Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Latvijā viss ir pierādīts

Jānis Gabrāns
10:59
12.10.2016
3
Zzk Brauceji 1

Ļoti veiksmīgu sezonu aizvadījuši MTB riteņbraukšanas komandas “ZZK Cēsis” braucēji Arnis Pētersons un Mārtiņš Blūms. Pasaules čempionāta MTB XCO krosā A. Pētersons izcīnīja piekto vietu, bet M. Blūms finišēja 13.vietā. Pēc nedēļas Šveicē notikušajā Pasaules kausa izcīņas MTB XCO krosā 4. posmā U23 vecuma grupā Arnis sasniedza visu laiku augstāko panākumu Latvijas MTB riteņbraukšanas vēsturē, finišējot ceturtajā vietā, bet Mārtiņš 110 dalībnieku konkurencē finišēja devītajā vietā.

Pēc atgriešanās Latvijā abi uzvarēja visās pašmāju sacensībās, allaž svinot dubultuzvaras. Latvijas čempionātā XCO krosā čempiona tituls Mārtiņam, vicečempiona – Arnim. Uzvaru sērijas arī SEB MTB un “Vivus” MTB maratonos, kur plūkti lauri arī kopvērtējumā. “Vivus” MTB maratonā labākais bija Arnis, SEB MTB – Mārtiņš.

Viens otru saprot

Kopā ar abiem riteņbraucējiem un viņu treneri Vilmāru Tomsonu pārrunājām sasniegto šogad un nākotnes ieceres. Treneris, atzīstot, ka sezona beigusies ar plus zīmi, piebilst, ka šogad Latvijā viss ļoti veiksmīgi sakritis: “Iepriekšējo gadu līderi sāk zaudēt savas pozīcijas, bet jauni vietā nenāk. Izņemot Arni un Mārtiņu. It kā dzirdam, ka jauniešu, junioru vecumā ir spēcīgi braucēji, bet tālāk viņi pazūd. Vaina kopējā Latvijas sporta sistēmā, jo no jauniešiem un junioriem pārāk ātri tiek prasīti rezultāti, viņi, nonākot pieaugušo vecumā, vairs nespēj kāpināt rezultātus, jo nav bijusi pareiza sagatavošanās, atbilstoši treniņi. Iespējams, arī vairs negrib, jo ir atēdušies. Šobrīd neredzu Latvijā nevienu, kurš varētu pārspēt Arni un Mārtiņu.”

Pēdējā SEB MTB posmā Mārtiņam bija svarīgi aizbēgt no Dmitrija Sorokina vairāk par minūti, lai nodrošinātu uzvaru kopvērtējumā. Pats sportists norāda, ka mērķis bijis abiem ar Arni aizbēgt par vairāk nekā trīsarpus minūtēm, lai kopvērtējumā būtu dubultuzvara: “Kad sapratām, ka minūte un desmit sekundes ir, turpinājām strādāt, lai būtu arī otrā vieta. To gan neizdevās sasniegt. Šajās sacensībās braucām uz rezultātu, strādājām, viens otram palīdzējām.”

Uz jautājumu, vai pirms starta tiek sadalīts, kurš uzvarēs, Arnis smaidot norāda, ka vajag, lai katram tiek uzvaras: “Kad sezona tuvojās noslēgumam, sapratām, ka man SEB uzvarēt grūtāk, bet “Vivus” reālāk, tāpēc Mārtiņš man palīdzēja uzvarēt tajā, es viņam – SEB MTB. Mums svarīgi sastrādāties. Divatā vieglāk, ar Mārtiņu diendienā kopā braucam, viens otru saprotam no skatiena. Divas galvas kopā gudrākas, varam padalīties informācijā, kā izbraukt kādu sarežģītāku vietu trasē.”

Dubultuzvaras Latvijā liek domāt, ka abiem jau pirms starta ir skaidrs, ka pirmie šķērsos finiša līniju, uz ko braucēji gan norāda, ka par uzvaru nekad nevar būt drošs līdz pat finišam, jo šis ir tehniskais sporta veids, distancē var piemeklēt tehniskas kļūmes, kas ietekmē rezultātu.

Nesalīdzināmas lietas

Stāstot par nākotnes plāniem, treneris norāda, ka sacensības Latvijā vairs nebūs prioritāte. Protams, jānobrauc XCO Latvijas čempionāts, MTB maratona čempionāts, bet seriālos nestartēs. Sacensības Latvijā bija labas kā treniņi, bet izaugsmei vairs neko nedod. Arī braucēji atzīst, ka te kļuvis nedaudz garlaicīgi, bet pasaulē ir citāda veida sacensības.

“Šāds lēmums pamatojas veiksmīgajos šī gada startos pasaules trasēs,” saka treneris. “Ja pirms pasaules čempionāta kāds teiktu, ka būs piektā vieta, neticētu, bet par desmitnieku, domāju, varam pacīnīties. Ja tā nebūtu, būtu solis atpakaļ. Tagad svarīgi būt šajā apritē un pierādīt, ka varam vēl labāk.”

A. Pētersons atzīst, ka viņiem nebija tas atbildības slogs, kā, piemēram, Mārim Štrombergam Rio spēlēs: “No mums pasaules čempionātā neviens neko negaidīja. Paši zinājām, ko gribam sasniegt, un centāmies to paveikt. Ja būtu bijušas labākas starta vietas, būtu tuvāk vadošajiem braucējiem, varēja būt vēl labāk. Kādreiz mums uzdevums bija nobraukt tā, lai līderi neapdzen par apli un mūs nenoņem no distances, tagad esam tur – pie viņiem.”

Vai, stājoties uz starta pasaules čempionātā, satraukums lielāks nekā, piemēram, SEB MTB posmā? M. Blūms stāsta, ka tās ir divas pilnīgi atšķirīgas sacensības: “SEB nav svarīgi, kā paņemsim startu, jo zinām, ka nonāksim priekšā. Pasaules čempionātam īpaši jāgatavojas, tur visi raujas uz priekšu un pozīcijas var zaudēt ļoti ātri. Tiklīdz palaidīsi kādu iespēju garām, cits jau būs priekšā. Tur svarīgi būt iespējami vairāk priekšgalā, jo šaurajās vietās nākas piebremzēt, tiek zaudēts laiks un vairs nevar piebraukt klāt vadošajiem.”

Braucēji stāsta, ka startu olimpiskajā krosā var salīdzināt ar BMX, tikai ar to atšķirību, ka BMX uz starta ir astoņi cilvēki, olimpiskajā krosā – apmēram simts un visi pirmajā līkumā iet ar pilnu jaudu. A. Pētersons norāda, ka tur svarīga veiksme, bet tā jānopelna: “Svarīgi koncentrēties startam, lai paspēj visu redzēt, ātri reaģēt. Lēmumi jāpieņem zibenīgi. Atšķirība starp startu Latvijā un pasaulē ir liela. Ja pasaules mačos sākumā startā atkritām atpakaļ, Latvijā pārējie atkrita no mums.”

M. Blūms piebilst, ka viss nāk ar pieredzi, tagad arī pasaulē viņi spējot startā pacelties uz augšu.

Svarīgas finanses

Lai kāpinātu rezultātus pasaulē, svarīgi treniņi. Vai tas nozīmē, ka darba apjoms palielināsies? Pasaulē secināts, ka ne jau apjoms ir izšķirošais. Treneris saka: “Tas pierādījies arī citos sporta veidos. Bija labs piemērs par peldēšanu, kur salīdzināti ASV peldētāju treniņu apjomi 80. – 90.gados un tagad. Izrādās, tagad peld uz pusi mazāk kilometru, bet rezultāti uzlabojušies ievērojami. Tātad ne jau apjomā rezultāts, bet citādā treniņu procesā. Esam sapratuši, kas un kā jādara, un atbilstoši plānam arī strādāsim.”

Tagad tiks paņemta neliela pauzīte, bet decembrī sāksies gatavošanās jaunajai sezonai, uzsvaru liekot uz olimpisko krosu. Daudz kas atkarīgs no finansēm, cerams, ka sezonas panākumi ļaus cerēt uz ko vairāk. Ir pamats skaidrot naudas dalītājiem, ka Latvijā vairs nav, ko pierādīt, ka turpinājums ir ārzemēs. Par atbalstu šogad viņi saka paldies veikaliem “ZZK”, Cēsu novada domei, peldbaseina “Rifs” saimniekiem.

V. Tomsons atzīst, ka vēl pāragri spriest, kā viss virzīsies, jo jānogaida, kā beigsies Riteņbraukšanas federācijas vadītāja vēlēšanas, ko ievēlēs kā atbildīgo par MTB: “Pagaidām daudz nezināmo, bet pareizāk būtu, ja atbalsts mums nāktu no federācijas. Ir atšķirība, vai pēc atbalsta uz kādu banku vai uzņēmumu iet federācija vai mēs kā komanda. Līdz šim atbalsts bijis minimāls, bet, lai visu sezonu varētu startēt Pasaules kausos, pasaules čempionātā, vajag vairāk. Ar tehniku nākamajā sezonā problēmu nebūs, ar to viss sakārtots, tāpat kā visus iepriekšējos gadus, to nodrošinās velo veikali “ZZK”. Tā patiesībā ir viena no dārgākajām opcijām, tad vēl paliek dzīvošana ārzemēs, nokļūšana uz sacensībām, treniņi. Kopumā kalendārs ir pateicīgs, gandrīz viss notiek Eiropā, tikai pasaules čempionāta pēdējās sacensības septembrī notiks tālu – Austrālijā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
66

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
107

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
123

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi