Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Starp mašīnām, motoriem, rūkoņu

Druva
23:00
20.09.2006
5

Cēsu kartinga halle darbojas gandrīz sešus gadus, bet otrā stāva kafejnīcai šis būs ceturtais gads. Kā pastāstīja halles vadītāja Ināra Ābele, atpūtu pie karta stūres iecienījuši daudzi. Ir pat uzstādīts 225 metrus garās trases rekords – 19 sekundes.

“Nāk gan jauni, gan veci. Ir tādi, kuri nāk un brauc regulāri. Kā saka, atstāj savas negatīvās emocijas trasē. Nāk firmas, taisa darba pasākumus ar banketu augšā kafejnīcā. Ir, kuri uzrīko sacensības savā starpā,” stāsta Ināra un piebilst, ka tas atkarīgs no cilvēku vēlmēm un noskaņojuma, ko nu kurš vēlas.

“No sākuma, kad kartinga halli atvēra, bija tā, ka darbinieki nāca uz darbu, bet ārā jau stāvēja rinda. Tagad tā, protams, vairs nav. Domāju, ka mūsu klientu loks ir nostabilizējies. Varētu teikt, ka tas sākuma azarts ir pagaisis, bet ir, kas nāk vēl joprojām, nāk arī jauni klienti. Īpaši daudz apmeklētāju hallē ir pēc kādām rallija vai motokrosa sacensībām, kad visi saskatās un paši grib noķert tās asās izjūtas,” stāsta kartinga halles vadītāja un piebilst, ka ne tikai cēsnieki nāk izbaudīt jaunas emocijas, bet interesenti ir arī no Valmieras, Limbažiem, Madonas, Siguldas un pat Gulbenes. Iecienījuši arī dažādu skolu skolēni, kuri ekskursijas laikā Cēsīs vēlas apmeklēt arī kartinga halli. Ināra gan atzīst, ka dažkārt šī iemesla dēļ skolotājas kļūst dusmīgas, jo skolēniem vairs neinteresē ne muzeji, ne kādi citi apskates objekti.

Halles vadītāja atklāj, ka kartinga trasi vairāk apmeklē vasaras sezonā, jo tad ir iespējams braukt arī pa sagatavoto āra trasi.

“Viss gan lielā mērā ir atkarīgs no laika apstākļiem, jo kartiem ir plikas riepas kā formulai. Ja ārā līst lietus, tad no braukšanas nekas prātīgs nesanāk. Arī ziemā braukšana notiek tikai iekšā,” saka Ināra un piebilst, ka āra trase, protams, ir interesantāka.

Ināra atzīst, ka dzīvē ir jāizmēģina daudzas lietas. Arī tiem, kuri pirmo reizi ir iecerējuši nākt izbraukt ar kartu, nav par ko raizēties. Brauciena sākumā katrs tiek instruēts, viss tiek parādīts un izstāstīts.

“Nekas sarežģīts nav, ir divi pedāļi – gāze un bremze. Vienkārši jāspiež un viss, nekāda īpašā prakse nav vajadzīga,” atzīst Ināra.

“Ir cilvēki, kuri brauc un cenšas uzstādīt ātrāko apļa rekordu. Pēc brauciena katram tiek izsniegta izdruka ar visu apļu laikiem. Ja viens trasi izbrauc 19 sekundēs, tad kāds cits to brauc minūti. Ir jau arī svarīgas iemaņas,” stāsta kartinga halles vadītāja.

Jautāta, vai ikdienas autobraucējam ir kādas īpašas emocijas, braucot ar kartu, Ināra atbild, ka citādāk jau ir.

“Pirmkārt, tā ir atpūta. Otrkārt, azarts, ko nevar atļauties uz ielas. Bez tam bieži nāk visa ģimene kopā ar bērniem atpūsties. Braucienā ar kartu vecums nav ierobežots- vai nu var aizsniegt pedāļus,vai nevar. Pat ja nevar, tētis var paņemt bērnu klēpī un pavizināt. Vajag redzēt tās emocijas desmitgadīgam puikam, kurš pirmo reizi izbrauc ar kartu. Pats patstāvīgi piesēdies “pie mašīnas” stūres. Protams, ir arī emocijas, kad bērns vēlas braukt, bet viņam pietrūkst desmit centimetru līdz pedāļiem. Bet neko darīt, tad gadu jāpaaugas,” saka Ināra.

Jautāta, vai vecāki reizēm nebaidās un nav aizspriedumaini, ka bērni brauc ar kartu, Ināra atbild, ka reizēm arī vienkārši pa ielu iet ir bīstami.

“Te ir savi noteikumi, kas jāievēro. Bērni ir daudz solīdāki braucēji. Nav tā, ka iesēžas un gāze grīdā. Jā, gadās, ka sajūk pedāļi, bet bērni brauc labi. No drošības viedokļa viss ir, riepas, ķiveres, nekas nevar notikt,” atzīst Ināra.

Kartinga halles vadītāja atklāj, ka ikdienā nākas arī cīnīties ar cilvēku uzvedības kultūru, kas ir bēdīgākā viņu darba pienākumu puse.

“Daudzi iedomājas, ja viņi atnāk un samaksā par vienu braucienu, tad domā, ka var darīt visu – sist, trakot. Tad mēs parasti skaidrojam: “Aizej, iesēdies savā mašīnā un triecies pāris reizes kokā, tad grāvī un redzēsi, kā pēc tam izskatīsies tava mašīna un kas būs jādara.” Traki arī ar tiem gonšķikiem, kuri iedomājas, ka māk ļoti labi braukt, un tad triecas, sitas gar malām, aizmugurējais pirmajam virsū uzskrien. Gadās visādi. Mums kādreiz pie sienas bija pielikts tāds uzraksts “Jūs nākat atpūsties, nevis izgāzt savas negatīvās emocijas. Jūs nopērkat braucienu, nevis kartu!” Bet tie ir izņēmumi,” atzīst Ināra.

Ināras hobijs ir autorallijs, bet ar kartiem ikdienā pati vairs tā neaizraujas. Kā saka: “Kas pieejams ikdienā, par to zūd interese!” Taču par atpūtu Ināra saka: “Domāju, ka cilvēkiem patīk atpūsties. Vienmēr esmu uzskatījusi – tas, kurš māk strādāt, māk arī atpūsties. Kurš nemāk strādāt, tas nemāk arī atpūsties. Arī firmas arvien vairāk izmanto kolektīvos atpūtas pasākumus. Piemēram, viena firma šogad 8. martā savām dāmām uzsauca braucienus ar kartiem. Bija interesanti, dāmas tik spiedza, bet domāju, ka atpūtās labi un ieguva jaunus ie-spaidus. Agrāk viens brīdis bija tāds, ka visi tikai strādāja, strādāja, tagad tomēr cilvēki arī atpūšas.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
28

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
32

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
61

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
40

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
153

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi