Siena laiks tuvojas noslēgumam ātrāk nekā citus gadus, jo zāle jau pāraugusi.
Jaunpiebalgas pagasta lauku attīstības speciāliste Maija Ķīķere atzīst, ka zemnieki sienu vēl vāc, lai gan laiks nav patīkamākais šādiem darbiem. Speciāliste atzīst, ka šogad problēmas sagādā arī neprecīzās laika prognozes, kas traucē plānot darbus.
M.Ķīķere skaidro, ka daudz vairāk lauksaimnieku gatavo skābsiena rituļus, ne sienu. Tam piekrīt arī Raiskuma pagasta zemnieku saimniecības ”Dolfas” saimnieks Ādolfs Čudarāns, kurš saivai saimniecībai lielāko daļu siena jau sagatavojis, tagad palīdz arī kaimiņiem.
A.Čudarāns siena pļauju sācis pēc Jāņiem, labi ka tā, jo nu jau zāle ir pāraugusi. Saimnieks stāsta, ka lielākoties gatavo skābsienu: ”Sulīgāko zāli nedaudz apvītinām, citu ruļļus tinam uzreiz, lai ir dažāda barība, ko lopiem pamainīt. Sienu lopiem silēs ieliku uz nakti, bet pamatbarība ir skābsiens, jo no tā ir lielāks izslaukums un labāka piena kvalitāte. Siens jāgatavo arī tādēļ, lai būtu mazajiem teliņiem.”
SIA ”Stalbes Agro” valdes priekšsēdētāja Aija Balode atzīst, ka nelielu daļu nepieciešamā siena daudzuma pagūts sagatavot pirms Jāņiem, bet tagad sienam ir nepiemēroti laika apstākļi: ”Vēl vāksim, bet mums siens ir vēl arī no iepriekšējā gada. Gatavojam nedaudz, tik cik teļiem vajadzīgs, mazliet arī govīm.”
Lauku konsultāciju biroja lopkopības konsultante Andra Seredina vērtē, ka rajonā kopumā lielākoties gatavo skābsienu un skābbarību, tinot gan rituļus, gan skābējot zāli tranšejās, tomēr nepazūd arī siens: ”Šogad šādā lietainā laikā sienu sagatavot ir grūti, un zāle būtu jātin rituļos. Kvalitātes zālei vairs nav augsta, tā ir pāraugusi, samazinājusies barības vērtība. Teicamas kvalitātes zāles lopbarību var sagatavot līdz apmēram 11.jūnijam, bet tad sienu vēl nevar vākt. Līdz 16. jūnijam barībai ir apmierinoša kvalitāte, taču pēc Jāņiem tā jau ir zemas kvalitātes, jo proteīna tajā jau ir ļoti maz.”
A.Seredina atzīst, ka rajonā daudzām saimniecībām raksturīgi tas, ka pirmā pļāvuma skābbarībai ir apmierinoša kvalitāte, bet no atāla gatavotai – augstāka.
Komentāri