Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Mācību iestāde ar citu programmu kodu

Druva
00:00
01.12.2006
5

Dzirdot, ka bērns mācās Spārē, viņam tiek uzlikts zīmogs, kura saturā ir stereotipi un arī patiesība. Spāres skola ir viena no 63 speciālajām mācību iestādēm valstī, šogad tajā mācās 123 audzēkņi no 21 rajona. Lielo iestāžu skaitu ar speciālo ievirzi veido tās, kurās mācās bērni ar kustību, redzes, dzirdes, gremošanas orgānu traucējumiem, plaušu slimībām un citām īpašām vajadzībām. Skolas direktors Pēteris Sockis uzsver, ka viņa vadītā skola ir speciālā izglītojošā mācību iestāde un speciālā profesionālā izglītības iestāde. Viņaprāt, tā ir iespēju skola bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem. Šeit mācās bērni, kuriem ir noteiktais A un B līmenis, un C līmeņa audzēkņi, kuriem ir smagi garīgi traucējumi. Tendence vērojama tāda, ka pēdējos gados pieaug tieši smagā līmeņa bērnu skaits. To nosaka valsts politika, jo bērni ar vieglākiem traucējumiem tiek iekļauti citās, arī vispārējās mācību iestādēs. Integrācija kā bubulis

Spāres skolā uzskata, ka vispārējās mācību iestādēs jāmācās visiem, kuri to var. Pedagogiem tas objektīvi jāvērtē. Speciālistuprāt, ir pat muļķīgi, ka bērnam, kurš ir tikai ratiņkrēslā, vajadzētu pielikt kādu speciālu birku. Taču ar tā saukto Spāres kontingentu ir citādi.

“Varbūt 30 no maniem audzēkņiem var integrēt. Bet pietiek paņemt vienu puišeli, to neintegrējamo, un viņš sajauks visu turienes sistēmu. Tas ir ļoti nopietni jāvērtē. Ir bērni, kuriem ir tādas diagnozes, ka viņiem der tikai speciālā skola. Dažs runā, dažs ne, kāds saskaita, kāds ne. Lasa un ne. Kāpēc ne Eiropa, ne ministrija nerunā par C līmeņa bērniem, kur šos smagi slimos integrēt?” sprieda skolas direktors P.Sockis. Spāres pedagogi saskārušies ar citu apstākli, ka daudz par vēlu bērni ar garīgu atpalicību nonāk speciālajā skolā. Tas jau esot skolotāju kompetences un sirdsapziņas jautājums.

“Man ir dusmas uz vispārizglītojošām skolām. Cīnās par katru dvēselīti. Iet tas bērns 1. klasē, apmuļļājas. Tad paliek pirmajā uz otru gadu, tāpat mācās divus gadus otrajā, trešajā klasē. Tāds astoņus, desmit gadus vecs bērns jau nevienu netraucē. Ir vienalga, ko viņš tur iemācījies, prot, neprot. Bet pienāk brīdis, kad puisītis pieceļas un sāk staigāt pa klasi, pa soliem. Tad skolotāja saka, ka šis bērns vairs nav kontingents. Kur viņi bija šos piecus, sešus gadus, kāpēc neko neredzēja? Redz, tas vairs nav viņu kontingents, tā jau ir Spāre,” striktu viedokli pauda P.Sockis, piebilstot, ka skolā ir ļoti daudzas sertificētas un akreditētas mācību programmas, lai bērnus izglītotu, bet, ja speciālajā skolā bērni nonāk novēloti, tad rezultātu ir grūti sasniegt. Klupina vecāki un sociālie darbinieki

Pērn skolas dzīvei bijis lozungs – veicināt sabiedrības, vecāku lomu mācību un audzināšanas procesa realizēšanā. Vārdi skaļi, bet pamatā konkrēta vēlme, lai vecāki interesētos par bērnu skolas un personisko dzīvi. Situācijas ir dažādas. Ir vecāki, kuri seko katram bērna solim, veiksmēm un neveiksmēm, ir tādi, kuri mierā ar to, ka bērns mācās un dzīvo internātā. Secīgi problēmas no kakla nost.

“Pārsvarā bērni skolā pavada no pirmdienas līdz piektdienai, bet ir tādi, kuri labprāt paliek pa brīvdienām. Bērni tā arī pasaka, ka nav mājās ko darīt, ka tur nav pat ko ēst. Daudz audzēkņu mums ir no nepilnajām, arī nelabvēlīgām ģimenēm. Neesam rēķinājuši, bet apmēram trīs ceturtdaļas no visiem,” sacīja P.Sockis un piebilda, ka tieši tamdēļ nākas strādāt ne tikai ar bērniem, bet arī vecākiem.

“Kad paziņoju par vecāku kopsapulci un pirmajā darba kārtības punktā ieliku humānās palīdzības dalīšanu, tad ieradās 55 – 60 vecāki. Tas ir normāls apmeklējums. Kad programmā bija paredzēta filmas skatīšanās, runas par disciplīnu, vardarbību, tad atnāca trīs. Sāpīgi, tas ir sāpīgi, bet tagad zinu, ka turpmāk tikai tā darīšu, piedāvājot humāno palīdzību, ekskursijas. Viņi ir jāmāna, lai atnāktu līdz skolai,” tā P.Sockis. Vēl ir kāds iemesls, kāpēc bērni laikus nesāk mācīties speciālajā skolā. Daļa vecāku nespēj samierināties un atzīt, ka viņu atvasei ir tik lielas problēmas, ka nevar mācīties vispārējo programmu un vairāk laika jāvelta praktisku lietu apguvei.

Cita lieta, kad bērna vajadzību izpratnes pietrūcis ne tikai vecākiem, bet arī lietpratējiem pagastu pašvaldībās. Skolas direktors atsaucas uz konkrētu gadījumu Zaubes pagastā. Kāds puišelis 11 gadu vecumā sācis mācīties Spārē. Līdz tam viņš neesot sēdējis skolas solā.

“Tagad māte dzīvo Cēsīs un, iespējams, ka savu viedokli ir mainījusi. Mūsu sociālā darbiniece, arī es pats bieži ar māti runājām, bet viņa atteicās dēlu, kurš ir invalīds, sūtīt uz internātskolu. Viņa nelaida bērnu no sevis prom. Mēs taču nevarējām bērnu mātei atņemt, viņa par to gādāja,” viedokli pauda Zaubes pagasta padomes priekšsēdētājs Valdis Lācis un noliedza skolas sniegtās ziņas, ka vecāki par bērna izglītošanas iespēju nebūtu zinājuši.

“Arī bērna māte ir pabeigusi to pašu skolu, bet viņa strādāja, ģimenē viss bija kārtībā,” tā Valdis Lācis. Skolā uz šo problēmu raugās skarbāk, jo, līdzko bērns sācis mācīties, tā kļuvis apķērīgāks, tad attīstība atkal bremzējusies.

“Viņš arī tagad slikti runā, bet pazīst cilvēkus. Cik esmu saticis vecmāmiņu, māti, tad viņas vienkārši staro un saka, ka iepriekš neviens nav teicis par šādas skolas esamību. Liekas, ka pašvaldībai šis bērns vienkārši netraucēja, ” tā P. Sockis. Izglītībai sola kvalitāti

Diploms, beidzot speciālo internātskolu, audzēkņiem ir tāds pats kā visās skolās, tikai programmas kods atšķiras. Un skolā realizē 14 dažādas mācību programmas attiecīgajam attīstības līmenim. Kā pietrūkst? Skolā jau pāris gadus nestrādā psihologs, joprojām darbu varētu atrast arī pedagogi ar speciālo izglītību, daudzi par to interesējušies, jo algas nav sliktas, bet atnākuši, pastrādājuši un sapratuši, ka darbs ir ļoti smags. Tā arī pateikuši, ka tas nav viņiem pa kaulam. Satiktie darbinieki, kuri audzēkņiem veltījuši jau daudzus gadus, arī piekrīt, ka reizēm nākt uz darbu ir tik smagi, kā kāpjot stikla kalnā. Tas arī tāpēc, ka darbs jau nekad nebeidzas. Kopā ar smagi slimiem bērniem jāpavada mācību stundas, laiks internātā un jāstrādā arī nakts maiņās. Skolas vadība ir nodrošinājusi, ka visu laiku ar bērniem, kuriem ir īpašas vajadzības, kopā pavada profesionāļi.

“Citādi bija situācijas, ka dienā bērnam rada vērtības apziņu, kas viņam ir ļoti svarīga, bet nakts aukle bērnu nolīdzina līdz ar zemi tikai tāpēc, ka viņam gadījies saslapināt gultu,” norādīja P.Sockis, uzsverot, ka pašlaik ir izveidojies kolektīvs, kas vēlas bērnus mācīt, uzklausīt, atbalstīt.

Visvairāk lietpratēji uzsver profesionālās izglītības lomu. Spārē puiši var izmācīties par galdnieku palīgiem, meitenes mājsaimniecību. Pieredze rāda, ka tie, kuri tikuši pie diploma un iemaņām, strādā būvniecībā, kokapstrādes firmās, gateros. Kāds puisis devies darbā uz Īriju.

“Viņi ir sapratuši, ka jāstrādā. Viņi zina, ka maizi nopelnīs ar rokām, nevis smadzeņu podu. Meitenes būsim izaudzinājuši par kārtīgām sievām, mācēs gatavot ēst, rūpēties par ģimeni. Meitenes apgūst arī ekonomikas pamatus, iemācās šūt, tekstilapstrādi, saimniekot laukos. Viņas daudzviet var strādāt palīgdarbus, tikai jāmainās kopējai attieksmei valstī pret speciālo skolu beidzējiem,” novērtēja direktors, kuram ir daudz plānu, kā pilnveidot skolu, kura darbojas senā muižā, bet nodarbības notiek gan kādreizējā zirgu stallī, gan vistu kūtī. Plānoti lieli remonti. Skola saņem finansējumu no valsts, tiek rakstīti vērienīgi projekti, lai sakārtotu kanalizācijas sistēmu, izbūvētu attīrīšanas ietaises, esot jāmaina arī jumts un jāpārtaisa centrālapkure. Logi jau nomainīti gan mācību korpusā, gan internātā, bet plānā ir veikt remontu, lai telpas kļūtu gaišākas. Tā kā internāta istabiņās ir visai liela šaurība, tad par nepieciešamību kļuvusi atpūtas telpas iekārtošana, lai bērniem kaut uz īsu laiku būtu iespēja arī palikt vieniem.

“Ja tas viss izdotos, jau esmu runājis ministrijā, tad Spāri varētu saukt par visai modernu skolu. Mans mērķis ir to paveikt. Kā arī sagaidīt brīdi, kad katrā reģionā darbotos šādas skolas, lai bērni var mācīties tuvāk dzīvesvietai, turpat meklēt arī darbu un dzīvot savu dzīvi,” noteica direktors.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
10

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
20

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
41

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
40

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
71

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
32

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
6
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
6
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
7
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
5
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
30
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi