Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Priekuliešiem maza interese tikties ar pašvaldības vadību

Līga Salnite
23:00
21.05.2023
4
Rozenbergs Un Co Priekulos 4 1

Lai gan sarunas izvērsās garas, uz tikšanos ar Cēsu novada domes vadību un speciālistiem Priekuļos bija atnākuši vien pāris cilvēku.

Nez, vai saulainais laiks aizvilinājis priekuliešus pavadīt vakaru kur citur, vai arī tik ļoti zaudētas cerības kaut ko interesantu uzzināt no pašvaldības un vietējās apvienības pārvaldes pārstāvjiem, ka lemts atmest ar roku. Tomēr, izskatot tīmeklī Priekuļu iedzīvotāju anonīmi uzdotos jautājumus un uzklausot komentārus no atnākušajiem, savas teju trīs stundas aizritēja.

Priekuliešu interese un neapmierinātība saistījās ar vietējiem notikumiem un sadzīves sarežģījumiem. Izskatot paš­valdībai iesūtītos jautājumus, noskaidrojās, ka pavisam drīz, jau pēc mēneša, 15.un16.jūnijā, notiks apvienības pārvaldes rīkoti svētki, šoreiz tie būs Liepā. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozen­bergs arī apstiprināja, ka visos Cēsu pašvaldībā apvienotajos novados tiks saglabāta tradīcija – tagad jau apvienības svētki. Neskaidra situācija gan izvērtusies ar burtiski pāris gadu pirms administratīvi teritoriālās reformas Priekuļu novadā sākto jaundzimušo sveikšanu – Karotīšu svētkiem. Citos apvienotajos novados tādu nav bijis. Kultūras pasākumu organizatore Inga Cipe gan atzīmēja, ka jūnija nogalē iecerēti tā saucamie Bērnības svētki, lai gan “tas ir cits formāts”. Savukārt tagad visus novadā esošos jaunos vecākus vieno 200 eiro vienreizējais pabalsts un lacīte jaundzimušajam dāvanā, atzīmēja J.Rozenbergs.
Nonākot pie iedzīvotāju neapmierinātības par grādīgo dzērienu lietotājiem sabiedriskajās vietās vai pārlieku ēverģēlīgiem jauniešiem, kā paš­valdības vadītājs, tā novada pašvaldības policijas priekšnieks Guntars Norbuts atkārtoti mudināja iedzīvotājus par jebkuriem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem aktīvi ziņot vai nu lietotnē “Cēsu novads”, vai arī uzreiz zvanīt 8911.

Vairākiem klātesošajiem, tostarp arī pārstāvei no novada Sociālā dienesta un Priekuļos dzīvojošajam Cēsu novada domes deputātam Guntim Gros­bergam, radies iespaids, ka šogad policija Priekuļus uzrauga mazāk, tādēļ pārmēru alkoholiskos dzērienu lietojošie un dīkdieņi uzvedoties aizvien bravūrīgāk. Pie Priekuļu veikala “top!” pat nācies noņemt solu, lai viņi tur nepulcētos.

Taujāta par Sporta birzītē salauztajiem soliņiem, Priekuļu apvienības pārvaldes vadītāja Evita Šīrante apstiprināja, ka tas ir piefiksēts un jau drīzumā soliņus salabos. Sarunā arī izkristalizējās, ka bez novērošanas kamerām, visticamāk, šādās vietās neiztikt. Attiecībā uz jauniešu centru, kurš pēc klāt­esošo izteikumiem nedarbojoties teju divus gadus, E.Šīrante skaidroja iepriekš notikušās kadru maiņas un uzsvēra, ka ir cerība jau pēc nepilniem diviem mēnešiem sagaidīt no bērna kopšanas atvaļinājuma jaunatnes lietu speciālisti, tādēļ izsludināt konkursu pienākuma izpildītāja vakancei vien uz pāris mēnešiem nešķiet produktīvi.

Priekuļu apvienības vadītāja arī atbildēja par nu jau vairākus gadus ieilgušo konfliktsituāciju ar Priekuļu vidusskolas stadiona būvniekiem. Pēc viņas teiktā, nesen tiekoties ar uzņēmuma pārstāvjiem, beidzot panākta vienošanās: aptuveni divu mēnešu laikā no maija vidus atsākšoties darbi, tikšot izlabotas iepriekšējās kļūmes un stadionam nākamajā mācību gadā vajadzētu būt jau izmantojamam.

Skolēnu vecāki interesējās par iespējām apmaksāt ceļu bērniem, kuri apgūst kādu novada mācību iestādēs nepieejamu izglītošanos profesijā citas vietvaras skolā, taču šis jautājums īsti neguva pašvaldības darbinieku atsaucību. Arī anonīmajos jautājumos veltītie apvainojumi vidusskolas direktorei par viņas neatbilstību amatam, kā arī ilgstošo slimošanu tika stingri noraidīti.

Tāpat tika jautāts par cīņu ar invazīvajiem augiem, uz ko domes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova pastāstīja, ka šogad eksperimentāli nomainīts atbalsts cīņā ar latvāņiem. Līdz šim par latvāņu ierobežošanu varēts saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, šogad piedāvāta grantu programma, proti, finansiāls atbalsts latvāņu apkarošanai. Taču par jauninājuma ietekmi uz nevēlamo sugu iznīcināšanu varēs izteikt komentārus vien vasarā. “Pagaidām nacionālā līmenī nav plāna, kā ar to cīnīties,” piemetināja deputāte, vēl piemetinot – ir variants, ka pašvaldība pati mēģinātu kopt šīs problēmvietas un zemju īpašniekiem izrakstītu rēķinus.

Pēc vecāku paustā sašutuma par vispārējas fiziskās sagatavotības bērniem treniņu trūkumu Cēsīs J.Rozenbergs atzina, ka šāda ideja jau reiz bijusi, taču nav realizējusies, un pieļāva, ka varētu vēlreiz atjaunot sarunu par šo tēmu ar Cēsu pilsētas Sporta skolu. Kā pārsteigums pašvaldības vadītājam nāca ziņas, ka Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā vairs neesot ēdnīcas, audzēkņi skrienot uz tuvīnajiem veikaliem un ēdot pa ceļam. Šo situāciju J.Rozenbergs solījās pilnībā noskaidrot.

No kāda atnākušā klausītāja izskanēja sašutums par atkritumu tvertņu trūkumu. Lai gan runa vairāk izvērtās par valsts uzņēmuma “Latvijas Valsts ceļi” apsaimniekoto teritoriju, J.Rozenbergs pieļāva, ka arī pašvaldība varētu mēģināt lielo ceļu apkaimē ierīkot papildu vietas atkritumu savākšanai. Tāpat palēnām sarunas novirzījās uz ielu tīrīšanu un kaisīšanu ziemā, kā arī par mežizstrādes smago tehniku, kas izbraukājot un izpostot ceļus pat laikā, kad pastāv aizliegums. Par pēdējo pašvaldības pārstāvji gan atzina, ka viņu spēkos nav šos pārkāpējus sodīt, to var darīt tikai Valsts policija.

Tikšanās sākumā domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs ieskicēja, kā izveidojusies jaunā Cēsu novada pārvaldība, ar kādām grūtībām saskārušies, kas ir vēl darāms un kam vēl nav paspējuši pieķerties. Pēc J.Rozenberga teiktā, ir 14 pašvaldības iestādes, kas veidotas no jauna, apvienojot līdz šim katrā novadā nedaudz atšķirīgi pārraudzītās sistēmas. Joprojām norit aktīvs darbs pie ūdens un kanalizācijas pārraudzības apvienošanas ieceres. Katrā bijušajā novadā situācija bijusi pavisam citāda, arī tikpat atšķirīgi uzturētas katlumājas, kuru jaunajā novadā ir 68, tādēļ komunālā saimniecība esot viens no komplicētākajiem darbiem.

J.Rozenbergs arī atzina, ka pēc centralizētās grāmatvedības izveidošanas iesākumā bijušas nekārtības komunālo rēķinu izsūtīšanā, bet, viņaprāt, nu jau tas ir tā kā sakārtots jautājums. “Cēsu Vēstīs” arī publicēts telefonu numuru saraksts, kur novada iedzīvotāji katrā neskaidrību vai palīdzības nepieciešamības situācijā var vērsties.

Atbilstoši jaunā, lielā Cēsu novada vajadzībām un iespējām pārmaiņas gaidāmas vēl sporta dzīves un darba ar jaunatni jomā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
28

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
32

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
59

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
39

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
153

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi