Piektdiena, 19. decembris
Vārda dienas: Lelde, Sarmis

Mācās gatavot sieru

Druva
23:00
31.03.2009
72
200903311614281430

Kā mājas apstākļos gatavot iecienīto piena produktu – sieru, pagājušajā nedēļā Valmieras rajona Burtniekos mācījās Vidzemes lauku saimnieki, arī 20 zemnieki no Cēsu rajona. Semināru organizēja biedrība “Siera klubs”.

Siera tapšanas mākslu izrādīja Raunas pagasta uzņēmēja, SIA “Siera ražotne” īpašniece Marija Ceriņa un pārtikas tehnoloģe, vairāku siera šķirņu autore Aija Golde. Seminārā piedalījās arī Zemkopības ministrijas un Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji.

Iespēja piedāvāt nišas produktus

„Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova atklāja, ka semināri par piena produktu ražošanu mājas apstākļos guvuši lielu atsaucību daudzviet Latvijā: „Piena ražotāji pašlaik ir problemātiskā situācijā. Iepirkuma cenas ir zemas, daudzviet pārstrādes uzņēmumi pienu pat neiepērk. Mājražošana varētu būt risinājums nelielajām saimniecībām ar vienu, trim, desmit vai padsmit govīm. Zemnieki vēlas iemācīties mājas apstākļos gatavot biezpienu, sieru un citus piena produktus. Daudzi vēlas veidot mazos uzņēmumus un pārdot produkciju. Tas ir kā salmiņš, pie kā pieķerties – ražot pašiem un tūlīt saņemt naudu par produkciju. Eiropā ir daudz mazo pārstrādes uzņēmumu, kas ražo nišas produktus. Iespējams, beidzot arī Latvijā sāks veidoties šādas ražotnes.”

A. Golde, kurai siera ražošanā ir vairāku desmitu gadu pieredze, vērtē: „Mājas apstākļos iespējams pagatavot mīkstos sierus. Daudziem interesē arī puscieto sieru gatavošana, bet tam nepieciešams citāds tehnoloģiskais process, turklāt šis siers vismaz mēnesi jānogatavina atbilstošos apstākļos. Tādēļ ar puscieto sieru ražošanu, kam raksturīga tradicionāla garša, nodarbojas lielražotāji. Taču mīkstos sierus katrs mājražotājs var dažādot, veidot īpašu garšas buķeti, pievienojot garšvielas, pašu izaudzētos garšaugus, var izvēlēties treknāku vai mazāk treknu pienu. Atšķirīgo garšu novērtēs arī pircējs.”

A.Golde uzskata, ka mājražotājiem vajadzētu izmantot iespēju pārdot produkciju tirgū, kā arī sadarboties ar viesu namiem. Siera meistare arī mudina zemniekus neaizmirst par produktiem, ko neražo lielie uzņēmumi – skābpiena, biezpiena sieriem, presēto biezpienu. Šiem produktiem nepieciešams roku darbs. Taču tie, kuri ražo nelielos daudzumos, ar tiem lieliski var bagātināt sortimentu.

M. Ceriņa, uzsvērdama produktu kvalitāti, „Druvai” atzina: „Ja zemnieks ir gatavs uzsākt piena pārstrādi, tas ir labi, vēlu veiksmi. Taču tas nozīmē, ka jāizveido mazs pārstrādes uzņēmums, tam nepieciešami ieguldījumi un arī zināšanas.” Būtiskākais – godprātība un tīrība

Mājas apstākļos ražot sieru ir iespējams, izpildāmas ir arī prasības. Šāds secinājums tika izdarīts seminārā.

PVD Valmieras pārvaldes vadītāja vietniece Linda Uglanova atklāja, ka interese par mājražošanu palielinās. Aizvien vairāk zemnieku reģistrējas kā mājražotāji. Gatavo biezpienu, sieru, krējumu, daudzi vēlas uzsākt piena fasēšanu.

L. Uglanova uzskata, ka prasības mājražošanas, pārstrādes uzsākšanai ir izpildāmas: „Bieži vien cilvēks nobīstas, viņam šķiet, ka prasības ir ļoti lielas Taču, kad izskaidrojam, kas tieši tiek prasīts, atklājas, ka tas ir izdarāms.”

Lai gan ražotājiem regulāri tiek skaidrotas prasības kvalitatīva piena ieguvei, kā arī nekaitīgas, drošas pārtikas ražošanai, L. Uglanova neslēpj, ka aizvien aktuāls jautājums ir higiēnas problēmas: „Piemēram, zemnieks, kurš nolēmis pienu fasēt pudelēs, nav iedomājies, kur mazgās taru, kuru saņems atpakaļ, kā arī par citiem ar higiēnu saistītiem jautājumiem. Gadījies konstatēt, ka zemnieks pārdevis nekvalitatīvu pienu, kurā konstatēta stafilokoka infekcija. Ja produkcija nebūs kvalitatīva un garšīga, to nepirks, bet ļoti svarīgs ir arī nekaitīgums. Jāstrādā kārtīgi. Pats būtiskākais, ražotājam jābūt godprātīgam.”

Bet A. Golde uzskata: „Tiem, kuri nodarbojas ar pārstrādi, jāmīl savs produkts. Nevar tikai ražot. Turklāt piena garšu un pat sastāvu ietekmē tas, kā gotiņa turēta, kā barota. Piemēram, ja govij bijis stress, piens var labi nesarecēt.”

Idejas ir, tagad tik jāīsteno

V. Davidanova atzīst – seminārā zemnieki guva idejas. Vai tās īstenos, atkarīgs no viņiem pašiem. Pieprasījums pēc mājās ražota siera un citiem piena produktiem pašlaik ir. Semināra organizatore uzskata, ka tie, kuri patiešām vēlēsies uzsākt mājražošanu, izzinās, kā ražot, izpildīs nepieciešamās prasības un piedāvās kvalitatīvu un garšīgu produkciju.

Inešu pagasta lauku attīstības speciāliste Inese Navra uz semināru bija atbraukusi kopā ar vairākām pagasta saimniecēm. I. Navra uzskata, ka ideja par siera ražošanu mājas apstākļos ir noderīga, turklāt ļoti iespējams, būs arī uzņēmīgas saimnieces, kas varētu uzsākt mājražošanu un produkcijas pārdošanu. Jau sākts meklēt papildus informāciju.

Jau uz nākamajiem semināriem par mājražošanas uzsākšanu pieteikusies Ilze Vozņesenska, kurai Inešu pagastā ir piemājas saimniecība, tur 13 govis. Viņa atzīst – labi, ka pienu pārstrādes uzņēmumi vēl iepērk, tomēr iepirkuma cena ir neadekvāti zema. Bet I. Vozņesenska ir apņēmības pilna: “Kaut kas lietas labā ir jādara. Jācer, ka izdosies uzsākt ražošanu. Gribētu ražot biezpienu, krējumu un sieru. Šķiet, tas ir iespējams, un prasības, arī par tīrību, ir pilnīgi saprotamas un vajadzīgas.”

Arī vairāki bioloģisko saimniecību kooperatīva „Zaļais grozs” biedri no semināra aizbrauca iedvesmoti un apņēmības pilni. Nītaures pagasta bioloģiskās saimniecības ”Lušēni” saimniece Gaida Krūmiņa atklāja: “Agrāk esmu sējusi sieru, taču tagad radās jaunas idejas. Par pienu jau vairākus mēnešus ne- esam saņēmuši samaksu, domāju, ja tā turpināsies, jāmeklē citi risinājumi. Nauda jāpelna! Mēģināšu siet un pārdot sierus.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
42

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
319

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
108

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
533

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
78

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
48

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
18
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
49
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi