Tā saka krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā, kura šomēnes pie sevis ciemos aicināja pedagogu un treneri Austri Āboliņu, lai kopā pagatavotu vieglu un vasarīgu maltīti – auksto zupu un salātus. Šefpavāre atzīst, ka viņai vasara vienmēr sākas ar gārsas, virzas, pieneņu lapu, nātru, gaiļpiešu un ceļteku lapiņu zupām un pat salātiem. Tāpat lieliska alternatīva skābeņu zupai ir rabarberu lapu zupa, kas garšo diezgan līdzīgi. Zupas un salātus var gatavot arī no jaunām biešu lapiņām. “Tagad modē nākuši rukolas salāti. Bet teju tāda pati garša ir tikko izdīgušu pieneņu lapām. Iesaku arī pie salātiem un aukstajām zupām piegriezt spinātus, tie ir organisma slota, kas izslauka visu nelabo un lieko. Arī nātru zupa ir ļoti veselīga, tikai, pirms tās pievienot zupai, lapiņas jānoplaucē. Tā nu es neiesaku pavasarī, vasarā skriet uz veikalu pēc salātiem, bet izmantot pieejamo piemājas dārzos. No kā tad Sibīrijā izsūtītie izdzīvoja? No balandām un nātrēm, tās satur daudz dzelzs, kas nepieciešama organismam. Es domāju, viss, kas nāk no pašu zemes, ir laba lieta,” tā A. Krasnā.
Pavāre arī teic, ka esam ieraduši tīteņus gatavot no kāpostu lapām, taču gaļu var ietīt arī gurķu, biešu un vīnogu lapās, iznākums ir gards. “Vispirms lapas nedaudz jāpatur karstā ūdenī, tad tajās jāietin pildījumam sagatavotā gaļa un jāliek cepties cepeškrāsnī. Vienkārši un gardi,” saka šefpavāre. Stāstot par ikdienas ēšanas paradumiem, sporta treneris A. Āboliņš atzīst, ka viņam galvenā ēdienreize ir brokastis, kuras ir sabalansētas un uzturvielām bagātas. “Arī mazajiem sportistiem mācu, ka brokastīm jābūt svarīgākajai ēdienreizei dienā. Man rīta maltītē noteikti ir kāda laba putra – piecgraudu vai rudzu, glāze piena un svaigi spiesta apelsīnu sula. Būtiski ir brokastīs uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, tādēļ bieži ēdu vārītas olas, kas ir labākais olbaltumvielu avots. Tāpat mēdzu uzgrauzdēt maizīti, likt uz tās sieru vai šķiņķi, bet nesmērēt margarīnu vai sviestu. Tas manam dienas darbam iedod īsto enerģijas devu. Pieļauju, ka daudzās ģimenēs rīts ir steidzīgs un nevaļīgs. Bērniem galdā tiek celts kaut kas ātri pagatavojams. Kopumā vērtējot bērnu uzturu, jāsaka, ka viņi ēd diezgan briesmīgi- hesburgera maizītes, čipsi un kolas. Tas neko labu nedod. Internetā var redzēt, kā Amerikā top hamburgeros izmantotā maize, gaļa un viss pārējais, tās ir diezgan briesmīgas filmiņas,” domās dalās treneris. Viņš arī norāda, ka daudzi puiši, lai uzlabotu ķermeņa formu, lieto dažādus uztura bagātinātājus. “Viņiem stāstu, ka tas ir kaut kāds ārprāts – ēst proteīna pulveri tā vietā, lai ikdienas uzturā lietotu pareizus produktus! Tas ir tiešām nesaprotami un pat traģikomiski,” saka treneris. Kopā ar šefpavāri rosoties pa virtuvi un gatavojot aukstās zupas, A. Āboliņš atzina, ka tās viņam garšo un vasarā labprāt tādas gatavo. Tiesa gan, biežāk tā ir klasiskā biešu aukstā zupa.
“Tas, ko darām šodien, man ir kaut kas jauns un interesants, jo šādas zupas gatavojis neesmu,” sacīja treneris, turpinot darboties.
Šefpavāre norāda, ka vasarā daudz vajag ēst arī dažādus salātus gan ikdienā, gan tos gatavot svētku galdam, piknikiem.
“Šoreiz gatavojam vienkāršus salātus no cigoriņsalāta, puķkāposta, rukolas, spinātiem un ķirštomātiņiem. Klāt pieliekam gabaliņos sagrieztu Mocarella sieru, pārlejam ar zilā siera mērcīti. Tās pagatavošana nav sarežģīta – ar karoti bļodiņā saspaida zilo sieru un pielej tīrkultūru. Maisa, izveidojot viendabīgu masu, ar to pārlej salātus. Šādus salātiņus droši var pārkaisīt ar dažādu sēkliņu maisījumu,” gatavo un rāda šefpavāre. Baudot pagatavos ēdienus, treneris sacīja: “Fantastiski! Man garšo abas aukstās zupas! Gaspačo ir asāka, otra – maigāka, brīnišķīgu niansi piedeva kūpinātie kalmāra gabaliņi. Tā vien iedomājos, ka sēžu savas mājas dārzā lapenītē pie galda un baudu šādus ēdienus. Tiešām garšīgi. Jāatzīst, ka šī diena man bija piedzīvojums, un lielākais pārsteigums bija tas, cik viegli var uztaisīt grauzdēto maizīti ar ķiploka garšu. Nekad nebiju iedomājies, ka grauzdiņu var vienkārši ierīvēt ar ķiploka daiviņu. Tiešām atklājums! Domāju, šīs lietas atcerēšos un manā virtuvē tās ienāks šajā vasarā.” Baudot vasarai tik raksturīgās aukstās zupas un no dažādiem zaļumiem pagatavotos salātus, A. Āboliņš atzina, ka vasarā ēdienkarte kļūst bagātāka ar šādiem ēdieniem un nav jāizvairās tos pagatavot ikdienā. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 2b, par sarūpēto pārtikas grozu. Tālr. 64161016. www.glendeloka.lv
Komentāri