Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Vieglatlētikā viss atkarīgs tikai no paša

Druva
10:14
03.03.2015
2
Parandjuks Rihards

Pirms kāda laika, rakstot par Cēsu Sporta skolas jauno vieglatlētu panākumiem, bieži tika minēts Riharda Parandjuka vārds. Tad šis uzvārds no rezultātu ailītēm pazuda, taču tagad Rihards ir atpakaļ ierindā un gatavs augstiem mērķiem. No Sporta skolas audzēkņa kļuvis par treneri, mācās Latvijas Universitātē, daudz laika atvēl saviem treniņiem, jo uzstādījis sev augstus mērķus.

Laimes formula

Pats sportists stāsta, ka no sporta neesot bijis prom, vienu sezonu likušas izlaist traumas. Tagad nopietni nolēmis pievērsties treniņiem un sacensībām.

Pirmie rezultāti stāsta paši par sevi. Latvijas ziemas čempionātā Kuldīgā 60m

skrējienā Rihards izcīnīja 2. vietu, uzvarētājam zaudējot trīs sekundes simtdaļas. Neilgi pirms tam starptautiskajās sacensībās “Katrīnas kauss” 60 metru skrējienā viņam ceturtā vieta, kas bija labākais rezultāts starp Latvijas vieglatlētiem. Priekšā tikai Lielbritānijas un Lietuvas sprinteri. Trešajai vietai zaudēta tikai viena sekundes simtdaļa.

“Šīs bija atgriešanās sacensības, un priekšskrējienā sasniedzu personīgo rekordu. Līdz finālam bija jāgaida trīs stundas, un laikam par daudz domāju par finālu, lai tik paņemtu startu. Taču nedaudz nogulēju, beigās gandrīz noķēru trešās vietas ieguvēju, bet vienas simtdaļas pietrūka. Ar labu startu varēju sasniegt labu rezultātu. Iespaidu atstāja izlaistā sezona, jo nebiju startējis, tagad jāieiet sacensību ritmā,” stāsta Rihards, kuram šīs bija pirmās sacensības, pārstāvot sporta klubu “Ašais”.

Uz jautājumu, kas pēc izlaistās sezonas tomēr lika turpināt, sportists vaļsirdīgi atzīst, ka viņam svarīgi gūt panākumus: “Esmu sapratis, ka bez sasniegumiem īsti laimīgs laikam nebūšu. Tas man ļoti svarīgi, tāpēc ir lielais mērķis – tikt uz Olimpiskajām spēlēm. Esmu šo ceļu uzsācis, un man tas jāpabeidz. Vienalga, ko tas prasīs.”

Startējot jaunatnes līmenī, Rihards sevi labi apliecināja gan gludajā distancē, gan barjerskrējienā. Savulaik viņš četrreiz labojis Latvijas jaunatnes rekordu

110m barjerskrējienā, uzvarējis Latvijas Jaunatnes olimpiādē 100m gludajā un 110m barjerskrējienā, bet Eiropas Jaunatnes olimpiādē 110 m barjerskrējienā ierindojās 7.vietā. Mācoties 12. klasē, viņam izdevās izpildīt normatīvu Eiropas U-20 čempionātam, taču startu nebija.

“Guvu smagu traumu, centos iespējami ātri tikt uz strīpas, pat aizbraucu uz čempionātu cerībā, ka varēšu startēt. Taču sāpes bija pārāk lielas, nedēļu pavadīju tribīnēs, skatoties, kā startē un uzvar citi. Atbraucot mājās, tiešām gribējās mest visu pie malas. Taču laiks, kā zināms, dziedē visas rētas, un šobrīd sevi atkal saredzu skrejceļā,” saka R. Parandjuks, norādot, ka turpinās arī sadarbība ar treneri Edvīnu Krūmu.

Sprints vai barjeras

Šajā un nākamajā gadā viņš plāno startēt abās distancēs – 100 un 110 metros, bet tad nākšoties izdarīt izvēli, kurai disciplīnai koncentrēties. Abas disciplīnas varbūt var apvienot Latvijas līmenī, bet starptautiski tas nav apvienojams, tāpēc jāizvēlas viena.

“Barjerām sprints netraucē, bet otrādi – gan, jo barjerās solīši mazāki. Ja ziemas sacensībās abas disciplīnas notiek vienā dienā, tas ir par daudz. Veikt četrus skrējienus ar maksimālo atdevi grūti. Izmēģināju to vienās sacensībās Lietuvā un sapratu, ka esmu paķēris pārāk daudz,” stāsta sportists.

Viņš atzīst, ka pašam psiholoģiski vieglāks sprints. Paņem startiņu un tad uz finišu, kas būs – būs. Barjeras ir ļoti tehniska disciplīna, grūtāka. Arī treniņi smagāki, sarežģītāki. Rihards arī neizslēdz iespēju kādreiz izmēģināt spēkus 200 m sprintā: “Ātruma izturība man nav slikta, ja piestrādātu, varētu mēģināt. Sprints padodas arī tāpēc, ka man no dabas ir labs starts, laba reakcijas kontrole. Vienmēr man ir labākā vai viena no labākajām reakcijām. Man psiholoģiski svarīgi, ka zinu – varu no starta izskriet ātrāk. Kaut esmu divus centimetrus visiem priekšā, tas dod papildu motivāciju. Ja iepalieku, saspringstu, solis vairs nav tāds, kā gribētos. Starts svarīgs, kā paņemu, tāds būs skrējiens.”

Viņš stāsta, ka ir divu veidu sprinteri. Vieni – gara auguma kā Useins Bolts, kuri ar garo soli sasniedz rezultātu, otri – nelielāka auguma, kuri rezultātu sasniedz ar spēku. Viņiem distancē jāieliek vairāk soļu, arī treniņi smagāki, dažbrīd vienmuļāki, kas prasa laiku un gribasspēku.

“To labi apzinos, bet pats sev esmu uzlicis augstu latiņa. Neviens mani nespiež trenēties, to daru sev, tāpēc nekādas atlaides nav,” saka Rihards.

Ielikt pamatu panākumiem

Stāstot par tālajiem nākotnes mērķiem, vieglatlēts norāda, ka tie nesaistās ar Olimpiskajām spēlēm Rio nākamgad, jo šis tikai pirmais gads pēc atgriešanās: “Par savām spēlēm varētu saukt nākamās Tokijā, tad man būs 26 gadi, īstais kaujas vecums. Protams, vēl daudz jautājumu, kā to sasniegt, bet mērķis paliek.”

Viņš norāda uz kādu plusu, pārstāvot Latviju. Proti, izpildot vismaz Olimpisko spēļu B normatīvu, ir gandrīz skaidrs, ka varēs tikt uz Olimpiskajām spēlēm, jo iekšējā konkurence samērā neliela. Valstīs, kur sprinteru daudz, ar B normatīvu nāksies palikt mājās, jo kāds noteikti izkonkurēs. Ar B normatīvu no valsts var braukt tikai viens, ja izpilda divi – brauc labākā rezultāta īpašnieks.

“Pagaidām gan līdz tam B normatīvam man vēl jāizaug, bet esmu apņēmības pilns to sasniegt,” pārliecinoši saka sportists.

Šobrīd viņa dienas rit ļoti piepildīti. Rihards studē pilna laika studijās, ir budžeta grupā, kurā centīsies noturēties. Piedevām vēl strādā Cēsu Sporta skolā par treneri, kur lielu atbalstu saņemot no direktores Rudītes Vanadziņas. Turklāt iespējami daudz laika cenšas veltīt treniņiem.

“Dažbrīd šķiet traki, bet tāda šobrīd situācija. Esmu sapratis, ka nav ko sevi žēlot, ir jādara maksimālais,” saka Rihards.

Viņš saka lielu paldies vecākiem, kuri joprojām atbalsta, ne tikai morāli, bet arī finansiāli: “Viņi saprot, ko tas man nozīmē, tāpēc arī turpina

sniegt atbalstu. Bez tā nespētu to paveikt.”

Sportistu vienmēr atbalstījusi Raunas pašvaldība, šobrīd viņš sācis sadarbību ar sporta klubu “Ašais”, kur saredz lielas sadarbības iespējas.

Ziemas sezona tuvojas noslēgumam, tāpēc sportists jau dzīvo domās par vasaras sezonu, kas solās būt gara – no maija sākuma līdz augusta beigām – un sacensībām piesātināta. Vasaras rezultāti būs atkarīgi no martā un aprīlī ieguldītā darba treniņos. Veicamais treniņu apjoms jau skaidrs, martā galvenais uzsvars uz nodarbībām trenažieru zālē, bet aprīlī ieplānota treniņu nometne Barselonā. Tai gan vēl tiek meklēts finansējums, bet sportists cer uz veiksmīgu iznākumu, jo nometne ļoti svarīga: “Šie divi sagatavošanās mēneši būs ļoti svarīgi veiksmīgiem startiem vasarā. Ceru, ka atbalstītāji atradīsies, jo summa nav pārāk liela, bet ieguvums no tās man ir nenovērtējams. Tur malā nolikšu visu citu, būs tikai treniņi, skrejceļš, tieši tur tiks ielikts pamats vasaras panākumiem!”

Jānis Gabrāns

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Volejbola svētki Cēsīs

10:50
23.07.2024
19

Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos aizvadīts Latvijas čempionāta “DEPO Open 2024” trešais posms, kas bija arī otrais Austrumeiropas Volejbola zonālās asociācijas (EEVZA) posms. Trīs dienu garumā 43 pāri vīriešu konkurencē un 28 sieviešu konkurencē cīnījās par godalgām. Vīriešu konkurencē laukumā redzējām arī Tokijas Olim­pisko spēļu ceturtās vietas īpašniekus Mārtiņu Pļaviņu un Edgaru Toču. Jau rakstījām, […]

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
68

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
66

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
108

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
11
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
11
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
11
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
9
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi