Sestdiena, 20. decembris
Vārda dienas: Arta, Minjona

Apēd tomātu un jūties laimīgs!

Druva
23:00
28.06.2007
70

Dienas un nedēļas zib viena aiz otras, ka nespēj pat izsekot. Šķiet, nupat cepām Ziemassvētku cepeti, jau sasiets un apēsts Jāņu siers. Arī recepšu rubrikā vairs tik bieži netiekamies, bet tam ir objektīvi iemesli.

Beidzot iestājusies vasara, un katrs gadalaiks nāk ar raksturīgiem ēdieniem un produktiem. Vasaras neatņemama sastāvdaļa ir tomāts, tāpēc šoreiz parunāsim par šiem dārzeņiem.

Tomāts ne tikai labi garšo un satur daudz vitamīnu un minerālvielu, bet arī citas bioloģiski aktīvas vielas, kas var mazināt saslimšanas risku ar vairākām mūsdienās izplatītām slimībām.

Informācija liecina, ka tomātos ir cilvēka organismam nepieciešamās augu olbaltumvielas, ogļhidrāti, šķiedrvielas, ūdens. Tomāts satur aptuveni 13 vitamīnus, 17 minerālvielas, organiskās skābes, augu hormonus, organiskās skābes, ēteriskās eļļas un citas noderīgas sastāvdaļas. Uztura speciālisti rekomendē gadā apēst vismaz 20 kg tomātu, ideāli – 20 tomātus nedēļā.

Jo vairāk lasu par tomātu labajām īpašībām, jo lielāka izbrīna pārņem. Izrādās, sarkanos tomātus lieto pret mazasinību, jo tie satur folijskābi un organisko dzelzi. Bagātīgais kālija sāls daudzums stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, stabilizē sirds ritmu, tādējādi mazinot infarkta risku, uztur tonusu, tāpēc tomātus iesaka regulāri lietot uzturā sirds slimniekiem un arī sirds slimību profilaksei. Svaigos tomātos ir daudz fitoncīdu, kas sekmē nedzīstošu brūču un trofisko čūlu sadziedēšanu. Lielais organisko skābju daudzums veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no toksīniem, tāpēc tomātus iesaka cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas. Nogatavojušies tomāti, tāpat kā šokolāde, satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu. Uztura zinātnieki rekomendē tomātus izmantot dažādās ārstnieciskās diētās, jo tajos ir maz kaloriju, tie stabilizē holesterīna līmeni, mazina svaru.

Bet pats galvenais zinātniskais atklājums par tomātiem ir karotinoīds likopēns, kas piešķir tiem sarkano krāsu. Tas ir viens no visspēcīgākajiem antioksidantiem, kas iznīcina agresīvās molekulas – brīvos radikāļus, kas paātrina novecošanos, sargā no vides kaitīgās ietekmes. Antioksidanti palīdz izvairīties no sirds slimību, vēža, locītavu slimību un osteoporozes saslimšanas riska. Likopēns ir dabiska viela, ko nevar pārdozēt un kas nerada negatīvas sekas. Tāpat kā beta karotīns, tas organismā neveidojas pats, tāpēc nepieciešamais daudzums jāuzņem ar uzturu. Likopēns, iznīcinot brīvos radikāļus, sargā šūnas no vides kaitīgās ietekmes. Likopēns ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus cep, vāra vai citādi karsē. Tas gan samazina C vitamīna daudzumu, bet jau pēc divu minūšu karsēšanas likopēna koncentrācija palielinās tieši par vienu trešdaļu. Tieši šā iemesla dēļ aizvien lielāku popularitāti iegūst tomātu mērces, kečupi, sula, dažādos veidos konservēti tomāti, jo tie satur daudz likopēna.

Vēl var piebilst, ja tomātus ēd ar olīveļļu vai linsēklu eļļu, organisma spēja absorbēt likopēnu palielinās par 70%.

To visu uzzinot, tā vien gribas skriet uz veikalu un nopirkt kādu kilogramu šo smaržīgo dārzeņu, lai notiesātu svaigā veidā vai pagatavotu kā īpaši. Ja negribas neko gatavot, tomāti teicami garšo uz īpašajām sviestmaizēm. Ņemam svaigu baltmaizi, neņemot vērā iebildumus, ka svaiga baltmaize nav laba veselībai. Uzsmērējam sviestu, uzliekam tomāta šķēli, uzliekam sīpola ripiņu, uzkaisām nedaudz sāls un melnos piparus, vēlams svaigi maltus. Lieliska maltīte!

Pikanta uzkoda dārza svētkos ir tomāti ar ķiplociņa piedevu. Nepieciešami tomāti, majonēze, ķiploks un siers. Tomātus sagriežam aptuveni puscentimetru biezās šķēlēs un kārto uz šķīvja vienu otrai blakus, lai nepārsedzas. Ķiplokus saspiež un samaisa ar majonēzi. Tad šo maisījumu liek uz tomātu šķēlēm, ko pēc tam pārkaisa ar sarīvētu sieru. Rotā ar svaigām dillēm.

Viegli pagatavot arī tomātus ar kausēto sieru. Ņemam dažus vidēja lieluma tomātus, kausēto sieru pēc savas izvēles. Pagatavošana pavisam vienkārša – tomātiem virspusē iegriež krusteniski tā, lai apakšā tie paliktu veseli. Griezumus piepilda ar kausētu sieru, rotā ar zaļumiem. Ātri un garšīgi!

Ja kādam kārojas kaut ko pamatīgāku un atceroties, ka likopēns ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus karsē, piedāvāšu karsto pildīto tomātu recepti. Ņemam četrus palielus tomātus, 200 gramus marinētu šampinjonu, pāris sīpolus, nedaudz žāvēta vai kūpināta šķiņķa, 150 gramus siera, 100 gramus saldētu zirņu, 100 gramus skābā krējuma, lociņus, sāli, piparus.

Sasmalcinām šampinjonus, sīpolus, sagriežam šķiņķi nelielos gabaliņos. Nogriežam četras siera šķēles, pārējo sieru sagriežam kubiņos. Pannā uzkarsējam eļļu, nedaudz apcepam sēnes un sīpolus. Tad pievienojam zirņus, krējumu un visu dažas minūtes vārām. Pieliekam šķiņķi, sagriezto sieru un sasmalcinātus lociņus, uzkaisām sāli un piparus.

Tomātiem nogriežam vāciņus un ar karoti izņemam mīkstumu. Liekam tomātus cepamajā pannā un pildām ar gatavo maisījumu. Uz katra tomāta uzliekam siera šķēli.

Cepam krāsnī 225 grādos 10 – 12 minūtes. Pasniedzam ar maizi un salātiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
11

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
48

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
330

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
110

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
542

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
78

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
49
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi