Trešdiena, 24. jūlijs
Vārda dienas: Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna, Kristiāns

“CATA” – būt vai nebūt, tāds ir jautājums

Jānis Gabrāns
00:00
26.01.2021
14
Konica Minolta Digital Camera

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Jau 66 gadus pa ielām un ceļiem brauc autobusi ar uzņēmuma “CATA” logo, bet nule aktuāls kļuvis jautājums, vai 2021. gads būs pēdējais, kad brauksim ar “CATA” autobusiem?

Autotransporta direkcijas (ATD) informācija vēsta, ka noslēgusies piedāvājumu vērtēšana konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu nākamajos desmit gados četrās maršrutu tīkla daļās. Iepir­kumu komisija, izvērtējot piedāvājumus, atzinusi, ka konkursā uzvarējuši šādi pārvadātāji: SIA “Tukuma auto” lotē “Jēkabpils, Preiļi, Līvāni”; AS “Nordeka” uzvarējusi lotē “Cēsis” un arī lotē “Limbaži, Sigulda”; AS “Liepā­jas autobusu parks” atzīts par uzvarētāju lotē “Ogre, Aizkraukle”.

Uz trim pēdējam no šīm četrām lotēm konkursā startēja arī pašvaldību akciju sabiedrība “CATA”, tās šobrīd ir viņu apkalpošanas zonā, jo uzņēmuma pamatu savulaik veidoja Cēsu un Limbažu rajonu padomes, pēc novadu reformas par akcionāriem kļuva šajās teritorijās izveidotie 12 novadi. 2016.gadā reorganizācijas rezultātā “CATA” tika pievienota SIA “Aizkraukles ATU”, bet 2019.gadā arī SIA “Ogres autobuss”.

Minētās četras lotes bija to skaitā, uz kurām pērn tika izsludināts atkārtots konkurss, jo sākotnēji visu pretendentu sagatavotie piedāvājumi neatbilda iepirkuma nolikuma prasībām. ATD pārstāve Zane Plone informē, ka kopumā saņemti 32 piedāvājumi, kurus iesniedza 10 pretendenti. Vislielākā konkurence bijusi par iespēju sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīkla daļā “Cēsis” un “Ogre, Aizkraukle” – uz šo daļu piedāvājumus iesnieguši deviņi pretendenti.

Tagad uzņēmuma “CATA”, lielākā pasažieru pārvadātāja ārpus Rīgas, nākotne ir zem lielas jautājuma zīmes. Akciju sabiedrības padomes loceklis, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs saka, ka situācija ir ļoti nepatīkama, tāpēc jau tuvākajā laikā sasaukta “CATA” padomes sēde, lai lemtu par tālāko rīcību: “Vispirms jāiepazīstas ar izvērstiem iepirkumu komisijas protokoliem, lai saprastu reālo situāciju par katru loti. Padoties negrasāmies, jāspēj radīt iespējamie rīcības scenāriji, pie tiem jāstrādā, turpinot cīnieties par vietu zem saules.”

Par ATD rīkoto konkursu, kurā tiek izraudzīti sabiedriskā transporta (automašīnu) pakalpojumu sniedzēji Latvijā turpmākajos desmit gados, “Druva” rakstījusi vairākkārt. Atgādināsim, sākotnēji bija plānots, ka konkurss beigsies 2020.gadā un visās 16 maršrutu tīkla daļās jeb lotēs uzvarētāji būs zināmi sākumā, bet no šī gada būs spēkā jaunie līgumi. Taču konkurss ritēja ne tā, kā cerēts, pagaidām konkursa uzvarētāji noteikti un ar viņiem noslēgti līgumi tikai piecās lotēs, tie stāsies spēkā 1.augustā.

Atgādināsim, ka pirmajā ATD izsludinātajā konkursa kārtā tika noraidīti visi pretendenti, jo viņu piedāvājumi nebija atbilstoši konkursa prasībām. Toreiz sarunā ar “Druvu” ATD valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš norādīja, ka “CATA” būtu uzvarējuši, ja būtu atbilstoši sagatavoti pieteikumi.

Jautāju J. Rozenbergam, vai arī šis aizrādījums pārrunāts ar uzņēmuma vadību. Viņš skaidro, ka padomes sēdē tas izrunāts un , gatavojot nākamos piedāvājumus, valde nodrošinājusi “vairāku acu” principu, lai izvairītos no kļūdām un neprecizitātēm.

ATD pārstāve Z. Plone informē, ka atkārtotajā konkursā AS “CATA” startēja trijās maršrutu tīkla daļās. Divos piedāvājumos konstatētas kļūdas, bet vienā AS “CATA” piedāvājums saņēmis mazāk punktu nekā uzvarētājs.

J. Rozenbergs gan uzsver, ka ir būtiski, vai visi pretendenti vienādi izpratuši konkursa prasības, izvērtējuši visus riskus un nākotnes izmaksas, veidojot piedāvājumu ilgtspējīgu: “Gribu teikt, ka “CATA”, kas tik ilgi darbojas šajā nozarē, vienmēr bijusi Valsts ieņēmumu dienesta apbalvoto nodokļu maksātāju sarakstā, arī vidējās algas bijušas atbilstoši nozarei, piedāvājuma izmaksas rēķinājuši ļoti rūpīgi. 2020.gada pēdējā ceturksnī viena kilometra vidējā pašizmaksa valstī bija 1,18 eiro, to aprēķina, ņemot vērā visu pārvadātāju, gan privāto, gan pašvaldību ,uzņēmumu izmaksas. “CATA” piedāvāja 1,23 eiro, ar nosacījumu, ka četrus gadus tas netiks paaugstināts, kaut arī izmaksas var palielināties.”

Z. Plone noraida iespēju, ka iepirkumu komisija kādu aspektu nebūtu ņēmusi vērā: “Iepirkumu komisija gan šoreiz, gan iepriekš savu darbu veica ļoti rūpīgi, vērtējot katru piedāvājumu. Vērtējot tiek ņemtas vērā visas pozīcijas, tai skaitā darbinieku atalgojums, uzņēmuma iepriekšējā pieredze un tamlīdzīgi. Piedāvājumi rāda, ka daļa privāto uzņēmumu spēj piedāvāt konkurētspējīgāku cenu, kā arī ieguldījuši rūpīgu darbu, sagatavojot tehnisko piedāvājumu, bet tas noteikti nav pamats uzskatīt, ka privātie uzņēmumi neiekļauj visas izmaksas vai neveic nodokļu nomaksu. Autotransporta direkcija regulāri veic auditu visos uzņēmumus, atsevišķos gadījumos piesaistot Valsts ieņēmumu dienestu, nevienā auditā nav konstatēti pārkāpumi attiecībā uz nodokļu nomaksu.”

Pretendenti līdz 28.janvārim par Iepirkumu komisijas lēmumu var iesniegt pārsūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā. Ņemot vērā līdzšinējo konkursa gaitu, var secināt, ka pārsūdzības noteikti sekos, jo pasažieru pārvadātāji šobrīd, kad nenotiek iekšzemes vai starptautiskā tūrisma braucieni, pilnībā atkarīgi tikai no valsts pasūtījuma. Ja tā nav, situācija kļūst ļoti sarežģīta.

Šobrīd skaidrs vien tas, ka uzņēmums “CATA” līdz šī gada decembrim turpinās nodrošināt pakalpojumu trijās tīkla daļās : “Cēsis”; “Limbaži, Sigulda” un “Ogre, Aizkraukle”.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
9

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
22

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
76

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
46

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
85

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
55

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
25
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
15
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
14
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
13
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi