Baltais galdauts turpina klāties arī tad, kad nevaram pie tā apsēsties tik plašā lokā un savu – pirms nieka 31 gada – atjaunoto brīvību nosvinēt tādā tuvībā, kā gribētos.
4.maijs, Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena, jau vairākus gadus ieguvusi jaunu tradīcijas ietērpu un vēl vienu nosaukumu – Baltā galdauta svētki. Diemžēl šajos apstākļos nedz skolas, nedz darba kolektīvi un pat ne radu saime nedrīkst sanākt kopā pie viena galda. Gandrīz vienīgie, kam vēl (kaut vienas grupiņas ietvaros) ir iespēja sajust svētku kopbūtnes garšu vienā telpā, ir bērnudārznieki.
Pirmsskolu izglītības iestāžu sociālo mediju kontos vēl noteikti būs gaidāmi atskati uz piektdien vai tūliņ pēc garajām brīvdienām audzēkņu klātajiem galdiem, taču kā vieni no pirmajiem šo svētku laiku jau ceturtdienas rītā atklāja Jāņmuižas bērnudārza paši jaunākie – 2.grupiņas – bērni. Divgadnieku un trīsgadnieku grupas audzinātājas Sarmīte Ermansone un Madara Ozoliņa ir pārliecinātas, ka svētkus svinēt – saklāt galdu, saposties, iepriecināt sevi un citus – jāmācās no mazām dienām.
Iestādes kolektīvs atklāj, ka Baltā galdauta svētkus Jāņmuižā atzīmē nu jau kā tradīciju, ko 2018.gadā aizsākusi bijusī bērnudārza vadītāja Lilita Siņicina. Pirms trim gadiem pirmo reizi īstenota ideja šos svētkus atzīmēt kopā ar Jāņmuižas vecļaudīm un citiem iedzīvotājiem, aicinot uz bērnu sagatavotu koncertu, radošām darbnīcām, kā arī atmiņu kamola ritināšanu pie ugunskura iestādes ābeļdārzā. Pašreizējā situācijā nav iespējams turpināt šo tradīciju, tomēr mazulīši savas grupiņas svētku galdā likuši pašu lasīto balto vizbuļu pušķus, vecāku sarūpēto rupjmaizi, medu un dzērvenes. “Aizdedzināsim sarkanbaltsarkanas sveces, iesim rotaļās un dziedāsim dziesmas par pavasari, mācīsimies svinēt un priecāties par svētkiem!” vēl svinību gaidās atklāj grupiņas audzinātājas. Savukārt, lai tomēr turpinātu pirms pāris gadiem iesākto, bērniem svētku dienas pastaigā iecerēts sveikt bērnudārza apkārtnē sastaptos vecļaudis un citus apkaimes iedzīvotājus, dziedot dziesmas un dāvinot pašu gatavotus apsveikumus.
Komentāri