Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Svinēt, priecāties, mācīties

Jānis Gabrāns
23:00
01.09.2022
5
Jauniesu Diena

Jau 20 gadu pēc kārtas, ievadot jauno mācību gadu, Cēsīs notiek Jauniešu diena, ko rīko Cēsu Jauniešu dome. Iepriekš pasākums notika 1.septembrī, bet nu jau vairāk nekā piecus gadus tas pārcelts uz augusta pēdējo sestdienu.

Novada pašvaldības jaunatnes lietu speciāliste Iveta Jermolājeva stāsta: “Rīkojot pasākumu pirmajā mācību gada dienā, jauniešiem, kuri iesaistās svētku rīkošanā, nācās izlaist 1.septembra svinības savā skolā, jo bija daudz darāmā Jauniešu dienas rīkošanā. Otrkārt, tad Jauniešu dienā nevarēja piedalīties tie Cēsu skolu absolventi,    kuri devušies uz savām augstskolām, lai gan viņi sirdī joprojām ir Cēsu jaunieši un grib būt klāt šajos svētkos. Redzam, ka viņi tiešām ar prieku apmeklē Jauniešu dienu. Treškārt, arī visi pasākuma vietu novākšanas darbi prasa zināmu laiku, un nereti dažam jaunietim nācās otrā dienā uz skolu iet bez izgulēšanās, jo strādāt beidza pret rītu. Tāpēc pirms gadiem septiņiem nolēmām pārcelt šos svētkus nedaudz ātrāk, lai labi ir visiem.”

Uz jautājumu, vai tas ietekmējis pasākuma apmeklētāju skaitu, viņa norāda, ka to visvairāk ietekmē mūziķi, kuri uzstājas uz galvenās skatuves. Apmeklētāju skaitu ietekmē arī citi faktori. Šis bija pirmais gads, kad pilsētā netika izliktas afišas papīra formāta, informēšana notika digitālajā vidē, iespējams, cilvēki internetā nepamanīja afišas, ko būtu pamanījuši pilsētā. Sava ietekme arī karstajai dienai, un ģimenes izvēlējās šo laiku pavadīt pie jūras, citur pie ūdeņiem.

Šogad nācies secināt, ka pieteiktie mākslinieki “Indygo” un “Chris Noah” jauniešus tik ļoti neuzrunāja un pie lielās skatuves pulciņš bija mazāks nekā “Silent Disco” un karaoke zonās. Droši vien, ja būtu uzaicināts kāds no populārākajiem reperiem, galvenais svētku laukums būtu pilns.

“Jaunieši uz galvenās skatuves vēlējās redzēt “Transleiterus”, ar kuriem bieži esam noslēguši programmu, jauniešiem viņi patīk, un tad noslēgumā ir pamatīga svētku kulminācija. Šoreiz viņi nevarēja būt ar mums, jo bija uzstāšanās citviet.

Bijām pārsteigti par jauniešu lielo interesi karaoke zonā, jo likās, ka šī izklaide aizgājusi nebūtībā, tomēr tā nav. Bija patīkami redzēt, ka jaunieši labprāt iesaistās, dzied. Arī uz “Silent disco” nemitīgi stāvēja rinda, šo informāciju ņemsim vērā, domājot par nākamā gada piedāvājumu,” saka Iveta.

Jauniešu diena, kā ierasts, sākas ar pasākumu “Bērnu rīts” mazākajiem cēsniekiem, ģimenēm ar bērniem, jo, kā norāda rīkotāji,    bērni ir nākamie Cēsu jaunieši un ir svarīgi, lai arī ģimenes var nākt, iesaistīties, kopīgi darboties. Pasākuma vakara daļa domāta jau lielākiem jauniešiem, patiesībā    ikvienam, kurš sevi sajūt jaunu.

Kā jaunums programmā bija iekļauts “Cēsu novada jauniešu podkāsta ieraksts”, kurā par un ap jauniešiem Cēsīs, par viņiem aktuāliem tematiem runāja Cēsu novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja, mūziķi, jauniešu domes bijušie un tagadējie pārstāvji.

“Šis bija pirmais izgājiens ēterā, bet tas ir veids, kā jaunieši vēlas sevi parādīt,” norāda I. Jermolājeva. “Saruna notika Jauniešu mājā un tika translēta uz lielā ekrāna “Chill” teltī Pils parka Riekstu kalnā. Gan rīkotāji, gan klausītāji ir apmierināti ar pirmo mēģinājumu, var domāt, vai šādas sarunas rīkot biežāk. Tiks gādāts, lai šo sarunu var noskatīties arī ierakstā.”

Galvenās skatuves atklāšana sākās ar “Brīvo mikrofonu”. Te gan jāpaskaidro, ka tas nav tas, ar ko šie vārdi saistās Latvijas Radio klausītājiem, proti, ar iespēju ikvienam teikt visu, kas uz mēles. Šī bija iespēja jauniešiem sevi izpaust kādā muzikālā priekšnesumā, gūt, iespējams, pirmo pieredzi, uzstāties plašākas auditorijas priekšā. Atsaucība gan nav bijusi pārāk liela, pieteikušās vien divas jaunietes, bet, kā atzīst rīkotāji, katrai jaunai tradīcijai ir jāiedzīvojas, lai tā gūtu ievērību, atsaucību, lielāku interesi.

Svarīgi atzīmēt arī to, ka šis nav pasākums, kurā jaunieši tikai bauda atpūtu, bet arī iespēja pašiem aktīvi iesaistīties svētku rīkošanā, lai saprastu šo procesu no otras puses.

“Aizvadīto Jauniešu dienu vērtējam ar plus zīmi, jo mūsu galvenais atskaites punkts nav tas, cik daudz jauniešu apmeklē pasākumu, kas, protams, nav mazsvarīgi, bet vairāk tas, cik daudzi jaunieši iemācās rīkot, organizēt, vadīt procesu. Viens ir būt pasākuma apmeklētājam, bet ļoti svarīgi saprast, kā viss top, cik liels darbs jāiegulda, lai viss notiktu, kā iecerēts. Saprast uzdevumus, atbildību, prasmi komunicēt. Ar rezultātu esam apmierināti, tas pierāda, cik jaudīgi, enerģiski un spējīgi jaunieši dzīvo Cēsīs,” norāda I. Jermolājeva.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
8

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
20

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
40

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
40

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
71

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
32

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
6
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
6
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
7
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
5
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi