Sestdiena, 27. jūlijs
Vārda dienas: Marta, Dita, Dite

Ar īpašu likumu noteiks pensiju un pabalstu samazinājumu līdz 2012.gadam

Druva
21:50
14.06.2009
5

Valdība vakar atbalstīja pensiju samazināšanu par 10%, strādājošo pensionāru pensiju samazināšanu par 70% un strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu par 50%.

To paredz valdībā akceptētais likumprojekts “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam”, kas nozīmē, ka pensiju un pabalstu samazinājums attieksies uz turpmākajiem 3,5 gadiem.

Likums būs spēkā laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim.

Labklājības ministrija šim likumam rosināja pievienot īpašus pārejas nolekumus, kas paredzētu, ka pensiju un pabalstu samazināšanu var pārskatīt reizi pusgadā, tomēr pret to iebilda finanšu ministrs Einars Repše (JL), uzsverot, ka esošajā finanšu situācijā, tas tikai pēc pusgada raisītu nevajadzīgas diskusijas sabiedrībā.

Šādus samazinājumus tuvākajā laikā nebūs iesējams atcelt, tāpēc vadība vienojās likumu papildināt ar normu, ka, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un palielinoties budžeta ieņēmumiem, Ministru kabinets var rosināt šo samazinājumu atcelšanu, konkrētu termiņu gan nekonkretizējot.

Pašlaik gan vēl tiek pieļauts, ka atsevišķos gadījumos tiks paredzēti pārejas noteikumi 70% pensiju samazināšanai strādājošajiem pensionāriem. Piemēram, Tieslietu ministrija bažījas, ka, pieņemot šo likuma normu, masveidā amatus var pamest tiesu piesēdētāji, apturot daudzu krimināllietu izskatīšanu, savukārt pašvaldības un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija bažījas, ka amatus varētu pamest daudzi pašvaldību deputāti, daudzi no kuriem ir pensionāri un varētu nolikt mandātus.

Likums paredz, ka šajā periodā personai valsts vecuma pensiju un izdienas pensiju izmaksā 90% apmērā no atbilstoši normatīvajiem aktiem piešķirtās pensijas apmēra.

Valsts vecuma pensijas un izdienas pensiju saņēmējam, kurš gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, izmaksās 30% apmērā no atbilstoši normatīvajiem aktiem piešķirtās pensijas apmēra.

Laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteikto vecāku pabalstu izmaksās 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Kā skaidroja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), šādas izmaiņas ļaus atteikties no ieceres visas “māmiņu algas” samazināt par 10%.

Tāpat līdz 2012.gada 31.decembrim Valsts sociālo pabalstu likumā noteiktā ģimenes valsts pabalsta apmērs par katru bērnu būs astoņi lati mēnesī.

Sociālās apdrošināšanas pakalpojuma vai valsts sociālā pabalsta pārmaksu atgūšanai, kas radušās, piemērojot šā likuma noteikumus, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra veiks ieturējumus 10% apmērā no katra piešķirtā sociālās apdrošināšanas pakalpojuma vai valsts sociālā pabalsta.

Likums arī paredz, ka darba devējs katru darba ņēmēju reģistrēs Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc darba devēja reģistrācijas vietas trīs darba dienu laikā pēc tam, kad persona ir ieguvusi, mainījusi vai zaudējusi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikto darba ņēmēja statusu, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē ziņas par darba ņēmējiem.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vecuma un izdienas pensiju saņēmējiem un vecāku pabalsta saņēmējiem, kuri gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais pensiju un pabalsta izmaksas veic, pamatojoties uz Valsts ieņēmuma dienesta informāciju par periodiem, kuros persona reģistrēta kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, paredz normatīvs.

Kā norādījusi Labklājības ministrija (LM), tā kā likumprojekta ieviešanai nepieciešamas būtiskas izmaiņas programmatūrā un šobrīd jau tiek gatavoti pensiju un pabalstu izmaksu saraksti jūlija mēnesim, likumprojekta piemērošana ar 2009.gada 1.jūliju nav iespējama. Tā rezultātā periodā no 1.jūlija līdz jaunās kārtības ieviešanai būs pensiju un pabalstu pārmaksas.

Pēc LM aplēsēm, samazinoties strādājošo pensionāru pensijām, daudzi vecuma un izdienas pensiju saņēmēji atstās darba tirgu, tādejādi brīvās darba vietas varēs aizpildīt personas, kas atrodas darba meklējumos.

Vienlaikus ministrija arī norāda, ka samazinoties pensijām, pasliktināsies pensijas saņēmēju pirktspēja, spēja norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, tai skaitā par komunālajiem pakalpojumiem, elektroenerģiju, medicīnas pakalpojumiem u.c.

Ieviešot likumprojekta normas, tās atstās negatīvu ietekmi ne tikai uz to sabiedrības daļu, kuru tās tieši skars, bet arī radīs negatīvu noskaņojumu pārējā sabiedrībā, jo personai godprātīgi veicot nodokļu maksājumus, t.sk. arī pensijām, nebūs pārliecības, ka Likumdevējs arī turpmāk viņa nopelnīto pensiju nesamazinās, prognozē LM.

Tomēr ievērojot ekonomisko situāciju valstī un budžeta t.sk. valsts pensiju speciālā budžeta iespējas, laikā, kad visās sfērās un nozarēs strādājošiem tiek samazināti ienākumi, vecuma un izdienas pensiju samazinājums tiek veikts solidāri, sadalot finanšu samazinājuma slogu starp visiem iedzīvotājiem. Tādejādi tiek mazināta spriedze kādai konkrētai sabiedrības grupai.

Likums vēl būs jāpieņem Saeimā.

Valdība šovakar atbalstīja arī Labklājības ministrijas piedāvātos grozījumus likumā “Par valsts pensijām”. Tie paredz personām, kurām vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi no 2009.gada 1.jūlija, līdz pensijas vecuma sasniegšanai pensijas izmaksāt 50% apmērā no piešķirtās vecuma pensijas. Savukārt personām, kurām vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi līdz 2009.gada 30.jūnijam, līdz pensijas vecuma sasniegšanai pensiju turpinās izmaksāt 80% apmērā.

Tāpat pensiju likumā paredzēts noteikt, ka laikā periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim valsts vecuma pensiju un izdienas pensiju izmaksās atbilstoši likumam “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam”.

Valdība šovakar atbalstīja priekšlikumu grozījumiem likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas paredz noteikt, ka laikā periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, saskaņā ar šo likumu noteikto vecāku pabalstu izmaksā atbilstoši likumam “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam”.

Arī likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredzēts ierakstīt, ka laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim saskaņā ar šo likumu noteikto termiņu, kurā darba devēji reģistrē katru darba ņēmēju Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestādē pēc darba devēja reģistrācijas vietas, nosaka atbilstoši likumam “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu no 2009. līdz 2012.gadam”.

Savukārt Valsts sociālo pabalstu likumā tiks ierakstīts, ka laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim saskaņā ar šo likumu noteiktā ģimenes valsts pabalsta apmēru nosaka atbilstoši likumam “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam”.

LETA

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
6

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
16

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
28
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
250

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
60

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
36

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
65
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
30
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
35
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
17
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi