Valsts Priekuļu lauksaimniecības tehnikuma lauksaimniecības tehnikas specialitātes 4.kursa audzēknis Andis Tauriņš starptautiskā jauno lauksaimnieku konkursā februāra beigās Parīzē 13 valstu un 27 dalībnieku konkurencē izcīnīja 3. vietu.
Andis stāsta, ka pirmais piedzīvojums bijis lidojums, jo iepriekš nekad lidmašīnā nebija kāpis. Francijā puisi pārņēmusi jocīga sajūta, jo apkārt nav skanējusi ne latviešu, ne krievu, ne angļu valoda. „Palika tā nedaudz dīvaini, jo neko nesapratu no tā, kas risinās apkārt,” emocijās dalās Andis.
Runājot par konkursu, Andis stāsta, ka uzdevumi bija dažādi. „Sacensību laukumā sanāca visi dalībnieki, tika ievestas četras govis – divas gaļas un divas piena. Man bija jānosaka to eksterjera īpašības – govju krustu augstums, tesmeņa forma un daudz kas cits, ar ko veiksmīgi tiku galā. Mums gan skola šādas zināšanas nesniedz. Pirms braukšanas dienu pavadīju Raunas pagastā kādā zemnieku saimniecībā un kopā ar skolotāju patrenējāmies šo dzīvnieku īpašību noteikšanā,” stāsta Andis un atklāj, ka interesants piedzīvojums bijis arī vakara daļā, kad katras valsts pārstāvji prezentējuši savu valsti un atvesto cienastu, kas katram bijis atšķirīgs – desa, siers, vīns, liķieris, siļķes, kūkas un daudz kas cits.
“Bija lieliska iespēja nogaršot dažādu valstu nacionālos ēdienus un degustēt dzērienus. Es aizvedu Latvijas medu un konfektes “Gotiņa”,” stāsta puisis, atklājot, ka daudz brīvā laika pavadījis, iepazīstot Parīzi un tās kultūrvēsturiskās vērtības.
“Šajās dienās Francijā sapratu, ka manas mājas ir Latvija. Vienīgi pašreizējā situācija daudziem rada pesimismu. Pat tiem, kuri bija optimisti, tāpēc par strādāšanu Latvijā vēl domāju. Šobrīd, esot praksē kādā zemnieku saimniecībā, vēl skaudrāk redzu, ka lauksaimniekiem viegli neiet. Par pienu maksā maz, saimniecības uzturēšana ir dārga. Grūti spriest, vai redzu lauksaimniecības nozarei perspektīvas Latvijā. Domāju studēt un iegūt arī citas zināšanas,” saka Andis.
Komentāri