Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Kā saglabāt kultūras mantojumu

Druva
00:00
09.12.2006
6

, Raunas pagasta kultūrvēstures pieminekļu pārvaldnieks

Līdz ar Raunas viduslaiku pils drupām, kas ir ievērojams un unikāls Latvijas un arī Eiropas mēroga kultūras piemineklis, manā pārraudzībā ir 50 dažādas nozīmes un veidu kultūrvēstures pieminekļi, kas atrodas pagasta teritorijā. Tie ir dažādi gan pēc formas un satura, gan pēc piederības.

Raunas viduslaiku pils drupu konservācija sākās 2005. gada jūnija sākumā. Līdz mūsu dienām šis piemineklis ir izdzīvojis neskartā veidā, pateicoties raunēniešiem. Viņi savu kultūras mantojumu respektējuši gadsimtu gaitā. Tieši tādēļ tagad šeit tiek realizēts ļoti apjomīgs projekts „Raunas viduslaiku pils iekļaušana mūsdienu kultūrtūrisma apritē”. Šis ir Raunas pagasta iedzīvotāju izlolots projekts, kuru viņi par spīti visam realizē pēc savas iniciatīvas, un lielākoties par saviem līdzekļiem. Tas nav Latvijai tipisks gadījums. Nepieciešamās naudas summas projekta realizācijai ir iespaidīgas. Raunas pagasts nav vienīgais Latvijā, kas grib saglabāt savu mantojumu, pie tam saglabāt augstā kvalitātē. Primārā kultūras pieminekļa saglabāšanā tomēr ir un paliek īpašnieka attieksme pret viņa rīcībā esošu mantu (skaudrāk sakot, īpašnieka attīstības līmenis).

Tieši naudas trūkums kultūras mantojuma saglabāšanai ir galvenais Kultūras pieminekļu fonda (KPF) dibināšanas iemesls. Pēc valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) aprēķiniem, pieminekļu saglabāšanai un restaurācijai Latvijā ir nepieciešami vismaz 3 milj. latu gadā. Analizējot situāciju Latvijas kultūras mantojuma materiālās daļas saglabāšanā, redzam, ka programmatīvajos dokumentos kultūras mantojums tiek atzīts par ļoti nozīmīgu, bet, iepazīstoties ar pieejamajām finanšu iespējām, saprotams, ka kultūras mantojuma saglabāšana turpmākajos gados vēl joprojām būs problemātiska. Pašreiz kultūras matojuma saglabāšanai valsts budžetā paredzētos līdzekļus administrē valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) un VKPAI. No VKKF kopējā 2006. gada budžeta 6 milj. latu kultūras mantojuma būvju glābšanai un restaurācijai tika atvēlēti 1,8%, aptuveni 100 000 latu. VKKF arī nākotnē neparedz palielināt finansējumu kultūrvēstures mantojuma glābšanai un restaurācijas nozares attīstībai. Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas rīcībā 2006. gadā avārijas situāciju novēršanai un valsts nozīmes saimnieciski neizmantojamu kultūras pieminekļu glābšanai bija 300 000 latu . Kopā 400 000 latu. Tas ir par maz. Līdz šim arhitektūras mantojums no valsts budžeta praktiski ir izslēgts. Kultūras pieminekļi 15 gadus ir bijuši atstāti novārtā, to apsaimniekošana bijusi neefektīva, tādēļ pieminekļu reālais stāvoklis šobrīd lielākoties ir nožēlojams.

Tieši tādēļ mēs 2006. gada vasaras sākumā devāmies pie likumdevēja – LR Saeimas ar ierosinājumu rast iespējas no valsts budžeta izdalīt papildu līdzekļus kultūras mantojuma saglabāšanai un vēsturiskās arhitektūras restaurācijas nozares attīstībai. Pirms šīs akcijas konsultējāmies ar daudziem kultūras mantojuma nozares speciālistiem un pieminekļu īpašniekiem. Viedokļi bija atšķirīgi. Rezultātā tapa dokuments, kuru viennozīmīgi atbalstīja piļu un muižu asociācija un Cēsu rajona lauku pašvaldību vadītāji, arī Raiskuma pagasta padome. Saeimas frakciju reakcija bija ļoti dažāda. Reālu interesi izrādīja TB/LNNK Jura Dobeļa personā. Vasaras otrajā pusē Raunas viduslaiku pilsdrupas apmeklēja arī Saeimas koalīcijas partiju pārstāvji. Lielā mērā KPF likumprojekta tapšanu un pieņemšanu pirmajā lasījumā ietekmēja konservācijas darba dinamika Raunas viduslaiku pils drupās.

Saskaņā ar likuma “Par kultūras pieminekļu aizsardzību” 24.pantu kultūras pieminekļa konservāciju, remontu un restaurāciju veic kultūras pieminekļa īpašnieks (valdītājs) par saviem līdzekļiem. Saimnieciski neizmantojamu valsts nozīmes kultūras pieminekļu konservācijai un restaurācijai var tikt piešķirti līdzekļi no valsts budžeta. Tas pats likuma pants paredz, ka saimnieciski neizmantojamu vietējas nozīmes kultūras pieminekļu konservācijai un restaurācijai var piešķirt līdzekļus no pašvaldību budžeta. Latvijā pavisam ir 7 057 valsts nozīmes nekustamie kultūras pieminekļi.

Latvijā pieejamie Eiropas Savienības fondu līdzekļi kultūras mantojumam ir tikai pakārtoti saistīti ar pieminekļu glābšanu un restaurāciju. Šo līdzekļu piesaistīšanai ir nepieciešams līdzfinansējums, kuru ne visi pieminekļu īpašnieki vai lietotāji paši ir spējīgi nodrošināt. ES struktūrfondu konkursu nolikumi ir pretrunā ar restaurācijas pamatnostādnēm un restaurācijas nozares reālo situāciju mūsu valstī. Restaurācijas process nedrīkst būt kampaņveida, jo būtībā tas ir ilgtermiņa pasākums. ES struktūrfondu finansējuma noteikumi paredz ļoti stingri ievērot laika grafikus, apjomus, izpildītājus. Līdz ar to ir ļoti sarežģīti, dažkārt pat neiespējami ievērot prasības, kādas paredz pieminekļu konservācija vai restaurācija tās klasiskajā izpratnē. Paredzams, ka 2007.-2013.gadā Latvija no Eiropas struktūrfondiem varēs saņemt 7,4 miljardus eiro. No šīs naudas pieminekļu restaurācijai un konservācijai, tātad arī kvalitatīvai saglabāšanai tiešā veidā nav paredzēts izlietot nevienu santīmu.

Hroniskais naudas trūkums ir par pamatu arī restaurācijas nozares kā tādas iznīkšanai Latvijā. Šobrīd Latvijā būvju restaurācijas nozares nav. Nav kvalificētu restaurācijas darbu veicēju tieši senajās būvēs un vēsturiskajās drupās. Ir atsevišķi mēģinājumi nozari reanimēt, piemēram, Bauskas pilī, Dobelē, Raunas viduslaiku pils drupās, iespējams, vēl kaut kur, bet galvenā problēma visur ir viena un tā pati – hroniska, ilglaicīga finansējuma trūkums un kā neizbēgamas sekas tam – ēku restaurācijas nozares izzušana Latvijā. Valstī ir jāatjauno restaurācijas nozare, jāsagatavo restauratori pastāvīgam darbam, lai jaunieši izvēlētos restauratora profesiju kā pamatnodarbošanos. Jānodrošina, lai restauratoru darbs nebūtu atkarīgs no gadījuma.

Valstij vajadzētu rūpēties par kultūras mantojuma saglabāšanu. Citās Eiropas valstīs tā notiek. Biju ļoti pārsteigts, uzzinot, cik maz līdzekļu tam valsts budžetā ir paredzēts. Daļa pieminekļu īpašnieku likumu „Par pieminekļu aizsardzību” uztver kā slogu un meklē dažādus ceļus tā ignorēšanai vai apiešanai.

Tiem, kuri vēlas dot ieguldījumu kultūrvēstures mantojuma saglabāšanā, nepieciešams stimuls un arī valsts materiāla palīdzība. Raunā ir jaunieši, kurus interesē restauratora darbs, bet nodrošināt ar darbu ilgākā laika periodā bez prognozējama finansējuma nav iespējams. Tātad valstij ir jānodrošina šī procesa ilglaicīgums, lai motivētu jauniešus šo profesiju apgūt. Protams, ES fondu naudas piesaiste nāktu kā būtisks papildu finansējums jau atsevišķu, konkrētu pasākumu veikšanai kultūras mantojuma saglabāšanā.

Pašreizējais stāvoklis valstī ir tāds, ka mēģinājumi sagatavot kvalificētus augstākā līmeņa restauratorus RTU ir cietuši neveiksmi, jo viņus nevar nodrošināt ar pastāvīgu darbu specialitātē. Meistari, kas vēl ir saglabājušies no zinātniskās restaurācijas pārvaldes laikiem, strādā labi atalgotu darbu celtniecības firmās vai citur, un viņiem par pieminekļu restaurāciju Latvijā nav nekādas materiālas intereses. Pieminekļu un vēsturiskās arhitektūras restaurācijas process ir komplicēts un ātru peļņu nesola. Tas sevī ietver gan arheoloģisko, vēsturisko, inženiertehnisko, māksliniecisko un arhitektonisko izpēti, gan arī visai specifisku pieeju darbu tehnisko projektu izstrādē un realizācijā. Nav ne mazākā pamata likt vienādības zīmi starp celtniecības un remonta darbiem mūsdienu izpratnē un seno būvju restaurāciju.

Vajadzētu, lai pieminekļa īpašnieks, kurš ir gatavs veikt adekvātus pasākumus kultūrvēstures mantojuma saglabāšanā un uzturēšanā, saņem arī atbalstu no valsts ne tikai likuma veidā vien.

Vai fonds ir vienīgā iespēja? Nē! Galvenais ir ilglaicīgs valsts finansējums lielu un nozīmīgu kultūras pieminekļu kvalitatīvā saglabāšanā nākamajām paaudzēm. Jauna fonda dibināšana ir saistāma arī ar izdevumiem. Spriežot pēc gada pārskata, KKF uzturēšanas izdevumi 2004. gadā bija aptuveni 300 tūkstoši latu, tikpat, cik VKPAI var sniegt palīdzību pašreizējo pieminekļu glābšanas darbu veikšanai. Tikpat labi varētu palielināt finansējumu VKPAI, bet tādā gadījumā būtu jāmaina VKPAI atrašanās vieta KM struktūrā. Pēc būtības VKPAI ir represīva iestāde.

Lai risinātu ar kultūras mantojuma materiālās daļas saglabāšanu saistītos jautājumus, kas veicinātu šo problēmu sekmīgu risināšanu Latvijā, mēs ierosinājām dibināt valsts kultūras pieminekļu fondu. Ziņojums nolasīts Latvijas piļu un muižu asociācijas rīkotajā seminārā ”Vēsturiskie interjeri” Ungurmuižā 7. decembrī.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
24

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
21

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
18

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
21

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
20

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
20
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi