Otrdiena, 25. jūnijs
Vārda dienas: Milija, Maiga

Cēsīs 13. jūnijā notiks diskusija ar mežsaimniecības un lauksaimniecības nozaru pārstāvjiem

Anita Āboliņa
17:22
10.06.2024
45
Attels

Ceturtdien, 13. jūnijā plkst.10.30 Cēsīs (Raunas ielā 12, Vidzemes koncertzāles telpās) Vidzemes plānošanas reģions (turpmāk – VPR) pulcēs mežsaimniecības un lauksaimniecības nozaru pārstāvjus, aicinot viņus vērtēt abu tautsaimniecības attīstībai būtisko nozaru status quo, lai rosinātu profesionālu diskusiju par nozaru attīstības iespējām nākotnē un sasaisti ar Vidzemes politikas plānošanas dokumentos definētajām prioritātēm un rīcībām.

Diskusiju saturs tiks izmantots Vidzemes reģiona politikas plānošanas dokumentu pilnveidei, lai mežsaimniecības un lauksaimniecības nozares Vidzemē pielāgotu Eiropas Zaļajam kursam un aprites ekonomikas stratēģijai. Plānošanas dokumentu pilnveide plānota ar mērķi padziļinātāk un apzinātāk piemērot aprites ekonomikas principus bioloģiskajiem atkritumiem un blakusproduktiem, kas Vidzemē rodas lauksaimniecības un mežsaimniecības vērtību ķēdēs.

Interesentiem vēl iespējams pieteikties dalībai pasākumā līdz š.g. 12. jūnijam plkst.10.00: https://forms.office.com/e/74yqR8NSU7.

Jautājumu gadījumā par pasākumu aicinām sazināties ar projekta eksperti Lieni Klišāni (liene.klisane@vidzeme.lv).

Programma

Diskusijas ar nozares pārstāvjiem tiek iniciētas Vidzemes plānošanas reģionam īstenojot 3F GREEN MODEL projektu par pārtikas un mežsaimniecības sektoru vērtību ķēžu adaptāciju Eiropas zaļā kursa un aprites ekonomikas vajadzībām. Projekts tiek īstenots Interreg Europe programmas ietvaros, kas ir Eiropas Savienības finansēta starpreģionu sadarbības programma, un kuras mērķis ir samazināt attīstības, izaugsmes un dzīves kvalitātes līmeņu atšķirības starp Eiropas reģioniem. Programmas galvenās aktivitātes vērstas uz dažādu Eiropas reģionu savstarpējo pieredžu apmaiņu un pārnesi reģionālās attīstības jautājumos, kā arī politikas instrumentu pilnveidi.

Projekta 3F GREEN MODEL uzmanības lokā ir lopkopības atkritumu, lauksaimniecības nozares atkritumu, mežsaimniecības un koksnes atlieku apsaimniekošana un utilizācija, kā arī atjaunojamās enerģijas ražošana no lauksaimniecības pārtikas un mežsaimniecības vērtību ķēžu atkritumiem. Tāpat fokusā ir arī uzņēmējdarbības izaugsmes iespējas aprites ekonomikā lauksaimniecības pārtikas un mežsaimniecības nozarē.

Vidzemes plānošanas reģiona mērķis projektā ir Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmas 2022.-2027. gadam uzlabošana, kas palīdzēs reģionam virzīties uz ilgtspējīgiem ražošanas un bioatkritumu apsaimniekošanas modeļiem, tuvinot uzņēmumu un organizāciju atbilstību aprites ekonomikas principiem un arvien informētāka tirgus prasībām.

Vienlaikus, visi projektā iesaistītie partneri, tai skaitā Vidzemes plānošanas reģions, veic labās prakses piemēru apkopošanu aprites ekonomikai lauksaimniecības, pārtikas un mežsaimniecības nozarēs, identificējot bioatkritumu izmantošanu un apsaimniekošanu, to atkārtotu iekļaušanu citos rūpnieciskos procesos, kā arī uzņēmējdarbību iespējas, kas varētu rasties no šiem pielietojumiem.
Plašāka informācija par projekta mērķiem un aktivitātēm Vidzemes plānošanas reģiona tīmekļa vietnē (latviešu valodā), kā arī projekta oficiālajā tīmekļa vietnē (angļu valodā).

Jautājumiem: Inguna Kucina, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, inguna.kucina@vidzeme.lv, mob.t. +371 26598678.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Aizvadītajās dienās dažādi noziegumi un negadījumi

10:31
25.06.2024
26

Aizvadītajās dienās Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 423 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 29 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemts 397 administratīvā pārkāpuma lēmums, tajā skaitā 223 par ātruma pārsniegšanu, kā arī 11 gadījumos […]

Vidzemē ugunsdzēsējiem glābējiem 25 izsaukumi

10:28
25.06.2024
21

Aizvadītajās četrās diennaktīs, laika posmā no šī gada 21. jūnija plkst. 6.30 līdz 25. jūnija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona pārvalde saņēma 25 izsaukumus – trīs uz ugunsgrēku dzēšanu, 14 uz glābšanas darbiem, kā arī vēl seši bija maldinājumi. Piektdien ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama Cēsu novada Kaives pagastā, kur cilvēkam mežā bija […]

Metodiskās dienas kā tradīcija

00:00
25.06.2024
49

Metodiskās dienas pirmsskolas pedagogiem Taurenē, Dzērbenes vispārizglītojošās un mūzikas pamatskolas pirmsskolā, ir tradīcija, kur pieredzi gūst arī citu bērnudārzu skolotāji. Taurenes pirmsskolā metodiskie pasākumi ir sava veida tradīcija. Pasākumā vienmēr ir arī dalībnieki no citām iestādēm. Pamatskolas direktora vietniece pirmsskolā Dace Potaša pastāsta, ka šīs dienas neizsludina un neaicina viesus, citas iestādes pašas interesējas, kad […]

Svētīgus Jāņus!

00:00
23.06.2024
30

Es sasēju lielu sieru,Jāņu dienas gaidīdama;Jāņu dienu izdalījuPa maziemi gabaliem. Nākat šurpu, Jāņa bērni,Nākat lieli, nākat mazi;Lieliem došu alu dzerti,Maziem siera gabaliņu. Nelīst lietus, nelīst lietus,Šodien lietus nevajaga,Salīs manas Jāņu zāles,Salīs paši Jāņu bērni. Brauc, Jānīti, nu uz Rīgu,Nu mēs tevi pavadām;Nāc atkal citu gadu,Tad mēs tevi gaidīsim.

Saules un ēnas saspēle dzīves norisēs un svētkos

00:00
22.06.2024
51

Mārsnēnos Priekuļu apvienības svētkos “MārsnĒNAS – GaismĒNAS” zumēja kā bišu stropā – dienā centrā uzstājās mākslinieciskie kolektīvi, notika radošās darbnīcas, apvienības pagastu amatierteātru izrādes. Svētkus šogad rotāja moto: “Ja ir ēna, tad kaut kur ir arī Saule.” Saule ir arī Priekuļu apvienības logo zīme, tā simbolizē gaismu un siltumu, bet ēna veldzē un atvēsina, un […]

Pieejamība kā iespēja

00:00
21.06.2024
52

Pietrūkst kopīga redzējuma, kā jāveido dabas takas un dabas objekti, lai tie būtu pieejami ikvienam – ne tikai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet arī māmiņām ar bērniem ratiņos vai vecāka gadagājuma ļaudīm,kuriem pastaigai nepieciešams līdzenāks ceļš un vairāk soliņu, kur piesēst, lai pastaigas laikā atpūstos. Tā, izpētot vides pieejamību kultūras mantojuma objektu, dabas taku, ēdināšanas […]

Tautas balss

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
10
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
9
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Arī deputātu darbs jākontrolē

10:00
25.06.2024
15
Lasītājs K. raksta:

“Beidzot taču atlaista Rēzeknes dome! Līdz šim izskatījās tā, ka pašvaldībā var darīt visu, kas ienāk prātā, un neviens nevar iejaukties. Kaut vēlēta, arī vietējā vara ir jākontrolē. Ja paši vēlētāji to nespēj, tad taču jābūt kādai institūcijai, kas var pieņemt lēmumus, ja redzams, ka iets pavisam aplams ceļš,” viedokli izteica lasītājs K.

Īres cenas nesamaksājamas

10:00
25.06.2024
23
Lasītāja V. raksta:

“Kā lai Cēsīs izdzīvo vienkārša ģimene, kas nevar atļauties nopirkt sev mājokli, ja par īri mēnesī jāmaksā 300 eiro! Un vēl ir komunālie maksājumi. Kaut alga tūkstotis mēnesī, nodokļi taču nāk nost, kad samaksā par dzīvokli, kas paliek bērniem un pašiem pelnītājiem? Tad nav brīnums, ka cilvēki izvēlas atgriezties darbā un dzīvē ārzemēs. Būtu taču […]

Pilsēta skaistos ziedos

09:59
25.06.2024
15
Cēsniece raksta:

“Aizvien priecājos par Cēsu sakoptajiem parkiem un puķu dobēm. Tagad gan gandrīz visās pilsētās, pagastu centros ir skaisti apstādījumi, tomēr, manuprāt, pie mums tie ir visskaistākie. Sader ar pilsētas kopējo skatu. Un, staigājot pa Cēsīm, redzu, cik rūpīgi strādā dārznieces, katra vieta ir aprūpēta, arī krūmi apgriezti,” redzējumā dalījās cēsniece.

Sludinājumi