Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Kūku māksliniece - no vaļasprieka līdz uzņēmējdarbībai

Kristiāna Daniela Martinova
05:10
04.05.2024
2003
Ingas Kukas (1)

Pārdomāti un eleganti. Katrs konditorejas izstrādājums ir rūpīgi izrotāts, parādot kūku cepējas radošo redzējumu. Foto: no albuma

“Pēc četriem gadiem kā konditore uzņēmumā, saņemot daudz komplimentu un pateicību par izcilajām kūkām, kas bija tieši tādas, kā klienti vēlējās, radās iedvesma pilnveidoties. Sākotnēji mani motivēja meitas, kuras iedrošināja uzsākt savu ceļu un censties vēl vairāk, jo cilvēkiem patika manas kūkas un svētku uzkodas. Tomēr bija svarīgi apdomāt, kā darboties, jo man nozīmīga bija stabilitāte. Sākt savu biznesu ir riskants solis, jo nekad nevar būt pārliecināts, vai būs pietiekami pircēju, vai viss izdosies, kā plānots. Ģimene bija un joprojām ir mans galvenais atbalsts šajā procesā,”    pieredzē dalās konditore Inga Midika no Straupes.

Strādājot kā individuālajai uzņēmējai, ikdienā ir ne tikai kūku cepšana, bet arī uzņēmējdarbības pārvaldība. Tas ir aicinošs, bet prasīgs ceļš, kas piedāvā daudzas priekšrocības un izaicinājumus. Konditors var pilnībā realizēt savu radošo redzējumu, eksperimentējot ar dažādām garšām, formām un dekorēšanas tehnikām, lai radītu unikālu produkciju pēc klientu vēlmēm. Individuāli strādājot, var sniegt personisku apkalpošanu un pielāgot izstrādājumus atbilstoši pircēju gaumei.

Lai nodrošinātu darba efektivitāti, lai pasūtījumus sagatavotu termiņā, būtiskas ir  laika vadības prasmes. Svarīgi arī saprast finanšu plūsmu un noteikt pareizu cenu, lai nodrošinātu uzņēmējdarbības rentabilitāti. Strādājot individuāli, ikdienas darbs rada aizraušanos un gandarījumu, jo var redzēt konkrētus rezultātus, saņemt atzinību par radošumu. Tas ir ceļš, kas prasa dedzību, mērķtiecību un mīlestību pret konditorejas mākslu, sniedzot gandarījumu par veiksmīgi pabeigtiem izstrādājumiem.

“Cik fantastiski bija pirmo reizi kā individuālam komersantam gatavot tirgum produkciju, kas top pēc mana redzējuma, kuram pati nosaku cenu! Es biju patīkami pārsteigta, ka gandrīz visu    izcepto pārdevu jau pirmajā tirgošanās reizē. Tā ir īsta prieka sajūta! Prieks pārdot savus izstrādājumus un redzēt, ka rodas pastāvīgi klienti, kuri nākamajā tirgus reizē atkal nāk pie manis. Vasarā tirgū Skultē mums pat nebija laika izlikt produkciju, kad pircēji jau stāvēja rindā, gaidot savus iemīļotos gardumus,” smaidot stāsta Inga Midika un piebilst, ka kārumu daudzveidību    cenšas katru reizi papildināt, dažādojot produkciju.

Ingai Midikai dāzādu gardumu cepšana ir aizraušanās kopš bērnības. Viņas mammas māsa bija  profesionāla konditore. Mamma ne reizi vien Ingu,  sešgadīgu meiteni, ņēma līdzi, kad ciemojās pie māsas ceptuvē. Konditorejas smaržas Ingu iedvesmoja, kad viņai ļāva, labprāt palīdzēja. Katra pīrādziņa mīkla tika ļoti rūpīgi izrullēta, katram mazam sīkumam pievērsta uzmanība, lai ikvienam izstrādājumam, kas nonācis līdz klientam,    būtu izcila garša un izskats.

Kad I.Midikai izveidojās ģimene, konditora prasmes noderēja, cepot gardumus pašiem svētku reizēs. Dzīves gaitā radās situācija, kad bija jāmaina darbavieta, bija iespēja strādāt tuvāk mājām. Jaunajā darbā dažkārt bija jāpalīdz, gatavojot konditorejas izstrādājumus. Inga sāka mācīties, attīstīties un pilnveidot savas prasmes. Ar laiku klienti sāka atpazīt viņas rokrakstu, jo, kaut arī receptes var būt vienādas, katram konditoram ir savs īpašais veids, kā tās realizēt. Ar rūpību pret katru izstrādājumu I.Midika ieguva klientu uzticēšanos, bija pasūtītāji, kas lūdza, lai tieši viņa ceptu torti vai citus gardumus. Tas viņai pašai lika vairāk novērtēt savu darbu.   

I.Midika sāka mājās eksperimentēt, kā gatavot veselīgus kārumus. Uz to viņu mudināja māsas dēla veselības problēmas, kad bijušas dažādas pārtikas alerģijas, puisis nevarēja ēst saldumus, ko var nopirkt veikalā. Centusies un mēģinājusi radīt veselīgus un garšīgus konditorejas izstrādājumus, kas būtu piemēroti mazajam ķiparam. Tā lēnām sākās patstāvīgās izaugsmes ceļš.
“Ingas gardumu ”produkcija ir gatavota tikai no dabīgām sastāvdaļām, vasarās pati konditore lasa ogas, kuras    izmanto kūku un toršu    pildījumiem. Bet, dekorējot kūkas, I.Midika vienmēr izmanto svaigas ogas. Tas padara    produkciju īpašu. Ar katru klientu vienmēr individuāli izrunā visas detaļas, katru niansi, lai varētu pagatavot ideālo kūku, dažreiz pat sanāk pamainīt recepti, lai pilnībā apmierinātu klienta vēlmes. Cilvēki tādu individuālu pieeju novērtē.

Tiek plānots paplašināt darbību, bet ir vairāki riski. “Pirmkārt, zinu, ka    tortes pēdējo posmu -    salikt kopā sastāvdaļas – ,    turpināšu pati, lai nodrošinātu kvalitāti.    Man svarīgi zināt, ka viss    paveikts rūpīgi.     Izaugsme saistīta arī    ar bažām par lielo apjomu, kas varētu pārsniegt manas pašreizējās iespējas. Baidos, ka apjoma dēļ pati vairs nespēšu piedalīties tirdziņos, bet man ir ļoti svarīgi, jo tā varu veidot atgriezenisko saikni ar pircēju. Taču esmu ieinteresēta attīstīt savu uzņēmumu un doties pretī jauniem izaicinājumiem,” ar smaidu stāsta konditore.

Cēsu novadā un arī Straupes pusē netrūkst konditoreju, kas piedāvā dažādus gardumus. Bet I.Midika saka: “Mēs nevienu neuzskatām par konkurentu, jo katram ir sava niša un specifika. Novēlu visiem veiksmi, esam mazie mājražotāji, kas cenšas un atbalsta cits citu.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
129

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
624
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
241

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
28
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi