Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Florbola pazinējs Dāvis

Jānis Gabrāns
12:23
18.12.2015
22

Ieriķos dzīvojošais Dāvis Dedumets jau daudzus gadus cieši saistīts ar florbolu. Nevis kā spēlētājs, bet kā spēļu
komentētājs, apskatnieks un portāla florbolazinas.lv, kas darbojas jau deviņus gadus, veidotājs un galvenais
redaktors. Tagad nācis klajā ar jaunu iniciatīvu, kopā ar cēsnieku Normundu Eglīti izveidojot raidījumu par florbolu “2:1”, kas skatāms internetā.
Pirmais uzfilmēts

Par florbolu sācis interesēties, vēl mācoties vidusskolā. Ar Krišjāni Kļaviņu gājuši uz Cēsu “Lekrings” spēlēm, braukuši līdzi izbraukumos. Sācis sūtīt rakstus par spēlēm sporta ziņu portālam, tad saticis Jāni Jansonu, kopīgi izveidojuši florbolazinas.lv, tagad sperts nākamais solis – videoraidījumu veidošana. Te gan jāpiebilst, ka florbolam Dāvis sevi velta no darba brīvajā laikā.

FLORBOLA APSKATNIEKI. Dāvis Dedumets (no labās) un Normunds Eglītis sākuši jaunu projektu - veidot Cēsīs raidījumu par florbolu "Divi plus viens". Foto: NO ALBUMA

* FLORBOLA APSKATNIEKI. Dāvis Dedumets (no labās) un Normunds Eglītis sākuši jaunu projektu – veidot Cēsīs raidījumu par florbolu “Divi plus viens”. Foto: NO ALBUMA

“Jau vairākus gadus esmu domājis par šādu raidījumu, tagad pienāca brīdis to realizēt. Man ir ilga pieredze florbolā, Normundam “Lekringa” periods beidzies, iestājies mierīgāks posms, un var veltīt laiku šai idejai. Latvijā nekas tāds līdz šim nav tapis, turklāt florbolā darbojas un ar to saistītu cilvēku Latvijā ļoti daudz. Normunds atrada Cēsīs telpas, uzfilmējām pirmo raidījumu, un domas jau raisās par nākamo,” stāsta D. Dedumets. Raidījums skatāms “Youtube” kanālā, norādes uz to rodamas sociālajos tīklos, portālā florbolazinas.lv.

Paši, skatoties pirmo raidījumu, fiksējuši kļūdas, nepilnības, ko labot nākamajā. Dāvis stāsta, ka šajos raidījumos netiks analizētas spēļu taktiskās nianses, bet tiks runāts par un ap florbolu, aicinot studijā ar to saistītos cilvēkus. Pirmā raidījuma viesis bija Juris Gribusts, otrais latvietis Zviedrijas superlīgā. Uz nākamo raidījumu uzaicināta Baiba Juruša, kura piedalījusies visos pasaules čempionātos sievietēm. Nu, gandrīz visos, jo uz čempionātu, kas šonedēļ notiek Somijā, neaizbrauca, lai arī bija starp kandidātēm. Arī par to tiks runāts. Būs vēl kāds viesis, un raidījums tiks filmēts 19.decembrī.

“Studijas vieta izvēlēta Cēsīs, jo gan Normunds, gan es esam saistīti ar šo pilsētu. Domājot, kā raidījumu padarīt iespējami interesantāku, skatāmies citus šovus, un te lielisks piemērs ir “OvertimeTV”, ko vada Armands Puče ar Valdi Valteru. Protams, mums nav tādas kapacitātes, bet tas ir etalons, uz ko tiekties,” norāda D. Dedumets.

Visplašākā statistika

Lai arī portāls florbolazinas.lv pastāv jau deviņus gadus, Dāvis norāda, ka tā joprojām ir tikai paša iniciatīva, nevis biznesa projekts: “Varbūt tad, kad florbols kļūs par olimpisko sporta veidu, situācija uzlabosies. Esmu centies piesaistīt citus autorus, bijušas dažādas idejas, pat par florbola žurnālu, taču viss atduras finansēs. Reizēm esmu pat domājis, ka jāklapē tā bode ciet, taču tad padomāju, ka ieguldīts tik daudz laika, savākta tik milzīga statistika. Man ir pilnīgi visa statistika par vīriešu virslīgas čempionātu, nekur citur tik plašu datu nav. Savulaik esmu sēdējis Florbola savienības birojā, apkopojis no protokoliem statistiku, rakstījis gūtos vārtus, piespēles. Tāpēc negribas to mest malā. Iespējams, raidījums palīdzēs uzlabot arī mājaslapas apmeklējumu skaitu, kas ļautu piesaistīt atbalstītājus.”

Dāvis norāda, ka viņa mājaslapa nevar konkurēt ar Florbola savienības mājaslapu, kur iespējams onlainā sekot līdzi spēļu norisei, taču florbolazinas.lv cenšas piedāvāt iespējami plašāku informāciju. D. Dedumets raksta par spēlētājiem arī zemākās līgās, par mūsējo startiem ārzemēs. Pēdējos gados viņu skaits kļūst arvien lielāks, latvieši spēlē ne tikai vadošajās citu valstu līgās. Daudz laika aizņem informācijas iegūšana.

“Salīdzinot ar citu valstu piedāvājumu, varu teikt, ka mūsu Florbola savienības mājaslapa ir ļoti augstā līmenī. Piemēram, Dānijā internetā nav atrodams, cik punktus guvuši spēlētāji, pat Zviedrijā protokolos netiek norādīts, kurš stāvējis vārtos. Tad nu pats regulāri prasu spēlētājiem šo informāciju. Spēles pārsvarā notiek nedēļas nogalēs, agrāk centos ielikt ziņas iespējami ātrāk, tagad esmu nolēmis, ka labāk pāris dienu vēlāk, bet būs informācija ar pievienoto vērtību,” norāda D.Dedumets.

Skatoties televīzijā sporta ziņas, reizēm pārņem sajūta, ka florbols ir tādā kā pabērna lomā. Skatāmi sižeti par sacensībām ārzemēs, kur mūsējie nestartē, bet par florbolu informācija parādās ļoti reti, kaut notiek svarīgas spēles.

D. Dedumets norāda, ka Florbola savienībai aktīvāk jādarbojas ar informācijas sniegšanu sporta žurnālistiem: “Materiālu, ko stāstīt sporta ziņās, pietiek, un visu izsekot viņi nevar, nepietiek kapacitātes. Ja spēles notiek Rīgā vai tuvumā, aizbrauc un uztaisa sižetu, bet, ja neiedos kaut sausus ciparus, tas var paslīdēt garām. Lai arī jau sen Latvijā spēlēts, florbols nespēj konkurēt ar basketbolu, futbolu, hokeju.”

Atskaites punkts

Esot tik ilgi florbolā, var vērtēt šī sporta veida attīstību Latvijā. Dāvis norāda, ka kvantitatīvi tas attīstās, taču par kvalitāti tik nepārprotama vērtējuma nav. Viņaprāt, svarīgs atskaites punkts būs nākamā gada decembris, kad Rīgā notiks Pasaules čempionāts: “Pēc tā daudzi no mūsu vadošajiem spēlētājiem, kuriem ir vairāk par 30 gadiem, visticamāk, aizies no lielā sporta, un svarīgi, kas nāks vietā. Ja pieaugušo izlase šobrīd samērā stabili turas pasaules pirmajā sešniekā, junioriem tik spoži neiet, viņi tuvāk 7.- 8.vietai, nevis pirmajam četriniekam. Ir mums talantīgi jaunie spēlētāji, bet svarīga attieksme pret treniņiem, spēli. Tiesa, ir vēl kāds nedaudz satraucošs fakts, proti, Pasaules čempionāts pēc gada, bet Latvijas vīriešu izlasei vēl nav galvenā trenera.”

Runājot par šīs sezonas Latvijas virslīgas čempionātu, D. Dedumets norāda, ka tas ir ļoti interesants: “Jā, “Lielvārde” nedaudz aizmukusi, bet viņi vairākas spēles vinnēja tikai ar +1, tikpat labi varēja zaudēt. “Lekringam” vairāki zaudējumi, bet komandā iepludināti vairāki jaunie spēlētāji, kam vajadzīgs laiks, lai iejustos. Bet visu jau pa plauktiem saliks izslēgšanas spēles.”

Viņš stāsta, ka esot sajūta – šī sezona nesīs kādu pārsteigumu. Ka neuzvarēs pēdējo gadu čempioni “Lekrings”, neuzvarēs arī “Lielvārde”. Pēdējos gados ļoti reti čempiona titulu izcīna komanda, kas uzvar regulāro čempionātu. Dāvis norāda, ka vēl vairākas komandas – “Kurši”, FBK “Valmiera/ ViA”, “Ulbroka/ FS Master” – ir labā līmenī, un šogad grūti prognozēt, kā viss atrisināsies.

Šogad čempionātā startē 12 komandas, Dāvis norāda, ka labākais risinājums būtu tikai desmit: “Tas būtu objektīvi virslīgai, jo 12 komandām labu spēlētāju nepietiek. To pierāda Stalbes un Ķekavas komandu pieticīgais sniegums. Ja būtu desmit komandu, būtu ļoti interesanta virslīga un arī interesanta 1.līga. Šobrīd tajā Vidzemes zonā ir septiņas komandas, bet uz virslīgu var tikt tikai viena – “FK Madona”, jo pārējie ir virslīgas klubu farmklubi. Taču Madonas komanda turnīra tabulā atrodas pēdējā vietā, un ir pilnīgi skaidrs, ka virslīgā tai nav, ko darīt.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Volejbola svētki Cēsīs

10:50
23.07.2024
14

Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos aizvadīts Latvijas čempionāta “DEPO Open 2024” trešais posms, kas bija arī otrais Austrumeiropas Volejbola zonālās asociācijas (EEVZA) posms. Trīs dienu garumā 43 pāri vīriešu konkurencē un 28 sieviešu konkurencē cīnījās par godalgām. Vīriešu konkurencē laukumā redzējām arī Tokijas Olim­pisko spēļu ceturtās vietas īpašniekus Mārtiņu Pļaviņu un Edgaru Toču. Jau rakstījām, […]

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
67

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
66

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
108

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
8
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
7
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
7
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
5
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi