Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Atbalsts, sākot skolu, un grūtās situācijās

Sarmīte Feldmane
23:00
09.09.2022
4
Socialie Drabeios

Skolas gada sākumā    ikvienai ģimenei jārēķinās ar izdevumiem, lai atvasēm nodrošinātu mācībām un ārpusskolas nodarbībām nepieciešamo.

Sabiedrības integrācijas fonds, izmantojot Eiropas At­balsta fonda vistrūcīgākajām personām programmu, nodrošina ar    bezmaksas skolas piederumu komplektiem maznodrošināto, trūcīgo, kā arī krīzes situācijā nonākušo ģimeņu bērnus vecumā no pieciem līdz 16 gadiem.

Cēsu novadā par ģimenēm tik vajadzīgo rūpējas “Sarkanais Krusts”, no kura    palīdzības pakas nonāk sociālajos dienestos. Cēsīs tās izsniedz “Sarkanā Krusta” darbinieki, pagastos sociālie darbinieki to dara arī sadarbībā ar skolām.

“Visi bērni, kam pienākas atbalsts, to saņem,” uzsver “Sarkanā Krusta” Cēsu komitejas izpilddirektore Marina Orlova un pastāsta, ka    skolas preču komplektos iekļauti dažādi individu­ālie mācību priekšmeti, kancelejas piederumi, bet piecus līdz desmit gadus veciem bērniem arī    mugursoma.
“Pieprasījums ir liels, jo Cēsīs    maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu nav maz. Tādus pašus skolas mācību gada sākuma komplektus saņem arī ukraiņu bērni,” stāsta M.Orlova un vērtē, ka neviens skolēns, kura ģimenei novadā pienākas palīdzība, bez tās nepaliks. Par to, cik komplektu izdalīts, informācija tiek apkopota.
M.Orlova arī pastāsta, ka svārstīgs ir mazturīgo un maznodrošināto pieprasījums pēc pārtikas un higiēnas produktu pakām. “No marta Cēsīs vairāk paku saņēmēju ir Ukraiņu bēgļi nekā cēsnieki. Taču skaitļi ir ļoti mainīgi, bet rinda izdales punktā nestāv,” uzsver Cēsu komitejas izpilddirektore Marina Orlova. Tā, piemēram, martā atbalsta pakas saņēma 365 cēsnieki un 168 Ukrainas bēgļi, aprīlī – 303 un 512, maijā – 188 un 351, jūnijā – 260 un 361, bet jūlijā – 206 un 220 cilvēki.

M. Orlova uzsver, ka paku saņēmēji ir pateicīgi, īpaši ukraiņi, kuri novērtē katru palīdzību. “Protams, tikai ar pakām izdzīvot nevar, bet tas ir atbalsts, nevis nodrošinājums,” atgādina M.Or­lova.

Sociālā darbiniece Drabešu pagastā Ilva Pūpola arī atzīst, ka maznodrošināto un trūcīgo skaits palielinās. “Pirms kāda laika bija jūtams, atbalsta saņēmēju samazinājums, tagad nāk aizvien jauni. Invalīdi un pensionāri ir vistrūcīgākie. Pēdējos gados ģimenēm ar bērniem, daudzbērnu ģimenēm atbalsts ir nesalīdzināmi lielāks. Ja ģimenē aug divi bērni, ar visu jātiek galā pašiem, ja trīs – valsts atbalsts nav mazs,” situāciju raksturo I.Pūpola un pastāsta, ka korekcijas ieviesa arī    pensiju pielikums, kas bija lielāks nekā jelkad bijis, līdz ar to kāds zaudēs maznodrošinātā statusu, savukārt līdz ar    maznodrošinātā ienākuma sliekšņa paaugstināšanu kādiem vairāk tas pienāksies. Situācijas ļoti strauji mainās.

Todien uz Sociālo dienestu bija atnākušas ieriķietes Stefānija Melnalksne, Līga Kadiķe un Marija Eglīte. Viņas ir kaimiņienes. Cits kaimiņš izpalīdzējis un atvedis līdz vietai, kur saņemams atbalsts.

“Pensionāriem dzīvei nav ne vainas. Ja kas nav tā, kā gribas, jāsamierinās,” saka    S.Melnalksne un uzsver, ka pārtikas pakas ir ļoti lies atbalsts ikdienā.

Meita un māte Līga Kadiķe un Marija Eglīte arī nezaudē optimismu, kaut pēdējā laikā neatstājas veselības problēmas.    “Varējām savilkt galus, nenācām. Vienmēr domāju, ka ne man vienīgajai vajag. Diemžēl tagad situācija tāda, ka vēlamies kārtot statusu, lai saņemtu atbalstu,” atklāj L.Kadiķe.

Pensionārēm pensijas mazas – 120 un 179 eiro mēnesī. “Grūti izdzīvot, īpaši tagad. Mums ir dārzs, tur viss izauga, izņemot kartupeļus, tiem lakstus noēda Kolorado vaboles,” pastāsta M.Eglīte, bet L.Kadiķe piebilst, ka ļoti baida ziema, jo malka vēl    nav sagādāta, nav iespējams tik daudz sakrāt,    lai nopirktu. Pārtika kļūst aizvien dārgāka. Parasti kaimiņienes sarunā kādu, kurš aizved uz Cēsīm, tad nopērk vajadzīgo.    “Nekur apkārt nestaigājam – māja, dārzs, veikals. Bail jau ir no tā kovida,” bilst S.Melnalksne un atzīst, ka par ziemu tagad labāk nedomāt, apkārt visi baida, ka būs grūti, bet neviens jau nezina, kā būs.

“Kamēr paši varējām, iztikām,” uzsver M.Eglīte, bet L.Kadiķe atgādina, ka melnā svītra reiz beigsies un atkal viss būs kārtībā, bet tagad jālūdz atbalsts.

I. Pūpola    pastāsta, ka laukos ir ne viens vien, kurš neraksta iesniegumu, lai saņemtu atbalstu, jo ne katrs sadūšojas lūgt. Tāpat kā ir tādi, kuri uzstājīgi prot prasīt. “Cilvēki ir dažādi,” bilst I.Pūpola un uzsver, ka palīdzēts tiek katram, kam tas nepieciešams. Arī nokārtot maznodrošinātā vai trūcīgā statusu. “Diemžēl gadās dzirdēt runājam, ka ar smalkām mašīnām brauc pēc atbalsta pakām un kam tad tās pienākas. Ne visiem ir mašīnas, tiek sarunāti kaimiņi, samaksāts par atvešanu,” skaidro I.Pūpola.

Pēdējā laikā ļoti daudzi sociālajā dienestā vēršas, lai kārtotu atbalstu par kurināmo. “Malkas pabalsti, kā tos saucam,    ļoti uztrauc lauciniekus. Kad par to sāka runāt, bija liels uztraukums, neizpratne. Tagad jau čeki ir daudziem, pamazām tos nes,” pastāsta sociālā darbiniece

Dzīvē tāpat kā valsts un pasaules ekonomikā situācijas mainās. Kā atgādina M.Orlova: “Visu mūžu nevari būt maznodrošinātais. Atbalsts ir īslaicīgam risinājumam.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
8

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
20

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
40

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
40

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
69

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
32

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
6
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
6
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
6
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
5
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi