Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Gaismas un cerības ceļš Pētera Vaska festivālā

Iveta Rozentāle
00:00
19.04.2024
44
Vasks (1)

Pēc pirmizrādes. Septītais “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” Vidzemes koncertzālē “Cēsis” iesākās ar vācu režisora Holgera Fogta dokumentālās filmas “Komponists un viņa debesis. Pēteris Vasks” pirm­izrādi Latvijā. Pēc pirmizrādes režisors un komponists dalījās iespaidos par redzēto. FOTO: Iveta Rozentāle.

Septītais “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” Vidzemes koncertzālē “Cēsis” iesākās ar vācu režisora Holgera Fogta dokumentālās filmas “Komponists un viņa debesis. Pēteris Vasks” Latvijas pirmizrādi.

Festivālā pasaules pirmizrādi piedzīvoja Kijivas modernais balets “Vientuļais eņģelis. Draugi”, kā arī pasākumu programmu bagātināja Navarra stīgu kvarteta koncertprogramma.

Dokumentālā filma ļāva tuvāk iepazīt komponista personību un vērtības, kas spilgti atspoguļojas arī viņa mūzikā. Pirms filmas pirm­izrādes skatītāji baudīja Latvi­jas Televīzijas Kultūras redakcijas vadītājas Ievas Rozentā­les vadīto sarunu ar vācu režisoru H.Fogtu un filmas varoni – mūsu izcilo komponistu. Filmas autors 2021. gadā kļuva par komponista pavadoni, esot gadu klāt gan komponēšanas brīžos, mēģinājumos un koncertos, gan mājās un dabā, kas komponistam ir tuva. Režisors atklāja, ka brīdī, kad viņu iepazīstināja ar Pētera Vaska mūziku, viņa diena vairs nebija parasta, bet krāsu piepildīta, mūzika bija tik izteiksmīga, ka to bija viegli vizualizēt. Tieši tāpēc sākotnēji Holgers Fogts filmā vēlējās vizuāli atainot Pētera Vaska mūziku, iepazīstot komponista personību, saprata, ka vēlas izcelt arī viņu.

Filmā spilgti izgaismojas komponista personība un daiļrade, harmoniski savijoties personības, dabas un mūzikas saspēlei ar Latvijas vēstures spilgtajiem notikumiem un mūsdienu kara šausmām Ukrainā. Pasaulslaveni mūziķi filmā apstiprina vienu – Pētera Vaska mūzika tāpat kā viņa personība aizkustina pilnīgi visus. Pat filmas varonis atzina, ka viņam ļoti patīk filmas nosaukums, tas apliecina viņa vēlmi ar mūziku aiziet prom no ikdienas un paskatīties uz zvaigžņotām debesīm. Filmā viņš teic: “Skaista ir dzīve, ko var dzīvot mūzikā, ko var dzīvot dabā. Katrā manā kompozīcijā vienmēr ir brīvība, mīlestība, cerība.”

“Druvai” Pēteris Vasks sacīja, ka pērn rudenī šo filmu redzēja Berlīnē, bet Cēsīs uz lielā ekrāna to bija skatīties kā no jauna: “Katru reizi tajā atrodu ko jaunu. Filmu sāka veidot kovida krīzes laikā, bet pēc tam sākās šis šausmīgais karš, kas mainīja arī filmu. Ir labi, ka ar filmu tāpat kā ar mūziku varam atgādināt, ka tā ir realitāte, ka nedrīkstam pierast pie tā, mums jābūt ar sirdi un dvēseli lūgšanās ar ukraiņu tautu. Tāpat arī Latvijas stāsts, vēsturiskā pieredze – sāpes un arī mūsu spēks ir izskanējis pasaulē.” Lai gan komponists atzīst, ka viņam grūti raksturot savu mūziku, jo visu, ko vēlas izstāstīt, ieliek skaņās, viņš teic: “Mūzika paceļ no ikdienas un dod cilvēka dvēselei spārnus, palīdz noturēt iekšējās harmonijas sajūtu. Tā kā mans dzīves ceļš un ceļš mūzikā iet uz beigām, tad, ja agrāk manā mūzikā bija konflikti, traģēdijas un drāmas, tagad tam vairs nav laika, gribu rādīt tikai gaismas un cerības ceļu. Vēlos pateikt, ka iepretim šausmām, ko cilvēki piedzīvo arī mūsdienās, ir gaismas un mīlestības ceļš. Aicinu pa to iet, saglabājot līdzjūtību un cieņu. Es cienu to, kā Latvija palīdz Ukraini, ka Cēsīs centrā plīvo arī Ukrainas karogi un te uzstāsies mākslinieki no ukraiņu baleta, un mēs būsim ar viņiem. Lai mums visiem spēks un mīlestība šajā laikā.”

Vidzemes koncertzāles “Cēsis” mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska “Druvai” teica, ka šī gada festivāla vadlīnija ir skatījums uz laiku, uz telpu, kurā dzīvojam, uz notiekošo mums apkārt: “Tas tiks izteikts dažādās formās: mūzikā, baletā, vizuālajā mākslā. Neviens mākslinieks nespēj norobežoties no tā, kas notiek apkārt, tas viss reflektējas viņu mākslā. Būtiski, ka ar šo festivālu spējam palīdzēt arī radošiem cilvēkiem, kuri dzīvo Ukrainā, varam palīdzēt viņiem radīt mākslu, būt savā profesijā.”

I.Zagorska arī uzsver: “Šis festivāls ir viens no koncertzāles zīmoliem, otrs ir “Čello Cēsis”, kas apliecina pamatprincipus un vērtības, uz ko strādājam, piesaistot Latvijas un ārzemju māksliniekus, lai parādītu klausītājiem un skatītājiem labāko, kas ir mūsu kultūrā.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Seši padomi bērnu drošībai internetā vasaras brīvlaikā

06:29
03.07.2024
8

Vasaras brīvdienās bērni mēdz pavadīt internetā ilgākas stundas nekā skolas laikā. Tādēļ vecāku pienākums ir parūpēties, lai bērni pavadītu savos datoros un viedierīcēs pēc iespējas mazāk laika, un lieku reizi atgādināt, ka internets nedrīkst aizstāt saziņu un attiecības klātienē. Gādājot par bērnu drošību internetā, ir vērts izrunāt ar viņiem virkni būtisku kiberhigiēnas jautājumu. Pirmkārt, ir […]

Ceļa zīme vērīgākos var samulsināt

06:10
03.07.2024
13

Redakcijā vērsās cēsniece V., paužot neizprati par ceļa apzīmējumiem atjaunotajā ielas posmā Cēsīs, Bērzainē. Ceļa zīmē norādītie celiņi gājējiem un velobraucējiem nesakrīt ar apzīmējumiem uz asfalta. Ja ņem vērā apzīmējumus ceļa zīmē, tad iznāk, ka riteņbraucējiem jāturpina pārvietoties pa gājējiem paredzēto ietvi, savukārt gājējiem jāiet pa velo celiņu. “Druva” sazinājās ar Cēsu novada Īpašumu apsaimniekošanas […]

Āraisim ir noslēpumi. Arheologi tos atklāj

00:00
03.07.2024
17

Divas dienas Āraišu ezerā lietuviešu zemūdens arheoloģes, Klaipēdas universitātes pētnieces Elenas Pranckenaites vadībā pētīja iespējamo būvju atliekas. Pēdējo reizi šāda izpēte notika pirms 30 gadiem, 1994.gada vasarā. Toreiz nirējs Voldemārs Rains zem ezera dūņu slāņa konstatēja koka žoga paliekas.   “Zemūdens arheologi veica visa ezera skenēšanu ar 3D sān­skata sonāru, ekrānā uzreiz bija redzams, kas atrodas […]

Vētra atcēla kapu svētkus Cēsu Meža kapos

13:18
02.07.2024
259

Par to, ka šīs nedēļas nogalē plānotie kapu svētki Meža kapos nenotiks, Cēsu novada dome vēstīja jau otrdienas, 2.jūlija rītā. Pašvaldība arī ziņoja, ka kapsētas sakopšanā strādā vietvaras darbinieki, bet tiek meklēts ārpakalpojuma sniedzējs. Pirmdienas, 1.jūlija pēcpusdienā, vēja brāzmas pamatīgi postīja Cēsu Mežu kapu jaunāko apbedījumu kalniņu un tai pretim esošo vecākās kapsētas daļu. Lauztas […]

Par laupīšanu grupā policija Valmierā aiztur divus vīriešus

09:10
02.07.2024
29

Aizvadītajā piektdienā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas par laupīšanu grupā Valmierā aizturēja divus vīriešus, kuri, pielietojot vardarbību, aplaupīja kādu vīrieti. Par notikušo sākts kriminālprocess, izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Aizvadītajā piektdienā, 28.jūnijā, ap pulksten 16.17 Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas saņēma izsaukumu uz Strazdu ielu, Valmierā, kur, pielietojot vardarbību, tika aplaupīts […]

Lauksaimniecībā jaunas šķirnes, metodes un tehnoloģijas

00:00
02.07.2024
51

Saimniekošana laukos attīstās, zinātnieki rada jaunas augstražīgas šķirnes, tiek izstrādātas jaunas tehnoloģijas, zemnieki apgūst un izmanto jaunas pieredzes. Latvijas Lauku konsultāciju centra (LLKC) augkopības konsultanti no visas Latvijas apmeklēja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centru, zemnieku saimniecības “Kliģeni” siltumnīcas Cēsīs, “Kalna Smīdes 1” Drabešu pagastā un “Eicēnus” Straupes pagastā. “Reizi gadā braucam uz […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
19
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi