Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Trīs gardas salātu mērces

Druva
14:06
09.06.2011
45
Img 9807

Vasara ir salātu laiks, kad galdā tiek celti svaigi dārzeņi- salāti, kāposti, tomāti, gurķi, redīsi un daudz kas cits. Caffe „Karstais suns” šefpavārs un saimnieks Gatis Pētersons dalās trīs vienkāršās svaigo salātu mērču receptēs, kuras pagatavot var ikviens un pavisam īsā laikā.

Nedaudz pikanta Garšīgu un veselīgu mērci var pagatavot no olīveļļas un aromātiskā etiķa.

„Šai mērcei neiesaku izmantot parasto galda etiķi. Mēs izmantosim vīnogu etiķi, bet var arī aveņu, ābolu vai vēl kādu citu aromātisko etiķi. Traukā saberž vai ieber ļoti smalki sakapātu sīpolu. Pievieno šķipsniņu jūras sāls un lej bļodiņā pēc iespējas kvalitatīvu olīveļļu. Samaisa, pēc garšas pievieno vīnogu etiķi, atkal samaisa un mērce gatava,” saka Gatis, uzsverot, ka etiķi mērcei pievieno tik, cik izteiktu garšu vēlas panākt.

Svaiga un viegla mērce Latviešiem iecienīts ir skābais krējums, ko saimnieces visbiežāk izmanto salātu pagatavošanai. Taču Gatis krējumu aizstās ar Biolakto tīrkultūras jogurtu. „Bļodā ielej Biolakto tīrkultūras jogurtu, pievieno daiviņu sasmalcināta ķiploka, nelielu šķipsniņu jūras sāls, kā arī zaļumus- sasmalcinātus dilles un pētersīļus,” stāsta Gatis un bilst, ka šo zaļumu vietā varētu izmantot arī piparmētru lapas. Tās garšu padarītu vēl vieglāku un atsvaidzinošāku.

Majonēzes un karija mērce Pirms šīs mērces gatavošanas šefpavārs norādīja, ka tā noteikti būs sātīgāka nekā divas iepriekšējās. „Kariju nelielā eļļas daudzumā uz pannas uzsilda. Es teiktu, ka tas ir karija „atdzīvināšanas” process, jo sildot karijam izdalīsies tā izteiksmīgā garša. Kad tas izdarīts, iegūto masu ielej bļodiņā un pagaida, kamēr atdziest. Pievieno majonēzi un visu samaisa. Mērce no karija iegūs skaistu dzeltenu krāsu,” stāsta un rāda šefpavārs Gatis. Kad trīs mērču veidi pagatavoti, kopīgi klājam galdu, liekam trīs šķīvjus un tos pildām ar lapu salātiem. „Pamatā būs ledus salāti, kurus saplucinām sīkos gabaliņos. Tad pēc patikas šķīvī varam likt sagrieztu tomātu, gurķus, redīsus, saldo piparu vai jebko citu. Vienu no salātu veidiem pārkaisām ar grauzdētiem maizes gabaliņiem. Otru salātu veidu papildināsim ar vistas filejas gabaliņiem un pekanriekstiem, trešajiem pieliksim svaigā siera bumbas. Tā pavisam ātri esam ieguvuši trīs dažādus salātus, kurus vēl dažādosim, pasniedzot katru ar citu salātu mērci. Jāatzīst, pagatavot salātus ir diezgan vienkārši, bet galvenais- tie ir gardi un veselīgi,” saka G. Pētersons. Viņš norāda, ka patlaban ir sezona biešu lapiņām, tāpēc salātus var papildināt arī ar tām, jāatgādina, ka biežu lapiņās ir daudz vitamīnu.

Pagatavotos salātus un pats galvenais- dažādās salātu mērces -pieteicās nobaudīt divi neatkarīgie eksperti, kuri sniedza savu vērtējumu. -Neesmu aso mērču cienītājs, tādēļ teikšu, ka man tuvāka ir jogurta mērce, taču nevēlos nosaukt vienu favorītu. Mērces patiešām ir ļoti dažādas un katrai savs knifiņš. Ar karija- majonēzes mērci saskaros pirmo reizi, tā garšo interesanti. Garšoja man arī mērce, kas gatavota no olīveļļas un aromātiskā etiķa. Interesanti!

-Man labāk garšo majonēzes- karija mērce, pēc tam olīveļļas un etiķa mērcīte. Tīrkultūras jogurta mērce šķiet pārāk ikdienišķa un pierasta, bet nebūt ne negaršīga. Bet, jā, karija mērce – super, iedomājos, ka tādu var ēst arī ar čipsiem! Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Veido namiņu, kur vecļaudis jūtas labi

07:32
30.06.2024
69

Cēsu pilsētas pansionātam 12. jūlijā apritēs 30 gadi. Vairāk nekā pusi no šī laika sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādes direktore ir Inga Gunta Paegle. -Pansionātam ir 30 gadu jubileja. Kā tas šo gadu laikā mainījies? -Es kā šodien atceros 1994. gada 12. jūliju, kad pansionāts no Glūdas kalna Cēsīs ienāca šeit, Cīrulīšos. Glūdas kalnā istabiņās […]

Mērķis - cilvēkiem palīdzēt atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju

10:24
27.06.2024
659

Saruna ar holistiskās medicīnas eksperti Ingrīdu Mergupi – Leitlandi -Jums ir interesants uzvārds. Tāds rets – Mergupe. -Manas saknes ir no Mālpils. Tur ir upe Mergupe, un šo uzvārdu nes arī mana dzimta. 1928. gadā vectētiņš Jānis Mergups lika pirmo akmeni dzimtas mājai. Un tā nu arī es izceļojos pa pasauli, apgūstot zināšanas, un vēlāk ar […]

Dzīve enerģētiski spēcīgā vietā – kalna galā

10:12
25.06.2024
275

“Jau četrdesmit gadus strādāju Krimuldas vidusskolā par skolotāju, esmu tur kopš skolas dibināšanas brīža. Man jau ir pensionāres statuss, bet darbu turpinu, pēc diviem gadiem gan došos pavisam pensijā,” tā par sevi stāsta Edīte Kanberga, saimniece Drabešu pagasta Kārļu “Eglainēs”. “Eglaines” ir arī viesu nams un atpūtas bāze, bet Jāņu laiku ģimene aizvada savā lokā. […]

Jāņuzāles klimata pārmaiņās

09:54
25.06.2024
52

Par ziedošām pirmsjāņu pļavām, par trejdeviņu ziedu vainadziņu un dabas norišu izpratni saruna ar zālāju biotopu eksperti Maiju Medni. -Jāņi klāt, brienam pļavās, lai no trejdeviņām puķītēm pītu vainadziņu. Vai to var izdarīt?    -Ar katru gadu to izdarīt ir aizvien grūtāk. Lielāka iespēja saplūkt trejdeviņas jāņuzāles ir bioloģiski vērtīgos zālājos, bet tādi Latvijā ir mazāk […]

Balto ceriņu smarža gadu desmitu garumā

06:30
19.06.2024
123

Dace un Alfrēds Jurciņi izstaigā dārzu. Puķes šopavasar steidzas ziedēt, arī rozes pie namdurvīm. Karstās dienās paēnu un spēku dod nelielā birzīte. “Dzīvojam šo dzīvi, kaut reizēm gadās dzelkšņi vai iekož asa nātre. Dzīvojam kopā jau 50 gadus. Visi saka, ka pamatā ir mīlestība, bet šis vārds tāds novalkājies, reizē dziļš un skan dvēselē. Visjaukāk […]

Maza vieta ar lielu sapni

06:13
17.06.2024
88

Pasaules latviešu mākslas centrs darbu Cēsīs sāka pirms desmit gadiem. To vada Čikāgā dzimušais Kārlis Kanderovskis, kurš jau vairākus gadus dzīvo Cēsīs. Mākslas centra galvenais mērķis ir veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara laikā trimdā devušies latviešu mākslinieki, kā arī ārzemēs dzīvojošā jaunā paaudze. Centrs bez maksas ir atvērts ikvienam un darbojas, […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
20
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi