Ceturtdiena, 4. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Futbola reģions – Piebalga

Druva
23:00
21.10.2008
8
200810212217425918

Par rajona futbola aktivitāšu centru pēdējos gados kļuvusi Piebalga, kur to spēlē gan vasaru, gan ziemu.

“Druva” vasarā regulāri informēja par Piebalgas novada minifutbola turnīra aktualitātēm. Šogad pieaugušo konkurencē pieteicās 14 komandas, tiesa, ne visas izturēja līdz galam. Stabilu sniegumu rādīja Inešu futbolisti, jau vienu kārtu pirms beigām nodrošinot sev uzvarētāju titulu. Cīņā par otru vietu “SK Taurene” spēja apsteigt komandu “Taipans”, kas pērn ar nosaukumu “Svētavots” bija viena no līderiem. Toties “Inešiem” kāpums ievērojams – no ceturtās vietas pērn uz pirmo šogad. Iepriekšējās sezonas bronzas medaļnieki “Rauna” šoreiz tikai piektajā vietā. Par sezonas rezultatīvāko spēlētāju kļuva Māris Pilsētnieks (“Ineši”) gūstot 28 vārtus, aiz sevis atstājot Edgaru Ozolu (“Rauna”), kuram par vienu precīzu raidījumu mazāk.

Trūkst jauno futbolistu

Viens no turnīra rīkotājiem Jānis Āboliņš norāda, ka pieaugušo grupā vērojama stabilitāte: “Kāda komanda atkrīt, kāda pienāk klāt, bet kodols ir nemainīgs. Patīkami atzīmēt, ka abas vadošās komandas “Ineši” un “SK Taurene” izaugušas un pilnveidojušās tepat Piebalgas novada turnīros. Inešu komandas stabilitāte ir tiešām unikāls notikums, tā pirms vairākiem gadiem spēlēja “Ūnija”. Inešu futbolisti visa turnīra garumā spēja saglabāt vēsu mieru un pārliecību par saviem spēkiem.”

Ja pieaugušo grupā komandu skaits ir samērā nemainīgs, jauniešu grupā vērojama negatīva tendence. Ja pērn vasaras turnīrā startēja astoņas komandas, tiesa, viena gan tikai vienā kārtā, šogad komandu skaits sarucis līdz piecām.

“Te gribu akcentēt kādu būtisku problēmu, proti, pagastos arvien vairāk sarūk cilvēku skaits, īpaši jauniešu. Turnīram bija lielisks balvu fonds, bet jauniešu grupā pieteicās tikai piecas komandas. Nav pārstāvniecības no skolām. Daudz kas atkarīgs no sporta skolotāja, kurš savāc komandu, noorganizē transportu, visu sakārto. Paldies tiem aktīvajiem, kuri ziedo tam savu brīvo laiku, bet gribētos lielāku aktivitāti. Varbūt nepieciešams tikai mazs solītis, lai zēni nokļūtu mūsu turnīrā, jo neticu, ka puikas nespēlē futbolu. Iespējams, trūkst cilvēka, kas viņus iedrošina, palīdz nokārtot organizatoriskos jautājumus. Raugoties nākotnē, tā ir ļoti negatīva tendence. Kas spēlēs pēc 10, 20 gadiem?” jautā J. Āboliņš.

Futbola laukumi

Lai turnīrs noritētu sekmīgi, nepieciešami ne vien futbolisti, bet arī futbola laukumi. Šogad patīkamu dāvanu sagādājusi Taurenes pašvaldība, labiekārtojot sporta kompleksu “Lidlauks”, kur uzbūvēta tiesnešu mājiņa, tualetes, iekārtots futbola, basketbola un smilšu volejbola laukums, labiekārtota teritorija.

“Ja pirms dažiem gadiem man bija pesimistisks skatījums par futbola laukumiem, tagad situācija nedaudz uzlabojusies. Taurene varētu būt labs poligons visam novada futbolam. Par to paldies padomes priekšsēdētājam Jānim Vīlipam un arī Driķu dzimtai, kuri atbalsta šo ieceri un sportu kopumā. Pats J. Vīlips bija klāt arī novada turnīra pēdējā kārtā, tas arī apliecina viņa ieinteresētību šajā jomā,” saka J. Āboliņš.

Laukums Taurenē novada turnīram ir ļoti nepieciešams, jo Priekuļos futbola laukumos spēles vairs nevar aizvadīt. Tā kā darbojas futbola klubs “Priekuļi”, laukums ir pietiekami noslogots ar pašu spēkiem. Divi posmi šogad aizvadīti Rankā, jo arī Taurenes laukumam nepieciešama neliela atslodze, arī zālājs jāpielabo. Tāpēc kādam rezerves laukumam jābūt.

Pēdējo gadu pieredze rāda, ka Piebalga kļuvusi par aktīvāko futbola centru rajonā.

“Te neliels akmens Cēsu dārziņā, ka futbols no pilsētas aizgājis uz Priekuļiem un Piebalgu. Cēsis allaž bijušas kā futbolu mīloša pilsēta, taču tagad te nav pat laukuma. Šogad uzbūvēja stadionu pie pilsētas ģimnāzijas, varbūt nākamgad, kad zālājs būs nostiprinājies, tur varēs arī spēlēt futbolu.

Saprotu, ka prioritātes katram savas, bet uzskatu, ka pilsētā jābūt vienam kārtīgam stadionam, kur var spēlēt augsta līmeņa futbolu. Rajonā varētu veidot komandu 2.līgai, bet iztrūkst šāda nieka – atbilstoša stadiona,” norāda J. Āboliņš.

Tiesnešu faktors

Kā visos rajona futbola turnīros, arī Piebalgā aktuāls tiesnešu jautājums. Lai celtu prestižu, lai cilvēki gribētu būt tiesneši, šogad iedibināta īpaša balva, ko saņēma Mairis Zelčs. Šogad tiesneša karjeru Piebalgas novadā beidza Aivars Rozenovs, kurš pelnījis vislielāko pateicību par ieguldīto darbu. Šobrīd tiesneši tiek izvirzīti no pašu spēlētāju vidus, bet jāraugās, lai nerastos interešu konflikti, un nepieciešama arī futbolisti ieinteresētība to darīt.

Vēl J. Āboliņš norāda, ka viņu neapmierinot sarunas e-vidē par Piebalgas turnīru: “Kad palasu komentārus e-sportā, liekas, tur no-tiek kaut kāds ārprāts. Bet esmu tur klāt un zinu patieso situāciju, kas nebūt neatbilst komentētāju rakstītajam. Man patīk, ja publiskajā vidē nonāk patiesa un pozitīva informācija, bet ja ir problēmas, to var izrunāt uz vietas. Labi, ka informācija šajā mājas lapā parādās savlaicīgi un futbola cienītāji to var uzzināt. Otra vieta, kur tā atrodama, ir draugos, kur izveidota domu biedru grupa “Piebalgas novada minifutbola turnīrs”. Tajā sarunas jau ir konstruktīvas, par tēmu.”

Ziemas turnīrs

Kā jau minēts, futbols Piebalgas pusē nerimst arī ziemā, un pavisam drīz jau startēs ziemas turnīrs. Vēl līdz 26.oktobra vakaram komandas, kas vēlas piedalīties turnīrā, var iesniegt rakstiskus pieteikumus Jā-nim Āboliņam (tālr. 29462369; fakss 64129783, e-pasts janisabolins @inbox.lv).

Ziemas turnīrs, kā ierasts, notiks Jaunpiebalgas vidusskolas sporta zālē, kas laipni atvērta arī telpu futbolam. Pirmās kārtas spēles pieaugušo grupā 1. novembrī, pārējie datumi tiks paziņoti šajā spēļu dienā. Jauniešu grupā datumi tiks saplānoti pēc komandu pieteikšanās, spēles notiks svētdienās.

Ziemas sezonā izspēlēs divus apļus, katra spēle ilgs 2×15 minūtes. Turnīra rīkotājs norāda, ka tas ir krietni interesantāk, nekā astoņas minūtes vasarā: “Ja ir ilgāks laiks, tas jau ir futbols, tā nav loterija. Var pagūt arī atgūt zaudēto, un tas vairo cīņas sparu.

Domāsim par kādiem komercturnīriem ziemā, lai piesaistītu arī citas komandas. Citādi iestājas rutīna, jo jāspēlē pret vienām un tām pašām komandām. Vajadzīgs kāds, kas nedaudz pamaisa gaisu un ienes svaigumu. Pirms diviem gadiem ziemā spēlēja “DK Ieviņa”, kas pacēla turnīra kopējo līmeni, jo viņi rādīja citu spēles stilu. No tā varēja mācīties.”

Ja futbolisti meklē iespējas trenēties, to var darīt Jaunpiebalgas zālē. J. Āboliņš stāsta, ka piektdienu vakaros zālē trenējas Jaunpiebalgas komanda, bet tur varot piebiedroties ikviens. Interesenti var zvanīt Aigaram Rubenim – 28660793.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Tituli un medaļas sadalītas

05:22
03.07.2024
33

Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā, Latvijas čempionātā vieglatlētikā pieaugušajiem, kur reizē tika noskaidroti arī labākie U23 grupā, uz starta stājās arī vairāki Cēsu novada atlēti. Gandrīz visi tika pie godalgām gan pieaugušo grupā, gan U23 ieskaitē. Jau ierasti teicami startēja trenera Māra Urtāna audzēkņi no “CPSS/ Cēsu Vieglatlētikas klubs” komandas, kopumā izcīnot desmit godalgas. Pirmajā dienā […]

Ar domām jau Parīzē

06:40
29.06.2024
94

Jau rakstījām, ka Parīzes Olimpiskajās spēlēs BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs Jaunpiebalgas vidusskolas šī gada absolvente Veronika Monika Stūriška. Viņa aizvada pirmo sezonu U23 vecuma grupā un jau izcīnījusi gan Pasaules, gan Eiropas čempiones titulus. Veiksmīgi starti arī Pasaules kausa izcīņā, kur kopvērtējumā viņai trešā vieta. “Druva” sazinājās ar sportisti, lai pārrunātu aizvadītos Pasaules un Eiropas […]

Skrējiens “Jānis” jau 35. gadu

10:14
27.06.2024
202

Tradicionālajā skrējienā “Jānis”, kas Cēsīs notika jau 35. reizi, dalībnieku skaits itin kupls, vairāk nekā 400 skrējēju un nūjotāju. Pēdējos gados visos “Jāņos” iesaistās arī viņi. Nūjotāji, kas arī pēdējos gados piedalās šajā pasākumā, gan necīnās par godalgotajām vietām, bet pie balvām var tikt noslēguma izlozē. Šoreiz piedalījās 20 Jāņi un sešas Līgas. Dalībnieku vidū […]

Pludmales volejbols sit augstu vilni

10:22
25.06.2024
126

Vasara sevi pieteikusi ar sau­li, lietu un, protams, pludmales volejbolu. Regulārie turnīri sākušies arī Cēsu novadā, un visi pulcē lielu skaitu dalībnieku. “Cēsu Open 2024” Cēsu pilsētas stadionā aizvadīts pirmais posms “Cēsu Open 2024”, un šis turnīrs, ko rīko sporta klubs “IVI”, notiek trešo vasaru. Cīņa par balvām ierasti risinās kungu, dāmu un MIX grupās. […]

Rollerslēpotājiem pirmās medaļas

10:19
25.06.2024
58

Cēsu Olimpiskā centra slēpošanas – biatlona kompleksā aizvadītas Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) kausa izcīņas sacensības rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija arī FIS sacensības. Šī bija arī pirmā atlases kārta LSF rollerslēpošanas izlases sastāva noteikšanai dalībai Pasaules kausa posmos. Šogad Latvija būs pirmā, kas uzņems Pasaules kausa posmu rollerslēpošanā, tas notiks jūlija vidū Madonā, norāda LSF pārstāvis […]

Biatlonisti sāk vasaras sezonu

05:25
20.06.2024
308

Jau ierasti vasaras biatlona sacensību sezona sākas ar slēpošanas un biatlona kluba “Cēsis” balvas izcīņu biatlona šaušanas vingrinājumos. Trenere Ilze Cekule stāsta, ka šis ir pirmais pārbaudījums, lai redzētu, kā veicies treniņos vasaras sezonā: “Sacensības notika vingrinājumos, kas raksturīgi biatlona sacensībām, tikai bez slodzes – šaušana uz punktiem pirmā šāviena vingrinājumā, kā arī kombinētajā vingrinājumā […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
24
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi