Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Negaidīti ciemiņi. Gatavojam ātrās uzkodas

Druva
15:40
23.02.2012
92
Mg 6838

Šomēnes „Druva” kopā ar krodziņa „Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno maltīti gatavot aicināja Latvijas Valsts policijas Cēsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektoru Aleksandru Suškinu, kurš gan uzreiz atzina, ka mājās virtuvē rosās reti, tādēļ nekādus kulinārijas brīnumus gatavot nespēšot. Šajā reizē šefpavāre Anita Krasnā piedāvāja gatavot uzkodas, ar kurām ikdienā var pacienāt negaidītus ciemiņus. Kā saka, tā ātri un vienkārši! Šefpavāre A. Krasnā deva norādījumus un policists ķērās pie uzkodas maizīšu gatavošanas. Kamēr maize tika sagriezta šķēlēs un apcepta uz pannas, policijas inspektors pastāstīja, ka ēst gatavo reti.

“Biežāk izmantoju iespēju paēst kādā kafejnīcā. Darba laikā nereti pusdienās vai vakariņās, atkarībā no tā, kā iekrīt maiņa, tiek ēstas bulciņas vai hotdogi, kas nopērkami degvielas uzpildes stacijās. Kad ir brīvdienas, nākas mājās kaut ko pagatavot, bet tas nekad nav sarežģīts ēdiens- makaroni ar gaļu, pelmeņi vai kādi vienkārši salātiņi, piemēram, siera un tomātu salāti, kas man ļoti garšo. No zupām iecienītākā – soļanka,” saka A. Suškins un vaicāts, kas viņam negaršo, atbild: “Rīsi, rozīnes un kokosrieksts. Bet bērnības trauma no bērnudārza laikiem ir mannā putra, palicis atmiņā, ka putrā bija lieli kunkuļi.” Turpinot gatavot maizītes, Aleksandrs ķērās pie pildījuma sagatavošanas. A. Krasnā pamācīja: “Lai apgrauzdētā maizīte nebūtu cieta, pirms apgrauzdēšanas eļļā tai var nogriezt garozu. Dažādības labad uzkodu maizītes gatavojam gan no baltmaizītes, gan rupjmaizes „ķieģelīša”. Lai interesantāk, no maizes ar piparkūku formiņām

izspiežam zvaigznes un puķītes. Kamēr maize uz pannas apgrauzdējas, gatavojam pildījumu. Saputojamam saldo krējumu, tam pievienojam smalki sakapātas krabju nūjiņas un šķiņķi. To ar karotīti liksim uz apgrauzdētajām maizītēm.” Pildījumam pievieno sāli, citronpiparus vai citas garšvielas. Šefpavāre norāda, ka uzkodu galdā noteikti var pasniegt dažādus dārzeņus. Uz šķīvja grupē sagrieztus puķkāpostus, burkānus, papriku un pasniedz kopā ar mērcēm, kas arī ir pagatavojamas ātri un vienkārši. “Skābo krējumu samaisa vienādās proporcijās ar majonēzi. Vienā variantā var klāt piespiest ķiploku, citā- smalki sagrieztus zaļumus. Tā iegūstam divas dažādas mērcītes, ko ēst kopā ar dārzeņiem. Redzēts, ka kopā ar mājās gatavotām mērcītēm pasniedz arī Ādažu čipsus,” stāsta A. Krasnā. Stāstot par papriku, šefpavāre atzīst, ka tajā ir daudz C vitamīna, tādēļ vajag to lietot iespējami bieži. “Turklāt paprika krāsu un garšas ziņā ir dažāda. Zaļā paprika būs sīvāka, dzeltenā – maigāka,” norāda A. Krasnā. Turpinot darbu pie ēdienu pagatavošanas uzkodu galdam, šefpavāre policistu A. Suškinu aicina uzcept kartupeļu pankūkas. “Sarīvējam pāris kartupeļus, pievienojam sāli, uzkarsētā pannā liekam nelielas mīklas piciņas. Mīklai nepievienojam olu un miltus. Šādi uzceptas pankūciņas vispirms liek uz šķīvja, kas pārklāts ar salveti, ļauj novilkties liekajai eļļai, pēc tam uz pankūkām uzliek nedaudz Fetaki siera. Rezultātā būs ļoti interesanta garšu buķete,” saka šefpavāre. Bet policists nosmej, ka pankūkas nav cepis neskaitāmus gadus. Turpinot darbu, A. Krasnā piedāvā iemācīt vienkāršu vistas filejas pagatavošanas recepti. Tiek gatavotas arī pildītas krabju nūjiņas, kas iznāk patiesi gardas. “Šodien uzzinu ļoti daudz jauna. Man gan neiet tik raiti, kā pavārītei, bet ar lielu interesi rosos līdzi. Jāteic, ka nekad neesmu stāvējis virtuvē ar pavārgrāmatu rokā. Ja gatavoju, tad kaut ko zināmu un vienkāršu. Tāpēc ir interesanti uzzināt daudz veidu, kā garšīgi pagatavot dažādus pārtikas produktus,” smaidot saka policists, norādot, ka pavārs tomēr laikam nevarētu būt.

Runājot par pildījumu pagatavošanu, šefpavāre A. Krasnā atzīst, ka universāls ir Fetaki siers. Interesanta uzkoda ir ar Fetaki sieru pildītas dateles.

“Žāvētas dateles pārgriež uz pusēm, pilda Fetaki sieru un aptin par plānu šķiņķa šķēlīti. Šo uzkodu var vēl apcept uz pannas, bet var pasniegt neceptu,” padomos dalās šefpavāre.

Uzklājis galdu, policists A. Suškins vērtē pagatavoto: “Jāatzīst, ka uzkodas iznākušas patiešām garšīgas. Ļoti garšo vistas filejas nūjiņas, turklāt nekā sarežģīta to pagatavošanā nebija. Pavisam kaut kas ļoti interesants ir pildītās krabju nūjiņas. Nākas atzīt, ka ļoti jauku garšu kombināciju kopā ar dārzeņiem dod Fetaki mīkstais siers. Salda paprika un sāļš siers – kopā vienreizēja garša. Domāju, ka kaut ko līdzīgu varētu mēģināt sagatavot saviem ciemiņiem. Viss ir ļoti garšīgi un patiesi – nekā sarežģīta nebija un to visu varēja pagatavot diezgan ātri. Iepriekš gan vēl būtu jāaizskrien uz veikalu pakaļ visam nepieciešamajam.” Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
28

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
326

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
49
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
16
14
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
32
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi