Trešdiena, 24. jūlijs
Vārda dienas: Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna, Kristiāns

Puiši spriež par patriotismu

Druva
14:51
27.11.2009
3
Img 7483

Gads paskrējis, un šomēnes redakcijā uz jauniešu lapas spēli „Divkauja” tikās otrā pusfināla pēdējie divi dalībnieki. Decembrī uz pēdējo šī gada spēli nāks abu pusfinālu uzvarētāji. Bet līdz tam vēl mirklis jāpagaida. Vispirms novembra spēle, kurā draudzīgā kompānijā tikās divi cēsnieki – Jānis Nikolajevs un Raivis Ābelītis.

Puišu spēles temats tika izraudzīts patriotisks – Latvija. Pirmajā uzdevumā viņiem bija jāuzzīmē pirmās asociācijas, domājot par savu valsti. Vērtējiet zīmējumos.

-Ko jums nozīmē Latvija?

Jānis:– Latvija man asociējas ar siltumu, mīļumu un mājīguma sajūtu. Te ir draugi, ģimene. Ar visu pozitīvo. Svarīgi ir šo zemi mīlēt, jo tā ir mūsu.

Raivis:– Latvija ir mana dzimtene. Vieta, kur esmu dzimis, audzis, mācos un kur veidošu karjeru.

– Kā vērtējat latviešu izceļošanu uz citām pasaules valstīm?

Jānis:– Tas saistīts ar ekonomisko situāciju valstī. Jo cilvēki prom nebrauc, lai tāpat vien paceļotu. Viņi brauc pelnīt naudu, jo ir spiesti to darīt. Bet ceru, ka valstī situācija mainīsies un cilvēki sapratīs, ka arī tepat uz vietas viņiem ir nākotne. Domāju, arī Latvijā var veidot karjeru. Pats laikam prom no valsts nebrauktu nekad. Nu, vismaz līdz pēdējam mirklim izeju meklētu tepat Latvijā. Domāju, ka viss jau ir mūsu galvās. Kas ārzemēs ir labāks? Ja vien ir vēlēšanās, strādāt un panākumus var gūt arī te.

Raivis:– Iepriekš latvieši prom brauca, jo vēlējās dzīvot labāk un pelnīt vairāk. Tagad valsti pamet, izmisuma dzīti, jo vairs vienkārši nespēj savu iegādāto „labo dzīvi” uzturēt. Protams, arī augstais bezdarbs darījis savu. Es nesaku, ka nekad nebrauktu prom. Ja būtu spiesta lieta, aizbrauktu.

-Kuri svētki jums ir mīļākie?

Jānis:– Man īpaši tuvi ir svētki – 11. novembris jeb Lāčplēša diena un Lieldienas. Lāčplēša diena man raisa patriotiskas emocijas. Svecīšu iedegšana logā, lāpu gājiens un viss pārējais. Lieldienas ir vienkārši jautri un pavasarīgi svētki ar visām jaukajām tradīcijām.

Raivis:– Man mīļi svētki ir 18. novembris un Ziemassvētki, kad mūsu ģimenē pulcējas visi tuvākie cilvēki. Uz Ziemassvētkiem mājās atbrauc pat tie, kuri devušies prom no valsts.

-Vai mēdzat dziedāt himnu?

Jānis:– Šogad 18. novembrī himnu dziedāju kopā ar cēsniekiem Vienības laukumā. Tas bija kaut kas tiešām īpašs. Tas bija īstais brīdis ar īstajām emocijām. Pat tirpas pārskrēja.

Raivis:– Valsts himnu dziedu diezgan bieži. To nācies dziedāt gan skolā, gan dažādos citos svinīgos vai mazāk svinīgos pasākumos. Himnas dziedāšana cilvēkus tuvina ar valsti.

-Ja nāktos doties prom no valsts uz ilgāku laiku, kādas trīs lietas ņemtu līdzi?

Jānis:– Fotoalbumu ar mīļām fotogrāfijām, kādu T-kreklu ar uzrakstu „Latvija” un sava mīļā kaķa spalviņas. Viņš man tiešām mīļš.

Raivis:– Kad braucu uz Šveici, līdzi ņēmu mūsu rupjmaizīti, kefīru un siļķi. To arī ņemtu līdzi. Tas man atgādināja mājas. Turklāt ārzemnieki gavilē par mūsu labumiem.

-Patriotiskākā filma, kuru nācies redzēt?

Jānis:– Noteikti filma „Rīgas sargi”. Tā ir viena no labākajām un noteikti patriotiskākajām latviešu filmām.

Raivis:– Piekrītu Jānim. Ļoti laba filma. Turklāt daudzi jaunieši ar šīs filmas palīdzību patiešām saprata daudz no tā, kas saistīts ar mūsu valsts vēsturi un 11. novembri.

– Ko cittautiešiem stāstītu par mūsu zemi?

Jānis:– Stāstītu to, ka Latvijā cilvēki ir laipni un izpalīdzīgi. Stāstītu par skaisto dabu un ieteiktu atbraukt rudenī, izbaudīt sēņošanas priekus. Tāpat ieteiktu izbaudīt īstu latviešu virtuvi un pievērst uzmanību Latvijas meitenēm, kuras ir visskaistākās.

Raivis:– Dabas ainavas mums ir visskaistākās. Arī Rīga ir skaista.

-Vai mūsdienu jauniešus varat iedomāties cīnāmies par valsts brīvību?

Jānis:– Domāju, ka nebūtu tik traki, kā dažkārt sabiedrībā spriež. Vismaz es un mani draugi noteikti ietu cīņā par valsti. Taču pieļauju, ka būtu daļa jauniešu, kuri gļēvi aizbēgtu pāri robežai. Jo noteikti nevaram salīdzināt šodienas jauniešu drosmi un patriotisma sajūtas, ar tām, kas valdīja laikā, kad cīņās devās mūsu vectēvi.

Raivis:– Es arī teiktu, ka draugu un paziņu vidū ir jaunieši, kas noteikti ietu cīņā un savu zemi aizstāvētu. Mēs esam patrioti, un domāju, ka Latvijai nav par ko uztraukties. Puiši no laukiem noteikti parādītu raksturu. Un to, ko spēj un prot.

– Ja būtu valsts vadītājs, ko darītu?

Jānis:– Pievērstu lielāku uzmanību patriotisma audzināšanai skolās.

Raivis:– Laikam jau sāktu ar to, ka pasargātu un atbalstītu pensionārus un bāreņus. Pēc tam mēģinātu atmaskot tos, kuri mūsu valsti šo gadu laikā ir apzaguši. Domāju, ka man kāre pēc miljoniem nepieliptu, vadot valsti.

Lai arī puiši tikās šī gada pēdējā spēlē pirms lielā fināla, abi ieteica jau divas dalībnieces nākamā gada jaunajai spēlei „Divkauja”. Jānis:- Spēlei iesaku Paulu

Janīti. Raivis:- Sintiju Kokarēviču. Liene Lote Grizāne Vērtē – Elita Dumpe, skolotāja: -Jānim dodu 9 punktus, bet Raivim 9,5 punktus. Spriežot pēc Jāņa atbildēm, viņš ir īsts patriots. Apsveicami, ka viņa mīļākie svētki ir 11. novembris jo vairums mūsdienu jauniešu kā mīļākos svētkus min Jāņus komplektā ar alu. Arī Raivis ir patriots. Par pus punktu vairāk ieguva Raivis , jo, manuprāt, uz pašreizējo situāciju valstī skatās “skaidrām acīm”, nebaidās teikt, ja vajdzētu, tad dotos prom. Par zīmējumiem – katram liku 1 punktu, jo abi zīmējumi ir radoši un atspoguļo to, ko katram jaunietim nozīmē Latvija.

UN TĀTAD – decembrī “Divkaujas” finālā piedalīsies pirmā pusfināla uzvarētājs Jānis Gorbunovs un otrā pusfināla uzvarētājs Raivis Ābelītis.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Runā par līdzdalību un saliedējas

07:05
16.07.2024
34

Cēsu novada jauniešu saliedēšanās pasākums “Lauzt Robežas” nemainīgi jau trešo gadu divu dienu garumā aicināja visa novada jauniešus. Pirms septiņiem gadiem to aizsāka toreizējā Pārgaujas novada jaunieši, arī šoreiz, jau septīto reizi, pasākums notika Straupes pagasta atpūtas bāzē “Mārkulīči”, šogad īpaši pievēršot uzmanību tēmai – līdzdalība. Projekta koordinatore Iluta Balode teic, ka pasākums “Mārkulīčos” ir  […]

…no Amatas uz Tūju un tālāk – prom vasarā!

05:17
03.07.2024
50

Skanīgs, sportisks un zaļš šogad izvērtās mācību gada noslēgums Amatas pamatskolā. “Baudījām programmas “Latvijas skolas soma” kultūr­izglītojošās pr­og­ram­mas “Leģendas mūzikā” un “Instrumentu karnevāls”. Skolas direktoram Valdim Nītiņam izdevās ambiciozais, skolēnus tik ļoti intriģējošais divu dienu Vidzemes jūrmalas piedzīvojums: pārgājiens ar nakšņošanu teltīs, pašu gatavotām vakariņām un brokastīm,” tā par atraktīvo skolas mācību gada noslēgumu pastāsta […]

Sapnis par savu mini zoo

10:10
25.06.2024
312
1

Sandijs Polis teic – nav labākas, skaistākas un mierpilnākas vietas uz pasaules par Ieriķiem. Jaunietis ir īsts ieriķietis, te arī šogad absolvē Amatas pamatskolu. “Visa mana dzīve ritējusi pa un ap Ieriķiem. Te noteikti ir vieta, kur rast īstu mieru un ļaut vaļu emocijām. Ieriķos var iziet ārā kopā ar draugiem, bieži apmeklējam sporta laukumu […]

Jauniešiem svarīga iekļaujoša sabiedrība

06:16
19.06.2024
86

Kā jauniešus ar ierobežotām iespējām iekļaut jaunatnes darbā un sabiedrībā kopumā un kādas metodes, strādājot ar šo iedzīvotāju grupu, būtu labākās, tāda bija galvenā tēma Vidzemes nevalstisko organizāciju forumā. Pasākums Liepas jauniešu centrā “Apelsīns” pulcēja 40 pārstāvjus no Cēsu, Valmieras, Lim­bažu, Smiltenes novada un Rīgas organizācijām. Tēma ir plaša, jaunieši ar ierobežotām iespējām nav tikai […]

Švīkas sirds rotaļpagalmā

00:00
18.06.2024
55

Bērni apgūst dažādas vizuālās mākslas tehnikas, bet galvenais ir katra īpašās izpausmes Ar izstādes “Švīkas sirds rotaļpagalmā” atklāšanu CATA kultūras namā vēl vienu māksliniecisko gadu noslēdz Daigas Jirgensones vadītā mākslas darb­nīca “9 kaķi”. Izstādes atklāšana ir kā svētki pēc padarītā darba, kur bērniem ir iespēja pabūt ar saviem vecākiem un vecvecākiem, kā arī gandarījums redzēt […]

Novada skolēni sadejo Cēsīs. Lietus svētkiem netraucē

14:34
05.06.2024
128

Ap tūkstotim mazu un lielu dejotāju no visa plašā novada 1. jūnijā Cēsu Pils parka estrādē izdejoja Cēsu novada Skolu jaunatnes deju svētkus “Viņi to pa īstam prot”. Svētki notika pēc astoņu gadu pārtraukuma, pulcējot dalībniekus no pašvaldības iestāžu kolektīviem – skolām, kultūras namiem un centriem – Cēsīm, Priekuļiem, Liepas, Straupes, Zaubes, Nī­taures, Drabešiem, Jaunpiebalgas […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
21
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
15
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
14
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
13
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi