Arī vasarā nenorimst darbi amatnieku meistardarbnīcās, kuras regulāri tiek atvērtas, lai ikviens interesents varētu apgūt vai vismaz iepazīt kādreiz tradicionālu amatu.
Rasulītes Lūsares ceptās kūkas kaut reizi garšojis katrs līgatnietis. “Kad interesējos, kurš varētu atklāt sava amata noslēpumus, visi teica – Rasulīte cep tās īstās kūkas. Prieks, ka viņa labprāt dalās pieredzē. Kūku cepšana ir viens no seniem amatiem, kas arī pamazām sāk pazust. Rasulītei palīgos pieteicās Lizete Viņķele,” stāsta projekta idejas autore un īstenotāja Daina Klints. Viņa pārsteigta un gandarīta, ka arī karstā dienā nelielajā Rasulītes virtuvē sanākuši teju 20 interesenti. Jaunas sievietes, dāmas pusmūžā un arī jauni vīrieši
– visus interesēja, kā izcept kārtīgu kūku un pīrāgus.
Pēteris Kaļva otro gadu dzīvo Augšlīgatnē, strādā Rīgā. “Dažādas receptes jau ir pieejamas. Pavisam kas cits ir vismaz redzēt, jo visu jau aprakstīt nevar. Svarīgi redzēt, kā un ko saimniece dara,” saka Pēteris. Viņš pastāsta, ka mamma mīklu jaukusi nedaudz citādi, bet jau vakarā pats pamēģinās izcept pīrāgus, kā mācīja Rasulīte.
Bija interesanti vērot abas saimnieces, arī viņas katra strādāja mazliet atšķirīgi. “Meistardarbnīcas reizē ir arī domu apmaiņa. Nāk zinoši cilvēki, kuri grib padalīties pieredzē, citi iemācīties ko jaunu,” saka Daina un uzsver, ka domubiedriem taču vienmēr ir interesanti un lietderīgi būt kopā. Nodarbībās satiekas dažādas paaudzes, nodot savas zināšanas.
Tā ir jaunajiem līgatniešiem, tiem, kuri te dzīvo nesen, iespēja iepazīties un kopā darboties.
Mēneša beigās būs vēl viena kūku cepšanas nodarbība. Līgatnieši vēl mācīsies taisīt pastalas, pīt krēslus,
aust linu somas. “Daudziem patīk modernās lietas, un netrūkst tādu, kuri grib uzzināt, ko šodienas vecākajai paaudzei nodevuši viņu vecvecāki,” domās dalās Daina Klints.
Sarmīte Feldmane
Komentāri