Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Eiropā no latviešiem ir ko mācīties

Druva
23:00
03.04.2007
20

Pagājušajā nedēļā pieredzes apmaiņas braucienā uz Holandi, Vāciju un Poliju devās 46 Latvijas bioloģiskie lauksaimnieki, tai skaitā pārstāvji no vairākām mūsu rajona saimniecībām.

Lauksaimnieku izglītības veicināšanas braucienu organizēja biedrība „Vides veselības saime”, kas vieno bioloģiskos zemniekus, kuri bez lauksaimnieciskās ražošanas gatavo arī piedāvājumu veselīga dzīves veida stiprināšanai. Kā pastāstīja

rajona zemnieku apvienības izpilddirektore Dace Kalniņa, pieredzes apmaiņā

piedalījās bioloģisko lauksaimnieku kooperatīva „Zaļais grozs” pārstāve Ilona Andrēviča no zemnieku saimniecības

„Plumpaiņi” Nītaurē, Juris Baškirovs no zemnieku saimniecības „Ceļa Rempi”

Jaunpiebalgā, Ineta Rudzīte no „Jaun-Ieviņām” Raunā, Rita Bērziņa no “Biezēkām” Taurenē, Raimonds un Dins Sumeragi no

„Žagatām” Raiskumā, Brigita un Dmitrijs Lūkini no „Ozoliņiem” Zaubē.

D.Kalniņa atzina, ka braucienā iegūta ne tikai pieredze, bet arī radušās pārdomas. Interesanta bijusi viesošanās Holandes ekocentrā „De Kleine Aarde” („Mazā zeme”), kur notiek semināri un mācības par ilgtspējīgu lauksaimniecību, vides jautājumiem, enerģijas u.c. resursu racionālu izmantošanu, videi draudzīgiem celtniecības materiāliem.

D.Kalniņa norāda: „Tā kā Eiropas lielākajā daļā lauksaimniecība ir ļoti intensīva, ir būtiski saglabāt līdzsvaru. Latvijā situācija ir pozitīva un būtu žēl to zaudēt. Protams, attīstība nav iedomājama bez lauksaimnieciskās ražošanas, kas Holandē ir ļoti augstā līmenī.

Intensīvi ražojošā biodinamiskajā saimniecībā „Zonnehorsta” guvām pieredzi par to, kā vīrs un sieva, saviem spēkiem racionāli saimniekojot nelielā platībā, regulāri gatavo un piegādā lauksaimniecības „ produktu somas” apmēram 120 klientiem. Katru nedēļu kaut kas jauns tiek ielikts sūtījumā. Turklāt produkti mainās atkarībā no sezonas, piemēram, tie var būt lapu salāti, selerijas, burkāni, kartupeļi un citi, bet vienmēr tie ir svaigi un klienti tos sagaida kā pārsteigumu.

I.Andrēviča piekrīt, ka produktu somu veidošanā latviešiem ir iespēja mācīties no Holandes zemniekiem: “Mēs vienmēr cenšamies, lai klients būtu apmierināts, tādēļ produktu somas sagatavojam individuāli pēc viņu vēlmēm, taču Holandē tajās tiek ielikti tie produkti, kas tajā laikā pieejami.”

“Klienta intereses ir svarīgas, taču lauksaimnieks klientam var radīt alternatīvu, nepasūtīt produktu somas saturu visu līdz pēdējam lociņam, bet gan ļaut zemniekam pašam izvēlēties piegādājamos produktus,” papildina D.Kalniņa.

Radies arī secinājums, ka Latvijā atšķirībā no vecajām Eiropas valstīm daudz lielāka uzmanība veltīta higiēnas un pārtikas drošības jautājumiem, līdz ar to saimniecībās prasības un arī līmenis ir krietni augstāks nekā daudzās citās valstīs. „Piemēram, pēc lauku un dārzu apskates ēdināšana saimniecībās tiek organizēta ļoti brīvā gaisotnē – nojumē uz nekrāsotiem koka galdiem tiek servēta zupa, ko tūristi paši no termosiem arī ielej šķīvjos. Grīdas klājums ir šķelda, ne viegli mazgājamas flīzes. Holandieši ir bijuši tik industrializēti, ka tagad cenšas atgrieztie pie dabiskā, cik vien tas

iespējams.

Viesu dēļ netiek skriets un pucēts uz nebēdu. Jā, regulas ir tādas pašas

mums, bet viņu likumdevēji mācās un mēģina pielāgoties situācijai, pieņemot to, kādas ir saimniecību iespējas.”

D.Kalniņa vērtē, ka Latvijā trūkst pieredzes praktiskajā noteikumu īstenošanā, līdz ar to valsts programmu veidotāji, gribot labāko, bieži vien paredz tik augstas prasības, ka tās ievērot var tikai spēcīgākās saimniecības.

Arī I.Andrēviča atzīst, ka vērtīgi bijis vērot bioloģisko ražošanu saimniecībās un attieksmi pret vidi. Daudzi resursi, ja vien iespējams, tiek izmantoti atkārtoti, piemēram, ūdens: “Latvijā tam vēl netiek pievērsts pietiekami daudz uzmanības.”

Lauksaimnieki viesojušies arī vienīgajā sertificētajā bioloģiskās lauksaimniecības skolā – tehnikumā Eiropā, kurā tiek sagatavoti produkcijas ražotāji – biodinamiskās lauksaimniecības koledžā Vormonderhofā. Tajā iespējams apgūt lopkopību, dārzeņkopību un dārzkopību, turklāt pusi mācību laika studenti pavada, reāli strādājot.

Mazās saimniecībās populāri ir griezto ziedu dārzi, kur tie tiek izaudzēti un pēc tam jebkurš interesents par vienu eiro var sagriezt sev ziedu pušķi.

„Iepazināmies arī ar bioloģisko piena fermu „Nylandera”, kurā tiek ražots siers. Ziemas sezonā fermā tiek saražots siers un nolikts glabāties,” stāsta D. Kalniņa.

Gūta pieredze arī par augļkopju kooperatīva „Frytsjam” darbu. No āboliem, plūmēm, mellenēm, lielogu dzērvenēm, avenēm un smilšērkšķiem kooperatīvs ražo sulas, džemus, vīnus un kosmētiku. Taču holandieši atzinuši, ka zemenes daudz lētāk ir ievest no Polijas, nevis audzēt pašiem, jo tur ieguldāms smags darbs.

Ļoti augstā līmenī bijusi apmeklētā poļu zemnieku piena lopkopības saimniecība, kurā gatavo jogurtus, sviestu un sierus, papildus vēl diedzējumus, savukārt, Vācijā lauksaimnieki iepazinās ar tehnoloģijām, kā audzēt garšaugus, tāpat gūtas atziņas par saimniecību kooperēšanās iespējām.

Latvijas lauksaimnieki, kā arī pārstāvji no Vācijas un Lietuvas, Polijā piedalījās bioloģiskās lauksaimniecības fonda “Zerno” seminārā, kurā notika pieredzes apmaiņa par kooperatīvu attīstības un produkcijas ražošanas iespējām. D.Kalniņa atzīst, ka, lai nodrošinātu veiksmīgu, ilgtspējīgu lauksaimniecību, ir svarīga izglītība.

I.Andrēviča skaidro, ka būtiski ir tas, ka lauksaimnieki nepārtraukti attīsta savas saimniecības, domā par jauniem produktiem, papildina zināšanas un ļoti mīl savu zemi un darbu, tomēr viesu uzņemšanas un ēdināšanas kultūru Latvijā pieredzes

apmaiņas brauciena dalībnieki novērtēja kā augstāku un izkoptāku: “Šis bija ne tikai praktisks brauciens, bet arī garīgs, jo varējām izvērtēt savu darbu un prioritātes.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
60

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
292

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
62

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
45

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
132

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
107

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
14
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi