Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) pieci uzņēmumi iesnieguši sūdzību, apstrīdot ēdināšanas iepirkumu Siguldā un paužot aizdomas par cenu dempingu, raksta laikraksts “Dienas Bizness”.
Uzņēmēji apšauba Siguldas novada domes izvēlēto iepirkuma uzvarētāja SIA “Aniva” iesniegto piedāvājumu nodrošināt kompleksās pusdienas 1.-12.klašu skolēniem par vidējo cenu 0,65 lati, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.
Ēdināšanas kompānijas uzskata, ka “Aniva” iesniegusi nepamatoti lētu piedāvājumu, kas ir par vairāk nekā 25% lētāks nekā citu pretendentu vidējais piedāvājums. Sūdzības iesniedzēji uzskata, ka nav iespējams sagatavot kvalitatīvas kompleksās pusdienas par “Anivas” piedāvāto cenu pat gadījumā, ja kompānija savam personālam maksā tikai minimālo algu un iepērk vislētākās kvalitatīvas izejvielas.
“Aniva” vadības viedokli laikrakstam neizdevās gūt, jo, sazvanot uzņēmuma vadītāju, viņa sarunu pārtrauca un uz telefonzvaniem vairs neatbildēja. Kompānijas īpašnieces ir Paulīne Andžāne un Inese Buliņa.
“Fazer Amica Latvija” rīkotājdirektors Aigars Kaugars norāda, ka tas ir klajš dempings, lai vinnētu iepirkumu. Jau šobrīd sastopami gadījumi, kad netiek pildīts konkursā solītais un porcijas un uzturvērtība laika gaitā samazinās. Turklāt jāņem vērā fakts, ka konkursā uzņēmējiem tiek prasīti ieguldījumi iekārtās un tie kopā var veidot ap 100 000 latu, līdz ar to nav izprotama “Anivas” piedāvātā cena. “Fazer Amica Latvija” pārstāvji pauž neizpratni, atzīstot, ka par šādu cenu nav iespējams nodrošināt skolēnu ēdināšanu atbilstoši tam, lai uzturvērtība atbilstu noteiktajām normām.
Arī SIA “IRG” vadītāja Ingvilda Grosberga atzina, ka par šādu cenu nav iespējams nodrošināt ēdināšanu: “Bērni paliks neēduši. Tas ir dempings un kropļo tirgu.”
Sūdzības iesniedzēji arī lūdz pievērst uzmanību faktam, ka SIA “Aniva” līdzvērtīgus pakalpojumus citās struktūrvienībās sniedz par ievērojami augstāku cenu, piemēram, Ķekavas novadā – par 1,20 latiem, Mālpilī, Rīgā un Mārupē – par latu.
Neoficiāla informācija liecina, ka uzvarētājs solījis ēdināt bērnus Siguldā uz citu struktūrvienību rēķina, kur komplekso pusdienu cena ir augstāka.
Jautāti par iespējamiem risinājumiem, uzņēmumu pārstāvji bilst, ka par to jādomā, rīkojot iepirkumus un izstrādājot detalizētus iepirkumu noteikumus, lai cena nebūtu galvenais kritērijs.
Lai arī uzņēmēji norāda, ka Latvijā netiek rūpīgi kontrolēts, vai ēdienkartē minētais atbilst solītajam, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apgalvo, ka kontroles notiek. PVD Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu uzraudzības sektora vadītāja Aija Melngaile skaidroja, ka veselīga uztura principi izglītības iestādēs jāievēro saskaņā ar likumu un PVD darbinieki inspekciju laikā prasa pamatojumu, kā šie principi tiek ievēroti, tajā skaitā notiek arī porciju svēršana un vērtēti dokumentāli pierādījumi.
Runājot par cenu, kas šokējusi citus konkursa dalībniekus, PVD pārstāve bilst, ka tas atkarīgs no izejvielas pašizmaksas un tā, kādu peļņas procentu grib gūt katrs konkrētais ēdināšanas uzņēmums. Turklāt ne vienmēr apstiprinās stereotips, ka veselīgs produkts ir dārgs.
Melngaile stāstīja, ka ir gadījumi novados, kur pusdienas tiek gatavotas par 20-30 santīmiem uz porciju.
NOZARE.LV
Komentāri