Ceturtdiena, 4. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Jūlijā sāks tiesāt noziedznieku bandu par trīs uzņēmēju pasūtījuma slepkavībām un Vaškeviča slepkavības mēģinājumu

Druva
17:26
25.06.2010
9

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Jurijs Stepanovs izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā nodevis krimināllietu triju personu apsūdzībā par uzņēmēju – Genādija Peredeļska, Gata Aišpura, Aigara Lūša – pasūtījuma slepkavību veikšanu un bijušā Muitas kriminālpārvaldes vadītāja Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paredzējusi sākt skatīt 28.jūlijā plkst.10. Uz apsūdzēto sola sēdīsies Latvijas pilsonis Mārtiņš Putniņš un divi Lietuvas pilsoņi – Sergejs Markevičs un Edgars Krogerts, liecina Tiesu informācijas sistēmā pieejamā informācija.

Kā informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, minētajām personām apsūdzības uzrādītas pēc Krimināllikuma (KL) 118.panta 1. un 3.punkta – par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, kas paredz sodu – mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no piecpadsmit līdz divdesmit gadiem, un pēc KL 233.panta 2.daļas – par šaujamieroču, munīcijas, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem. Apsūdzības uzrādītas saskaņā ar minētajiem KL pantiem redakcijā līdz 2008.gada 12.janvārim.

Katram no apsūdzētajiem nedaudz atšķiras apsūdzības kvalifikācija, bet tieši Putniņš tiek uzskatīts par noziegumu organizatoru.

Vēl šajā lietā figurēja viens Lietuvas un viens Latvijas pilsonis, bet viņu lietas ir izdalītas atsevišķi un vēl tiek izmeklētas.

Jau ziņots, ka policija pagājušā gada decembrī paziņoja par vairāku uzņēmēju slepkavību atklāšanu.

2007.gada februārī Rīgā, Slokas ielas mājas pagalmā, tika nošauts uzņēmējs Peredeļskis, 2007.gada septembrī Jēkabpilī, Rīgas ielā, tika nošauts uzņēmējs Aišpurs, savukārt 2008.gada janvārī Garkalnes novada Priedkalnē tika nošauts uzņēmējs Lūsis.

Viens no uzņēmējiem nodarbojās ar kravu pārvadājuma biznesu, divi pārējie – ar gaļas pārstrādes biznesu.

Savukārt 2007.gada maijā Rīgā, Eksporta ielā, tika izdarīts Vaškeviča slepkavības mēģinājums, uzspridzinot automašīnu un nodarot viņam smagus miesas bojājumus.

Ņemot vērā izdarīto noziegumu sabiedrisko bīstamību, kā arī pastāvošās pamatotās aizdomas, ka noziegumiem ir pasūtījuma raksturs, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) Kriminālizmeklēšanas pārvaldē Slepkavību atklāšanas nodaļā toreiz tika izveidota speciāla izmeklēšanas grupa.

Laika posmā no 2007.gada līdz pagājušā gada nogalei, sadarbojoties ar reģionālajām un citām Valsts policijas struktūrvienībām, Ģenerālprokuratūru, kā arī ar Lietuvas tiesībsargājošām iestādēm, izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka ir pamats krimināllietu apvienošanai, kā arī iegūti attiecīgi pierādījumi divu Lietuvas pilsoņu un viena Latvijas pilsoņa saistībai ar iepriekš minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Sadarbojoties Latvijas un Lietuvas tiesībsargājošām iestādēm, aizdomās turamās personas tika aizturētas kā Latvijas, tā arī Lietuvas teritorijā. 2009.gada novembra beigās Lietuva izdeva savus pilsoņus Latvijai.

Pērn 27.novembrī krimināllieta tika nosūtīta Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

GKrPP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš iepriekš žurnālistus informēja, ka, lai arī šīs lietas nodotas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, policija vēl strādā pie trīs slepkavību izmeklēšanas, kas, iespējams, ir saistītas ar procesiem, kas jau nodoti prokuratūrai.

Atklāto slepkavību motīvs bija gan mantkārība, gan atriebība, un aizturēto vidū ir gan organizatori, gan arī izpildītāji. Precīzāku lomu sadalījumu Lazdiņš atteicās sniegt. Vaicāts, kāds motīvs bija mēģināt nogalināt Vaškeviču, Lazdiņš bija visai atturīgs, taču atzina, ka “tā varētu būt atriebība, jo, iespējams, nozieguma izpildītāji tika maldināti”.

Lazdiņš arī atzīmēja, ka nogalinātie uzņēmēji savstarpēji nebija saistīti, bet viņu biznesi bija saistīti ar kāda no aizdomās turēto biznesiem. Neoficiāli zināms, ka Putniņš bija saistīts ar firmu “Media grupa”.

Lūgts raksturot aizdomās turamās personas, Lazdiņš vien atklāja, ka starp viņiem ir arī iepriekš tiesātas personas. Lietuvas pilsoņi arī savā dzimtenē ir pastrādājuši noziegumus, kas saistīti ar narkotisko vielu un ieroču nelegālu apriti, kā arī noziegumus, kas saistīti ar vardarbību. Lazdiņš konkrēti nevarēja atbildēt, vai Lietuvas pilsoņi sākotnēji tiks tiesāti Latvijā vai arī viņi mūsu valstij ir izdoti uz zināmu laiku zināmu izmeklēšanas darbību veikšanai.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, no Vaškeviča iepriekš teiktā “kriminal.lv” izriet, ka pret Putniņa firmu bijis sākts kriminālprocess par krāpšanos ar nodokļiem un naudas atmazgāšanu. Dažādos kontos arestētās summas sasniegušas pusmiljonu latu. Firmas nosaukumu Vaškevičs gan nav nosaucis.

Putniņš oficiāli ir saistīts tikai ar firmu “SRS līzings”, bet tās kontiem, pēc Uzņēmumu reģistra datiem, Valsts ieņēmumu dienests nav uzlicis arestu. Iespējams, runa šajā gadījumā ir par firmu “Media grupa”, kuras vadītāju pērn notiesāja par krāpšanos ar pievienotās vērtības nodokli gandrīz miljona latu apmērā. Oficiāli Putniņam ar šo firmu nav nekādas saistības. Tā pieder Panamā reģistrētai ārzonas kompānijai. Taču no firmas “Media grupa” darbības atiet atzari uz nogalināto uzņēmēju Lūša un Aišpura firmām.

Laikraksts “Dienas Bizness” pērn rakstīja, ka 2006.gadā Finanšu policija uzlika arestu firmas kontiem. Arests uzlikts arī tiem finanšu līdzekļiem, kas atradušies firmas sadarbības partneru pārziņā – “Talsu gaļa”, “Baltpas International”, “Niko” un “Jelgavas gaļas kombināts”. Dažas firmas Finanšu policijai nepaklausīja un kārtoja norēķinus ar “Media Grupa”. Citas firmas naudu pārskaitīja valsts kasē – tostarp Lūsim piederošais “Jelgavas gaļas kombināts” un Aišpuram piederošā firma “Niko”.

Pēc vairākkārtējiem firmas “Media grupa” pārstāvju aicinājumiem norēķināties ar viņiem 2007.gada septembrī tika nošauts Aišpurs. Četrus mēnešus vēlāk savas mājas pagalmā tika nogalināts arī 26 gadus vecais Lūsis.

LETA

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Par laupīšanu grupā policija Valmierā aiztur divus vīriešus

09:10
02.07.2024
40

Aizvadītajā piektdienā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas par laupīšanu grupā Valmierā aizturēja divus vīriešus, kuri, pielietojot vardarbību, aplaupīja kādu vīrieti. Par notikušo sākts kriminālprocess, izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Aizvadītajā piektdienā, 28.jūnijā, ap pulksten 16.17 Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas saņēma izsaukumu uz Strazdu ielu, Valmierā, kur, pielietojot vardarbību, tika aplaupīts […]

Pieķerti vairāki autovadītāji alkohola reibumā

12:48
28.06.2024
30

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 79 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 11 ceļu satiksmes negadījumi, bez fiziski cietušām personām. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 129 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 64 par ātruma pārsniegšanu, kā arī trīs gadījumos transportlīdzekļu vadītāji […]

Aizvadītajās dienās dažādi noziegumi un negadījumi

10:31
25.06.2024
77

Aizvadītajās dienās Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 423 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 29 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemts 397 administratīvā pārkāpuma lēmums, tajā skaitā 223 par ātruma pārsniegšanu, kā arī 11 gadījumos […]

Aizvadītajā diennaktī vairākas sadursmes

14:33
19.06.2024
87

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 94 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 12 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 93 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 34 par ātruma pārsniegšanu, kā arī divos gadījumos […]

Krāpnieki uzdodas par Valsts policijas amatpersonu un sūta viltus foto ar dienesta apliecību

20:23
13.06.2024
56

Joprojām Valsts policija iegūst informāciju no iedzīvotājiem par saņemtiem telefona zvaniem no nepazīstamām personām, kuras uzdodas par tiesībsargājošo iestāžu, tostarp Valsts policijas amatpersonām un bieži tērzēšanas platformā “WhatsApp” nosūta viltus fotogrāfijas ar it kā Valsts policijas dienesta apliecībām. Iedzīvotāji lielākoties ir vērīgi un informēti par telefonkrāpšanas riskiem, neatklājot zvanītājiem prasītos datus un pārtraukuši sarunu. Otrdien, […]

Kratīšanas laikā policisti Cēsu novadā izņem narkotikas, skaidru naudu un aiztur sievieti

15:13
11.06.2024
1310

Šī gada 27. maijā, veicot izmeklēšanu iepriekš uzsāktā kriminālprocesā, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirkņa Izmeklēšanas nodaļas amatpersonas aizdomās par narkotisko vielu realizāciju aizturēja 1993. gadā dzimušu sievieti, kā arī izņēma dažāda veida narkotikas un skaidru naudu. Policijā turpinās izmeklēšana. Turpinot aktīvu un mērķtiecīgu darbu narkotisko un psihotropo vielu nelegālās aprites apkarošanas jomā, Valsts […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
24
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi