Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Kultūrtelpa jāprot kvalitatīvi piepildīt

Sarmīte Feldmane
23:00
23.04.2022
3
Kultiras Forums

Ar dažādām domām Cēsu novada kultūras forumā satikās nozares pārstāvji. Tēma bija izraudzīta brīdim pēc administratīvi teritoriālās reformas aktuāla – kultūrvietas.

“Nereti dzirdu, ka tautas nams un bibliotēka ir vienīgā kultūrtelpa lauku teritorijā. Gribu oponēt – tā var būt pļavā, vecā rūpnīcā. Tautas nami un bibliotēkas bija un būs svarīga kultūrtelpa katrā ciemā, bet jādomā plašāk. Arī grants ceļš nevar būt šķērslis, lai ieinteresētu apmeklēt kādu kultūrnotikumu. Svarīgs ir produkts,” uzrunājot foruma dalībniekus, sacīja Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs un atgādināja, ka Cēsis gadu desmitiem saistītas ar kultūru.

2015.gadā  Eiropas Komisija Cēsis ierindoja starp 70 Eiropas kultūras lielpilsētām. “Būtiski ir atzīt un novērtēt kultūras nospiedumu, kas ir pilsētā. Un ap to jāveido novada attīstība,” bilda J.Rozenbergs, ieskicējot, ka tieši kultūra atdzīvinājusi ēkas, kas gadu desmitiem stāvēja tukšas.
Līgatnē “Zeit” par kultūrvietu pārvērtis kādreizējās rūpnieciskās ražošanas telpas,  Pavāru māja saim­nieko kādreizējā papīrfabrikas dzemdību namā, bijušajā Cēsu alus brūzī darbojas “Mala” un Vides risinājumu institūts veido  kultūrtelpu, Ruckas muižā ir mākslas rezidence, bet arodskolas bijušajā sporta zālē – Pasaules latviešu mākslas centrs. Jauna dzīve tiks dota neredzīgo kvartālam.

“Caur kultūru pilsētā ienāk investīcijas. Pēc krīzes pašvaldība sāka strādāt, lai nākotnē Cēsis būtu  izcila vieta dzīvošanai, kur noteikta vieta ir arī kultūrai,” teica J.Rozenbergs.

Jaunajā Cēsu novadā ir 80 kultūras centri, tautas nami, bibliotēkas, muzeji un amatu mājas. No tiem 26 tautas nami un kultūras centri. Kā uzsvēra domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Egliņš-Eglītis – tas ir kā liels orķestris, kurā katrs māk spēlēt savu instrumentu, bet orķestris skan citādi, ja ir diriģents.

“Dzirdēts, ka reorganizējot kultūras pārvaldību, tiks zaudēta vietējā pašapziņa un grauta identitāte.  Neesmu sapratis, kā var atņemt identitāti. To varam tikai kopt un attīstīt. Ir būtiski iesaistīt kultūras norisēs vietējo kopienu,” sacīja A.Egliņš-Eglītis un vērtēja, ka vienotajā pārvaldībā mīnuss varētu būt birokrātija, pārējais ir ieguvumi.

Maijā plānots apstiprināt novada kultūras stratēģiju, jūnijā iecerētas pirmās sarunas par 2025.gada pasākumiem, kuros tiks atspoguļotas tās pašas tēmas, kas bija aktualizētas Cēsu novada pieteikumā konkursam par Eiropas kultūras galvaspilsētas godu.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte atgādināja, ka amatiermāksla ir skatuves māksla un vienmēr gribam redzēt skaistus priekšnesumus.  “Kovida laikā Latvijā kolektīvu skaits, vērtējot Dziesmu svētku starplaikus ilgākā posmā, sarucis par simts kolektīviem. Agrākos gados apmēram tikpat izveidojās no jauna. Nevar pateikt, cik daudzi pēc pandēmijas tomēr atsāks darbu, jo korekcijas ieviesa arī sertifikāta nepieciešamība. Jautājums ir par  30 līdz 40 procentiem amatiermākslas kolektīvu dalībniekiem, vai viņi atgriezīsies Dziesmu svētku kustībā,” skaidroja S.Pujāte. Amatiermākslā tikai līdz desmit procentiem kolektīvu nav pašvaldību dibināti.

S.Pujāte  “Druvai” atzina, ka arī administratīvi teritoriālā reforma, jauno novadu veidošanās kultūras darbiniekiem rada spriedzi. “Ne visas pašvaldības jau izveidojušas jaunās struktūras. Kamēr tas notiek,    darbinieki nejūtas droši gan par paveikto, vai tas tiks novērtēts, gan par to, vai tas nākotnē būs vajadzīgs. Mainoties spēles laukumam, darba devējiem ir jārada apstākļi, lai darbinieki nejūtas slikti, jāatgādina, ka katrs mazais tautas nams ir vērtība,” viedokli pauda S.Pujāte. “Mainās birokrātiskā kārtība, mainās plānošana, saskaņošana. Ceru, ka kultūras procesi turpinās, kolektīvi gatavojas Dziesmu svētkiem. Cēsu novadam ir ļoti liels potenciāls,” teica S.Pujāte.

Latvijas Kultūras centru konsultatīvās padomes vadītāja, Siguldas kultūras centra “Devons” un Siguldas kultūras centra vadītāja Jolanta Borīte, labi pārzinot jauno Cēsu novadu, jo savulaik strādāja Cēsīs, ieskicējot svarīgāko novada kultūrpolitikā, uzsvēra: “ Cēsu novadā kultūrtelpa ir ļoti plaša, svarīgi, lai katru pamana. Kopīgajā mērķī katram ir sava vieta un uzdevumi. Piebalga, Līgatne ir ar savu jaudu, kas jārespektē. Kultūras namu, centru uzdevums nav tikai pasākumu rīkošana un Dziesmu svētku tradīcijas uzturēšana, tas ir arī kultūrtūrisms, materiālā un nemateriālā mantojuma uzturēšana. Būtiska ir starpnozaru sadarbība, vajadzīgs kopīgs darbs, redzējums, telpa,” ”Druvai” sacīja J.Borīte.
Priekuļu apvienības pārvaldes kultūras pasākumu organizatores  Ingas Cipes pārdomas  “Kultūra. Pašsaglabāšanās.” kolēģiem bija kā spēka vārdi. Savstarpējās sarunās ne viens vien atklāja, ka šis laiks un notikumi  rada pārāk daudz nezināmā. Divos ierobežojumu gados tik daudz mainījies gan cilvēku ikdienā, gan vajadzībās.

“Labāk nodilt, nekā norūsēt. Neko sliktāku par sliktu pieredzi, kas kalpos kādam labam darbam, izdarīt nevaram. Katram jāuzceļ savs vērtību nams. Ja tā nebūs, var nokļūt stāvoklī, ko saucu par kultūras brošu, nevis rotu, ar ko rotājamies. Tā ir kultūras simulācija, plātīšanās. Daudziem patīk būt kultūras sastāvdaļai, bet pašiem nav izpratnes, apzinātības, nav pieslēgšanās kultūrai. Cilvēkam no dabas ir vēlme pilnveidot sevi un visu apkārt. Kultūra ir avots. Tās vienmēr vajag vairāk, nekā domājam, ka vajag,” sacīja I.Cipe.

Foruma dalībnieki atzina, pasākums vispirms jau bija iespēja satikties. “Prieks par satikšanos ar kolēģiem, noderīgi uzzināt nākotnes plānus novadā. Strādājot Ungurmuižā, ir maz informācijas. Tagad esam novadā, gribas tajā iekļauties,” sacīja Ungurmuižas vadītāja Ieva Ņevečorova.

Pēc foruma A.Egliņš-Eglītis atzina, ka turpmāk kultūras darbiniekiem noteikti jāsatiekas, katram jāver vaļā sava pūra lāde, jāiepazīstas, jo diemžēl jaunajā novadā cits par citu zina maz.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
42

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
19

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
30

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
49

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
46

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
75

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
10
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
9
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
9
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
7
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi