Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Cēsis kļūst arvien zaļākas un ziedošākas

Druva
00:00
25.11.2006
8

Šis gads Cēsu vēsturē paliks kā 800. jubilejas gads. Jubileja bija laiks, kas lika īstenot daudzus projektus, no kuriem ieguvusi pilsēta, tās iedzīvotāji un viesi. Daudz šogad paveikts pilsētas zaļās zonas sakopšanā, un svētku laikā bija patīkami dzirdēt viesu atzinīgos vārdus par mūsu parkiem, skvēriem, zaļo pilsētu. Arī pilsētas domes ainavu arhitekts Jānis Sirlaks atzīmēja paveikto darba apjomu, norādot, ka vēl vairāk ir jāpaveic un darbi neapstāsies. Maija parks

Jau trīs gadus turpinājušies darbi Maija parkā, un šajā laikā pilsētas krāšņākais parks pilnībā atdzimis. “Triecientempā esam paveikuši ļoti lielu darba apjomu, atjaunots pilnībā viss, sākot ar parka dīķi, stādījumiem, celiņiem. Parks ieguvis iecerēto izskatu, bet pilnveidošana turpināsies,” stāsta J. Sirlaks.

Šogad parkā izveidots mazuļu laukums, rozārijs, ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu atjaunota un vēsturiskajā vietā novietota skulptūra. Atjaunotas kāpnītes uz Vienības laukumu, veikti citi lielāki un mazāki darbi. Pēdējais veikums ir izveidotā pergola, kas jau nākamgad tiks apzaļumota.

“Svētku laikā tika saziedota nauda mazuļu laukuma pilnveidošanai, ko īstenosim kopā ar Cēsu mākslas skolu. Rajona padome dāvāja tūkstoš latu stādījumu pilnveidošanai, tātad nākamgad parks kļūs vēl ziedošāks un krāšņāks. Mums padomā ir vēl daži pārsteigumi, bet tas lai paliek noslēpumā līdz jaunajai sezonai,” saka J. Sirlaks.

Pils parks

Katru gadu darbība notiek arī Pils parkā, notiek tā sakārtošana, uzlabošana, pilnveidošana. Šovasar liels akcents tika likts uz Riekstu kalna nogāžu nostiprināšanu, ko veica ar vides fonda finansējumu. Tas paveikts, bet jau padomā nākamie projekti un nākamie darbi.

“Tagad dienas kārtībā ir Livonijas ordeņa pils ziemeļu nogāzes no-stiprināšana, lietus ūdens sistēmas sakārtošana, jo tie rada pamatīgas problēmas. Šie darbi iekļauti apjomīgā projektā kopā ar jaunās pils rekonstrukciju un Livonijas pils sakārtošanu. Finansējums jāapgūst trīs gadu laikā, taču jau tagad skaidrs, ka darbi parkā būs darbietilpīgi, bet ļoti nepieciešami,” skaidro J. Sirlaks.

Nepieciešams veikt arī rekonstrukcijas darbus estrādē, kas ir pamatīgi nolietojusies. Paredzēts veikt tās izpēti un izstrādāt projektu, lai tad meklētu finansējumu darbu īstenošanai.

“Estrāde ir ļoti bēdīgā stāvoklī. Kur tik ķeries klāt, saproti, ka ir vēl sliktāk nekā izskatās, un nekāda atjaunošana vairs neder, viss jātaisa no jauna,” piebilst J. Sirlaks.

Maija parka rekonstrukcija pierādīja, ka iespējams realizēt lielus darbus, un tas ļauj cerīgi skatīties arī uz nākotni, kurā gara acīm jau redzam skaistu, atjaunotu estrādi zaļā un sakoptā Pils parkā. Avotu ielejas parks

Arvien izteiktāk parka aprises iegūst Avotu ielejas parks. Šogad ar vides fonda atbalstu veikti zemes darbi, lai sakārtotu un izveidotu dīķu sistēmu. Darbi turpināsies arī nākamvasar. Ziemā notiks tehniskā projekta izstrāde, lai varētu sākt parka ierīkošanu. To veiks Liene Vanaga, kurai šī teritorija ir labi zināma, jo savā diplomdarbā viņa bija izstrādājusi parka skiču projektu. To atzina par labu un uzticēja jaunajai speciālistei darba tālāku īstenošanu.

“Vēlmi turpināt sadarbību parka izveidošanā izteikusi “Hipotēku banka”, kura jau vairākus gadus te rīkoja talkas, arī citādi atbalstīja parka tapšanu. Paldies jāsaka visiem, kuri ar savu darbu un atbalstu sekmējuši parka tapšanu, jo sākotnēji tas veidojās tikai uz sabiedriskiem pamatiem. Ar prieku redzam, ka arī parka tuvumā esošo privātmāju īpašnieki cenšas sakopt savas teritorijas. Paldies viņiem, un ceram, ka šis piemērs iedvesmos arī pārējos,” saka J. Sirlaks.

Lai dīķu sistēma varētu sekmīgi funkcionēt, nepieciešams veikt lielā dīķa meniķa rekonstrukciju. To apsekojot, atklājušās problēmas, kuru dēļ no dīķa plūst prom ūdens. Zvanu klintis

Pilsētas zaļās zonas uzskaitē ienācis jauns objekts, kas gan ir pašā tapšanas sākuma stadijā. Pie Zvanu klintīm, kas atrodas netālu no Gaujas un Gaujas ielas, iecerēts ierīkot dabas taku. Saņemts finansējums tehniskā projekta izstrādei, ja izdosies piesaistīt papildu finansējumu, nākamgad projekts varētu tikt īstenots.

“Projektu realizāciju uzticējām tiem, kuri veidoja Minhauzena dabas takas, arī pie Zvanu klintīm iecerēts izveidot kaut ko līdzīgu. Arī te apmeklētāji pārvietosies tikai pa laipām, būs seši tiltiņi, platformas, atpūtas vietas. Kopējais takas garums būs apmēram 500 metri. Paredzēts izvietot plašu informatīvo materiālu par šajā vietā esošo augu valsti. Taka ies pāri interesantam dabas veidojumam – sausajai pļavai, kas ir ļoti vērtīgs biotops,” informēja J. Sirlaks.

Iecere par dabas takas izveidi šajā vietā radusies, uzzinot, ka pirmās Latvijas laikā te bijis iecienīts apskates objekts un atpūtas vieta. Dodoties meklēt Zvanu klintis, atklājies, ka cilvēki šo vietu sākuši pārvērst par izgāztuvi, tāpēc bijusi nepieciešama steidzama rīcība, lai novērstu tālāku šīs teritorijas degradāciju. Veikts arī liels izpētes darbs, lai uzzinātu, kas šajā teritorijā aug, kas dzīvo, un saņemtā informācija vēl vairāk nostiprinājusi ideju par šīs vietas sakopšanu un saglabāšanu. Domāts arī par autostāvvietas ierīkošanu un turpmāko šīs teritorijas labiekārtošanu. Ieceres un risinājumi

Ne jau tikai šajos parkos notiek aktīva darbība. Strādāts tiek visur, kā teica J. Sirlaks, tik daudz objektu kā šogad vēl nav bijis. Saistībā ar lietus ūdens novadīšanas projektu Ruckas parkā iztīrīts dīķis. Ja nākamgad izdosies sakārtot arī dīķi Lapsu ielas malā, vēl viens pilsētas stūris būs ieguvis jaunu un patīkamu izskatu.

“Šogad pilsētā bagātīgi papildinājām stādījumus, bet tas nebija tikai jubilejai veltīts pasākums. Pilsētas apzaļumošana un stādījumu papildināšana turpināsies, lai Cēsis kļūtu arvien ziedošākas. Domājam par jaunu ziedu piramīdu iegādi,” stāsta J. Sirlaks.

Visā pilsētas teritorijā turpinājās ainavu kopšana un veidošana, kas tiks darīts arī nākamgad. Savu kārtu gaida arī skvērs “Četri vēji”, un ziemas periodā tikšot meklēti atbalstītāji, lai šo projektu izdotos pabeigt.

Tiek domāts par daudzdzīvokļu māju kvartālu labiekārtošanu. Lai arī tas nav pašvaldības īpašums, tā gatava iesaistīties. Kvartālos nepieciešams komplekss risinājums, izstrādājot apjomīgus projektus ar apkārtnes labiekārtošanu, celiņu un autostāvvietu izveidi, bērnu laukumu ierīkošanu, apgaismojuma rekonstrukciju.

Pašvaldība būtu gatava izstrādāt projektu, bet tā realizācija jāveic pašiem apsaimniekotājiem. Pirmais šāds projekts taps Viestura ielas kvartālā, bet, ja tas ieinteresē arī citus, pašvaldība gatava sadarbībai.

“Sakopta pilsēta ir ne tikai parki, skvēri un dārzi, bet viss kopumā, arī daudzstāvu dzīvojamie kvartāli. Ieceru ir daudz, protams, ne jau visas varēs realizēt nākamgad, jo finansējums ir tik, cik ir. Bet varam būt droši, ka notiks plaši un apjomīgi darbi, lai pilsēta kļūtu skaistāka un ziedošāka,” norāda J. Sirlaks.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki

12:31
23.07.2024

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
10

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
20

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
41

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
41

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
72

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
6
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
6
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
7
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
5
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi