Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Svaigas ogas kā piedeva ēdienam

Druva
09:52
11.07.2013
11
Blueberries

“Druva” turpina aizsākto rubriku, jautājot novadniekiem, kāda ir atmiņā visspilgtāk palikusī bērnības garša. Šoreiz savā pieredzes stāstā dalās priekuliete Marta Kahovska. Viņai atmiņā visspilgtāk palikuši ēdieni vasarā, kad gandrīz jebkuram ēdienam klāt tika pievienotas svaigas ogas vai arī pats ēdiens gatavots no dārzā pieejamajām vasaras ogām. Kā stāsta Marta, ik rītu mamma Daina brokastīs pasniegusi auzu pārslu putru ar dažādām piedevām. “Parasti skolas laikā šī putra bija kopā ar dažādiem ievārījumiem, taču vasarā tā kļuva daudz gardāka, jo mamma pielika klāt svaigas ogas no pašu piemājas dārza. Zemenes un avenes bija tās, kas garšoja vislabāk. Tāpēc arī jāsaka, ka, ja skolas laikā no rītiem putra tik ļoti negāja pie sirds, tad tomēr vasarā tā bija bauda ēst,” stāsta Marta. Tāpat bijis arī ar uzputeni jeb debesmannu. Arī tas vasarās kļuvis daudz gardāks, jo veidots no svaigām, pašu audzētām ogām, nevis no saldētām vai veikalā iegādātām. Ar pienu karstā laikā tas garšojis sevišķi labi. Marta atzīst, ka brīžos, kad ir liels karstums, tad auksts uzputenis ar pienu ir pat labāks veldzējums nekā ledains ūdens. Viņa atceras, ka bērnībā uzputenis bijis viens no labākajiem veidiem, kā Martas mammai izdevies viņu atraut no rotaļām pagalmā. Taču kā visgardāko bērnības recepti, ko parasti vasarās gatavoja Martas vecmāmiņa Elza, jauniete atceras ābolmaizi, kas vasarās nedaudz izmainījusies, jo nākušas klāt ogas. “Vecmāmiņas ābolkūka bija viena no gardākajām. Atceros, ka bērnībā bieži braucām pie citiem radiem un tur nekad nebija tik garda, kā vecāmamma laukos taisīja. Un jāatzīst vien ir, ka ar recepti viņa tā īsti dalīties negribēja, atceros tikai tik, cik pati biju novērojusi, kad ome taisīja. Taču domāju, ka galvenā “rozīnīte”, kas kūku padarīja tik gardu, bija zemenes, kas tika saliktas starp āboliem. Šādā veidā kūka bērnībā likās vēl ekskluzīvāka,” atminas Marta. Omes ābolkūkas recepte: Sastāvdaļas 1 glāze cukura 1 glāze kefīra 2 glāzes miltu 1 tējkarote sodas 2 olas Zemenes Āboli Kanēlis Pagatavošana Visas sastāvdaļas, izņemot ābolus, zemenes un kanēli, ar mikseri samiksē viendabīgā mīklā. Ābolus sagriež plāksnītēs, zemenes uz pusēm vai šķēlītēs. Ietauko cepamo trauku. (Ar dziļu apakšu, jo cepšanās procesā tā uzpūtīsies par vairākiem centimetriem.) Tad lej traukā mīklu. Mīklai ir jālīst kā lentei, nevis jākrīt kā kunkuļiem, ja mīkla ir pārāk bieza, pievieno vairāk kefīra. Pa virsu mīklai vienā kārtā liek ābolus, līdz visa kūka ir noklāta. Starp ābolu šķēlītēm ieliek arī svaigās zemenes. Kad āboli un zemenes saliktas, tiem pa virsu uzber nedaudz kanēļa un cukuru. Uzsilda krāsni līdz 190 grādu temperatūrai un liek kūku cepties. Cep 50 minūtes. Pēc tam nedaudz atdzesē un liek galdā. Karstā laikā vislabāk klāt piedzert pienu. Zane Ieviņa

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi