Pirmdiena, 20. maijs
Vārda dienas: Venta, Salvis, Selva

Kā ēst pareizi un justies labi: veselīga gremošana

Druva
12:06
29.12.2023
35
Gremosanas Sistema

Gremošana ir sarežģīts organisma process, kas pārvērš pārtiku par uzturvielām, lai izmantotu tās enerģijai, šūnu augšanai un atjaunošanai. Tas ir atkarīgs no dažādu orgānu mijiedarbības un saskaņas.

Gremošanas traucējumi – kā tie var rasties?

  • Gremošanas traucējumi mūsdienās ir izplatīta parādība. Kā to cēlonis vispirms jāmin paviršs uzturs. Pārēšanās, kā arī treknu, ceptu un saldu ēdienu pārmērīga lietošana var traucēt gremošanu un apgrūtināt organismu.
  • Pastāvīgs stress. Spēcīgi pārdzīvojumi un uztraukumi ietekmē gremošanas sistēmas darbību. Kuņģa sula izdalās nekontrolēti, taču tai nav ko pārstrādāt. Tas rada kuņģa vides un gremošanas sistēmas deformāciju.
  • Par maz ūdens. Ūdens trūkums var izraisīt aizcietējumus un apgrūtināt pārtikas ceļu organismā. Tāpēc ir svarīgi visu dienu dzert pietiekami daudz tīra un laba ūdens.
  • Zarnu mikrofloras traucējumi. Zarnu flora satur “labās” un “sliktās” baktērijas, kuru attiecība var mainīties. Nesabalansēta mikroflora rada gremošanas problēmas, vēdera uzpūšanos un caureju.
  • Hroniskas kuņģa un zarnu trakta slimības. Dažādas slimības, piemēram, gastrīts, čūlas un hronisks kolīts apgrūtina gremošanas sistēmu un provocē nepatīkamus simptomus.
  • Zāļu lietošana. Antibiotikas un pretsāpju līdzekļi var negatīvi ietekmēt zarnu mikrofloru un izraisīt gremošanas traucējumus, kurus, uzreiz piebildīsim, var un vajag novērst.
  • Aizcietējumi. Ja ir grūtības izvadīt pārtiku, tas gandrīz vienmēr rada gremošanas sistēmas apgrūtinājumus.
  • Caureja. Tā var liecināt par infekcijām, tārpu un vienšūņu invāziju vai būt nesabalansēta uztura sekas.
  • Uzpūšanās. Daudziem pacientiem izveidojas vēdera uzpūšanās gāzu uzkrāšanās dēļ. Tas bieži vien ir zarnu mikrofloras procesu sliktas darbības rezultāts.
  • Slikta elpa. Nepatīkama dvaša var būt saistīta ar gremošanas problēmām un dažām hroniskām slimībām.
  • Smaguma sajūta pēc ēšanas. Šādos gadījumos rodas sajūta, ka ēdiens “nav sagremots”, cilvēks jūtas smagi un noguris.
  • Rūgtums mutē. Rūgtuma sajūta visbiežāk rodas pēc ēšanas.
  • Pārmērīga siekalošanās. Dažās kuņģa vai barības vada patoloģijās siekalas tiek izdalītas pārmērīgi.
  • Vemšana vai slikta dūša. Tas var rasties pēc ēšanas, īpaši, ēdot organismam netīkamu pārtiku, vai arī saindēšanās rezultātā.
  • Apetītes zudums, svara zudums. Gremošanas traucējumi var ietekmēt apetīti un izraisīt piespiedu svara zudumu.

Ko darīt gremošanas traucējumu gadījumā?

Sabalansēts un pareizs uzturs

Ēdiet daudzveidīgu pārtiku, tostarp dārzeņus, augļus, graudus, olbaltumvielas (gaļu, zivis, olas, riekstus, pākšaugus) un piena produktus. Noteikti iekļaujiet savā uzturā veselīgus taukus, piemēram, olīveļļu, avokado, riekstus un zivju eļļas, vienlaikus ierobežojot piesātināto un transtauku uzņemšanu, kas atrodami treknā gaļā un rafinētās eļļās. Ieteicams ierobežot alkohola un kofeīna lietošanu.

Būtu labi ievērot noteiktu ritmu: ēst noteiktā laikā un izvairīties no nakts uzkodām.

Pietiekami daudz ūdens visu dienu

Ūdens dzeršanai ir būtiska nozīme veselības un normālas ķermeņa darbības uzturēšanā. Ūdens ir iesaistīts daudzos procesos, tostarp temperatūras regulēšanā, barības vielu uzsūkšanā un veselīgas ādas uzturēšanā. Ūdens palīdz uzturēt optimālu hidratācijas līmeni organismā. Pietiekama šķidruma uzņemšana novērš atūdeņošanos, kas var izraisīt nogurumu, samazinātu koncentrēšanos un galvassāpes. Turklāt ūdens ir iesaistīts pārtikas gremošanā, atšķaidot kuņģa sulu un uzlabojot zarnu darbību.

Ar šķiedrām bagāta diēta

Uzņemot ar šķiedrvielām bagātu uzturu, kas atrodams augļos, dārzeņos, veselos graudos un pākšaugos, tiek veicināta zarnu veselība.

Probiotikas

Lietojot ar probiotikām piesātinātu pārtiku, piemēram, jogurtu, kefīru, skābētus kāpostus un kimči, gremošanas sistēmā var ieviest labvēlīgas baktērijas.

Uzmanīga ēšana

Ēdot lēnām un nesteidzīgi, organisms signalizē par sāta sajūtu, novēršot pārēšanos un veicinot optimālu gremošanu.

Regulāras fiziskas aktivitātes

Tās palīdz stimulēt gremošanas trakta muskuļus, veicinot regulāru zarnu kustību un novēršot aizcietējumus.

Pārstrādātu pārtikas produktu ierobežošana

Kārtīgi pārstrādātiem pārtikas produktiem un pusfabrikātiem bieži trūkst šķiedrvielu un barības vielu, kas nepieciešamas veselīgai gremošanai. Neapstrādātas pārtikas izvēle jūsu organismam nāks tikai par labu.

Nost ar stresu

Hronisks stress var ietekmēt gremošanas sistēmu. Tādas prakses kā meditācija, dziļas elpošanas vingrinājumi un joga var pozitīvi ietekmēt zarnu darbību.

Medicīnas līdzekļi

Gremošanas sistēmai funkciju uzlabošanai ir izstrādāti daudzi iedarbīgi palīglīdzekļi. Izmantojiet tos, ja jums nepieciešama ātrs situācijas risinājums.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Strādāt no mājām un baudīt dabu

05:11
17.05.2024
88

Sanita Kalniņa Priekuļos ir ienācēja, bet te dzīvo jau desmit gadu. Pirmais, ar ko Sanitai saistās Priekuļi, ir zaļums: “Izej ārā un dodies uz jebkuru pusi, visur zaļš – tepat Kazu grava, biatlona trase, veloceliņš, kur var gan staigāt, gan skrituļot, braukt ar velosipēdu. Ar meitu bieži tur pastaigājamies.” Sanita ir audēja, strādā no mājām. […]

Dzīvesprieks cauri gadiem

21:39
16.05.2024
59

Velta Jēkabjāne dzīvoklī Ģikšos sagaida smaidīga, dzīvesprieka pilna. Viņas dzīves gudrību un optimismu ikdienā apbrīno meita, mazbērni un saņem mazmazbērni. Par allaž priecīgo prātu Velta atsmej: “Es tāda esmu!” Un piebilst, ka tāpat jau savu reizi paraud, kad atceras aizgājušos gadus. 90 gados atmiņu sakrājies daudz. Uz skolu kājām pa dubļiem, sniegu Veltas dzimtā vieta […]

Kā atbrīvoties no muskuļu sāpēm?

19:53
13.05.2024
446

Vai tevi moka muskuļu sāpes? Lasi un uzzini piecas metodes, kas palīdzēs izvairīties un atbrīvoties no tām! Sāpes muskuļos, kas pazīstamas arī kā mialģija, ir bieži sastopama problēma, ko izjūt dažāda vecuma cilvēki. Tās var rasties dažādu iemeslu dēļ, piemēram, no fiziskajām aktivitātēm, nepareizas stājas vai kādas traumas. No atslodzes līdz masāžas palīglīdzekļiem, kā https://www.notino.lv/fitnesa-piedrumi/maszas-palgldzeki/. […]

“Esmu teātrī, lai dotu cilvēkiem prieku”

05:08
13.05.2024
57

Dzimusi Rīgā, šobrīd valmieriete un nu redzama arī uz Cēsu Mazā teātra skatuves izrādē “Garā nedēļas nogale”. “Aktrise Māra Mennika ir brīnums, gan tāpēc, ka tik nemanāmi mērķtiecīgi viņa tomēr sasniegusi savu sapni un jūtas laimīga tajā, gan tāpēc, ka tik fantastiski brīvi spēj redzēt pasauli un pieņemt ārēji it kā nepopulārus brīnumus, kas viņas […]

Mammas padoms dzīvei

00:00
12.05.2024
183

Irēna Bindemane – līgatniete, māksliniece, misijas “Pakāpieni”, jauno māmiņu aprūpes centra, bijusī vadītāja, kustības “Ģimenes šūpulis” viena no dibinātājām un vienkārši mamma. Maijā, kad atzīmējam Mātes un Ģimenes dienu, Vasarsvētkus, saruna par vērtībām, dzīves skolu, sapņiem. -Kad jau vairāk skaties atpakaļ, ne tik daudz uz priekšu, daudz ko izvērtē. Nāk prātā, ko esi darījis pāri […]

Kā izvēlēties piemērotu iebūvējamo ledusskapi

22:18
10.05.2024
42

Iebūvējamie ledusskapji ir kļuvuši par populāru izvēli daudzās mājsaimniecībās, piedāvājot gan lielisku funkcionalitāti, gan vienmēr iekļaujoties virtuves stilā. Labākie iebūvējamie ledusskapji – https://220.lv/lv/g/labakie-iebuvejamie-ledusskapji Integrācija virtuvē Iebūvējamais ledusskapis ir sadzīves tehnika, kas tiek ievietota virtuves mēbelēs, radot vienotu un harmonisku dizainu. Tas palīdz saglabāt telpas estētisko vienotību un stilu. Izmantojot šo ledusskapjka tipu, ir iespēja izveidot […]

Tautas balss

Runā pilnīgus melus

21:00
16.05.2024
20
Seniore raksta:

“Kad klausies, ko saka dažu prokrievisko partiju politiķi, ir ne tikai dusmas, bet arī ļoti bēdīgi. Cilvēki bauda visus labumus, ko dod Latvijas valsts un sabiedrība un tajā pašā reizē tā nomelno notiekošo. Kā var teikt, ka skolēniem skolā nedod ēst, ja līdz ceturtajai klasei visiem bērniem pusdienas apmaksā valsts! Tad kā tu vari vispār […]

Jābūt modriem

10:21
13.05.2024
24
"Druva" lasītājs raksta:

“Raksta, ka “Balticom” ka­nālos Maskavas 9.maija parādi varēja redzēt kiberuzbrukuma rezultātā. Es gan domāju, ka vajag kārtīgi pārbaudīt arī pašu televīzijas pakalpojumu sniedzēju, cilvēkus, kas tajā brīdī bija atbildīgi. Lai nu ko kurš saka, aizdomu ēna tomēr paliek, ka viss var nebūt tik vienkārši,” pārdomās dalījās lasītājs.

Svinēsim svētkus kopā

10:21
13.05.2024
21
Seniore Z. raksta:

“Priecājos par 4.maija svētkiem Cēsīs. Bija ļoti sirsnīgs un patriotisks pasākums. Protams, palīdzēja arī tas, ka bija skaists laiks. Ir jauki, ka svētkos varam sanākt kopā, kopā priecāties un svinēt. Tādus pasākumus vajadzētu rīkot biežāk. Piemēram, arī Jāņu vakarā pilsētniekiem varētu būt skaista kopā sanākšana. Nav jau visiem lauku, kur aizbraukt. Tad Zāļu vakarā varētu […]

Krūmi aizsedz krustojumus

12:21
05.05.2024
48
Druva raksta:

“Viss sazaļojis, saplaukuši arī krūmi. Tāpēc gribētos lūgt dažos Cēsu ielu krustojumos tos pavērtēt, vai nevajag apcirpt, lai netraucē autovadītājiem pārskatīt ceļu. Nezinu, kuram dienestam vajadzētu apsekot pilsētu, bet gan jau tāds ir. Īpaši jau bažas par to, ka no krustojuma pa ietvi var izbraukt velosipēdists vai skrejriteņa vadītājs. Tie pārvietojas ātrāk nekā gājēji, un […]

Lielisks pakalpojums

12:20
05.05.2024
36
Druva raksta:

“Izlasīju avīzē par Cēsu Veselības istabu. Arī es gribu teikt paldies, ka ir vieta , kur var uzzināt to, ko par savu veselību nesaproti, jo nereti ģimenes ārstam tādas it kā vienkāršas lietas neērti prasīt. Māsiņa pastāsta, izskaidro, pasaka, kad tiešām jāmeklē dakteris, kad pietiek ar to, ko pats ikdienā vari uzlabot,” sacīja seniore.

Sludinājumi