Šomēnes cafe „Karstais suns” šefpavārs Gatis Pētersons un „Druva” uz Mārtiņdienas pusdienu gatavošanu aicināja stilisti Inetu Zariņu, kura atklāja, ka, kopš meita izdota pie vīra, ģimenē ir arī Mārtiņš, Inetas znots, hokejists Mārtiņš Raitums.
“Mārtiņš gan pašlaik hokeju spēlē Kazahstānā, tādēļ Mārtiņdienas pusdienas šodien nāksies gatavot bez viņa klātbūtnes,” sagaidot savās mājās pavāru, sacīja I. Zariņa.
Jāteic, ka šīs pusdienas bija īpašas arī ar to, ka namamāte bija pacentusies un pagatavojusi savu firmas putna gaļas cepeti. Pavārs Gatis Pētersons pievienojās ar iepirkumu grozu no veikala “Solo”, lai pagatavotu uzkodas un saldo ēdienu.
“Šoreiz gatavošu gan kaut ko Mārtiņdienas galdam tradicionālu, gan neraksturīgi, taču tās būs ēdienu receptes, kuras Ineta nākotnē varēs izmantot, lai iepriecinātu savus mīļos,” bilda pavārs.
Kamēr cepeškrāsnī cepās ar dārzeņiem pildītais cālis, namamāte pastāstīja, kā to gatavo: “Pirms cepšanas cāli apstrādāju ar medu, iierīvēju ar sāli, pipariem un savu iemīļotāko “Vidusjūras garšvielu maisījumu”. Pēc tam putnu uz neilgu laiku ievietoju ledusskapī, lai garšvielas ievelkas gaļā. Pirms cepšanas iemarinēto cāli pildu ar saldētiem zaļajiem zirnīšiem, tad nosēju ar auklu. Pēc tam putnu ievietoju īpaši cepšanai paredzētā masiņā, apkārt lieku gana lielos gabalos sagrieztus dārzeņus. Šoreiz izmantošu kartupeļus, burkānus, cukīnī. Var likt ziedkāpostus, baklažānus un citus dārzeņus, kas nu kuram garšo.”
I.Zariņa bilst, ka pēdējā laikā viņa novērtējusi īpaši cepšanai paredzētos maisiņus.
“Tajos pagatavot cepti ir elementāri un ātri. Turklāt tādai steidzīgai un aizņemtai būtnei kā man atkrīt pietaukotās pannas mazgāšana. Turklāt cepot šādā maisā gaļu kopā ar dārzeņiem, garšas samaisās un iznākums patiesi ir pārsteidzoši gards. Jāatminas vien, ka pēc gaļas un dārzeņu ievietošanas maisiņā jāielej arī nedaudz ūdens un ēdamkarote eļļas, lai negadās, ka cepetis pie pannas piedeg. Būtiski pēc tam, kad viss cepšanai paredzētais ievietots maisiņā un abi gali aizsieti, ar nazīti uzmanīgi maisiņa augšpusē izdurt vairākus caurumiņus. Tas tādēļ, lai gaiss cirkulētu. Un nevajag raizēties, ka cepeškrāsnī maisiņš visu laiku būs uzpūties. Tā tam jābūt,” pamāca I. Zariņa.
Panēti dārzeņi un garneles Nepieciešams: paprika cukīnī baklažāns tīģergarneles eļļa laims
Vispirms sagatavo mīklu panēšanai – sajauc kviešu miltus ar gāzētu minerālūdeni. Nedaudz pievieno sāli un laima sula. Šādā diezgan šķidrā mīklas konsistencē iemērc sagrieztos dārzeņus un garneles, pēc tam fritē eļļā zeltaini brūnus. Gatavus novieto uz salvetes, lai notek liekā eļļa. Var pasniegt ar sojas vai jebkādu citu mērci.
Pildīti kārtainās mīklas groziņi Nepieciešams: saldēta Tešla kārtainā mīkla olas džems vai kāds ievārījums saldējums
Mīklu nedaudz var atlaidināt, apsmērē ar sakultu olu, sagriež nepieciešamās daļās un veido groziņu. Liek cepeškrāsnī cept. Kad groziņi gatavi, tos izņem no cepeškrāsns un pilda ar džemu, pa virsu ieliek saldējumu. Šoreiz groziņos pildījām apelsīnu un smilšērķšķu džemu. Ļoti vienkārši un ātri. Gatavojot šo ēdienu, ir lielas iespējas variēšanai.
Paldies veikalam “Solo”, Cēsīs J. Poruka ielā 23, par sarūpēto pārtikas grozu.
P.S. Visu rakstu var lasīt 11. novembra “Druvā”. Liene Lote Grizāne
Komentāri