Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Mācījās gatavot burito

Druva
15:13
07.04.2011
6
Dsc05532

Jauniešu kafejnīcā Cēsīs www.karstaissuns.lv pirmajā ēdienu darbnīcā ikvienam bija iespēja iemācīties pagatavot burito. Jau pēc mēneša ikviens līdzīgā ēdienu gatavošanas darbnīcā varēs iemācīties gatavot suši. Kafejnīcas īpašnieks un šefpavārs Gatis Pētersons atzīst, ka Eiropā šādas ēdienu pagatavošanas darbnīcas ir ierasta lieta, kāpēc gan arī mūsu sabiedrībai nepiedāvāt šādu iespēju! Lai pagatavotu burito, nepieciešams vispirms sagatavot mīklu un uzcept tortilļu, kā arī izvēlēties produktus, ar kuriem burito pildīt. “Iesākumā gatavojam pašu vienkāršāko mīklu, kuras sastāvā ir milti, olīveļļa, silts ūdens un sāls. Protams, katrs mājas apstākļos var pievienot arī dažādas citas garšvielas. Mīklu gatavo šādi – siltam ūdenim pievieno taukvielas, tad liek klāt miltus, sāli un mīca, līdz tā nelīp pie rokām. Kad mīkla gatava, to uz pusstundu atstāj atpūsties,” stāsta Gatis un stāsta, ka pa to laiku var sagriezt produktus, kurus burito pildīs. “Tie var būt gabaliņos sagriezti tomāti, gurķi, kāposts, paprika vai sīpols. Burito var pildīt arī šampinjonus, vistas fileju, ananāsu un daudz ko citu. Viss atkarīgs no gaumes,” saka šefpavārs.

Kad mīkla pusstundu pastāvējusi, no tās izveltnē un cep tortiļas, kuru lielums atkarīgs no pannas lieluma.

“Mīklu nedaudz apviļā miltos un uz miltiem nokaisīta galda rullē apaļas formas tortiļas. Jo tortiļa plānāka, jo labāka. Tad tortiļas uz sausas, karstas pannas no abām pusēm apcep, katru pusi apmēram divas minūtes. Pareizai mīklai būtu jāpūšas maziem burbulīšiem. Izceptās tortiļas vislabāk uzreiz apklāt ar mitru dvieli, lai tās neapkalst un nelūst,” stāsta Gatis un turpina: “Kad tortiļas izceptas, sāk tās pildīt. Paņem vienu tortiļu, apsmērē ar mērcīti, var izmantot jebkāda veida majonēzes vai veikalos nopērkamās speciālās mērces. Tad liek virsū sagrieztos dārzeņus vai jebko citu- sēnes, gaļu. Šādu tortiļu cepeškrāsnī nedaudz apsilda, pēc tam izņem, saloka un ēd.” Gatis atzīst, ja nav vēlēšanās mājās pašiem cept tortiļas, ir iespējams veikalā iegādāties lavašu un tajā pildīt burito sastāvdaļas. “Taču tas vairs nebūs īsti tas,” smaidot saka šefpavārs. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Veido namiņu, kur vecļaudis jūtas labi

07:32
30.06.2024
69

Cēsu pilsētas pansionātam 12. jūlijā apritēs 30 gadi. Vairāk nekā pusi no šī laika sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādes direktore ir Inga Gunta Paegle. -Pansionātam ir 30 gadu jubileja. Kā tas šo gadu laikā mainījies? -Es kā šodien atceros 1994. gada 12. jūliju, kad pansionāts no Glūdas kalna Cēsīs ienāca šeit, Cīrulīšos. Glūdas kalnā istabiņās […]

Mērķis - cilvēkiem palīdzēt atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju

10:24
27.06.2024
659

Saruna ar holistiskās medicīnas eksperti Ingrīdu Mergupi – Leitlandi -Jums ir interesants uzvārds. Tāds rets – Mergupe. -Manas saknes ir no Mālpils. Tur ir upe Mergupe, un šo uzvārdu nes arī mana dzimta. 1928. gadā vectētiņš Jānis Mergups lika pirmo akmeni dzimtas mājai. Un tā nu arī es izceļojos pa pasauli, apgūstot zināšanas, un vēlāk ar […]

Dzīve enerģētiski spēcīgā vietā – kalna galā

10:12
25.06.2024
275

“Jau četrdesmit gadus strādāju Krimuldas vidusskolā par skolotāju, esmu tur kopš skolas dibināšanas brīža. Man jau ir pensionāres statuss, bet darbu turpinu, pēc diviem gadiem gan došos pavisam pensijā,” tā par sevi stāsta Edīte Kanberga, saimniece Drabešu pagasta Kārļu “Eglainēs”. “Eglaines” ir arī viesu nams un atpūtas bāze, bet Jāņu laiku ģimene aizvada savā lokā. […]

Jāņuzāles klimata pārmaiņās

09:54
25.06.2024
52

Par ziedošām pirmsjāņu pļavām, par trejdeviņu ziedu vainadziņu un dabas norišu izpratni saruna ar zālāju biotopu eksperti Maiju Medni. -Jāņi klāt, brienam pļavās, lai no trejdeviņām puķītēm pītu vainadziņu. Vai to var izdarīt?    -Ar katru gadu to izdarīt ir aizvien grūtāk. Lielāka iespēja saplūkt trejdeviņas jāņuzāles ir bioloģiski vērtīgos zālājos, bet tādi Latvijā ir mazāk […]

Balto ceriņu smarža gadu desmitu garumā

06:30
19.06.2024
123

Dace un Alfrēds Jurciņi izstaigā dārzu. Puķes šopavasar steidzas ziedēt, arī rozes pie namdurvīm. Karstās dienās paēnu un spēku dod nelielā birzīte. “Dzīvojam šo dzīvi, kaut reizēm gadās dzelkšņi vai iekož asa nātre. Dzīvojam kopā jau 50 gadus. Visi saka, ka pamatā ir mīlestība, bet šis vārds tāds novalkājies, reizē dziļš un skan dvēselē. Visjaukāk […]

Maza vieta ar lielu sapni

06:13
17.06.2024
88

Pasaules latviešu mākslas centrs darbu Cēsīs sāka pirms desmit gadiem. To vada Čikāgā dzimušais Kārlis Kanderovskis, kurš jau vairākus gadus dzīvo Cēsīs. Mākslas centra galvenais mērķis ir veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara laikā trimdā devušies latviešu mākslinieki, kā arī ārzemēs dzīvojošā jaunā paaudze. Centrs bez maksas ir atvērts ikvienam un darbojas, […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
20
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi