Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Tirgū katra prece atrod jaunu īpašnieku

Sarmīte Feldmane, Iveta Rozentāle
00:00
16.05.2024
103
Tirgs Cesis1

Katrs atrod ko savu. Bagāžnieku tirgū varēja nopirkt gan dažādus sarūsējušus krāmus un to detaļas, gan smalku porcelānu un gluži parastas lietas. FOTO: Sarmīte Feldmane

Līdz ar pavasari atsākas aktīvā tirdziņu sezona. Plašāki vai mazāki tie tiek rīkoti pagastos un pilsētās.

Līgatnē šopavasar pirmo tirdziņu rīkoja nītauriete, burgernīcas “Suses burgers” saimniece Elīna Legzdiņa.
“Līgatnē tirgus laukums pamiris, to izmanto kā auto stāvlaukumu. Pati te regulāri braucu ar burgeru busiņu. Līgat­nieši teica, ka vajag tirdziņus, ka tādi bijuši,” pastāsta Elīna un atzīst, ka pirmais izdevies. Arī pašvaldībā visas formalitātes nokārtotas ātri. Atbrauca 22 tirgotāji, bija no Krāslavas, Jelga­vas, Siguldas, Ogres, Mālpils, arī līgatnieši piedāvāja adījumus un pinumus, māla izstrādājumus, stādus un medu.   

“Bija maize, gaļa, siers, olas,    marinējumi, kartupeļi gan sēklai, gan galdam – tas pircējiem svarīgi. Tirgotāji bija apmierināti. Ja gatavi braukt nākamreiz no Krāslavas, Jelgavas, tas liecina, ka ir pircēji,” vērtē tirdziņa rīkotāja un uzsver, ka sestdienās Līgatnē ir daudz tūristu, arī viņi ir pircēji. Sa­vukārt vietējie, ja arī neko nenopērk, var iziet no mājas, satikt kaimiņus. “Ne viens atzina, ka par tirdziņu nav zinājis. Jādomā par reklāmu,” teic Elīna.        

Veselavas Zirgu pasta stacijā lauku labumu tirdziņš “Piektdienis” noticis divreiz. “Gribas, lai garāmbraucēji nevis izskrien cauri Bērzkrogam, varbūt piestāj degvielas uzpildes stacijā, bet iepazīst vietējos mājražotājus, amatniekus. Pro­tams, jāpaiet laikam, kamēr gan tirgotāji, gan pircēji pieradīs, ka piektdienu vakarā Bērzkrogā ir tirdziņš,” saka tirdziņa rīkotāja Oksana Zariņa un pastāsta, ka pirmajā reizē bija 35 tirgotāji, bet otrajā uz pusi mazāk, jo laikapstākļi bija nepatīkami. Ar tiem ikreiz jārēķinās rīkotājiem, pārdevējiem un pircējiem.

“Prieks, ka par “Piektdieni” interese ir. Produktus, izaudzēto un izgatavoto bija atveduši ne tikai novada cilvēki, arī no Limbažiem, Baložiem,” pastāsta Oksana un piebilst, ka būtiski, lai būtu daudzveidīgs piedāvājums. Ja ir pārtika – maize, gaļa, zivis, marinējumi un kūpinājumi, kāds kārums – un pārsteigums, pircēji piestās arī nākamreiz. Tirgotāji atzinuši, ka vieta ir laba un brauks atkal.

“Ir iecere rīkot tirdziņus līdz oktobrim. Būtiska ir reklāma, lai    jau pirms došanās uz tirdziņu pircēji zina, kas būs, varbūt var ko pasūtīt tieši sev,” atklāj tirdziņa rīkotāja un uzsver, ka ir patīkami, ja piektdienu novakarēs Bērzkrogs atdzīvojas.

Aizvadītajā sestdienā vecajā Cēsu tirgus laukumā Oksana aicināja uz Bagāžnieku tirgu. Ideja vienkārša – preci tirgo no mašīnām. Rīkotāja ar gandarījumu pastāsta, ka izskanējušas labas atsauksmes. Cēsnieki novērtējuši, ka bijusi liela dažādība, ne tikai tas, ko tirgo tā sau­camajos krāmu tirgos, bet arī pašu gatavotais, ražotais.

“Tirgus laukums bija pilns, un nu jau var vērtēt, vai veikala preču izpārdošanai te ir vieta. Gribas, lai ir krāmi un antīkas lietas, par ko arī bija vislielākā interese.    Kāds tirgotājs pastāstīja, ka īsti neko nav pārdevis, bet sapratis, kas cilvēkiem interesē, tagad tas ir mājasdarbs. Svarīgi, lai atbrauc māj­amatnieki, kuriem tas ir vaļasprieks un var parādīt citiem, ko dara,” vērtē Oksana un par lielu ieguvumu uzskata to, ka ne vien tirgus apmeklētājs saprata, ka arī var vilkt ārā bēniņu krājumus un vest tirgot, jo kādam tas var noderēt.      “Parasti jau saka: “Kam tas krāms vajadzīgs, bet ārā mest žēl.”

Cēsnieks Pēteris piedāvāja Rīgas porcelāna fabrikas traukus, dažādas pudeles, skaņu plates, kasetes. “Ir tie, kas pērk interjeram, citi veido kolekcijas. Žēl izmest. Savu reizi kādā tirdziņā    piedāvāju to, kas mājā sakrājies,” pastāsta cēsnieks un piebilst, ka jaunajai paaudzei ir ļoti liela interese par skaņu platēm.

Rīdzinieks Laimonis regulāri brauc uz Bagāžnieku tirgiem daudzviet Latvijā. “To nav daudz, bet tie ir laba izklaide. Ja cilvēkam vajag un    lēti var nopirkt gan jaunas, gan lietotas mantas, tad priecīgs pārdevējs un pircējs. Te var arī satikt domubiedrus,” pārdomās dalās Laimonis un atklāj, ka Cēsīs uz līdzīgu tirdziņu bijis Cēsu 800 gades svētku laikā.

Cēsnieks Andris, novērtējot tirgu, atzīst, ka nav redzējis unikālas vērtības. “Bet tās jau visas ir pie kolekcionāriem,” viņš nosaka un atklāj, ka pats nopircis lietotas “Straumes” kafijas dzirnaviņas un    padomju laika Gulbenes rajona velosipēda numuru. Sarunā pieredzējušie Bagāžnieku tirgu apmeklētāji pastāsta, ka labdarības veikali uzņemas tirgot visu ko, pieņem bez maksas un mēģina pārdot vairākas reizes dārgāk nekā tirdziņos. Tas nav glīti.

Jauks papildinājums Bagāžnieku tirgū bija iespēja apskatīt retro auto un motociklus.    “Bagāžnieku tirgus taču saistās ar auto, un mūsu mašīnas te labi iederas,” pastāsta Madara Petroviča, atklājot,    ka teju simt domubiedrus vieno interese par seniem braucamrīkiem. Viņi, ja uzaicina, labprāt piedalās, lai parādītu, kādas mašīnas pirms gadiem brauca pa ceļiem. Visvecākais no šoreiz apskatāmajiem bija 1973.gada GAZ. Ar šo mašīnu vairākas vasaras Cēsu pilsētas svētkos ved pūtēju orķestri modināt cēsniekus.    Mada­ra, kura vasarās ikdienā brauc ar zilu vabolīti, atklāj, ka domubiedri savus braucamos atkal rādīs pilsētas svētkos.
O.Zariņa Bagāžnieku tirgu iecerējusi rīkot četras reizes gadā. Būtiska ir vietas izvēle, lai laukums būtu pietiekami plašs, pa gabalu pamanāms un var piebraukt. Oksanas vaļasprieks ir tirdziņu rīkošana. Jūnija sākumā Maija parkā būs bērnu drēbju un dažādu lietu tirdziņš, viņa gribētu noorganizēt mākslas dizaina tirdziņu, gleznu izsoli…

“Ļoti gribu atdzīvināt pilsētu un novadu, lai mūsu cilvēkiem nav jābrauc uz citām pilsētām, ja to    varam piedāvāt tepat,” teic O.Zariņa.   

Nedēļas nogalē tirdziņi notika arī Piebalgā. Laukumā pie Zosēnu kultūras nama bija Pavasara andele “Mostamies pavasarim kopā”. To organizēja Zosēnu kopienas ļaudis sadarbībā ar kultūras namu.

Pasākumu vienmēr atklāj ar parādes braucienu, kurā var piedalīties ar dažādiem braucamrīkiem. Šogad pirmo reizi parādē iespēja bija arī tiem, kas neprot stūrēt, spēkrata piekabē varēja sēsties ikviens, gūstot sajūtu, ka dodas uz zaļļumballi. Proti, piekabe bija rotāta ievu ziediem un andelēšanās vietā sagaidīja akordeonistu ansamblis. Vizināties vēlējas gan jaunie, gan vecie, radot jauku kopīgu piedzīvojumu. Varēja izvizināties arī zirga pajūgā, piedalīties tā sauktajā brīvajā mikrofonā, atklāt savu talantu.

Zosēniete Sanda Pogule teic: “Ideja aizsākta, ir svarīgi to turpināt, un kopā to varam. Lai viss izdotos, svarīgi ir cilvēkus uzrunāt personiski. Ja cilvēks pavada daudz laika mājās, viņu grūti pierunāt iziet sabiedrībā, bet, kad tas izdodas, arī pats uzrunātais cilvēks gūst enerģiju, atgriežas dzīvotprieks.”

Tirdziņā varēja nopirkt lauku labumus, stādus, mainīties ar sēklām. Visātrāk izpirka kūkas. S.Pogule medu iemainījusi pret egļu sveķu ziedi. Bet no čaklas seniores, kurai ap 90 gadiem, iegādājusies par pāris eiro spilventiņu, ko uzlikt uz krēsla, lai mīkstāka sēdēšana. “Man prieks par katru, kurš iesaistās, katra pienesums ir ļoti būtisks. Katru gadu nāk jaunas idejas, kaut kas notiek citādi, tam ir jāļaujas. Un prieks, ka arī paš­valdība mūs atbalsta, tā varējām braukšanu zirga pajūgā nodrošināt bez maksas.”

Nemainīga ir tirgošanās tradīcija Jaunpiebalgas tirgus laukumā “Zem Ķenča cepures”. Kultūras centra vadītāja Egita Zariņa apstiprina, ka tirgoties gribētāju un pircēju daudz: “Pats pirmais, pie kā sastājās rindas, bija kūpinātās jūras zivis, mājās cepta maize, pīrādziņi, konditoreja un kūpināta gaļa. Pārtikas placī rindas vienmēr ir no paša tirgošanās sākuma līdz brīdim, kad izbeidzas prece. Un tiem, kas paliek tukšā, atliek vien noplātīt rokas. Stādu placī vienmēr pērk ābelītes, bumbieres, plūmes, visus kociņus līdzvērtīgi. Katram pircējam bija līdzi groziņš, kur ielikt puķu un dārzeņu dēstus, jo visi jau dzīvo vasaras un stādīšanas režīmā. Latvietī ļoti pulsē zemnieciskais un zaļo pirkstiņu gēns. Vienīgi laikapstākļi mūs nelutina, jo rīti Piebalgā ir auksti, ar salnām, kas ir nepiemēroti gurķu un tomātu stādiem.”

Egita Zariņa vērtē, ka cilvēkiem tirgi ļoti patīk, tajos ir pozitīva, darbīga gaisotne, satikšanās un runāšanās: “Ja gribi satikties ar priecīgiem cilvēkiem, tad ir jāiet uz tirgu, jo tā ir vieta, kur satiekas rosīgi un dzīvespriecīgi ļaudis.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Seši padomi bērnu drošībai internetā vasaras brīvlaikā

06:29
03.07.2024
6

Vasaras brīvdienās bērni mēdz pavadīt internetā ilgākas stundas nekā skolas laikā. Tādēļ vecāku pienākums ir parūpēties, lai bērni pavadītu savos datoros un viedierīcēs pēc iespējas mazāk laika, un lieku reizi atgādināt, ka internets nedrīkst aizstāt saziņu un attiecības klātienē. Gādājot par bērnu drošību internetā, ir vērts izrunāt ar viņiem virkni būtisku kiberhigiēnas jautājumu. Pirmkārt, ir […]

Ceļa zīme vērīgākos var samulsināt

06:10
03.07.2024
10

Redakcijā vērsās cēsniece V., paužot neizprati par ceļa apzīmējumiem atjaunotajā ielas posmā Cēsīs, Bērzainē. Ceļa zīmē norādītie celiņi gājējiem un velobraucējiem nesakrīt ar apzīmējumiem uz asfalta. Ja ņem vērā apzīmējumus ceļa zīmē, tad iznāk, ka riteņbraucējiem jāturpina pārvietoties pa gājējiem paredzēto ietvi, savukārt gājējiem jāiet pa velo celiņu. “Druva” sazinājās ar Cēsu novada Īpašumu apsaimniekošanas […]

Āraisim ir noslēpumi. Arheologi tos atklāj

00:00
03.07.2024
13

Divas dienas Āraišu ezerā lietuviešu zemūdens arheoloģes, Klaipēdas universitātes pētnieces Elenas Pranckenaites vadībā pētīja iespējamo būvju atliekas. Pēdējo reizi šāda izpēte notika pirms 30 gadiem, 1994.gada vasarā. Toreiz nirējs Voldemārs Rains zem ezera dūņu slāņa konstatēja koka žoga paliekas.   “Zemūdens arheologi veica visa ezera skenēšanu ar 3D sān­skata sonāru, ekrānā uzreiz bija redzams, kas atrodas […]

Vētra atcēla kapu svētkus Cēsu Meža kapos

13:18
02.07.2024
248

Par to, ka šīs nedēļas nogalē plānotie kapu svētki Meža kapos nenotiks, Cēsu novada dome vēstīja jau otrdienas, 2.jūlija rītā. Pašvaldība arī ziņoja, ka kapsētas sakopšanā strādā vietvaras darbinieki, bet tiek meklēts ārpakalpojuma sniedzējs. Pirmdienas, 1.jūlija pēcpusdienā, vēja brāzmas pamatīgi postīja Cēsu Mežu kapu jaunāko apbedījumu kalniņu un tai pretim esošo vecākās kapsētas daļu. Lauztas […]

Par laupīšanu grupā policija Valmierā aiztur divus vīriešus

09:10
02.07.2024
27

Aizvadītajā piektdienā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas par laupīšanu grupā Valmierā aizturēja divus vīriešus, kuri, pielietojot vardarbību, aplaupīja kādu vīrieti. Par notikušo sākts kriminālprocess, izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Aizvadītajā piektdienā, 28.jūnijā, ap pulksten 16.17 Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas saņēma izsaukumu uz Strazdu ielu, Valmierā, kur, pielietojot vardarbību, tika aplaupīts […]

Lauksaimniecībā jaunas šķirnes, metodes un tehnoloģijas

00:00
02.07.2024
51

Saimniekošana laukos attīstās, zinātnieki rada jaunas augstražīgas šķirnes, tiek izstrādātas jaunas tehnoloģijas, zemnieki apgūst un izmanto jaunas pieredzes. Latvijas Lauku konsultāciju centra (LLKC) augkopības konsultanti no visas Latvijas apmeklēja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centru, zemnieku saimniecības “Kliģeni” siltumnīcas Cēsīs, “Kalna Smīdes 1” Drabešu pagastā un “Eicēnus” Straupes pagastā. “Reizi gadā braucam uz […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
18
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi