Papildus ierastajai barībai vistas vajadzētu ēdināt arī ar skuju ekstraktu, kas uzlabotu gan gaļas, gan olu kvalitāti. Pie šāda preparāta izstrādes patlaban strādā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskā institūta “Sigra” un Latvijas valsts Mežzinātnes institūta “Silava” zinātnieki.
Kā biznesa portālam “Nozare.lv” atzina “Sigra” pētniece Sallija Ceriņa, projektā veikti pētījumi par dabīgo bioloģiski aktīvo vielu ekstrakciju no skujām un to izmantošanu broileru un dējējvistu barības sastāvos. Pētījums tika sākts 2010.gadā ar Eiropas Savienības fondu atbalstu, un tā kopējās izmaksas triju gadu laikā ir apmēram 287 000 latu.
Kā norādīja zinātniece, topošais preparāts būs unikāls, jo līdz šim līdzīgi mēģinājumi radīt ekstraktu gan ir bijuši, tomēr sarežģītā izstrādes procesa dēļ nav vainagojušies ar panākumiem.
“Jau patlaban putnu audzētāji izrāda lielu interesei par šo preparātu. Tas varētu tikt ražots pulvera veidā, līdz ar to – viegli iejaucams putnu ikdienas barībā. Preparāts satur skuju ekstraktu produktos esošās dabīgās bioloģiski aktīvās vielas, īpaši “Omega-3″ grupas taukskābes, karotinoīdus, C un E vitamīnus, kas savukārt samazina holesterīna līmeni. Šādu dabīgo bioloģiski aktīvo vielu saturošu putnkopības produktu izmantošana uzturā kavē cilvēku organismā riska faktorus, kas izraisa dažādas slimības,” norādīja zinātniece.
Tāpat viņa atzina, ka patlaban jau ir patentēts preparāta sastāvs, kā arī preču zīme – “DOLOFIT”. Savukārt preparāta ražošanā plānots izmantot ekoloģiski tīras priežu un egļu skujas, kas, pēc zinātnieku aprēķiniem, katru gadu mežistrādes cirsmās paliekot līdz pat 250 000 tonnu apjomā.
NOZARE.LV
Komentāri