Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Straupe. Nākotne vīzijās, kas jāpiepilda

Sarmīte Feldmane
00:00
07.03.2022
8
Sdtraupes Pils Sarunas 2 1

Vairāk nekā 20 straupieši, kuru īpašumi atrodas Straupes senpilsētā,    atnāca uz sarunu par Lielstraupes pils un  apkaimes nākotni. Pagaidām gan vairāk nezināmā nekā skaidri saprotamā, ko un kā darīt. Pils aizvien ir Veselības ministrijas īpašums.

Kad pili atstāja narkoloģiskā slimnīca, Pārgaujas novada pašvaldība noslēdza līgumu ar Veselības ministriju, ka ministrija bez atlīdzības nodos pašvaldības īpašumā visus kompleksa īpašumus    un tos ieguldīs kapitālsabiedrības    pamatkapitālā. Bija paredzēts, ka tas notiks pusgada laikā. No 2018.gada februāra pagājuši četri gadi. Ik pa laikam sarunas par pils nodošanu atjaunojas, bet vienmēr radies kāds šķērslis. Pērn jau tika sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts “Par valsts nekustamo īpašumu ieguldīšanu SIA “Lielstraupes pils” pamatkapitālā un valsts kapitāla daļu nodošanai pašvaldībai”. Viss it kā notiek, bet saskaņošana ar piecām ministrijām ir laikietilpīga.

“Ir politiska vienošanās, ka pilij jābūt pašvaldības īpašumā. Jautājums ir izvērtēšanā Saeimas koalīcijas padomē,” pastāstīja Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Egliņš – Eglītis un uzsver, ka tas ir labākais risinājums, lai pils būtu pieejama sabiedrībai.

Cēsu novada pašvaldībā ir izveidota darba grupa, kas izstrādā pils attīstības stratēģiju. Domes priekšsēdētāja vietnieks pauda, ka šomēnes to plānots apspriest domē. Ministru kabinets lēmumu ātrākais varētu pieņemt vasaras otrā pusē, rudenī.
Lai pasteidzinātu Lielstraupes pils nodošanu pašvaldībai, iesaistījusies Cēsu novada domes deputāte Elīna Stapulone. Viņa kopā ar partijas      “Latvijas attīstībai” valdes locekli, ekonomistu Andri Bačkuru no Ģikšiem un    Saeimas deputātu Viesturu Liepkalnu apmeklēja Straupi, uzklausīja straupiešus.    Viņi arī Veselības ministrijā tikās ar ierēdņiem, lai konkrētāk uzzinātu, kā virzās Lielstraupes pils jautājums.

“Ministrija ir  ieinteresēta iespējami ātrāk tikt vaļā no šī īpašuma, neizslēdz arī variantu atsavināt pili, un tas ir vienkāršākais risinājums. Bet ir daudz sliktu piemēru, kad kāds nopircis valsts īpašumu un tas grūst,” viedokli pauda V.Liepkalns.

A.Bačkurs atgādina, ja valsts atdod īpašumu pašvaldībai, likums nosaka, ka to ne vairāk par 20 procentiem drīkst izmantot uzņēmējdarbībai, pārējais ir pašvaldības funkciju veikšanai.

“ Līdz šim pašvaldībai nav bijis skaidra redzējuma, ko pilī darīt. Labi, ka top stratēģija,” sacīja E.Stapulone. A.Egliņš – Eglītis gan atgādināja, ka Lielstraupes pils pārņemšana ir bijis viens no pirmajiem darba kārtības punktiem novada jaunajā pašvaldībā. Rudenī deputāti komitejās uzklausījuši ziņojumu par pils stāvokli un pārņemšanu. Nolemts veikt    padziļinātāku izpēti un izstrādāt attīstības stratēģiju. Ar rīkojumu uzdots izvērtēt ar Lielstraupes pili saistītos valsts nekustamos īpašumus un nepieciešamību pārņemt tos pašvaldības īpašumā, kā arī izvērtēt pils un tās pieguļošās teritorijas (parka) attīstības un izmantošanas iespējamos alternatīvos risinājumus un pils saglabāšanai un atjaunošanai nepieciešamās investīcijas. “No pērnās vasaras pašvaldība runā ar ministrijām, ierēdņiem, kā pili pārņemt,” uzsvēra domes priekšsēdētāja vietnieks.
A.Egliņš – Eglītis atgādināja, ka savulaik Cēsu dome no Veselības ministrijas pārņēma īpašumā Ruckas muižu. Tika atrasta funkcija, un tagad Cēsīs ir    Ruckas mākslas rezidenču centrs.

Nākotne top

Tikšanās reizē viena no Lielstraupes pils attīstības stratēģijas izstrādātājām Rudīte Vasile iepazīstināja ar iespējamo Straupes senpilsētas redzējumu.

“Gadiem runājam par Lielstraupes pili, spriežam, ko tajā darīt, kā izmantot. Valsts nozīmes aizsargājams kultūras piemineklis ir ne tikai pils un baznīca, arī senpilsēta, tā ir 7,8 hektārus plaša teritorija. Nedrīkstam runāt un domāt tikai par pili, jādomā arī par baznīcu un parku, par senpilsētu, kurā ir vairāki īpašumi,” teica R.Vasile, uzsverot, ka vīziju uzzīmēt nevar tikai pašvaldība, draudze, tas jādara visiem kopā.

Janvārī ir iesniegts priekšlikums Latviešu vēsturisko zemju attīstības plānam    par Senās Hanzas pilsētas Straupes kultūrainavas saglabāšanu un ilgtspējas nodrošināšanu. Janvārī arī tika veikta elektroniska aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 800 respondentu ne tikai no Straupes un Cēsu novada, bet visas Latvijas. Vairākums pauda viedokli, ka pilij jābūt pašvaldības īpašumā, lai tā būtu pieejama sabiedrībai un to varētu attīstīt vietējā kopiena.
“Jau Pārgaujas novada pašvaldība kā Lielstraupes pils apsaimniekotājs atvēra pils durvis apmeklētājiem, tas turpinājās, kad izveidojās lielais Cēsu novads. Neskatoties uz kovida ierobežojumu laiku, to apmeklējuši teju seši tūkstoši apmeklētāju. Iegūtā nauda tiek ieguldīta pilī. Bijuši arī koncerti pagalmā un baznīcā, izstādes, mākslas semināri,” stāstīja R.Vasile. Pērn te filmēja četras filmas, šogad bija viena, būs otra. Pilī filmēta gan klostera celle un ēdamzāle, gan Latviešu biedrības nama foajē un kāpnes, gan pilī tiek interpretēta dzīve Ungārijas laukos aptuveni 150 gadu senā pagātnē.

“Pils nākotne: tūrisms, kultūra un muzeja ekspozīcija. Viens no pils vēstures stāstiem – slimnīcas laiks. Nozīmīgs ir parks, kam jābūt pieejamam ikvienam kā atpūtas un pārdomu vietai,” uzsver viena no attīstības stratēģijas izstrādātājām.
Straupietis Normunds Gulbis uzsvēra, ka par nākotni jārunā, jādomā un arī jādara, lai ko sasniegtu. “Jārēķinās, ka ideja, kuru pieņemam, var neizdoties, bet nedrīkstam padoties, jāturpina līdz sasniedzam kopīgo mērķi,” viņš atgādināja.

Savi redzējumi

Straupes pagasta iedzīvotāji atzina, cik svarīgi domāt un runāt par Lielstraupes pils un tās apkaimes nākotni.

Ausma Antonišķe teica: “Vienalga kur Latvijā, katram Straupe ir zināma, ar kaut ko saistās. Te ir daudz interesanta, tikai par to jāstāsta. Pils, baznīca, visa senpilsēta ir vēstures piemineklis, te nevaram darīt, ko iedomājamies.”

Izskanēja ierosinājums un reizē arī uztraukums, ja pārdos trīs ēkas, kas arī piederīgas kompleksam, vai jaunajiem īpašniekiem būs svarīgas apkārtējo intereses un kopīgais redzējums.

Anda Alsberga ierosināja veidot taku līdz Pekša ezeram. Tā varētu piesaistīt rīdziniekus, jo Straupe ir tuvu galvaspilsētai. Tika izteikti arī rosinājumi, ka    pilī varētu būt restorāns, bet blakus mājā SPA komplekss.
Kad saruna virzījās par baronu dzimtas aizaugušo kapu sakopšanu, Arnis Lūsiņš atgādināja, ka tā zeme pieder Latvijas luteriskajai baznīcai, ne draudzei, jārunā ar to.

Apsverot dažādus pasākumus pilī un tās pagalmā, aktualizējās jautājums par auto stāvlaukumu, kas noteikti    nepieciešams, jāiezīmē arī teritorija, kas nepieciešama tā ierīkošanai. Tāpat akcentēta problēma par ceļu, ko ikdienā izmanto apkārtējie iedzīvotāji. Tas atrodas pils īpašumā, bet nav iezīmēts plānos.

Dāvids un Marita Fišmeistari Straupē dzīvo nesen. Ilgus gadus dzīvojuši ārzemēs.    “Straupe var uzplaukt, jo cilvēki to grib.    Kopā darot ,var paveikt daudz. Pils viena neizdzīvos, izdzīvos kopiena,    visa teritorija kopā, tikai katram jāatrod sava vieta,” pārliecināts Dāvids. Viņš piebilda, ka Straupē kā reti kur jūtama kopiena.

Daudz tika spriests par talkas rīkošanu, lai sakoptu apkārtni, arī veidotu taku, izcirstu krūmus. Normunds Gulbis ierosināja veidot baroka dārzu, jo pamats tam ir. R.Vasile pastāstīja, ka patlaban ainavu arhitektes pēta parku, apzina tā vērtības. Viņa atklāja, ka paš­valdības reorganizācijas gaitā paredzēts, ka Lielstraupes pils varētu darboties Tūrisma aģentūrā    un tajā būs kultūras mantojuma speciālists.

Straupes draudzes mācītājs Gints Polis ikvienu mudināja uz pārdomām: “Cik lielā mērā katrs, kam te ir    privātīpašums, ir gatavs piekāpties kopīgam labumam? Runājam, kas jādara, bet, kad no īpašuma stūrīti vajadzēs nodot kopīgajam, vai būsim ar mieru? Te ir draudze, te ir baznīca ne šauram cilvēku lokam, tā atvērta visiem un pēc tā nodoma, kāpēc būvēta. Nošķiroties mazajā teritorijā, nekas neiznāks.”

Kāds gan ieminējās, vai ir pareizi sākt kaut ko darīt, ja nav skaidrs, ka pils patiešām būs paš­valdībai. “Sarīkosim talku, sakopsim. Protams, tas jau nekur nepaliks, bet būsim strādājuši pils saim­niekam, ne Straupei,” viedokli pauda kāda straupiete.

Pēc tikšanās ar Liestraupes pils kaimiņiem A.Egliņš – Eglītis atzina, ka straupieši skaidri pau­duši savu attieksmi, vēlēšanos darīt, attīstīt pili un apkaimi. “Skaidrs, ka uzreiz pili neatjaunos, tikai soli pa solim. Patlaban arī nav pieejami kādu fondu līdzekļi. Ir jāiesaistās sadarbības tīklos, jāmeklē katra iespēja, kā piesaistīt naudu. Ir skaidrs, ka bez pašvaldības budžeta naudas pili atjaunot nebūs iespējams,” vērtēja domes priekšsēdētāja vietnieks un piebilda, ka šogad pašvaldība Lielstraupes pilij atvēlējusi 35 tūkstošus eiro. Tas ir tikai nodrošinājums, lai pils būtu atvērta apmeklētājiem. Taču jumta nomaiņai un sienas mūra atjaunošanai vien vajadzīgs vismaz miljons eiro.

“Redzams, straupiešiem sirdis deg. Viņi gatavi darīt kopīgam mērķim. Būtiski, ka ir sākušās sarunas, diskusijas, kas ikvienam raisīs pārdomas. Ja pilī un apkaimē būs tūrisma plūsma, vai es to gribu, vai man patiks? Kāds man būs ieguvums, ja apkārt būs rosība? Kur ir mana vieta pils attīstības stratēģijā,” pārdomas izteica Cēsu domes deputāte E.Stapulone un piebilda, ka vajadzīga arī drošība, lai pēc gadiem, kad pašvaldība pili būs sakārtojusi, kāds neiedomājas to atsavināt.

“Darāmā ir daudz. Pirms pils pārņemšanas jāsaprot, ko pilij vēl vajag no Veselības ministrijas kopējā īpašuma, lai tā varētu pilnvērtīgi darboties. Stratēģiju uzrakstīt ir viens, bet tā būs arī jāīsteno. Vīzijas jāpārvērš realitātē,” teica E.Stapulone.

Stratēģijas izstrāde turpinās. Būs vēl tikšanās ar straupiešiem jau plašākā lokā. Lielstraupes pils ir senās, vismazākās Hanzas pilsētas lepnums.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
50

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
23

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
36

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
50

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
46

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
77

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
15
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
12
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
11
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
9
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi