salūtu sagaidījām jauno gadu, tagad nav arī tā. Manuprāt, vajadzētu vairāk svētku pasākumus, kas visiem pieejami. Dzīve jau tāpat diezgan […]

Zeltslotiņas turpina izplatību

15:38
04.08.2024
10
Priekuliete raksta:

“Ceļmalas no Cēsīm uz Liepas pusi ir aizaugušas Kanādas zeltslotiņām. Invazīvais augs izplatās arī dzelzceļa pārbrauktuvju apkārtnē. Ar zeltslotiņām ir diezgan viegli cīnīties, tikai regulāri laikus jānopļauj. Ja to nedarīs, augs turpinās ieņemt aizvien jaunas platības, taču patlaban neizskatās, ka kāds to pūlētos ierobežot,” atzina priekuliete.

Agras ciems gaida norādi

15:37
04.08.2024
15
Agras iedzīvotājs raksta:

“Pie ceļa P14, kas no Drabešu pagasta Zīparkalna ved uz Cēsīm, joprojām nav norādes uz Agras ciemu. Ir uzstādīta zīme, ka sākas ciema teritorija, bet nav norādes, ka būs pagrieziens uz Agru. No šī paša lielā ceļa ir zīme, kur jānogriežas uz Līvu ciemu, pie Vidzemes šosejas ir norāde uz Kārļiem, bet uz Agru nezin […]

Sludinājumi

Pārdod

10:20
02.08.2024
17

Ekonomisks un dinamisks VW Polo, 1.6 TDI, manuāls 5 ātrumi. Iekļautas 2 atslēgas. Visas apkopes veiktas savlaicīgi, iezieta jauna TA lidz 14.08.2025 Videjais patēriņs 4.2-5.0 litri uz 100 km. Kondicionieris ne strādā. Automašīnu iespējams pārbaudīt Jūsu izvēlētā servisā. Automātiskās tuvās gaismas (dienas gaismas 70% no tuvās gaismas). Ir vizuāli defekti. Cena runājama 4000. Apskatīt var […]

Pārdod

16:40
30.07.2024
11

Energolnfra Industry nodrošina energoefektīvu apkuri darba vidē ar augstu griestu augstumu, aptuveni 4-40 m. Siltuma uzkrāšanās grīdā, sienās un citās virsmās nozīmē to, ka nav nepieciešama augsta gaisa temperatūra, ietaupot 25-50% enerģijas. Energolnfra Industry ar savu augsto darba temperatūru var tikt izmantota arī ārpus telpām, t.i., iekraušanas platformās utt. Sildītājs ir apstiprināts ar mitrum-necaurlaidīgu IP44 […]

Pārdod

15:08
30.07.2024
12

Piedāvājam rūpniecisko gaisa dzesētāju COLDPRO ELO Vērts izvēlēties tāpēc, ka tas: Efektīvi un viegli atdzesē lielas telpas – liela gaisa straume efektīvi izstumj karstumu no telpām. Atdzesē un ventilē, sniedz 100% izfiltrētu svaigu gaisu, filtrs aizsargā no putekļiem un kukaiņiem, un to ir viegli iztīrīt/nomainīt. Energoefektīvs – Uzstādīšanas, ekspluatēšanas un tehniskās apkopes izmaksas ir ļoti […]

Citi

14:52
30.07.2024
9

Smilšstrūklas pakalpojumi ar izbraukšanu, īsā laikā apstrādāsim lielus apjomus jebkurā objektā. Ikvienam, kam nepieciešams tīrīt lielus apjomus īsā laikā. Ar prieku palīdzēsim! Rūpnieciskais pneimatiskais hidropneimatiskais smilšu smidzinātājs Ļauj apstrādāt jebkuru virsmu lielos apjomos, kur nevar izmantot parasto smilšlauzi, jo rodas liels putekļu daudzums. Daudzu virsmu attīrīšana: Fasāžu tīrīšana / metāla tīrīšana / ķieģeļu tīrīšana / […]

Pārdod

14:50
30.07.2024
14

Piedāvājam rekuperatorus (ventilācija ar siltumatguvi) visu veidu telpām. Sadzīves vajadzībām piedāvājam decentralizētu ventilācijas sistēmu, kas sastāv no rekuperatora ar tālvadības pulti: privātmājām, kotedžām un dzīvokļiem. Organizācijām piedāvājam centralizētu ventilāciju ar rekuperāciju dažāda veida komercobjektiem: biroju kompleksiem, ražošanas u.c telpām. Rekuperācijas sistēma risina šādus problēmas: – telpas nodrošināšana ar svaigu gaisu – zaudētās siltumenerģijas atgūšana, uzsildot […]