Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Aukstās zupas jāēd

Druva
12:20
08.06.2012
8
24 2

Tā saka krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā, kura šomēnes pie sevis ciemos aicināja pedagogu un treneri Austri Āboliņu, lai kopā pagatavotu vieglu un vasarīgu maltīti – auksto zupu un salātus. Šefpavāre atzīst, ka viņai vasara vienmēr sākas ar gārsas, virzas, pieneņu lapu, nātru, gaiļpiešu un ceļteku lapiņu zupām un pat salātiem. Tāpat lieliska alternatīva skābeņu zupai ir rabarberu lapu zupa, kas garšo diezgan līdzīgi. Zupas un salātus var gatavot arī no jaunām biešu lapiņām. “Tagad modē nākuši rukolas salāti. Bet teju tāda pati garša ir tikko izdīgušu pieneņu lapām. Iesaku arī pie salātiem un aukstajām zupām piegriezt spinātus, tie ir organisma slota, kas izslauka visu nelabo un lieko. Arī nātru zupa ir ļoti veselīga, tikai, pirms tās pievienot zupai, lapiņas jānoplaucē. Tā nu es neiesaku pavasarī, vasarā skriet uz veikalu pēc salātiem, bet izmantot pieejamo piemājas dārzos. No kā tad Sibīrijā izsūtītie izdzīvoja? No balandām un nātrēm, tās satur daudz dzelzs, kas nepieciešama organismam. Es domāju, viss, kas nāk no pašu zemes, ir laba lieta,” tā A. Krasnā.

Pavāre arī teic, ka esam ieraduši tīteņus gatavot no kāpostu lapām, taču gaļu var ietīt arī gurķu, biešu un vīnogu lapās, iznākums ir gards. “Vispirms lapas nedaudz jāpatur karstā ūdenī, tad tajās jāietin pildījumam sagatavotā gaļa un jāliek cepties cepeškrāsnī. Vienkārši un gardi,” saka šefpavāre. Stāstot par ikdienas ēšanas paradumiem, sporta treneris A. Āboliņš atzīst, ka viņam galvenā ēdienreize ir brokastis, kuras ir sabalansētas un uzturvielām bagātas. “Arī mazajiem sportistiem mācu, ka brokastīm jābūt svarīgākajai ēdienreizei dienā. Man rīta maltītē noteikti ir kāda laba putra – piecgraudu vai rudzu, glāze piena un svaigi spiesta apelsīnu sula. Būtiski ir brokastīs uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, tādēļ bieži ēdu vārītas olas, kas ir labākais olbaltumvielu avots. Tāpat mēdzu uzgrauzdēt maizīti, likt uz tās sieru vai šķiņķi, bet nesmērēt margarīnu vai sviestu. Tas manam dienas darbam iedod īsto enerģijas devu. Pieļauju, ka daudzās ģimenēs rīts ir steidzīgs un nevaļīgs. Bērniem galdā tiek celts kaut kas ātri pagatavojams. Kopumā vērtējot bērnu uzturu, jāsaka, ka viņi ēd diezgan briesmīgi- hesburgera maizītes, čipsi un kolas. Tas neko labu nedod. Internetā var redzēt, kā Amerikā top hamburgeros izmantotā maize, gaļa un viss pārējais, tās ir diezgan briesmīgas filmiņas,” domās dalās treneris. Viņš arī norāda, ka daudzi puiši, lai uzlabotu ķermeņa formu, lieto dažādus uztura bagātinātājus. “Viņiem stāstu, ka tas ir kaut kāds ārprāts – ēst proteīna pulveri tā vietā, lai ikdienas uzturā lietotu pareizus produktus! Tas ir tiešām nesaprotami un pat traģikomiski,” saka treneris. Kopā ar šefpavāri rosoties pa virtuvi un gatavojot aukstās zupas, A. Āboliņš atzina, ka tās viņam garšo un vasarā labprāt tādas gatavo. Tiesa gan, biežāk tā ir klasiskā biešu aukstā zupa.

“Tas, ko darām šodien, man ir kaut kas jauns un interesants, jo šādas zupas gatavojis neesmu,” sacīja treneris, turpinot darboties.

Šefpavāre norāda, ka vasarā daudz vajag ēst arī dažādus salātus gan ikdienā, gan tos gatavot svētku galdam, piknikiem.

“Šoreiz gatavojam vienkāršus salātus no cigoriņsalāta, puķkāposta, rukolas, spinātiem un ķirštomātiņiem. Klāt pieliekam gabaliņos sagrieztu Mocarella sieru, pārlejam ar zilā siera mērcīti. Tās pagatavošana nav sarežģīta – ar karoti bļodiņā saspaida zilo sieru un pielej tīrkultūru. Maisa, izveidojot viendabīgu masu, ar to pārlej salātus. Šādus salātiņus droši var pārkaisīt ar dažādu sēkliņu maisījumu,” gatavo un rāda šefpavāre. Baudot pagatavos ēdienus, treneris sacīja: “Fantastiski! Man garšo abas aukstās zupas! Gaspačo ir asāka, otra – maigāka, brīnišķīgu niansi piedeva kūpinātie kalmāra gabaliņi. Tā vien iedomājos, ka sēžu savas mājas dārzā lapenītē pie galda un baudu šādus ēdienus. Tiešām garšīgi. Jāatzīst, ka šī diena man bija piedzīvojums, un lielākais pārsteigums bija tas, cik viegli var uztaisīt grauzdēto maizīti ar ķiploka garšu. Nekad nebiju iedomājies, ka grauzdiņu var vienkārši ierīvēt ar ķiploka daiviņu. Tiešām atklājums! Domāju, šīs lietas atcerēšos un manā virtuvē tās ienāks šajā vasarā.” Baudot vasarai tik raksturīgās aukstās zupas un no dažādiem zaļumiem pagatavotos salātus, A. Āboliņš atzina, ka vasarā ēdienkarte kļūst bagātāka ar šādiem ēdieniem un nav jāizvairās tos pagatavot ikdienā. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 2b, par sarūpēto pārtikas grozu. Tālr. 64161016. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
28

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
326

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
49
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
16
14
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
32
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi