Piektdiena, 10. maijs
Vārda dienas: Klāvs, Einārs, Ervīns

Taurenieši grib zināt, kas notiek pagastā   

Sarmīte Feldmane
00:00
29.03.2024
86
Taurene Sapulce

Kurp virzās Gaujas iela? Daina Lapiņa,  pagasta saimniecības vadītājs Agris Veipāns, Lilita Katiņa, Liāna Rozenberga, Vineta Odziņa, Laima Melngaile kartē pēta šīs vasaras lielākos remontdarbus. FOTO: Sarmīte Feldmane.

Lai uzzinātu un pārrunātu Taurenes pagastā aktuālo, ikdienas problēmas, arī plānoto, uz tikšanos ar taureniešiem bija ieradusies Vecpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Lelde Burdaja, apvienības Saimniecības nodaļas vadītājs  Andris Lapiņš un Taurenes saimniecības vadītājs Agris Veipāns.

Iedzīvotāji stāstīja, ka nesaprot, kam ikdienā prasīt par to, kas notiek pagastā. “Uz vietas ir tikai saimniecības vadītājs,  Vecpiebalgas pārvalde    ir tikai daļa    no novada pašvaldības.    Kultūras, sociālajiem, bāriņtiesas darbiniekiem ir sava priekšniecība Cēsīs. Ko pārvaldes vadītājs dara Taurenes pagastam?” interesējās taurenietis Jānis Vīlips. L.Burdaja izskaidroja pašvaldības    struktūru un uzsvēra, kaut arī pašvaldības darbinieki strādā katrs savā pakļautībā, viņi sadarbojas, jo dzīvo taču turpat pagastos. Taču, ja savulaik pašvaldības jurists problēmsituācijās palīdzēja arī iedzīvotājiem, tagad iedzīvotājiem pakalpojumus nesniedz. Taurenieši ierosināja, ka labprāt tiktos ar tiem darbiniekiem, kuri nestrādā apvienības pārvaldē. “Nezinājām, ka mums tagad ir cits pašvaldības policists. Kaut kas notiek, bet neko nezinām,” uzsvēra J.Vīlips.

Šogad  Taurenē 256 metru garumā atjaunos Gaujas ielu, darbos ieguldīs 390 tūkstošus eiro. Iedzīvotāji interesējās, pa kuru pusi šķūnim iela tiks atjaunota, un pauda viedokli, ka vajadzētu noasfaltēt arī kultūras nama pagalmu. Iecerēts atjaunot kultūras nama fasādi, nokrāsot šķūni.

Ne vienam vien ikdienā neērtības rada slēgtais Otrais Lodes tilts. “Tilta projektēšana ir šīgada Taurenes prioritāte. Tiek rēķināts, ka tas varētu izmaksāt ap 25 tūkstošiem eiro,” sacīja L.Burdaja. Bet A.Lapiņš skaidroja, ka Latvijā trūkst speciālistu, kuri apņemtos projektēt nelielu tiltu. Tiltam ir beigti balsti, ja tos salabo, var ekspluatēt, bet vajag projektu, saskaņojumus ar dažādām institūcijām. “Bija variants uzstādīt pagaidu metāla tiltu, bija pat piedāvājums to nomāt. Tilts būtu blakus, bet tur ir privātās un valsts zemes, izmaksas nebūtu mazas,” klāstīja A.Lapiņš. Tau­renieši prasīja skaidru atbildi, vai šogad būs projekts un kad būs tilts. L.Burdaja paskaidroja, lai apvienības pārvalde kaut ko izdarītu ārpus ikdienas darbiem, ieguldītu attīstībā, sakārtošanā, finansējums jāiegūst, pārdodot paš­valdības īpašumus. Pārvaldes vadītāja atklāja, ka ir plāns iegūt 200 tūkstošus eiro ar atsavināšanu. Taču tas nenotiek tik ātri un kā cerēts. Izsolei lauksaimniecības zemei Inešos nepieteicās neviens. Vecpiebalgā atsavināja dzīvokli, bet tas, kurš to    ieguva, no privātā nopirka lētāk un atteicās no darījuma, tāda pati izvēle bija nākamajiem izsoles dalībniekiem.

No 4.decembra Līvānu    ciematā nav ielu apgaismojuma. A.Veipāns skaidroja, ka ziemā neko darīt nevarēja, apgaismojums kalpojis kopš ciemata uzcelšanas, veco plānu nav.  “Ir nopirkts kabelis, un vasarā apgaismojums tiks atjaunots,” pastāstīja pagasta saimniecības vadītājs un paskaidroja, ka tas nopirkts par ziemā ietaupītās elektrības naudu. Tāpat pabeigs sakārtot meliorāciju pašvaldības zemē, kas skar vairākus citus īpašumus.

Taurenieši bija neapmierināti ar situāciju mežā, caur kuru taka ir taisnākais ceļš no   bērnudārza uz daudzdzīvokļu mājām. Ziemā sniegs daudzus kokus aplauzis, arī mizgrauzis apskādējis. L.Burdaja pastāstīja, ka mežu apsekojusi ainavu dizainere Vineta Radziņa, lai saprastu, kas tur būtu atstājams. “Jāizstrādā apsaimniekošanas plāns, kā mežu sakopt un atjaunot,” uzsvēra L. Burdaja. Iedzīvotāji arī vērsa uzmanību, ka taku izmanto ne tikai gājēji, tur brauc arī ar mašīnām, pat kurjeri. Tur būtu darbs arī pašvaldības policijai.

Iedzīvotāji pauda neizpratni par atkritumiem, kas maisos palikuši pēc koģenerācijas stacijas darbības. Uzņēmums bankrotēja, ēka pārdota. “Tagad tas ir privāt­īpašums. Īpašniekam pieder arī metrs zemes ap ēku. Ko viņš darīs, nav zināms,” paskaidroja A.Veipāns.   

Pie Apšu baznīcas un pie kultūras nama konteineros regulāri izmet atkritumus. Kādai taurenietei bija padoms, vajag tikai parādīties ar fotoaparātu, tad vairs nemetīs.    A.Veipāns uzsvēra: “Tie, kuri tā dara, taču jums ir pazīstami, bet uz rīcību nereaģējam, jo viņus taču pazīstam. Tāpēc var izbraukt, kur nedrīkst, kāds izmet atkritumus cita konteinerā. Puiši ar mašīnām pie veikala grieza sau­līti, apkārt stāvēja vairāki taurenieši, uzrunāju, ka sauks policiju, lai parakstās, ka redzējuši. Neesot gan īsti saskatījuši vainīgo. Neesat gatavi rakstīt iesniegumu, bet runāt gan, lūdzu, rakstiet!” Viņa teiktajam pretī klusi izskanēja: “Kurš grib saistīties ar policiju.”

Taurenieši interesējās, kas no­tiek lidlaukā, segumu noņēma jau iepriekš, tagad tur saraktas bedres, ceļš bija asfaltēts, tagad uz tā uzvesta grants. “Lidlauka teritorija ir iznomāta. Ap­ska­tīsimies, kas tur notiek,” apsolīja A.Veipāns.

Plašāka diskusija raisījās par drošību. “Kurš novadā atbildīgs par civilo aizsardzību, ja draudēs briesmas, kā tiksim brīdināti, kā jārīkojas,” jautāja Inese Āboliņa. Skaidras atbildes pagaidām nav, novadā top plāni. Taurenieši pau­da satraukumu: “Ja valstī neko nedara, vai paši nedrīkstam kaut ko darīt, lai justos droši?  Ne­zinām, vai daudzdzīvokļu māju pagrabi vispār ir droši, tāpat muižas pagrabi. Ir nedrošības sajūta, kad apkārt runā, kādā situācijā dzīvojam, nezini, kā rīkoties.” Tika atgādināts arī par ugunsdzēsēju mašīnu, kura stāv, bet aizvien nav atrasts šoferis. “Varbūt trauksmi varētu vēstīt baznīcas zvans,” kāds ieminējās, bet cits atgādināja, ka tas saistās ar bērēm, nevis trauksmi.

Taurenieši interesējās, kā paš­valdība iznomā lauksaimniecības zemes, jo nosacījumi mājaslapā nav atrodami, arī par ūdens tarifiem, par to, kurš atjaunos autoavārijā izgāzto sētu, cik pagastā ir traktoru ceļu uzturēšanai un cik tie veci, un citiem jautājumiem.

Uz tikšanos bija atnākuši desmit taurenieši. Ar pašvaldības pārvaldes vadītāju un speciālistiem vienojās, ka atkal tiksies maijā, lai uzzinātu, kas jauns  un kā tiek risinātas pārrunātās problēmas.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Priekulieši runā ar pašvaldību

00:00
10.05.2024
6

Šie un vēl citi jautājumi priekuliešu sarunu ar Cēsu novada pašvaldības domes vadību un Priekuļu apvienības pārvaldes pārstāvjiem izstiepa trīsarpus stundu garumā. Pārmaiņas Piekuļu vidusskolā, no septembra samazinot izglītības pakāpi un stiprinot pamatskolu, skar arī pašas skolas ēkas izmantošanu. Reorganizējot vidusskolu, ir iespēja pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) At­veseļošanās fonda līdzekļiem, lai modernizētu skolas vidi, […]

[Ex] da Bass turpina sadarboties ar ārzemju māksliniekiem, izdodot jau trešo singls šogad

18:32
09.05.2024
12

Populārākajās mūzikas straumēšanas platformās atrodams jauns [Ex] da Bass (Mareks Dainis) radio singls “Deja Vu’, kas tapis sadarbojoties ar jauno, bet jau starptautiski atpazīstamo deju mūzikas talantu no Somijas – Devinity (Joel Pirinen). Dziesma ir ieturēta abu valstu – Latvijas un Somijas, pašlaik aktuālās, komerciālās deju mūzikas labākajās tradīcijās. Vokālās partijas pieder somu dziedātājai un […]

Neatkarības atjaunošanas svētkos vārds jauniešiem

00:00
09.05.2024
32

“Latvijas iedzīvotāji šodien ar lepnumu un pateicību piemin tos, kuri devuši savu spēku un veselību, lai Latvija varētu kļūt par neatkarīgu valsti, lai mums būtu miers un drošība šeit, mūsu Latvijā un, protams, mūsu skaistajā Cēsu novadā. Mēs godājam priekštečus, kuri ziedojuši visu, lai mums būtu sava valsts, savs karogs, sava himna. Šodien mēs svinam […]

Savējie savējo priekam

00:00
08.05.2024
29

Valsts svētkos svin arī kultūras nama jubileju Svētki ir jāsvin. Amatieši Latvijas Republikas Neatkarī­bas atjaunošanas dienu un sava kultūras nama 50.jubileju nosvinēja jaudīgi. Savējos priecēja nama amatiermākslas kolektīvi: vīru koris “Cēsis”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Amata”, folkloras kopa “Ore”, līnijdeju grupa “Country Girls”, nesen izveidotais senioru deju kolektīvs “Rāmupe” un citi talantīgie amatieši. Kā kaleidoskopā […]

Truši arī priekam un mīļumam

07:44
07.05.2024
162

Straupes Zirgu pasta tirdziņā ne viens vien ar kasti rokās steidzās uz dzelteno telti.    Jau pa gabalu bija dzirdami priecīgi izsaucieni: “Cik viņi skaisti! Un dažādās krāsās!” Pieaugušie bija atbraukuši, lai iegādātos trušus, bet bērni – papriecāties par pūkaiņiem. Latvijas sīkdzīvnieku audzētāju biedrības “Trusis un citi” sešas Vidzemes saimniecības uz tirdziņu bija atvedušas dažādu […]

Jubilejā klausītājiem muzikāla dāvana

00:00
07.05.2024
79

Ar koncertiem   “Laiks. Mēs. Mūzika” Rīgas Krusta baznīcā un Cēsu Sv. Jāņa baznīcā Dzērbenes – Taurenes koris “Pie Gaujas” un Mālpils Kultūras centra jauktais koris “Mergupe” izdziedāja savas jubilejas. “Pie Gaujas” šogad 40 dziesmoti gadi, bet “Mergupei” jau 150. Abus korus vada diriģente Solveiga Vītoliņa. Viņa, apvienojot dziedātājus, izveidoja muzikāli skanīgu kolektīvu, kura    spēkos […]

Tautas balss

Krūmi aizsedz krustojumus

12:21
05.05.2024
33
Druva raksta:

“Viss sazaļojis, saplaukuši arī krūmi. Tāpēc gribētos lūgt dažos Cēsu ielu krustojumos tos pavērtēt, vai nevajag apcirpt, lai netraucē autovadītājiem pārskatīt ceļu. Nezinu, kuram dienestam vajadzētu apsekot pilsētu, bet gan jau tāds ir. Īpaši jau bažas par to, ka no krustojuma pa ietvi var izbraukt velosipēdists vai skrejriteņa vadītājs. Tie pārvietojas ātrāk nekā gājēji, un […]

Lielisks pakalpojums

12:20
05.05.2024
22
Druva raksta:

“Izlasīju avīzē par Cēsu Veselības istabu. Arī es gribu teikt paldies, ka ir vieta , kur var uzzināt to, ko par savu veselību nesaproti, jo nereti ģimenes ārstam tādas it kā vienkāršas lietas neērti prasīt. Māsiņa pastāsta, izskaidro, pasaka, kad tiešām jāmeklē dakteris, kad pietiek ar to, ko pats ikdienā vari uzlabot,” sacīja seniore.

Rezultātu gaidām pārāk ātri

12:20
05.05.2024
24
Druva raksta:

“Daži Saeimas deputāti rosina pārskatīt administratīvi teritoriālo reformu, jo neesot gaidīto ieguvumu. Ļoti dīvains arguments. Ko gan nepilnos trīs gados var tādu paveikt, lai jau būtu redzams būtisks rezultāts? Saprotams, ka pirmajos divos gados apvienotie novadi cits citu tikai iepazina, tapa un dažās vietās vēl top jaunā pārvaldības struktūra, veidojas padziļināta izpratne par kopējo attīstību. […]

Dažas pārmaiņas nogurdina

12:19
05.05.2024
47
Druva raksta:

“Nav jābaidās no pārmaiņām, no jaunā, bet vajag atcerēties, ka kāda racionāla kripata ir arī vecajā, pārbaudītajā. To es par Cēsu satiksmes organizāciju. Katru pavasari sākam ar pārmaiņām. Prieks par labajām, kad saņemam ziņu par kādas ielas remontu, kur radīs labāku un drošāku vidi gājējiem, velosipēdistiem un arī autovadītājiem. Taču pavisam nogurdinoši ir ik pēc […]

Daudznozīmīgās zīmes

12:11
05.05.2024
25
Druva raksta:

“Otrdienas “Druvā” redzamā zīme “70”, kuras stabiņš ir gandrīz horizontāls pret zemi un rāda uz lauka, ne ceļa pusi, varētu būt norāde, ka tur uz tīruma vai tuvīnā mežā strādā 70 cilvēki,” atsaucoties uz aicinājumu vērtēt, ko izsaka neparasti novietotā norāde, versiju pauda lasītājs A.

Sludinājumi